Ga naar de inhoud

Een schoolkrant maken: voorbeelden, ideeën en stappenplan

Schoolkrant maken voorbeelden ideeën stappenplan

In dit artikel lees je hoe je een schoolkrant tot stand komt. Onderaan dit artikel vind je ook 15 ideeën om over te schrijven in de schoolkrant van je middelbare school. Daarnaast zijn er ook twee voorbeelden van schoolkranten om te bekijken.

Schoolkrant maken middelbare school: stappenplan

1. Een redactie samenstellen / nieuwe leden zoeken

Allereerst moeten er enthousiaste leerlingen gevonden worden die mee willen schrijven aan de schookrant. Dit kan bijvoorbeeld door een mailtje te sturen naar de hele school of door langs de klassen te gaan om over de schoolkrant te praten.

Het liefst bestaat de schoolkrant uit meer dan vijftien leerlingen uit verschillende klassen. Zo kan het werk goed verdeeld worden. Het is belangrijk om veel leden te hebben, want zo wordt er veel geschreven en dat zorgt voor een leeswaardige schoolkrant.

Lees ook: Profielen havo: het complete overzicht

2. Overleggen met redactie en school

Meestal wordt er een leider aangewezen binnen de schoolkrant. Deze persoon moet overleggen met de school over bijvoorbeeld hoeveel geld er beschikbaar is om de schoolkranten te laten drukken. Zorg voor goede communicatie met de school, om eventuele teleurstelling te voorkomen.

Ook moet er met de school en met de redactie afgesproken worden hoeveel edities er per jaar zullen verschijnen en wat er verwacht wordt. Iedere schoolkrant is anders, dus het proces van een schoolkrant maken zal ook per school verschillen.

ideeën

3. Onderwerpen verzinnen / taken verdelen

Met de leerlingen die in de redactie zitten kom je samen en dan wordt er gebrainstormd over onderwerpen om over te schrijven in de schoolkrant. Daarna worden de taken verdeeld: wie schrijft wat?

Tip: zorg dat leerlingen zelf kiezen wat ze willen schrijven, zo voelt het minder als werk, maar als een leuke taak. Onderaan dit artikel staat een lijst van onderwerpen en ideeen om over te schrijven in de schoolkrant van jouw school.

Lees ook: Profielen vwo: het complete overzicht

4. Schrijven

Nadat is besloten wie wat schrijft kan het schrijven beginnen. Zorg dat er een heldere deadline is afgesproken en wees daar met z’n allen streng in. Een fijne manier van werken is door een gedeelde Drive te gebruiken waar iedereen zijn of haar stuk in kan plaatsen.

Het is ook belangrijk om mensen aan te sporen stukken in te sturen die zij hebben geschreven. Doe kan weer heel handig door een mailtje te sturen naar de hele school en door klassen rond te gaan.

5. Controleren

Nadat alle stukken zijn geschreven moet iederee elkaar’s stukken controleren op taal- en spelfouten. Ook is het goed om de inhoud van de schoolkrant door de rector of een docent te laten controleren voordat die naar de drukkker wordt gestuurd.

Lees ook: Boekverslag schrijven in 13 stappen (stappenplan)

6. Ontwerpen

Het ontwerp en lay-out van een schoolkrant is eigenlijk het moeilijkste deel. Je kunt gebruik maken van professionele ontwerpprogramma’s als die beschikbaar zijn, maar een programma als Word of Google Docs zou in principe ook voldoende mogelijkheden bieden.

Zet allereerst alle koppen neer van de stukken op volgorde. Vervolgens plak je de inhoud van elk artikel in het bestand. Als alle tekst eenmaal erin zit, kunnen afbeeldingen toegevoegd worden. Aan het einde wordt dan de “extra” dingen toegevoegd die de schoolkrant visueel mooi maken.

Lees ook: Overzicht Pre-University programma´s Nederland

7. Drukken

Als alles klaar is gaat de schoolkrant naar de drukkerij. Bedenk dan goed hoeveel pagina’s en hoeveel exemplaren je nodig hebt. Schoolkrantdrukkerij.nl is een van de mogelijke drukkers voor schoolkranten. (Ik word niet gesponsord door hen)

Meestal heb je niet evenveel exemplaren nodig als leerlingen. Als er op een school 800 leerlingen zijn, is het meestal genoeg om 600 kopieen te drukken, zodat de docenten en leerlingen die graag eentje willen hebben die hebben.

Belangrijk is om te beseffen dat lang niet iedereen de schoolkrant per se wil lezen, en dat ook meerdere mensen een schookrant kunnen delen.

8. Uitdelen

Er zijn twee manieren om uit te delen, waarbij de tweede optie meestal beter is:

Uitdeelmethode 1: Tijdens een bepaald lesuur lopen enkele leerlingen rond om in elk lokaal een stapel schoolkranten te leggen. Het nadeel is dat je hierbij veel moet lopen en je stoort ook de les. Daarnaast komt het dan voor dat leerlingen die niet super graag een schoolkrant willen er eentje krijgen.

Uitdeelmethode 2: Enkele leerlingen staan op strategische plaatsen in de gangen, en wanneer het pauze wordt stromen de gangen natuurlijk vol. Leerlingen kunnen dan van de uitdelers een schoolkrant pakken. Het voordeel is dat dit heel efficient en makkelijk is.

Lees ook: Boekbespreking: stappenplan en tips voor groep 5, 6, 7 en 8

15 schoolkrant ideeën: leuke onderwerpen om over te schrijven

  1. Roddels/relaties tussen leerlingen
  2. Grappige uitspraken van docenten
  3. Interviews met docenten
  4. Babyfoto’s van doenten
  5. Moppentrommel
  6. Quiz: bijvoorbeeld een “welke leerling ben jij”-quiz
  7. Outfits / kledingstijl van docenten
  8. Artikel schrijven over een andere school
  9. Feitjes over je school
  10. Artikel over de kantine
  11. Poll over docenten: stuur een poll naar de hele school met vragen zoals: welke docent zou stiekem miljardair kunnen zijn, en zet de resultaten in cirkeldiagrammen
  12. Korte colomns over single leerlingen, met een korte interview / tinderprofielachtig iets
  13. Artikelen met tips voor school
  14. Verbeterpunten voor je school
  15. Overige artikelen, columns, gedichten

Lees ook: Schoolvakanties 2022-2023 Nederland per regio

Voorbeelden schoolkrant middelbare school

Hieronder zijn twee edities van de Spectemur Agendo; de schoolkrant van het Gymnasium Haganum.

Gepubliceerd op 28 juni 2022

Er zijn 8 reacties op dit artikel

    1. 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X