Ga naar de inhoud

10 tips voor meer motivatie voor school

10 tips voor meer motivatie voor school

Is je motivatie voor school op? Hieronder vind je 10 tips voor meer motivatie voor school. Om goed te presteren op school is motivatie belangrijk. Als je gemotiveerd bent leer je sneller en effectiever waardoor je ook betere cijfers haalt.

Vanwege het online-onderwijs door corona hebben veel leerlingen minder motivatie voor school. Veel leerlingen halen ook minder goede cijfers hierdoor. Gelukkig zijn er manieren om snel weer gemotiveerd te raken!

Wat is motivatie?

Motivatie is iets wat je aandrijft om uit jezelf dingen te doen. Als je gemotiveerd ben heb je zin en verlangen om iets te doen.

Lees ook: Slechte cijfers? 22 tips om je cijfers op te halen

10 eenvoudige tips voor meer motivatie voor school

Let op: Bespreek het altijd met je mentor / ouders als je weinig motivatie hebt voor school.

1. Ruim je kamer op

motivatie tips school kamer opruimen

Ruim je kamer op. Hierdoor ga je je frisser en ontspannen voelen, omdat er minder rommel om je heen is.

Dit is een goede stap om je motivatie weer terug te vinden. Als je omgeving niet geordend is, kun je niet geconcentreerd kunnen werken en leren, waardoor je slechtere cijfers haalt en een vicieuze cirkel belandt waarin je steeds minder gemotiveerd raakt.

Ruim niet alleen je kamer op, maar ook je telefoon, computer, e-mail en je sociale media! Neem desnoods een pauze van sociale media, omdat het afleidend en tijdrovend is.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk)

2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt

motivatie tips school schoolwerk

Het is erg demotiverend om achter te lopen met je schoolwerk. Maak een lijst van alles wat je nog moet leren, maken of begrijpen om weer bij te lopen met de voortgang op school. Het kan eng zijn om een hele lijst voor je te zien, maar zo weet je wat je allemaal te doen staat.

Bedenk voor jezelf welke dingen je snel van de lijst af kunt strepen. Loop je dertig opgaven achter bij wiskunde? Besteed daar dit weekend een middagje aan, dan heb je dat achter de rug.

Het kan maanden duren voordat je weer helemaal bij bent, maar uiteindelijk loont het! Als je een achterstand oploopt heb je de komende jaren alleen maar nog meer moeite.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school

motivatie tips school waarom

Het is belangrijk om te weten waarom je je best doet voor school. Denk daar over na. Schrijf het op. Zorg dat je een goede bron van motivatie hebt. Dan weet je, wanneer je weinig motivatie hebt waarom je door moet gaan.

Doe niet alleen je best omdat je ouders dan blij worden. Je leert voor jezelf, zodat je met de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd later kunt bijdragen aan de sameleving.

“Leer voor jezelf, maak toetsen voor het cijfer.”

~Alan Tseng

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2022)

4. Enkele redenen om je best te doen voor school

 • Als je best doet ga je over
 • Wat je op school leert is niet nutteloos
 • Je maakt jezelf en je ouders trots
 • Als je je best doet voor school verspil je je tijd niet
 • Veel kinderen krijgen niet de kans om naar school te gaan
 • Als je nu niks doet kom je later bij je eindexamen in de problemen
 • Met goede prestaties op de middelbare school word je makkelijker bij een vervolgopleiding toegelaten
 • Iedereen kan goede cijfers halen

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

5. Wees positief

Probeer positief te blijven denken. dat helpt je gemotiveerd te blijven. Probeer, als je een slecht cijfer hebt gehaald, niet boos of teleurgesteld te zijn op jezelf. Blijf er niet te lang bij stilstaan, het is al voorbij! Bekijk wat je fout hebt gedaan en leer van je fouten. Maak de volgende toets beter! En als alles echt fout gaat: Niet stressen, het helpt niet.

