10 Gouden Tips voor de Middelbare School

10 Tips voor de Middelbare School Titel

De middelbare school kan een van de geweldigste tijden zijn van je leven. In deze post geef ik je 10 hele belangrijke tips voor de middelbare school. Zij zullen je helpen meer plezier, succes en ontspanning te krijgen in je periode op de middelbare!

Dit zijn brede veelomvattende tips die je de goede kant zullen sturen voor een heerlijke leven nu, en een wonderbaarlijk schitterende toekomst!

10 Tips voor de Middelbare School

1. Doe je best op school!

“Waarom zou ik mijn best doen op school? Er zijn zoveel leukere dingen om te doen!”

Je prestaties op school beïnvloeden je toekomst

Dit heb je vast heel vaak gehoord. En dit is zeker waar!

Een van de redenen is dat je cijfers ook zullen bepalen naar wat voor een vervolgonderwijs je kunt volgen. Met achten en negens word je sneller toegelaten naar een universiteit of hogeschool dan met zesjes.

Dat is nog niet de voornaamste reden: Als je niet gewend raakt aan hard werken, zelf discipline, hoog presteren, zal je later als volwassene waarschijnlijk ook niet goed presteren. Als je onvoldoendes haalt op school, gebeurt niks echt heftigs: Je ouders zullen je alsnog eten en onderdak geven.

Als je later je werk slecht doet, kan je zomaar ontslagen worden, werkloos worden, en uiteindelijk dakloos. School moet je zien als een voorbereiding op het leven. Als je 4-6 jaar lang lui en ongemotiveerd bent op de middelbare school, is de kans klein dat je daarna wel productief zult zijn.

Je verdient het niet om onderwijs te krijgen

Wat heb jij ooit gedaan waardoor je goede onderwijs mag volgen sinds je een kleuter bent? Niks! Je ouders, de samenleving, en vele generaties voor jou hebben hard moeten werken om jou nu, in 2020 onderwijs te kunnen geven.

Weet jij hoeveel kinderen niet naar school kunnen? Jij en ik, en de mensen om ons heen hebben geluk dat we naar school kunnen. Wij kunnen dan toch tenminste dankbaar zijn, en goed gebruik maken van deze kans?

Wat je op school leert is belangrijk

“Dit ga ik toch nooit gebruiken in mijn leven!”

Deze uitspraak is fout. Op school leer de kennis die je nodig hebt om later zelfstandig te kunnen leven. Om een baan te vinden moet je goed kunnen lezen, schrijven, praten, en denken. Ook moet je weten hoe je je werk doet: Dat leer je op school!

Stel je voor dat je niet naar de middelbare school bent geweest: Waar zou je nu zitten? Wat zou je nu kunnen? Wat je op school leert is belangrijk.

Je cijfers maken wel uit

Cijfers zeggen meer over je karakter dan je intelligentie

Iedereen met een gemiddelde intelligentie kan zou zonder teveel moeite zevens en achten kunnen halen op de middelbare school, ongeacht op welk niveau je zit. Als je gewoon je huiswerk maakt, oplet in de lessen, en goed leert voor toetsen, zit je al rond de 7. Als je extra goed alles doet, ben je al bij de acht.

Wil je liever een Duits-docent die vroeger een 5,5 stond voor Duits, of eentje die een 9,5 stond? Denk je dat de McDonald’s om de hoek eerder iemand die net voldoende staat op school aanneemt, of iemand met betere cijfers? Mensen je zullen je beoordelen op je rapport: Zorg dat ze dat terecht doen.

Als je je best doet, ga je over

Blijven zitten is echt niet fijn.

Het leven is kort

Besteed je tijd goed. Verspil je leven niet! Als je toch naar school moet, doe dan gewoon je best. Het zal je helpen in de toekomst.

2. Besteed je tijd goed!

Op de middelbare school zal je het heel erg druk krijgen. Je krijgt enorm veel schoolwerk over je heen: Proefwerken, SO’s, en natuurlijk ook nog huiswerk. Hoe kan je dan allemaal op tijd afhebben?

Het is dus belangrijk om je tijd goed te besteden! Plan goed in wanneer je wat gaat doen, zodat je niet op het laatste moment stress krijgt. (Ik ben zelf dus erg slecht in plannen, waardoor ik vaak de avond vantevoren tot ‘s avonds laat zit te leren)

Probeer niet teveel te gamen, youtube kijken, enz. Maak eerst je schoolwerk af, en ga daarna pas chillen. Ga dus plannen! (ik ga daar nog een artikel over schrijven.

3. Vrienden?

Het is belangrijk om vrienden te hebben. Je kunt je hierdoor veiliger voelen en meer zelfvertrouwen hebben. Je hoeft niet per se heel veel vrienden te hebben, als je maar een paar goede vrienden hebt waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt.

Op de middelbare school ontstaan vaak vriendengroepjes. Dan kan het erg lastig zijn om “ergens bij te horen”. Probeer jezelf te zijn. Goede vrienden zullen je mogen zoals je bent!

4. Wees gezond

Je gezondheid is een van de belangrijkste dingen in je leven. Zonder een gezond en fit lichaam kan je niks. Zorg dus goed voor je lichaam. Eet gezond, ga sporten, en doe niet aan drugs. Roken en alcohol moet je ook niet doen!

