Je schoolwerk bijhouden: het geheim voor succes op school

Schoolwerk bijhouden succes op school titel

Als je goede cijfers wilt halen op de middelbare school is het belangrijk dat je je schoolwerk bijhoudt. Probeer altijd je huiswerk en leerwerk op orde te hebben. Leer niet alleen als je een toets hebt!

Waarom het slim is je schoolwerk bij te houden

Veel leerlingen leren alleen vlak voor een toets. Vaak gaat dat ook nog best prima. Maar op de lange termijn kun je dit gewoon niet volhouden! School wordt namelijk alleen maar moeilijker en meer.

Als je tijdens de lessen oplet, je huiswerk maakt en je leerwerk bijhoudt, kan je zonder te veel stress goede cijfers halen. Door je schoolwerk bij te houden maak je het jezelf makkelijker.

Je kan toch ook alles in één keer leren?

Schoolwerk bijhouden succes op school titel

Om alles in één keer te leren heb je discipline, motivatie en enorm veel focus nodig. Dat is lastig. Door elke dag een beetje te doen, hoef je uiteindelijk minder te doen voor een toets, waardoor je ook weer betere cijfers haalt.

Daarnaast is het niet gezond om steeds de avond voor de toets tot diep in de nacht te leren. Je leert zo minder effectief en doordat je alles in één keer in je hoofd stampt, leer je alleen maar voor de korte termijn.

Over een paar dagen ben je weer alles vergeten, waardoor het leren voor niks is geweest. Besef dat je de stof die je nu leert volgend jaar ook moet beheersen. En het komt allemaal terug in je eindexamen.

3 tips om je schoolwerk bij te houden

1. Plannen

Alleen als je goed plant kan lukt het om je schoolwerk bij te houden. Je hebt het niet elke dag even druk, dus verdeel je huiswerk over meerdere dagen als het veel is. Of werk vooruit, zodat je niet in tijdnood komt.

Overweeg een agenda of planner te gebruiken. Zo heb je meer overzicht over wat je allemaal wanneer moet doen. Daarnaast kan je dan je tijd netjes inplannen. Ook is het handig om elke dag te controleren of je alle huiswerk af hebt voor de volgende dag.

2. Loop absoluut nooit achterstanden op

Je krijgt eigenlijk meestal stress voor een toets omdat je nog niet alle stof beheerst. Wanneer je altijd netjes je huiswerk bijhoudt, hoeft je veel minder te leren voor de toets.

Laat jezelf dus absoluut geen achterstanden oplopen. Wees gedisciplineerd en stel schoolwerk niet uit! Het is heel verleidelijk om alles op het laatste moment te doen, maar dan stapelt je schoolwerk zich alleen maar op.

3. Benut je weekend ook!

Als leerling heb je best weinig tijd. Na een hele dag school moet je nog huiswerk maken, leren en allerlei andere activiteiten doen. Daarom moet je vaak ook wel je weekend besteden aan school.

Dat is niet fijn, maar het is nou eenmaal zo. Het voordeel is dat je in het weekend veel tijd hebt om vooruit te werken voor de volgende week, en om bij vakken waarbij je achterloopt weer bij te komen.

Zorg dus dat je goed je schoolwerk bijhoudt en ik wens je veel succes en plezier op school!

2 reacties op “Je schoolwerk bijhouden: het geheim voor succes op school”