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

6. Doe actief mee in de les

Aandachtig luisteren, aantekeningen maken, vragen stellen, rechtop zitten. Als in de les oplet hoef je thuis minder te doen. Benut je tijd ook goed als je in de les tijd krijgt om zelfstandig te werken, al is kletsen met je vrienden leuker. Bovendien wordt je huiswerk makkelijker omdat je tijdens de les veel hebt geleerd.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

7. Stel doelen voor jezelf

Doelen stellen kan moeilijk zijn. Als je doelen voor jezelf ophaalt bereik je ook eerder wat je wilt bereiken, omdat je jezelf dwingt te werken om je doel te behalen. Je krijgt meer richting is je leven en je geeft jezelf iets om naar te streven.

Stel doelen op voor school. Hoeveel uur huiswerk ga je per dag maken? Ga je vanaf nu elke les aantekeningen maken? Let op de volgende punten wanneer je doelen opstelt (smart):

 • Specific: Je doel moet specifiek en duidelijk zijn.
 • Measurable: Je doel moet meetbaar zijn.
 • Attainable: Je doel moet haalbaar zijn.
 • Relevant: Je doel moet relevant zijn.
 • Time-bound: Je doel moet tijdsgebonden zijn.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022! (SMART doelen)

8. Zorg voor jezelf

motivatie voor school tips niet opgeven

Nu ben je gemotiveerd en gedreven op school Let op dat je niet uitgeput raakt. Zorg goed voor je lichaam en voor je mentale gezondheid. Zorg dat je veel sport, gezond eet en voldoende slaapt. Neem af en toe pauze als je het nodig hebt en zorg dat je niet teveel stress krijgt!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

9. Hou je uiteindelijke doel in zicht

Mijn klasgenoot wil graag een arts worden. Daarvoor moet hij geneeskunde studeren. Om geneeskunde te mogen studeren is het handig “cum-laude” (gemiddeld acht of hoger) te slagen op vwo. Om dat te kunnen moet hij nu (in klas 4) goed zijn best doen en goede cijfers halen.

Kijk naar het grote plaatje en bepaal wat je nu moet doen om later je “einddoel” te bereiken. Dit helpt je gemotiveerd te blijven voor school.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

10. Beloon jezelf

Geef jezelf zo nu een dan een beloning als je een mijlpaal hebt bereikt. Het is goed om aardig te zijn tegen jezelf. Bovendien motiveer je jezelf zo door te blijven werken je doelen te bereiken. Het voelt geweldig om een lastige taak af te krijgen. Kijk een leuke film, of eet wat lekkers.

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

Leer voor jezelf, maak toetsen voor het cijfer (bonus)

Je leert niet omdat het moet of om je ouders blij te maken. Je leert voor jezelf. Met de kennis en vaardigheden die je op school leert, kan je later zelfstandig leven en bijdragen aan de samenleving. Als je iets leert, profiteer jij ervan.

Je leert dus niet om toetsen te maken, je leert voor jezelf. Als je toetsen maakt, gaat het om het resultaat: het cijfer dat je haalt.

Goede cijfers zijn handig. Wie cum laude slaagt wordt bijvoorbeeld veel makkelijker toegelaten bij numerus-fixus studies. Dat is het belang van goede cijfers.

Lees ook: 25 leertips om effectief te leren op de middelbare school

10 tips voor meer motivatie voor school (samengevat)

 1. Ruim je kamer op
 2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt
 3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school
 4. Als je je best doet ga je over
 5. Wees positief
 6. Doe actief mee in de les
 7. Stel doelen voor jezelf
 8. Zorg voor jezelf
 9. Hou je uiteindelijke doel in zicht
 10. Beloon jezelf

Gepubliceerd op 16 december 2022

Er zijn 14 reacties op dit artikel

   1. HAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHA

 1. De ze tips hebben mij zo erg goed geholpen met al mijn huiswerk, ik liep blijkbaar achter op een boel vakken en dat heb ik nu opgelost!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X