Roken is slecht voor je gezondheid (zoek maar op), en alcohol heeft een slechte invloed op de ontwikkeling van je brein.

5. Geniet

Vergeet niet te genieten van je leven! De wereld is fantastisch en er zijn hartstikke veel gave dingen om te doen, proeven, en eten! Zorg dat je op een gezonde en veilige manier een sprankelende jeugd ervaart!

Ga lekker naar het strand, kijk leuke films met je familie, vrienden, huisdieren, of gewoon alleen! Let wel op dat je niet teveel dingen moet doen die alleen op korte termijn lekker en leuk zijn, zoals: Ongezond eten, gamen, en youtube. Zulke zaken zijn zeker leuk om even te doen, maar wanneer je het teveel doet, zit je gewoon zinloos is leven te verzieken.

6. Stel doelen op!

Doelen geven je een soort richting in je leven, zodat je een beetje weet waarom je wat doet, en wat je misschien beter wel of niet kunt doen. Het bereiken van je doelen geeft ook een fijn gevoel van voldoening. Doelen opstellen helpt je ook je dromen te bereiken, en dat wil je toch wel!

Stel je voor: Je wilt graag een pro-voetballer worden: Dan kan je dat natuurlijk als doel hebben, maar vergeet niet ook kleinere, haalbare doelen op te stellen, zoals: Elke week 5 keer trainen, of volgend jaar in de selectie team komen.

7. Weet wat je prioriteiten zijn

Ik zat laatst tijden de lockdown met het coronavirus thuis, en ik merkte dat ik zonder school niet meer wist wat ik met mijn leven moest doen. Ik zat maar de hele dag lang doelloos in mijn kamer te zitten, scrollend door mijn Instagram.

Het was pas toen mijn moeder na 3 weken tegen mij begon te schreeuwen iets met mijn leven te doen dat ik merkte dat ik echt prioriteiten moest stellen in mijn leven. Ik begon na te denken over wat ik belangrijk vind, en wat belangrijk voor mij zou moeten zijn. Toen heb ik de volgende lijst gemaakt:

 • School
 • Piano
 • Dingen thuis: Afwas, stofzuigen, enz
 • Sport
 • Ennnn… werken aan deze geweldige website!

8. Ga Slapen!

Bijna alle “tieners” waaronder ik, slaapt te weinig. Dat ligt deels aan onze hormonen en allemaal ingewikkelde biologische zaken, maar vaak ook aan school en onze telefoons. Ik zit dit bijvoorbeeld nu om 11 uur ‘s avonds te schrijven, terwijl ik morgen om half zeven wakker moet worden…

Het is echt erg moeilijk om op tijd te slapen, maar maak je geen zorgen, hier zijn enkele tips om vroeg te slapen!

 • Ga gewoon in bed liggen, met je ogen dicht
 • Douchen voor het slapen kan lekker zijn
 • Zorg dat het donker is
 • Ga gewoon in bed liggen. NU!

9. Pas op voor verslavingen

Tijdens je periode op de middelbare school zal je vaak allerlei gevaarlijke verleidingen tegenkomen zoals drugs, alcohol, roken, en nog meer! Misschien gaan een paar vrienden van je vuurwerk afsteken op school, of croissants uit de Albert Heijn stelen: Denk dan na. Denk na of het verstandig is.

Vraag jezelf altijd: Waarom doe ik dit? Als je geen goed reden hebt buiten: “De anderen doen het ook” en “Het lijkt me wel geinig” moet je het niet doen. Je zult er later spijt van krijgen als je bent gearresteerd, een criminele record hebt, en nergens meer wordt aangenomen.

Het zelfde geld bijvoorbeeld voor Sociale Media, eten, en slapen. Word nergens aan verslaafd, want eenmaal verslaafd, kom je moeilijk uit die vicieuze cirkel.

10. Leer hoe je makkelijk goed kunt presteren op school

Het is eigenlijk niet zo moeilijk om goede cijfers te halen op school. Voor betavakken geldt: oefenen, oefenen, en begrijpen. Voor Talen geldt: leren, leren, controleren, en nog meer leren. Bij Aardrijkskunde en Geschiedenis geldt: Samenvatten, samenvatten, en leren.

Oh, en probeer geen fouten te maken op toetsen. Leer ook minstens 3 dagen van tevoren. Maak je huiswerk, werk vooruit in het weekend, en let goed op in de lessen op school. Als je dan ook nog een beetje focusst, komt het allemaal goed!

In het kort: 10 Tips voor de Middelbare School

 1. Doe je best op school
 2. Besteed je tijd goed
 3. Hoe zit het met vrienden?
 4. Wees gezond
 5. Geniet
 6. Stel Doelen op!
 7. Weet wat je prioriteiten zijn
 8. Probeer wat te slapen
 9. Pas op voor verslavingen
 10. Leer hoe je goed kunt presteren op school

Hopelijk hebben deze 10 tips voor de middelbare school je kunnen helpen, en ik wens je heel veel plezier, succes, en ontspanning op de middelbare school!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *