Online les: 15 handige tips voor leerlingen

Online les school tips leerlingen corona titel

We zijn online school inmiddels allemaal een beetje zat. Helaas lijkt het erop dat de lockdown tegen corona nog een tijdje kan duren. In dit artikel vind je 15 handige tips voor online les. Zo overleef je de online lessen tijdens de lockdown!

Online school / les in coronatijd: 15 tips voor leerlingen

1. Hou je schoolwerk bij

Nu we niet meer fysiek naar school gaan wordt het moeilijker om je schoolwerk bij te houden. Veel leerlingen lopen achter, wat normaal is met de huidige omstandigheden.

De stof voor het eindexamen gaat niet veranderen, dus als je nu niks doet voor school, zul je later meer moeten doen. Er zullen ook veel toetsen uitvallen en minder lessen zijn dan normaal, waardoor je niet wordt gedwongen om echt te gaan leren. Probeer zo veel mogelijk je schoolwerk bij te houden.

“Leer voor jezelf. Maak toetsen voor de cijfer.”

Lees ook: Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)

2. Zorg voor geschikte leeromgeving

Bij veel scholen mogen leerlingen die niet thuis willen/kunnen zijn ook op school de online lessen volgen. Dat is een goed idee als je thuis geen rustige plek hebt om te leren.

Ruim je kamer, en vooral je bureau op. Omdat je veel tijd doorbrengt in die ruimte is het aangenamer als het niet rommelig is. Zo blijf je ook makkelijker georganiseerd.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk!)

3. Word op tijd wakker

Ik geef toe dat ik meestal vijf minuten voor het eerste lesuur wakker word en slaperig achter mijn laptop ga zitten. Dat doet iedereen weleens, maar het is beter om voor je online les te hebben ontbeten, je om hebben gekleed en opgefrist.

4. Doe je best

Je raakt gauw je motivatie kwijt met online onderwijs, dat is begrijpelijk. Vooral in deze koude wintermaanden wordt het lastig om de moed erin te houden. Blijf je best doen. Waarom? Hier zijn 10 redenen om je best te doen voor school

Zoek je motivatie? Hier zijn 10 tips voor meer motivatie voor school. Blijf alsjeblieft je best doen!!! Vooral als je niet zo goed staat voor school is dit juist een kans op je cijfers op te halen.

5. Doe je telefoon in een andere kamer

Online les school tips leerlingen corona telefoon

Tijdens de les even scrollen door Instagram of chatten met je vrienden omdat online les gewoon zooo saai is… Dit is eigenlijk niet zo goed. Een eenvoudige manier om niet afgeleid te worden door je telefoon is om hem in een andere kamer te leggen. Geloof me, het werkt.

Lees ook: Stoppen met Instagram

6. Blijf bewegen

Vanwege de lockdown is het niet meer mogelijk om bij je sportvereniging te sporten, wat veel leerlingen voorheen deden. Nu zitten we alleen maar de hele dag achter een scherm. Zorg dat je af en toe naar buiten gaat en even beweegt, want dat is gezond.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

7. Laat je ogen rusten

De hele dag lang alleen maar naar een schermpje staren is extreem schadelijk voor je ogen. Je merkt misschien al dat je ogen gespannen en droog zijn. Probeer zo min mogelijk naar een scherm te kijken, en kijk af en toe naar iets ver wegs.

Laat je ogen ontspannen, zo verminder je de kans dat je bijziend wordt. Eventueel kun je “blue-light-filter-brillen” aanscahffen die helpenje ogen minder vermoeid te laten.

8. Gebruik oortjes… of juist niet!

Sommige leerlingen vinden het fijn om tijdens een online les oortjes of een koptelefoon aan te doen. Zo is het geluid vaak duidelijker. Natuurlijk kun je ook gewoon de online les beluisteren via een speaker.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen

9. Zorg voor dagelijkse routines

Routines zijn extreem krachtig. Wanneer je een routine hebt opgebouwd werkt je brein als het ware op “autopilot” tijdens de routine. Zo bespaar je jezelf veel energie en moeite. Routines bieden ook een structuur en helderheid in deze moeilijke tijden.

