Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips

Meerkeuzevragen beantwoorden tips titel

Meerkeuzevragen: De ene leerling vindt het een makkie, terwijl de andere het juist moeilijk vindt. In dit artikel vind je 16 tips om meerkeuze vragen te beantwoorden. Zo maak je meerkeuzevragen vaker en makkelijker goed!

Wat zijn meerkeuzevragen?

Meerkeuze vragen zijn vragen waarbij er enkele antwoorden (keuzes) zijn bij de vraag waaruit je moet kiezen om de vraag te beantwoorden. Meestal worden de opties (antwoorden) die je kunt kiezen met de letters A, B, C, D, enz aangeduid.

Wanneer krijg je meerkeuzevragen op een toets?

Op heel veel verschillende toetsen kan je meerkeuzevragen krijgen. Ook bij Cito-toetsen en bij sommige vakken bij je eindexamen zijn meerkeuzevragen.

Zijn meerkeuzevragen makkelijker dan gewone “open” vragen

Sommige leerlingen vinden meerkeuzevragen makkelijker dan open vragen. Anderen vinden meerkeuzevragen juist lastig. Het voordeel aan meerkeuzevragen is dat je alleen moet kiezen uit de opties. Dus zou je door te gokken eventueel nog punten kunnen krijgen.

Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips om het goed te doen

1. Sla moeilijke vragen eerst over

Als je 50 minuten de tijd krijgt voor een toets met 25 vragen, moet je dus inschatten dat je maximaal 2 minuten per vraag hebt. Een goede strategie is om de eerste helft van de toets extreem snel te werken, terwijl je de moeilijke vragen overslaat. Bij de andere helft ga je dan rustig de lastige vragen beantwoorden.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

2. Lees de vraag goed: pas op voor instinkers

Zoals bij elke soort vraag op een toets moet je de vraag goed lezen. Voorbeeld:

“Welk van de onderstaande zinnen gaat niet overeen met de tekst?”

Als je die “niet” niet had gelezen had je de vraag fout. Let er dus op dat je goed de vragen leest.

3. Probeer de vraag eerst zonder de antwoorden te bekijken

Meerkeuzevragen beantwoorden tips opties

Zo kom je eerst zonder invloed van de antwoorden onder de vraag tot je antwoord, waardoor je antwoord iets objectiever is.

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

4. Bekijk de keuzes

Ook als je denkt dat je het antwoord op de vraag al hebt gevonden is het slim om alsnog alle andere keuzes door te nemen. Soms kom je erachter dat jouw antwoord toch niet helemaal correct was.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

5. Kruis onmogelijke antwoorden weg

Als je een moeilijke vraag tegenkomt waarbij je het antwoord echt niet weet, moet je de onmogelijke antwoorden wegkruisen. Zo hoef je tussen minder opties te twijfelen.

Lees ook: Samenvatten: Een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

6. Zoek het antwoord dat helemaal correct is

Als je het gevoel hebt dat een antwoord niet helemaal correct is, is het meestal ook fout. Dan ga je het volgende doen:

• De vraag nog een keer lezen
  • Alle opties nog een keer bekijken
  • Onmogelijke antwoorden elimineren

7. Maak je geen zorgen als je vaak achter elkaar dezelfde letter beantwoordt

Als je al vijf keer achter elkaar “A” hebt beantwoord, ga je misschien twijfelen aan je antwoorden. Doe dat niet.

Lees ook: Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)

8. Let op deze woorden

Altijd, nooit, alle, moeten

Antwoorden zoals: “A: Jan is altijd beleefd” zijn minder vaak juist, omdat er slechts één tegenstrijdige voorbeeld uit de tekst hoeft te zijn om het antwoord fout te maken.

9. Kies niet zomaar “alle van bovenstaande” of “geen van allen”

Wanneer je aan het twijfelen bent bij een lastige meerkeuzevraag, is het verleidelijk om lekker de optie “Geen van allen” maar aan te vinken. Doe dat niet zomaar. Denk na over je antwoord.

10. Vermijd “vage” antwoorden

Meerkeuzevragen beantwoorden tips voorbeeld

Voorbeeld: Wie was Napoleon?

Opties:

• A: Een dichter (vaag)
  • B: Een Amerikaans president (minder vaag)
  • C: Een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. (gedetailleerd, en dus ook correct)

11. Noteer welke vragen je onzeker / niet weet

Zet in de kantlijn een tekentje zoals een kruisje of vraagteken om je erop te herinneren dat je een bepaalde vraag niet zeker weet. Dan kun je later nog terug naar die vraag.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

12. Als twee antwoorden op elkaar lijken is vaak een van de twee goed

Voorbeeld: Wie was Vincent van Gogh?

Antwoorden:

• A: Een Chinese keizer (slaat helemaal nergens op)
  • B: Een beruchte hacker (onzin)
  • C: Een Duitse schilder (lijkt op C)
  • D: Een Nederlandse schilder (lijkt op D en is correct)

13. Je antwoord moet de vraag beantwoorden

Misschien is een antwoord feitelijk waar. Maar als de optie niet de vraag beantwoordt heb je er niks aan. Stel jezelf dus altijd de vraag: Beantwoordt dit antwoord mijn vraag?

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

14. Leer de stof goed

Niet te vergeten is het super belangrijk dat je hebt geleerd. Als je de stof goed kent is een meerkeuzetoets ontzettend simpel. Gewoon lekker antwoorden aanvinken/omcirkelen!

15. Slim gokken

Meerkeuzevragen beantwoorden tips gokken

Als je er echt niet uitkomt moet je gaan gokken. Nogmaals moet je proberen de meest onwaarschijnlijke antwoorden weg te kruisen. Verminder het aantal antwoorden waaruit je moet kiezen, zodat de kans dat je een correct antwoord kiest groter is.

16. Controleer je antwoorden

Als je klaar bent met een toets en tijd overhebt moet je je antwoorden nakijken. Soms heb je een letter bij de verkeerde vraag gezet, en dat is zonde van je punten!

16 tips om meerkeuzevragen correct te beantwoorden (samengevat)

1. Sla moeilijke vragen eerst over
  2. Lees de vraag goed: pas op voor instinkers
  3. Probeer de vraag eerst zonder de antwoorden te bekijken