10 tips voor meer motivatie voor school

10 tips voor meer motivatie voor school

Is je motivatie voor school op? Wil je weer gemotiveerd raken? Hier vind je 10 eenvoudige tips voor meer motivatie voor school! Als je deze 10 tips rustig uitvoert, is de kans groot dat je weer een verse boost aan motivatie zult krijgen!

Let op: Het kan erg handig zijn om het met je mentor of je ouders te hebben als je merkt dat je weinig motivatie hebt. Maar het is hoe dan ook nuttig dit artikel te lezen!

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

10 eenvoudige tips voor meer motivatie voor school

1. Ruim je kamer op

motivatie tips school kamer opruimen

Dit is geen grapje, het helpt echt! Als je hulp nodig hebt kun je mijn stappenplan gebruiken om je kamer op te ruimen: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk) Gedaan? Top!. Als het goed is voel je je weer iets frisser en meer ontspannen, omdat er nu minder rommel om je heen is.

Dat is een goede eerste stap om je motivatie weer terug te vinden. Als je omgeving niet geordend is, zal je niet geconcentreerd kunnen werken en leren. Dat leidt tot wat mindere prestaties op school, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt waarin je steeds minder gemotiveerd raakt en uiteindelijk in een volle dip omlaag gaat.

Ruim dus je kamer op. Niet alleen je kamer, maar ook je telefoon, computer, e-mails en je sociale media! Ik zou je aanraden ook even een pauze te nemen van sociale media, omdat het je kan afleiden en vaak ook erg tijdrovend is.

2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt

motivatie tips school schoolwerk

Het is erg demotiverend om heel ver achter te lopen met je schoolwerk. Maak een lijst van alles wat je nog moet leren, maken of begrijpen om weer gelijk lopen met de voortgang op school! Het kan erg aanstaanwekkend zijn om een hele lijst voor je te zien, maar zo weet je wel wat je allemaal moet doen.

Bedenk dan voor jezelf welke dingen je snel van de lijst af kunt spreken. Loop je 30 opgaven achter bij wiskunde? Besteed dan dit weekend een uurtje of twee eraan, want dan heb je dat ook weer achter de rug! Het kan maanden duren voordat je weer helemaal bij bent, maar tijdens dit proces leer je veel en je zult je daarom ook goed voelen!

Heb je geen zin om dit te doen? Hier is een tip: Beloof jezelf dat je minstens twee minuten gaat werken. Als je eenmaal aan de slag bent, probeer dan die flow vast te houden en blijf doorgaan! Of stel een deadline voor jezelf op. Iets voltooien voelt beter dan niks doen!

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school

motivatie tips school waarom

Het is echt, echt belangrijk dat je weet waarom je je best doet voor school. Denk daar goed over na. Schrijf het op. Zorg dat je een goede bron van motivatie hebt. Als je motivatieniveau straks laag is kan je terugvallen hierop.

“Leer voor jezelf, maak toetsen voor het cijfer.”

~Alan Tseng

Doe niet alleen je best omdat je ouders dan blij worden. Je leert voor jezelf, zodat je met de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd kunt bijdragen aan de sameleving.

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2021)

4. Enkele opmerkingen om jou te motiveren

 • Als je best doet ga je over.
 • Goede cijfers voelen goed. Groene negens en tienen in Magister zijn echt de moeite waard!
 • Als je je best doet voor school verpil je je tijd niet.
 • Veel kinderen krijgen niet de kans om naar school te gaan. Jij wel.
 • Als je nu niks doet kom je later bij je eindexamen in de problemen.
 • Met goede prestaties op de middelbare school word je makkelijker bij een vervolgopleiding toegelaten.
 • Je kunt meer dan je denkt.
 • Er zijn altijd wel mensen die hele hoge cijfers halen, dat kan je ook! (Ookal moet je wel heel hard ervoor werken)
 • Ik heb speciaal voor jou een artikel geschreven over hoe je meer motivatie krijgt voor school, als je nu niet gemotiveerd begint te worden is al mijn moeite voor niks geweest!

