Ga naar de inhoud

6 tips waarmee je het beste leert voor toetsen

6 tips waarmee je het beste leert voor toetsen

Dit artikel is geschreven door: JoJoschool.nl

Jouw school lijkt er soms een sport van te maken om je vol te gooien met zo veel mogelijk leerwerk en dan kan het een uitdaging zijn om zo efficiënt mogelijk te leren voor toetsen.

Met al die verschillende vakken die elk hun eigen eisen stellen, kan het voelen alsof het je nooit gaat lukken om goede cijfers te halen. Maar maak je geen zorgen, ik ben er om je te helpen! Met mijn ervaring als net geslaagde student, heb ik een lijst samengesteld met zeven essentiële tips die je studievaardigheden naar een hoger niveau zullen tillen.

Deze tips zijn niet zomaar adviezen; het zijn beproefde methoden die je helpen om slimmer, niet harder, te werken. Van het organiseren van je studietijd tot het gebruik van effectieve hulpmiddelen, deze strategieën zullen je helpen om het beste uit je studietijd te halen.

Dus, of je nu worstelt met wiskunde, geschiedenis, of natuurkunde, deze tips zullen je helpen om je voor te bereiden als een pro. Let op: lees tot het eind, want tip 6 is mijn geheime wapen. Laten we beginnen!

Tip 1: Organiseer je studietijd

Een van de meest effectieve manieren om je studie-inspanningen te maximaliseren, is door je studietijd goed te organiseren. Onderzoek toont aan dat een goed geplande studieroutine kan leiden tot betere leerresultaten. Zo suggereert een studie gepubliceerd in de ‘Psychological Science’ dat gespreid leren, waarbij je studiemateriaal over meerdere sessies verdeelt, effectiever is dan alles in één keer proberen te leren. Dit staat bekend als het ‘spacing effect’.

Begin met het opstellen van een realistische studieplanning. Verdeel je studietijd in blokken van 30 tot 50 minuten, met korte pauzes van 5 tot 10 minuten ertussen. Dit volgt de Pomodoro-techniek, een tijdmanagementmethode die je helpt om gefocust te blijven en vermoeidheid te voorkomen.

Maak ook gebruik van actieve studiemethoden. Dit betekent dat je niet alleen leest of aantekeningen maakt, maar ook de stof actief verwerkt. Denk aan het maken van samenvattingen, oefenopgaven, of het in eigen woorden uitleggen van de leerstof aan iemand anders.

Tip 2: Creëer een productieve studieomgeving

Een productieve leeromgeving is cruciaal voor efficiënt studeren. Uit onderzoek blijkt dat je fysieke omgeving een aanzienlijke invloed kan hebben op je leerprestaties. Volgens een studie gepubliceerd in het ‘Journal of Environmental Psychology’, verbetert een goed verlichte, schone en stille studieplek de concentratie en het vermogen om informatie te onthouden.

  • Begin met het kiezen van een rustige plek waar je ongestoord kunt werken. Dit kan je slaapkamer zijn, een bibliotheek of een rustig café. Zorg voor voldoende licht; natuurlijk daglicht is het beste, maar als dat niet mogelijk is, zorg dan voor heldere, zachte kunstverlichting.
  • De temperatuur in je studieruimte is ook belangrijk. Een te koude of te warme omgeving kan afleidend werken. Een comfortabele temperatuur rond de 20 graden Celsius wordt als ideaal beschouwd voor cognitieve taken.
  • Minimaliseer afleidingen door je telefoon in een andere ruimte te leggen, op stil te zetten of te gebruiken in ‘Niet Storen’-modus. Als je snel afgeleid bent door geluiden, overweeg dan het gebruik van noice cancelling koptelefoons met rustig achtergrondmuziekje zonder gezongen tekst.

Door deze stappen te volgen, creëer je een omgeving die je leervermogen ondersteunt en je helpt je volledig te concentreren op je studie.

Tip 3: Gebruik actieve leerstrategieën

Wist je dat de manier waarop je studeert net zo belangrijk is als hoeveel je studeert? Dat is waar actieve leerstrategieën om de hoek komen kijken. Leren is meer dan alleen je boeken doorbladeren of naar een les luisteren (passief). Het gaat om echt betrokken zijn bij wat je leert.

Stel je voor dat je de stof aan een vriend uitlegt. Door de informatie in je eigen woorden te zetten, ga je het beter begrijpen. Dit is niet alleen leuk, maar ook super effectief!

Ook, probeer de dingen die je leert op verschillende manieren toe te passen. Bijvoorbeeld, als je iets over geschiedenis leert, denk dan na over hoe het vandaag de dag relevant zou kunnen zijn. Dit maakt leren niet alleen interessanter, maar zorgt er ook voor dat je het beter onthoudt.

Daarnaast is het belangrijk om te oefenen met opgaven uit je boek, van internet of uit oude examens. Hierdoor leer je toepassen wat je geleerd hebt en daardoor kun je het beter onthouden.

Tip 4: Zorg voor een goed ritme van pauzes en slaap

Wist je dat je brein net zozeer rust nodig heeft als je lichaam om optimaal te functioneren, vooral als het gaat om leren? Dit is precies waarom pauzes en slaap cruciaal zijn in je leerroutine.

Pauzes

Studeren is als een marathon rennen; het vereist uithoudingsvermogen en slimme strategieën. Regelmatige korte pauzes, bijvoorbeeld na elk uur studie, kunnen wonderen doen. Deze pauzes bieden je brein de kans om de informatie te verwerken en te ‘settelen’. Een snelle wandeling, een snack, of zelfs een paar minuten ontspannen kunnen je concentratievermogen en geheugen sterk verbeteren. Gebruik daarom de Pomodoro techniek uit tip 1 om hier een planning voor te maken.

Slaap

Slaap is een ander essentieel element. Tijdens je slaap verwerkt je brein de informatie die je hebt geleerd. Dit betekent dat een goede nachtrust niet alleen je energieniveau herstelt, maar ook helpt bij het opslaan van kennis. Probeer elke nacht 8-9 uur slaap te krijgen, en probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.  Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer en vermijd je telefoonscherm minstens een half uur voor bedtijd.
Een goede extra tip is om voor het slapen gaan altijd 30 minuten te lezen uit een leuk boek of tijdschrijft!

Tip 5: Oefen met opgaven en oude toetsvragen

Een van de meest effectieve manieren om je voor te bereiden op een toets is door te oefenen met oude toetsvragen of examenvragen. Dit geeft je niet alleen een goed beeld van het soort vragen dat je kunt verwachten, maar helpt je ook om te wennen aan het toepassen van de lesstof die je net hebt geleerd. Wanneer je met opgaven oefent, train je jouw hersenen om de verworven kennis toe te passen, wat cruciaal is voor succes.

Begin met het oefenen van de makkelijkere vragen uit je boek. Maak eerst de eerste paar opgaven van elke paragraaf en als dit je makkelijk afgaat, sla er dan een paar over en ga door naar de moeilijkere. Vergeet niet om de diagnostische toetsen te maken aan het eind van het hoofdstuk van je boek. Heb je alle opgaven al gemaakt? Ga dan op zoek op internet of vraag je docent om oude toetsvragen met je te delen.

Tip 6: Geheime wapen, super handig leerplatform

Online hulpmiddelen zijn onmisbaar geworden bij het leren. Vooral filmpjes, samenvattingen en oefeningen zorgen ervoor dat je sneller en makkelijker kunt leren, vooral als je niet altijd oplet in de les. Veel leerlingen zoeken filmpjes op Youtube en samenvattingen of oefeningen op andere websites. Er is nu een platform dat alles in 1 heeft en nog meer.

YouTube is een uitgestrekte oceaan van informatie, inclusief filmpjes voor school. Het biedt een uitgebreid aanbod van onderwerpen. Hierdoor kan het zoeken naar de juiste inhoud tijdrovend en soms zelfs te veel werk. Daarnaast weet je niet zeker of alles wel up to date is en of het aansluit bij de lessen die jij moet leren. Het platform JoJoschool biedt een betere ervaring. Het sluit direct aan bij de stof die je moet leren voor je toets, doordat zij hun filmpjes, samenvattingen en oefeningen koppelen aan de paragrafen en hoofdstukken uit jouw boeken.

Ze hebben video’s, oefeningen en samenvattingen over alle onderwerpen voor bijna alle vakken voor alle leerjaren en niveaus. Daarnaast kun je vragen stellen in hun chat als je iets niet begrijpt. JoJoschool kost wel geld, maar je kunt het via de onderstaande link 14 dagen gratis proberen en het is maandelijks opzegbaar, als je ermee wilt stoppen.

Een account aanmaken is eenvoudig. Klik op de link hieronder en geef aan op welke school je zit. Dan log je in via je schoolmail en kun je gelijk aan de slag!

Er zijn 1 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X