Ga naar de inhoud

30 tips voor meer zelfvertrouwen

 • Alan Tseng
tips voor meer zelfvertrouwen titel

Hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen? In dit artikel vind je alles wat je hoeft te weten over zelfvertrouwen en hoe je je zelfvertrouwen kan vergroten.

Zelfverzekerd voor de klas staan voor je spreekbeurt, voor jezelf opkomen, faalangst overwinnen, of gewoon meer zelfvertrouwen krijgen op het werk of in jouw sociale leven.

Dat allemaal vereist zelfvertrouwen. Gelukkig is het mogelijk om zelfvertrouwen te vergroten. In dit artikel vind je 30 tips voor meer zelfvertrouwen. Daarnaast lees je over hoe

Wat is zelfvertrouwen?

Wat betekent zelfvertrouwen? Volgens het woordenboek Van Dale is de betekenis van zelfvertrouwen: “het vertrouwen in de eigen kracht”.

Dit is inderdaad een korte en duidelijke definitie van zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen je vertrouwen in jezelf is, is duidelijk. Zo eenvoudig is zelfvertrouwen natuurlijk niet.

Twee soorten zelfvertrouwen

Er zijn twee soorten zelfvertrouwen te onderscheiden: de eerste vorm van zelfvertrouwen is zelfvertrouwen in je capaciteit, je vaardigheden, of wel wat je wel of niet kan doen en bereiken. Deze zelfvertrouwen kun je vergroten met oefening en voorbereiding.

Daarnaast is er een andere soort zelfvertrouwen: namelijk zelfvertrouwen in je waardigheid, in wie je bent. Dit hangt erg samen met je zelfbeeld; of wel wat je van jezelf vindt.

Onzeker zijn over je uiterlijk (denk aan je lengte, acne, lichaam) of onzeker zijn over wie je bent, hoe populair je bent en wat anderen van je vinden zijn voorbeelden van een tekort aan zelfvertrouwen in waardigheid.

Zelfvertrouwen en arrogantie

Er is een grens tussen zelfvertrouwen hebben en arrogant zijn. Zelfvertrouwen hebben betekent niet dat je anderen moet proberen te kleineren. Je moet ook niet denken dat je beter bent dan de rest.

Er is een dunne lijn tussen arrogant zijn en zelfverzekerd zijn. Iemand die gaat opscheppen over wat hij allemaal kan is arrogant. Hij heeft niet per se veel zelfvertrouwen.

Als je langzamerhand meer zelfvertrouwen ontwikkelt moet je oppassen dat je niet begint te denken dat je beter bent dan de rest. Wees bescheiden. Het is beter om aardig te zijn dan stoer of cool. Je gaat geen respect krijgen door anderen minder goed te laten voelen.

Confidence is when you believe in yourself and your abilities, arrogance is when you think you are better than others and act accordingly.

-Stewart Stafford

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Wil je voor een zaal vol mensen een presentatie houden? Voor het eerst meedoen aan een concert? Durven doen wat je wilt doen en zeggen wat je wilt zeggen zonder dat je bang bent voor wat anderen zouden zeggen over je? Dat allemaal kun je niet zonder zelfvertrouwen.

Daarnaast is zelfvertrouwen nodig om je goed te voelen over jezelf. Veel mensen zijn onzeker over zichzelf of twijfelen over wie ze zijn en wat ze kunnen.

Waardoor komt een tekort aan zelfvertrouwen?

Wanneer je in het verleden ooit gepest bent geweest of heftige ervaringen hebt gehad kan dat een tekort aan zelfvertrouwen veroorzaken. Depressie of angststoornissen kunnen ook een tekort aan zelfvertrouwen veroorzaken. (meer info)

Je persoonlijkheid, karakter, opvoeding en omgeving hebben invloed op je zelfvertrouwen. Als je weinig aanmoediging hebt gekregen in je leven of alleen maar veel kritiek hebt ontvangen kan dat je zelfvertrouwen verminderen.

Meer zelfvertrouwen krijgen tips oefeningen veelgestelde vragen

30 tips voor meer zelfvertrouwen

Hieronder zijn 30 praktische tips die kunt toepassen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik heb meer dan 10 uur aan dit artikel gewerkt. Dit zijn echt de beste tips om meer zelfvertrouwen die je op het internet kunt vinden.