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

5. Wees positief

Ik neem aan dat je dit artikel leest om je in een schijnbaar hopeloze situatie bevindt. Misschien worstel je met allerlei problemen. Zoals ik eerder al vertelde: Praat met iemand erover als het nodig is. Het helpt heel erg om je motivatie te behouden als je een optimistische houding aanhoudt.

Probeer, als je een slecht cijfer hebt gehaald, niet boos of teleurgesteld te worden op jezelf. Blijf er niet te lang bij stilstaan, het is al voorbij! Bekijk goed wat je fout hebt gedaan, en probeer te leren van je fouten. Maak de volgende toets beter! En als alles echt fout gaat: Niet stressen, het helpt niet.

Lees ook: Meer zelfvertrouwen krijgen: 20 eenvoudige tips en oefeningen

6. Doe actief mee in de les

Aandachtig luisteren, aantekeningen maken, vragen stellen, rechtop zitten. Als in de les oplet hoef je thuis minder te doen. En als je tijdens een les tijd krijgt om zelfstandig te werken is het verstandig om goed aan de slag te gaan, zelfs als lekker met je vrienden kletsen veel leuker is. Bovendien wordt je huiswerk makkelijker omdat je al tijdens de les veel hebt geleerd. Allemaal voordelen dus!

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

7. Stel doelen voor jezelf

Doelen stellen is moeilijk en kost energie. Echter motiveren het je het beste uit jezelf te halen en zorgt het ervoor dat je niet je richting kwijtraakt in het leven en elke dag achter de televisie helemaal niks gaat zitten doen. Je kunt echt veel meer dan je denkt!

Dus, stel doelen op voor school, en let op de volgende punten:

 • Specific: Je doel moet specifiek en duidelijk zijn
 • Measurable: Je doel moet meetbaar zijn
 • Attainable: Je doel moet haalbaar zijn
 • Relevant: Je doel moet relevant zijn
 • Time-bound: Je doel moet tijdsgebonden zijn

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

8. Zorg voor jezelf

motivatie voor school tips niet opgeven

Nu ben je gemotiveerd en gedreven op school. Dat is harstikke goed. Let op dat je niet uitgeput raakt. Zorg goed voor je lichaam en voor je mentale gezondheid. Zorg dat je veel sport, gezond eet en voldoende slaapt. Neem af en toe pauze als je het nodig hebt, en zorg dat je niet teveel stress krijgt!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

9. Hou je uiteindelijke doel in zicht

Ik heb vriend die graag een arts wil worden later. Daarvoor moet hij geneeskunde studeren. Om geneeskunde te kunnen studeren moet hij “cum-laude” (gemiddeld acht of hoger) slagen op vwo. Om dat te kunnen moet hij nu (in klas 4) goed zijn best doen en goede cijfers halen, zodat hij een goede basis van zijn kennis opbouwt voor later.

Denk dus na over het grote plaatje. Wat wil je later in je leven doen? Waarschijnlijk moet je daarvoor bepaalde onderwijs moeten hebben gevolgd. Nu kan je bekijkken wat je nu kunt doen om dat te bereiken. Dit zal je helpen motiveren voor school.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

10. Beloon jezelf

Geef jezelf zo nu een dan een beloning als je een mijpaal hebt bereikt. Het is goed om aardig te zijn tegen jezelf. Bovendien motiveer je jezelf zo om door te blijven werken je doelen te bereiken. Het voelt geweldig om iets achter de rug te hebben gekregen. Kijk lekker een leuke film, of ga lekker een ijsje halen bij een ijssalon. (misschien beter voor in de zomer) Nog een laatste aanmoediging: Je kunt het!

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

In het kort: 10 tips voor meer motivatie voor school

 1. Ruim je kamer op
 2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt
 3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school
 4. Enkele opmerkingen om jou te motiveren
 5. Wees positief
 6. Doe actief mee in de les
 7. Stel doelen voor jezelf
 8. Zorg voor jezelf
 9. Hou je uiteindelijke doel in zicht
 10. Beloon jezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *