Ga naar de inhoud

12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2024)

 • Alan Tseng
Back to school tips nieuwe schooljaar titel

De zomervakantie is bijna voorbij en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Het is weer tijd om je voor te bereiden terug naar school te gaan.

In dit artikel vind je 12 handige “back-to-school” tips voor het nieuwe schooljaar! Ga je voor het eerst naar de middelbare school? Dan raad ik je aan om eerst deze 3 artikelen te lezen:

12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2024)

1. Koop op tijd je schoolspullen

Koop op tijd je schoolspullen voor het nieuwe schooljaar. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe schooltas, schriften, kaften, pennen, potloden en alle andere spullen die je nodig hebt.

Als je te laat je spullen probeert te kopen kunnen sommige spullen uitverkocht zijn. Door tijdig je schoolspullen op orde te hebben zorg je voor minder stress voor je eerste schooldagen.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2023

2. Start je schooljaar sterk

Aan het begin van een nieuwe schooljaar heb je veel energie en motivatie. Benut dat goed door echt je best te doen op school. Door nu hoge cijfers te halen, maak je het makkelijker voor jezelf later in het schooljaar.

Bereid je goed voor voor alle toetsen. Doe actief mee in de lessen. Maak je huiswerk. Je hebt nu nog niet veel schoolwerk, dus hou alles goed bij.

Lees ook: 10 goede gewoontes om aan te leren

3. Herstel je slaapritme

Tijdens de vakantie slaap je meestal laat en je wordt ook laat wakker. Als school begint is het lastig weer vroeg op te staan ’s ochtends. Pas daarom geleidelijk je slaapschema aan.

Slaap is belangrijk omdat je minder moe bent, waardoor je beter kan concentreren, leren en presteren op school. Daarnaast zorgt slapen voor een beter humeur en je lichaam groeit tijdens het slapen en dat is goed voor je.

Begin met vroeger naar bed te gaan en vermijd dutjes overdag. Doe je gordijnen dicht: als het donker is val je makkelijker in slaap. Kijk niet naar schermen vlak voor het slapen en eet niet te veel suiker, koffie of energiedrankjes.

Er zijn twee manieren om eerder wakker te worden. In één keer vier uur eerder wakker worden, of geleidelijk over een aantal dagen steeds iets eerder wakker worden. Kies wat je fijner vindt. Gebruik een harde wekker en zet je wekker ver van je bed. Als je eenmaal wakker bent: Blijf wakker en ga niet terug naar bed.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

4. Ruim je kamer op

Tijdens de zomervakantie kan er een hoop rotzooi op je bureau zijn opgestapeld. En je kamer kan rommelig zijn. Nu het nieuwe schooljaar aankomt, moet je weer je spullen gaan organiseren.

Als je omgeving geordend, netjes en opgeruimd is, voelt het vaak alsof je hoofd ook minder rommelig is. Je hebt een fris en opgeruimd hoofd nodig voor het nieuwe schooljaar!

Begin eerst met alle rommel weggooien. Ruim dan je overige spullen op door ze op de juiste plek te zetten: Boeken netjes terug in de boekenkast, je pennen in je eui, enz. Daarna kan je aan de slag gaan met poetsen, stofzuigen, en eventueel dweilen.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk!)

5. Stel doelen op voor het nieuwe schooljaar

Bij een nieuw schooljaar horen ook nieuwe doelen. Doelen zijn belangrijk omdat ze je een gevoel van richting geven van wat je wilt en wat je daarvoor moet doen. Bedenk specifiek wat je wilt bereiken en waarom dat belangrijk voor je is. Stel je doelen op met de SMART (specific, measurable, achievable, relevant, time-bound) criteria en maak een plan van aanpak. Werk vervolgens elke dag aan het behalen van je doelen en beloon jezelf af en toe voor meer motivatie!

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2023! (SMART doelen)

6. Controleer je fiets / ov-chipkaart

Iedereen krijgt weleens te maken met een lekke band. Vervelend, maar het gebeurt helaas weleens. Dat wil je niet op je eerste schooldag meemaken! Controleer je banden, ketting, fietslichten, enz. Als je met het ov naar school gaat moet je natuurlijk checken of er genoeg geld op je ov-chipkaart staat.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

7. Probeer weer te focussen

De vakantie is voorbij. Nu moet je weer hard aan de slag met school. Je kunt dus niet meer de hele dag Netflix kijken zoals tijdens de vakantie.

Je kunt regels opstellen voor jezelf. Ze zijn een soort richtlijn voor jezelf. Hieronder zijn enkele voorbeelden. Maximaal 30 minuten YouTube per dag. Elke dag wat lezen. Je boeken altijd de avond van tevoren inpakken.

8. Neem je rooster een keer door

Kijk even op Magister naar je rooster. Het is altijd wel handig om dat even te doen. Daarnaast is het ook wel leuk! Let dan op het volgende: Wie zijn je docenten? Heb je een prettig rooster? Hoe vaak krijg je een vak in de week? Wanneer heb je gym? Heb je tijdproblemen met buitenschoolse activiteiten?

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

9. Zorg dat je een overzicht hebt van je buitenschoolse activiteiten

Zorg ervoor dat je goed in de gaten hebt wanneer je moet voetballen, hockeyen, tennissen, piano spelen, zwemmen, basketballen, dansen, vechtsporten, handballen, zingen, enz. Bedenk hoe je ernaar toe gaat en of je nog iets moet kopen. (Denk aan een nieuwe hockeyschoenen, of laarzen voor paardrijden). Doe dat alvast!

Lees ook: Samenvatten: Een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

10. Plannen!

Dit kun je doen met een agenda of planner, zowel fysiek als digitaal. Door te plannen krijg je makkelijker je huiswerk op tijd af. Dat zorgt dat je betere cijfers haalt en minder stress ervaart.

Routines helpen je structuur en regelmaat te brengen in je dagelijkse leven. Als je wilt dat jouw schooljaar soepel gaat, is het slim om routines te maken voor jezelf.

In de ochtend is het fijn om een vaste volgorde te hebben in wat je doet. Zo hoef je minder over kleine dingetjes te denken zoals of je eerst je waterfles gaat vullen, of ontbijten. Hier is een voorbeeld van een ochtendroutine:

 1. Je bed opmaken
 2. Je gezicht wassen/douchen
 3. Water drinken
 4. Ontbijten
 5. Je lunch maken (Dit kan ook de avond vantevoren)
 6. Tandenpoetsen
 7. Omkleden
 8. Je tas pakken en naar school!

11. Bedenk waar je in het lokaal wilt zitten

De plek waar je tijdens je eerste les zit, wordt soms jouw vaste plek voor het hele schooljaar. Bedenk dus of je voor- of achteraan wilt zitten, en ook naast wie je wilt zitten.

Een plek vooraan of in het midden is vaak ideaal omdat je het bord en de docent goed kunt zien. Als je vooraan zit zullen sommige docenten je extra mogen, omdat je de indruk geeft dat je actief meedoet in de les, en dat je goed je best doet.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

12: Geniet nog even van je laatste vakantiedagen

Stress niet te veel over het nieuwe schooljaar. Ontspan en begin het nieuwe schooljaar goed. Kijk nog een leuke film en spreek eventueel af met je vrienden. En vergeet vooral niet om lekker uit te rusten!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

Back to school: 12 tips voor het nieuwe schooljaar 2023 (samengevat)

 1. Koop op tijd je schoolspullen
 2. Start je schooljaar sterk
 3. Herstel je slaapritme
 4. Ruim je kamer op
 5. Stel doelen op voor het nieuwe schooljaar
 6. Controleer je fiets / ov-chipkaart
 7. Probeer weer te focussen
 8. Neem je rooster een keer door
 9. Denk na over je buitenschoolse activiteiten
 10. Plannen!
 11. Bedenk waar je in het lokaal wilt zitten
 12. Geniet nog even van je laatste vakantiedagen

Succes met het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 24 augustus 2020

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X