Ga naar de inhoud

8 tips om je beter te concentreren

concentratie tips

Heb je moeite met concentreren? Raak je makkelijk afgeleid tijdens het leren of bij het maken van huiswerk?

In dit artikel vind je 8 tips om beter te concentreren. Met deze eenvoudige tips kun je je concentratie verbeteren!

Dit artikel is gesponsord door pUber bijles.

8 tips om beter te concentreren tijdens het leren

1. Doe je telefoon weg

Voor veel mensen is hun telefoon de allergrootste bron van afleiding. Het is namelijk makkelijk afgeleid te raken door je telefoon. Door je telefoon weg te doen in een andere kamer kun je beter concentreren.

Als je je telefoon niet binnen handbereik hebt en niet kunt zien, verminder je de kans dat je je concentratie verbreekt met een sessie Instagram.

Een ander probleem is dat je via je telefoon te veel onnodige informatie binnenkrijgt, waardoor concentreren lastiger wordt. Sociale media kun je beschouwen als digitale junk-food. Hier zijn 5 tips om niet door je mobiel afgeleid te worden:

 1. Zet je telefoon op stil
 2. Doe je telefoon in een andere kamer
 3. Blokkeer afleidende websites en apps
 4. Verwijder desnoods sociale media / spelletjes
 5. Vraag iemand je telefoon op te bergen

De mobiele telefoon is een geweldige en handige uitvinding, maar laat je niet door je telefoon afleiden. Als je je telefoon weg doet heb je je kans op afleiding al aanzienlijk verminderd.

Bekijk ook: bijles en huiswerkbegeleiding van pUber bijles

2. Niet multitasken: concentreer op één taak

focus

Wanneer je meerdere dingen tegelijk probeert te doen doe je niet twee dingen tegelijk. Je bent zo niet productiever. Integendeel, je brein schakelt dan de hele tijd tussen twee taken. En dat werkt niet.

Door je op één taak te concentreren kun je lekkerder doorwerken. En omdat je niet steeds tussen meerdere dingen hoeft te schakelen blijf je gefocust.

3. Zorg voor een prettige werkomgeving

Wanneer je in een rommelige of luidruchtige omgeving zit kun je moeilijk concentreren. Zorg voor een rustige, opgeruimde plek om te concentreren. Vooral bij het leren of bij het maken van huiswerk is een prettige leeromgeving essentieel.

Hier is hoe je je kamer opruimt in 7 stappen:

 1. Je kamer scannen en opruimen
 2. Alle oppervlaktes moeten leeg
 3. Poetsen
 4. Stofzuigen
 5. Beddengoed en afvalzakken vervangen
 6. De inhoud van je kasten opruimen
 7. Hou je kamer netjes!

4. Slaap en sport voldoende

Als je niet genoeg slaapt heb je nauwelijks de energie om wakker te blijven. Je hebt dan geen energie om gefocust te werken of leren. Als je op tijd naar bed gaat kan je brein beter concentreren.

Sport is ook goed voor de concentratie. Je hebt misschien ervaren dat je na het sporten juist meer rust hebt en in een betere bui zit. Na het sporten kun je vaak beter concentreren!

Lees ook: Afgeleid door je telefoon? 7 eenvoudige tips

5. Neem af en toe een korte pauze

Het klinkt misschien raar, maar door af en toe een korte pauze te nemen kun je weer beter concentreren. Wanneer je lang achter elkaar iets doet ga je meestal wat afdwalen.

Daarom zijn korte pauzes om de circa half uur waardevol. Doe dan even iets anders, ga wat bewegen en ontspan even. Daarna kun je weer gefocust aan de slag.

6. Muziek luisteren

muziek luisteren leren focus

Muziek luisteren kan helpen met de concentratie. Klassieke muziek of rustgevende geluiden zoals regendruppels of white noise zijn fijn, maar muziek met tekst kan juist afleidend werken. Je moet voor jezelf bepalen of muziek luisteren daadwerkelijk je concentratie bevordert.

7. Plan je tijd

Als je een taak hebt die ongeveer 10 minuten kost om af te ronden, kun je een timer gebruiken om jezelf te dwingen die taak ook daadwerkelijk in 10 minuten af te maken. Je spreekt met jezelf af dat je 10 minuten lang moet concentreren.

Als je je tijd duidelijk plant weet je wanneer je wat moet doen en je voelt ook enigszins druk om die deadlines te halen. Hierdoor kun je beter geconcentreerd werken.

8. Concentratie moet je trainen

Door sociale media krijgen we snel veel informatie binnen. Hierdoor is onze concentratievermogen ook achteruit gegaan, omdat we gewend zijn aan snel steeds nieuwe prikkels te krijgen.

Door je concentratievermogen op te bouwen door steeds langer en vaker bewust te concentreren kun je na een tijd je concentratie verbeteren. Door dagelijks te lezen bijvoorbeeld, verlaag je je tempo en zo kun je weer wennen aan concentreren op een taak over een lange tijd.

Bekijk ook de slimme leerhulpmiddelen van pUber bijles

Veelgestelde vragen over concentratie

Waarom is concentratie belangrijk?


Goed concentreren verhoogt je productiviteit: Als je niet telkens afgeleid wordt, kun je veel sneller je werk af krijgen. Een uur lang geconcentreerd leren is effectiever dan drie uur niet geconcentreerd leren, omdat je daarvan misschien maar een half uur serieus aan de slag was.

Wat betekent concentratie? Wat is het verschil tussen concentratie en focus?


Concentreren en focussen betekenen vrijwel hetzelfde, je kunt ze als synoniemen beschouwen.

Als je je concentreert of focust laat je je niet afleiden en richt je aandacht op één taak of doel. Concentreren gaat meestal over over korte termijn en focus wordt iets meer gebruikt om te praten de lange termijn. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren tijdens het sporten of op de les, je huiswerk, of concentreren op een film die je aan het kijken bent. Zo zeg je bijvoorbeeld dat je je focust op het verbeteren je mentale gezondheid, maar minder snel dat je concentreert op het verbeteren van je mentale gezondheid.

8 tips je concentratie te verbeteren:

 • 1. Doe je telefoon weg
 • 2. Niet multitasken: concentreer op één taak
 • 3. Zorg voor een prettige werkomgeving
 • 4. Slaap en sport voldoende
 • 5. Neem af en toe een korte pauze
 • 6. Muziek luisteren
 • 7. Plan je tijd
 • 8. Concentratie moet je trainen

Gepubliceerd op 31 augustus 2022

Er zijn 2 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X