Hoe je het beste zelfvertrouwen opbouwt verschilt per persoon. Probeer deze tips uit, en kijk welke goed bij jou werken.

1. Wees eerlijk met jezelf

Soms lieg je tegen jezelf. Je zegt dan “Ik kan niks” of “Iedereen haat mij” of “Iedereen is beter dan ik” Voordat je verdergaat wil ik je vragen om helemaal eerlijk te zijn tegen jezelf.

Heel vaak kun je zelf al heel veel doen om je zelfvertrouwen te vergroten: namelijk door niet op jezelf te haten en te stoppen met negatieve dingen over jezelf denken. Wees constructief.

Als iets fout gaat ben je niet meteen een mislukking: je moet dan gewoon leren van je fouten en kijken hoe je jezelf verder kan ontwikkelen.

Luister niet de hele tijd naar wat andere mensen zeggen. Wat anderen van je vinden boeit vrij weinig. Alleen jij zelf kunt bepalen wat je denkt over jezelf.

“Ik kan niks” – niet waar

“Iedereen haat mij” – niet waar

“Ik ben waardeloos” – niet waar

Kom op! Wees eerlijk en objectief. Vaak merk je dat je onzekerheden helemaal meevallen, en dat veel van je stress en zenuwachtigheid nergens voor nodig is.

2. Bepaal waarover je onzeker bent

Meer zelfvertrouwen krijgen tips oefeningen oplossing

Iedereen is wel ergens onzeker over. Dat is menselijk. Het kan zijn dat je onzeker bent over je uiterlijk, je sociale status, je afkomst, je prestaties of wat andere mensen van je vinden.

Niemand heeft nergens in zelfvertrouwen, er zijn gewoon bepaalde zaken waar je iets minder verzekerd in bent. Accepteer dat je niet perfect bent, en ga door met je leven.

Sommige dingen, zoals je lengte kun je niet beïnvloeden. Stop dan met stressen over hoe groot of hoe klein je bent. Je gaat niets bereiken daarmee. Don’t worry. Be happy.

3. Bepaal waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt

Op jouw tekort aan zelfvertrouwen op te lossen moet we de bron van het probleem uitzoeken. Denk nu goed na over waarom je weinig zelfvertrouwen hebt over iets. Besteed hier veel tijd aan, wat dit is echt belangrijk.

Je moet weten waarom je weinig zelfvertrouwen hebt om je zelfvertrouwen te vergroten en om je beter te voelen.

4. Wees niet bang voor wat anderen zeggen

“Je n’ai rien à faire de ce que vous pensez de moi. Moi je ne pense pas du tout à vous.”

~Coco Chanel

Er zullen altijd mensen zijn die gaan haten op anderen. Laat je niet door hen ontmoedigen! Jij bent de enige die weet en bepaalt wat je wel of niet kunt. De mensen die vervelend doen kennen je vaak helemaal niet goed!

¨Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.¨

~Dr. Seuss

Als je telkens wordt neergehaald door wat mensen zeggen ga je het moeilijk krijgen. Realiseer je goed dat je je niet altijd aangesproken hoeft te voelen.

5. Geef jezelf even drie complimenten

Wij vergeten allemaal weleens hoe geweldig en fantastisch we al zijn. Door jezelf vaak gematigde complimenten te geven help je jezelf je zelfbeeld te verbeteren.

Geef jezelf nu drie complimenten. Schrijf ze op. Doe dit elke dag drie keer! Ik garandeer je dat je binnen een week het verschil zult merken.

6. Vergelijk jezelf nooit met anderen

Wil je spontaan je zelfvertrouwen verminderen en je zelfbeeld verslechteren? Vergelijk jezelf dan snel met anderen! We doen dit allemaal hoewel het een vreselijk gewoonte is. Je voelt je meteen een stuk slechter en je krijgt het gevoel dat je minder goed bent.

7. Wees positief: zeg geen negatieve dingen tegen jezelf

Als je iets vaak genoeg hoort ga je er eventueel in geloven. Ik heb daarom een opdracht voor jou. Elke keer dat je in de spiegel kijkt moet je jezelf drie complimenten geven. Zeg wat positiefs tegen jezelf.

Wie jij bent is het gevolg van jouw zelfbeeld. Probeer te zorgen voor een positief zelfbeeld. Richt je focus dus op je juiste dingen. Als je wordt afgewezen voor een baan is dat geen absolute beoordeling over jou. Denk dan na over wat je de volgende keer anders kan doen.

Richt je niet steeds op problemen maar op oplossingen. Bekijk de positieve kant.

8. Maak een lijst van jouw positieve eigenschappen

Dit is echt dé manier om spontaan een sombere bui te verdrijven. Pak een blaadje en bevredig jouw ego met complimenten aan jezelf. Het is aan te raden een groot stuk papier te pakken, anders gaat niet alles passen!

9. Geloof in jezelf

Meer zelfvertrouwen krijgen tips oefeningen you got this

Geloof nou gewoon in jezelf! Je kunt veel meer dan je denkt. Wees niet bang. Vertrouw op je eigen krachten. Omring jezelf met mensen die ook in je geloven. Vermijd mensen die je neer willen halen.

Waarom is het zo moeilijk om in jezelf te geloven?

1. Soms geloofden anderen niet in je, waardoor je niet meer in jezelf durft te geloven.
2. We zijn bang om te falen, en als je in het verleden hebt gefaald kan je heel lang ermee blijven zitten.
3. Je kijkt eerder naar wat je niet kunt dan wat je wel kunt.
4. Er zijn niet altijd mensen die je willen steunen

Wat kun je doen om meer in jezelf te geloven?

1. Negeer wat anderen zeggen, vooral negatieve opmerkingen moet je helemaal negeren.
2. Doe rustig aan. Rome is niet in een dag gebouwd.
3. Wees niet bang. Kom op, als je steeds angstig bent ga je niet verder komen. Kom op, beheers je even.
4. Je hebt altijd een tweede kans.
5. Accepteer dat dingen fout kunnen gaan in het leven en dat je niet ontmoedigd moet raken daardoor.

Geloof in jezelf en er komt een dag dat anderen niet anders kunnen dan met je mee geloven

10. Ga vaker uit je comfort-zone

De bekendste zangers en actrices hebben allemaal een keer voor het eerst moeten optreden. Wat als Bruno Mars nooit de moed bij elkaar kon sprokkelen om op te treden voor een publiek? Dan was hij zeker niet zo succesvol en beroemd geworden.

Dit geldt ook voor jou. Elke keer je uit je comfortzone gaat word je sterker, meer ervaren en je krijgt ook meer zelfvertrouwen. Ga uit je comfortzone.

comfortzone venn diagram

11. Wees goed voorbereid

Een spreekbeurt houden voor de klas, optreden op een concert of meedoen aan een selectietraining voor voetbal. Dit allemaal is super spannend. Als je goed voorbereid bent heb je meer vertrouwen in je vaardigheden en dat vergroot weer je prestatievermogen.

Dit heeft dus ook weer te maken met je zelfvertrouwen in vaardigheid. Als je iets goed kan, is de kans kleiner dat je zenuwachtig zal zijn over je vermogen om die taak of bezigheid succesvol te verrichten.

Als je vaak met onbekende mensen praat wordt het alleen maar steeds makkelijker. Als je vaak voetbalt wordt voetbal ook alleen maar makkelijker.

12. Zorg voor een zelfverzekerde houding

Denk aan iemand die je kent, van wie je vindt dat hij of zij veel zelfvertrouwen heeft. Kijk naar hoe diegene eruit ziet.

Sta rechtop met je schouders naar achteren. Doe je handen uit je zakken en kijk mensen aan als je met ze praat. Doe je tong op de bovenkant van je mond en adem diep en rustig.

Door je zo op te stellen ga je ook meer zelfvertrouwen voelen. Hoe jij je fysiek voelt beïnvloedt hoe jij je mentaal voelt.

13. Schrijf op waar je goed in bent en wat je hebt bereikt

We zijn niet allemaal wereldkampioen schaatsen of grootmeester met schaken. Toch hebben we allemaal wel iets behaald of gedaan in ons leven waar we trots op kunnen zijn. Het hoeft echt niet iets groots te zijn.

Doe je vaak de afwas? Dat is dan iets wat je succesvol hebt gedaan! Schrijf op alles wat je hebt bereikt in je leven en waar je goed in bent. Meer inzicht krijgen in je talenten, sterktes en zwaktes helpt je jezelf beter te kennen en dat zorgt weer voor meer zelfvertrouwen.

14. Word ergens goed in!

Ergens heel goed in zijn is de ultieme boost aan je zelfvertrouwen. Je weet dan dat je iets goed kunt en dat is als het ware een ijzeren staaf die je steeds kunt vasthouden in het leven. Iedereen is wel ergens beter in dan de rest.

Let op! Ergens goed in worden betekent niet meteen dat je veel zelfvertrouwen krijgt. Het kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten. Dat is het.

15. Ga sporten

Meer zelfvertrouwen krijgen tips oefeningen ga sporten

Veel mannen en vrouwen gaan naar de sportschool om sterker te worden en om beter eruit te zien. Daarnaast kan sporten je discipline en motivatie vergroten. Dat allemaal samen zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Als je fit bent loop je er meestal iets comfortabeler bij dan wanneer je niet sport. Je hebt meer energie en je ziet er vaak iets beter uit. Ook kan je veel zelfvertrouwen opbouwen tijdens het sporten zelf, of je dat alleen doet of bij een sportvereniging.

Je uiterlijk is natuurlijk ook niet alles en er zijn ook mensen die er heel goed uit zien, maar niet veel zelfvertrouwen hebben.

16. Praat langzamer

Als je rustig praat straal je kalmte en zelfvertrouwen uit. Daarom zie je bekende sprekers langzaam en duidelijk praten. Door haastig te praten wek je de indruk dat je snel moet praten zodat je de kans krijgt om te praten.

Daarnaast is het veel aangenamer om naar een langzame spreker te luisteren dan een snelle spreker, omdat de hersens dan minder snel jouw woorden hoeven te verwerken. Praat dus extra sloom bij jouw spreekbeurt!

17. Stel een kleine haalbare doelen op

Een grote doel wordt gelijk haalbaarder het in kleine stukjes wordt verdeeld. Stel steeds kleine doelen op die je binnen een uur kunt behalen. Denk aan: 20 push-ups doen, praten met iemand die je niet kent of dagelijks een zin schrijven in je dagboek.

Het voelt heel goed om een doel te behalen. Als je steeds kleine doelen stelt en behaalt kun je steeds grotere doelen opstellen en behalen, waardoor je je zelfvertrouwen vergroot.

18. Praat erover (vraag om hulp)

Meer zelfvertrouwen krijgen tips oefeningen hulp vragen

Het kan veel helpen om met iemand te praten over zelfvertrouwen. Praat met een docent, vriend, psycholoog of familiegenoot. Er zijn mensen die jou willen helpen ermee. Wees niet bang om hulp te vragen, het is heel normaal om moeite te hebben met zelfvertrouwen.

19. Gebruik minder sociale media

Sociale media kan je zelfvertrouwen verminderen. Daarom is het handig om minder sociale media te gebruiken.

Op Instagram bijvoorbeeld zie je vaak alleen de mooie kanten van de levens van andere mensen, waardoor je ongelukkig met jezelf kan worden. Ook hoeveel likes en volgers je hebt, of negatieve reacties kunnen je zelfvertrouwen beschadigen.

20. Laat het verleden los

Wanneer je in het verleden ooit bent gepest kan dat met je meegaan. Het is belangrijk om niet te veel in het verleden te zitten maar meer in het moment te leven en om te denken aan hoe jij je in de toekomst gaat ontplooien.

Wanneer je bijvoorbeeld in het verleden bent gepest om je uiterlijk, betekent dat niet dat jij nu nog steeds moet denken over wat een paar jaar geleden is gezegd.

21. Niet reageren op alles

Een groot onderdeel van zelfvertrouwen is om rustig en kalm te reageren op wat er op je af komt. Mensen met veel zelfvertrouwen kunnen zich beheersen in stressvolle situaties.

Wanneer er mensen iets over je zeggen of iets stoms doen moet je altijd goed nadenken over of je op het gaat reageren. Wat levert het op als je iemand uitscheldt die jou heeft uitgescholden?

Wees een soort stoïcijn. Mensen kunnen alles doen en jij moet niet beïnvloed worden. Wees onverwoestbaar.

22. Ga eerder naar bed

Als je eerder naar bed gaat, ben je beter uitgerust en daardoor voel je je beter. Je hebt meer energie en gaat meer doen met je leven,. En wanneer je veel doet en veel bezig bent stijgt jouw zelfvertrouwen ook.

Daarnaast besteed je dan waarschijnlijk minder tijd op sociale media ´s avonds, wat ook een manier is om je zelfvertrouwen te vergroten.

23. Wees bewust over je gedachten

Zelfvertrouwen wees bewust over je gedachten

Hoor je jezelf weleens negatieve dingen tegen jezelf zeggen? Daar moet je meteen mee stoppen. Erken wat je over jezelf zegt.

Denk na of het waar is. Denk na of het wel uitmaakt. Wat je kunt veranderen kun je veranderen en over wat je niet kan veranderen, moet je geen zorgen maken.

24. Wees niet bang voor uitdaging, overwin je angsten

Neem sport als voorbeeld. Als je met basketbal bang bent om te schieten en daardoor niet schiet ga je nooit je zelfvertrouwen opbouwen.

Alleen door juist veel te schieten bouw je ervaring op en dat gaat je zelfvertrouwen vergroten tijdens de wedstrijden.

25. Bouw ervaring op

Zelfvertrouwen in iets is het gevolg van veel ervaring. Mensen die zelfverzekerd voor een groep durven te praten hebben waarschijnlijk ook vaak voor een publiek gepraat.

Mensen die goed kunnen voetballen hebben ook veel gevoetbald, waardoor ze met hun ervaring zelfvertrouwen hebben.

Zelfvertrouwen is het resultaat van ervaring en voorbereiding.̈

26. Falen is goed

Om succesvol te zijn moet je veel doen. En wanneer je veel nieuwe dingen probeert is het onvermijdelijk dat je veel faalt. Juist dan leert je het meest en dan ervaar je persoonlijke groei.

Wanneer je faalt ben je aan het leren en aan het ontwikkelen. Dus falen moet niet je zelfvertrouwen verminderen maar juist vergroten, want als je faalt ben je aan het leren.

“You are braver than you believe, stronger than you seem and smarter than you think.”

27. Zorg voor persoonlijke groei

Wanneer je persoonlijke groei meemaakt vergroot je je zelfvertrouwen, omdat je het gevoel hebt dat je jezelf aan het verbeteren, en die vooruitgang zal jou meer motivatie en zelfvertrouwen brengen.

Enkele manieren om persoonlijke groei te hebben is door doelen op te stellen en behalen, goede gewoontes aan te leren en door fit(ter) te worden.

28. Kijk constructief naar kritiek

Wanneer je kritiek krijgt moet je dat niet meteen zien als slecht. Je kunt kritiek gebruiken om verder te verbeteren, Wanneer mensen zeggen dat je veel spelfouten maakt bij het schrijven betekent dat niet dat je niet meer moet gaan schrijven.

Je kunt dan die kritiek goed gebruiken om nog beter te schrijven: check je spelling! Zo wordt je niet ontmoedigd en zo bouw je zelfvertrouwen op!

29. Kleed je goed, verzorg je uiterlijk

Het is niet te ontkennen: door je goed te kleden vergroot je jouw gevoel van zelfvertrouwen vaak aanzienlijk. Dit is niet een manier om echte zelfvertrouwen voor de lange termijn op te bouwen, maar wel een manier om je momentuele zelfvertrouwensgehalte te verhogen.

Doe kleding aan die je goed staat. Het hoeft niet per se duur te zijn, als je kleding maar schoon is en bij je past. Was je gezicht, kan je haar en vanzelf ga je meer zelfvertrouwen voelen.

“Het is niet zo dat ik bepaalde kleding draag om indruk te maken op anderen. Ik voel me gewoon meer zelfverzekerd als ik gewoon goed eruit zie.”

-Tijn Voogt

Was je gezicht, doe je haar, borstel je tanden, zorg dat je in ieder geval niet stinkt. Dat is echt de basis. Als je jezelf goed verzorgt ga je vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen.

30. Kies een persoonlijke motto

Veel mensen hebben een bepaalde quote die ze continu herhalen. Dit kan jouw zelfvertrouwen op spannende momenten versterken.

‘Take it easy. I’m in the penthouse!’

-Roy van Vugt

Zelfvertrouwen opbouwen: vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf niet vergelijken met anderen zelfvertrouwen

Wil je spontaan je zelfvertrouwen verminderen en een negatieve zelfbeeld krijgen? Vergelijk jezelf dan snel met anderen!

Je voelt je meteen een stuk slechter en je krijgt het gevoel dat je minder goed bent.

De meeste mensen weten dat het niet goed is om je te vergelijken met andere mensen. Toch blijven we dat steeds doen.

Je hebt eindelijk geleerd hoe je een Rubik’s kubus moet oplossen en je bent helemaal vrolijk. Vervolgens kijk je naar je klasgenoot die het binnen vijf seconden doet.

Je voelt je meteen een stuk minder goed en je krijgt het gevoel dat je minder goed bent. Hieronder lees je waarom je jezelf niet moet vergelijken met anderen en wat je dan wel moet doen!

vergelijken met anderen blijheid

1. Het maakt je minder gelukkig

”Comparison is the thief of joy.”

~ Theodore Roosevelt

2. Je weet nooit wat anderen “achter de schermen” hebben gedaan

vergelijken met anderen blijheid

Mensen die beter zijn dat jij zijn in iets hebben meestal ook veel meer tijd en moeite besteed dan jij. Dat weet allee je niet, omdat je alle tranen en zweet “achter de schermen” niet meemaakt.

Die klasgenoot die snel de Rubik’s Kubus oplost oefent waarschijnlijk al jarenlang. De pianiste die zo mooi piano speelt heeft de afgelopen 10 jaar twee uur geoefend per dag.

Je weet het verhaal achter andermans succes nooit. Denk dus niet zomaar dat het leven “oneerlijk” is of zoiets. Er is heel veel wat we niet weten over anderen.

3. Er is altijd iemand beter dan jij

“There is always someone out there getting better than you by training harder than you”

~ Pele

In de jaren ’80 werd de gitarist Dave Mustaine uit de band Metallica (toen die nog niet beroemd was) gezet. Hij was boos en besloot een eigen band op te starten die nog veel beter zou zijn dan Metallica.

Zijn band heette Megadeth en werd enorm populair. Ze verkochten meer dan 25 miljoen albums. Metallica verkocht 180 albums.

Hoewel hij echt enorm succesvol was was Mustaine ongelukkig, omdat hij steeds zich steeds bleef vergelijken met Metallica. Een perfect voorbeeld van waarom je je niet moet vergelijken met anderen.

4. Sommige dingen kun je gewoon niet veranderen

Je genen kun je niet veranderen. Of klein of groot bent kan je niet veranderen. Accepteer het gewoon. Andere dingen zoals je gewicht, je vaardigheden en je cijfers op school kan je meestal wel veranderen.

5. Je wordt snel jaloers

Vergelijken leidt tot jaloezie. Jaloezie leidt tot woede.

“Anger leads to hate, hate leads to suffering, suffering leads to the dark side.”

~ Yoda, Star Wars

6. Het heeft geen zin

Je wordt niet blijer, sterker, populairder, knapper, rijker of succesvoller als je je gaat vergelijken met anderen. Je verspilt je tijd alleen maar. Die had je beter nuttig kunnen besteden.

7. Hoe vergelijk je überhaupt eerlijk?

Jij bent uniek. Iedereen is uniek. Je bent geen product of gereedschap die de consumentenbond even kan vergelijken, beoordelen en rangschikken in een tabel.

Je bent een mens, een individu. Je kunt twee mensen nooit eerlijk vergelijken. Er is geen maatstaf ervoor.

You can do it

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Je zelfbeeld is jouw beeld van jezelf. Wat vind je van jezelf? Vind je jezelf geweldig? Of juist niet?
Zelfvertrouwen en zelfbeeld hebben veel met elkaar te maken. Zonder een positief zelfbeeld kan je niet zelfvertrouwen hebben.

Daarom is het belangrijk om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Dat doe je door niet negatief te zijn. Eigenlijk is dat de enige manier.

Omgaan met mensen die jou onzeker maken

1. Vermijd mensen die jouw zelfvertrouwen verminderen

Omgaan met arrogante mensen tips boos gezicht

Veel mensen gaan toch om met mensen die ze eigenlijk vervelend vinden, terwijl ze helemaal niks bijdragen aan jou leven.

Als je toch met ze om moet gaan, omdat je met diegene werkt of samen op school zit: Beperk dan zo veel mogelijk jullie contact. Ze zijn jouw energie en tijd niet waard.

2. Maak jezelf beter

Er niks vervelender dan een arrogante klootzak die ook echt beter dan jou is in iets. Zorg dat je zelf ook echt wat kan zodat je meer respect en aanzien krijgt. Niet van de sukkel, maar van anderen om je heen.

Wees agressief en ambitieus. Pak ze aan. Laat je woede je aanvuren. Wees gemotiveerd en uit je boosheid en frustratie uit op een nuttige manier.

3. Niet boos worden

Als mensen je uitdagen of uitlachten moet dat gewoon negeren. Blijf rustig. Adem in, adem uit. Loop weg. Ga naar je vrienden als je die hebt. Laat je niet minder voelen door anderen.

Ga gewoon weg. Die mensen zijn je energie en tijd niet waard. Je bent niet zwak als je wegloopt. Je bent juist slim. Sla diegene niet in elkaar, hoe graag je dat ook wilt doen. Dan zullen er meer problemen komen.

4. Geef aan dat je hun gedrag niet waardeert

Verbazend genoeg horen de vervelendste mensen juist het minst dat ze vervelend zijn. Dat kan komen doordat wij allemaal aannemen dat zulke mensen toch wel door moeten hebben hoe ellendig ze zijn. Mensen kunnen veranderen.

Zeg gewoon netjes tegen die persoon dat hij of zij irritant bezig is en dat ze moeten ophouden.

5. Laat ze niet in je hoofd komen

Het is niet jou schuld dat mensen vervelend doen tegen je! Echt niet. Het is niet jouw schuld dat je gepest wordt. Het is niet jouw schuld dat je uitgelachen wordt. Het is niet jouw schuld dat je in elkaar wordt geslagen.

Geloof in jezelf, weet wie je bent. Soms zit je in lastige omstandigheden en het lijkt alsof er geen oplossingen zijn voor al je moeilijkheden. Het komt goed. Vraag om hulp als je het nodig hebt.

Ga op zoek naar aardige, vriendelijke mensen met wie je een leuke tijd kunt hebben!

10 zelfvertrouwen quotes om je te inspireren

‘Je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert’

‘Self confidence is a super power. Once you start to believe in yourself, magic starts happening.

‘Doubt kills more dreams than failure ever will.’

‘The most beautiful thing you can wear is confidence.’

‘Niet jezelf betwijfelen. Gewoon hard werken, zelfvertrouwen en de rest komt vanzelf.’

‘Als je anders bent zie je soms niet alle miljoenen mensen die je accepteren voor wie je bent, dan zie je alleen degene die jou niet accepteert.’

‘Wees niet zo hard voor jezelf. Niemand is perfect. Accepteer voorzichtig je eigen menselijkheid.’

Confidence comes from hours and days and weeks and years of constant work and dedication.

Whether you think you can or think you can’t, you are right.

For me, so far, confidence has been a journey, not a destination.

30 tips voor meer zelfvertrouwen samengevat

 1. Wees eerlijk met jezelf
 2. Bepaal waarover je onzeker bent
 3. Bepaal waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt
 4. Wees niet bang voor wat anderen zeggen
 5. Geef jezelf even drie complimenten
 6. Vergelijk jezelf nooit met anderen
 7. Wees positief: zeg geen negatieve dingen tegen jezelf
 8. Maak een lijst van jouw positieve eigenschappen
 9. Geloof in jezelf
 10. Ga vaker uit je comfort-zone
 11. Wees goed voorbereid
 12. Zorg voor een zelfverzekerde houding
 13. Schrijf op waar je goed in bent en wat je hebt bereikt
 14. Word ergens goed in!
 15. Ga sporten
 16. Praat langzamer
 17. Stel een kleine haalbare doelen op
 18. Praat erover (vraag om hulp)
 19. Gebruik minder sociale media
 20. Laat het verleden los
 21. Niet reageren op alles
 22. Ga eerder naar bed
 23. Wees bewust over je gedachten
 24. Wees niet bang voor uitdaging, overwin je angsten
 25. Bouw ervaring op
 26. Falen is goed
 27. Zorg voor persoonlijke groei
 28. Kijk constructief naar kritiek
 29. Kleed je goed, verzorg je uiterlijk
 30. Kies een persoonlijke motto

Gepubliceerd op 9 februari 2021

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X