Je kunt als eerst beginnen met een ochtend routine. Het helpt best wel om zonder stress de dag te beginnnen. Hier is een voorbeeld:

 • Gordijnen open
 • Raam open
 • Licht aan
 • Bed opmaken
 • Water drinken
 • Gezicht wassen /douchen
 • Ontbijten
 • Tanden borstelen
 • Omkleden
 • Even een filmpje bekijken op YouTube
 • Je online les beginnen!

10. Deel je tijd in (plannen!)

In de lockdown zou je in principe meer tijd moeten hebben. Je hoeft niet te reizen naar school, je hebt kortere schooldagen, en je hebt weinig tot geen buitenschoolse activiteiten. De paradox is dat je minder efficient bent bent wanneer je meer tijd hebt.

Het is erg raar. Als ik je een uur geef om een tekening te maken, doe je het waarschijnlijk binnen een uur. Al ik je tien minuten geef, doe je het in 10 minuten.

Besluit wat je op een dag moet hebben gedaan, en doe dat ook. Het is zonde om je tijd te verspillen tijdens de lockdown. Hetzelfde geldt ook omgekeerd. Gebruik je extra tijd door online school om dingen te doen waar je normaal geen tijd voor hebt; denk aan je hobby’s.

11. Doe actief mee in de lessen

Online lessen zijn saai. Helaas is dat gewoon zo. Docenten doen hun best om de lessen zo interessant mogelijk te make voor de leerlingen, maar door een scherm een les volgen werkt nou eenmaal minder goed dan fysiek onderwijs.

Als je actief meedoet bij de online lessen leer je meer, hoef je minder te doen na school en je gaat dan ook niet achterlopen. Maak vooral aantekeningen!

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

12. Stel 2 of 3 grote doelen op

Online les school tips leerlingen corona doelen stellen

Wat wil je graag doen tijdens deze lockdown? Denk daar even over na! Je kunt zelf beslissen wat je wilt doen, hier zijn enkele voorbeelden:

 • Fitter worden (meer sporten)
 • Je cijfers ophalen en overgaan
 • Een nieuwe hobby vinden
 • Ergens heel goed in worden
 • Meer boeken lezen
 • Tot rust komen
 • Een eigen YouTube-kanaal starten

Hoe stel je nou goede doelen op? Lees dan: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

13. Hou contact met je vrienden

In deze corona-lockdown raken je al snel contact kwijt met je vrienden en klasgenoten die je normaal dagelijks op school zou zien. Voor sommige mensen kan dat grote gevolgen hebben op hoe ze zich voelen. Het kan dan een idee zijn of af en toe te bellen, chatten of gamen met je vrienden.

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas (14 tips)

14. Wees gezond

Online les school tips leerlingen corona wees gezond

Online onderwijs is niet erg gezond. Je hebt minder interactie met anderen, je zit de hele tijd achter een beeldscherm, en je beweegt weinig. Je gezondheid is super belangrijk. “Mens sana in corpore sano” Een gezonde geest in een gezond lichaam. Zonder gezondheid zijn andere dingen in het leven niet mogelijk.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

15. Voorkom verveling

Ahhh… de verveling slaat toe. Misschien het vervelendeste effect door de lockdown. verveling. Wat een vreselijk gevoel. Je zit er, je voelt je steeds slechter en muffer… Lees dit artikel om verveling te voorkomen: 25 tips tegen verveling door corona

Online les in coronatijd overleven (15 tips voor leerlingen)

 1. Hou je schoolwerk zelf bij
 2. Zorg voor geschikte leeromgeving
 3. Word op tijd wakker
 4. Doe je best
 5. Doe je telefoon in een andere kamer
 6. Blijf bewegen
 7. Laat je ogen rusten
 8. Gebruik oortjes… of juist niet!
 9. Bouw dagelijkse routines op
 10. Deel je tijd in (plannen!)
 11. Doe actief mee in de lessen
 12. Stel 2 of 3 grote doelen op
 13. Hou contact met je vrienden
 14. Wees gezond
 15. Voorkom verveling

Dat was het! Hopelijk heb je wat hieraan gehad:)

2 reacties op “Online les: 15 handige tips voor leerlingen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *