Meteen naar de inhoud

Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

Schoolspullen-lijst-middelbare-school-brugklas-2021

Welke schoolspullen heb je allemaal nodig voor de middelbare school? En waar moet je opletten bij het kopen van die schoolspullen?

Hier is een complete lijst van alles wat je nodig hebt voor de middelbare school. Met deze schoolspullen start je je schooljaar goed!

Als je dit leest ga je waarschijnlijk binnenkort naar de brugklas/klas 1: ik wens je heel veel succes en plezier op de middelbare school!

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

Schoolspullen die je 100% nodig hebt:

 • Pennen
 • Markers
 • Potloden
 • Puntenslijper
 • Gum
 • Kleurpotloden
 • Geodriehoek
 • Passer
 • Rekenmachine
 • Etui
 • Schooltas
 • Boekenkaften
 • Schriften (A5, gelinieerd), (A4, geruit 10mm)
 • Snelhechters
 • Mappen
 • Agenda/Planner

Overige schoolspullen

Deze schoolspullen zijn handig om te hebben, maar zijn niet essentieel. (Het verschilt per school)

 • Grafische rekenmachine
 • Liniaal
 • Schaar
 • Lijm/Plakband
 • Nietmachine
 • Perforator
 • Woordenboeken
 • Ringmappen
 • Gym-kleren

Belangrijke tips bij het kopen van schoolspullen

Pennen

Alle (vul)pennen zijn prima, als ze maar zwart of blauw zijn. Zorg ervoor dat je pennen lekker schrijven en niet te dik zijn. (maximaal 0,7mm)

Ik raad zelf ballpoint-pennen aan. Ze schrijven lekker en gaan niet snel op. Je kan zulke pennen bijna overal kopen! (Pilot is een goede merk) Ze schrijven snel en soepel, en zijn ook nog erg goedkoop!

Schoolspullen lijst middelbare school brugklas pennen pilot

Markers

Koop markers waarmee je belangrijke dingen kan highlighten! Je hoeft niet alle kleuren te hebben, 2 of 3 kleuren is meestal al genoeg!

Als je op het gymnasium zit heb je blauwe, groene, gele, oranje, paarse, en roze markers nodig voor Latijn en Grieks. Je kunt markers echt overal kopen! Stabilo, Staedtler en Faber-Castell hebben goede markers.

Schoolspullen lijst middelbare school brugklas stabilo marker

Potloden

Potloden heb je nodig voor wiskunde en kunst. Je hoeft ze niet te kopen: je hebt er vast al een paar thuis liggen. Je kan kiezen tussen mechanische potloden en normale potloden: beide zijn goed.

schoolspullen lijst middelbare school brugklas potloden

Het voordeel van mechanische potloden is dat je ze niet hoeft te slijpen: je moet ze hervullen; wat ook een nadeel kan zijn.

Puntenslijper

Potloden moet je natuurlijk slijpen. (Behalve als je een mechanische potloden gebruikt natuurlijk). Je kan een kleine puntenslijper voor wel 50 cent kopen, maar als je veel met potlood schrijft is het handiger om een grote puntenslijper te kopen.

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

Gum

Als je met potlood schrijft, heb je een gum nodig. Dit hoef je ook niet echt te kopen: Je hebt er vast al een paar thuis liggen.

Kleurpotloden

Meestal heb je al kleurpotloden van de basisschool: gebruik die gewoon! Je hoeft daarnaast ook geen dure set kleurpotloden met 50 kleuren te hebben! Soms krijg je van je school kleurpotloden voor het vak kunst.

Geodriehoek

Een geo-driehoek heb je nodig voor wiskunde. Je kunt ze bijna overal kopen! Koop een doorzichtige geo-driehoek van plastic. Let op dat je geen buigbare geo-driehoek koopt! Daarmee kan je net iets moeilijker rechte lijnen tekenen.

Passer

Een passer heb je nodig voor wiskunde. Passers kan je ook bijna overal kopen! Een simpele passer is al genoeg voor de middelbare school.

Rekenmachine

Let op! De meeste middelbare scholen zullen aangeven wat voor een rekenmachine de leerlingen moeten kopen: Dan moet je ook echt dat model gebruiken!

De Casio fx82-es, en Casio fx-82ms zijn erg populaire modellen, en worden op de meeste scholen gebruikt! Over het algemeen gebruiken leerlingen op de middelbare school allemaal rekenmachines van Casio. Ook deze kan je bijna overal kopen!

Grafische rekenmachine

Koop nog geen grafische rekenmachine als je net naar de middelbare school gaat. Je hebt pas een grafische rekenmachine nodig in de bovenbouw, en er zal worden aangegeven welk model je dan nodig hebt.

Welke grafische rekenmachine je verplicht voor je examen mag gebruiken kan en gaat veranderen, dus koop pas een grafische rekenmachine als je van de school hoort dat het nodig is, nogmaals meestal pas in de bovenbouw.

Op dit moment wordt in de bovenbouw de CASIO FX-CG50 veel gebruikt.

Al deze schoolspullen moeten natuurlijk in een etui!

Kies gewoon een leuk etui uit! Zorg ervoor dat het stevig is, en dat het niet te groot of te klein is! Neem niet een groot, koffer-achtig etui: Het zal veel ruimte innemen in je schooltas.

Schooltas

Je eerste schooldag in de brugklas middelbare school overleven tips schooltas kopen eastpak
Een schooltas van Eastpak

Let op! Zorg echt ervoor dat je een GROTE, STEVIGE tas koopt! Op de middelbare school moet je veel zware boeken dragen. Sommige rugzakken kunnen dat niet aan! (Met een Eastpak zit je sowieso goed!)

Kies eentje met een grote ruimte voor je schoolboeken, en wat kleine ruimtes aan de buitenkant voor kleine dingetjes zoals je telefoon en je sleutels!

Boekenkaften

Kaftpapier of rekbare kaften? Gebruik rekbare kaften.

 • Je kunt rekbare kaften heel lang gebruiken: Je kunt ze vaak je hele schoolcarrière blijven gebruiken!
 • Ze zijn veel makkelijker te gebruiken. Het kost veel minder tijd dan kaftpapier: Daarbij moet je nog knippen, plakken, vouwen en opruimen: Zo is het makkelijker
 • Ze kosten op de lange termijn meestal minder!

Je kunt rekbare kaften kopen in verschillende kleuren bij de HEMA.

Schriften

Wat voor schriften moet je kopen? En hoeveel? Voor een schooljaar heb je ongeveer het volgende nodig:

 • 12 Schriften (A5, gelinieerd)
 • 4 Schriften (A4, geruit 10mm)

De geruite schriften gebruik je voor wiskunde en de bètavakken. De A5 gelinieerde schriften gebruik je voor de andere vakken zoals Nederlands, Frans, geschiedenis etc.

Snelhechters

Snelhechters zijn super handig om losse blaadjes te bewaren. Ook kan je ze gebruiken als je een verslag moet inleveren. Snelhechters vind je in de Bruna, de HEMA, en veel andere winkels.

Lees ook: Samenvatten: een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

Mappen

Een klein mapje is altijd handig om te hebben. Zo hou je je schoolwerk georganiseerd en je raakt minder kwijt.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

Agenda/Planner

Op de middelbare school krijg je heel veel huiswerk en toetsen: veel meer dan op de basisschool. Daarom is het belangrijk dat je een planner of agenda gebruikt om al je schoolwerk goed in te richten! Kies een agenda die overzichtelijk en simpel is. Het hoeft niet duur te zijn!

Tips voor het kiezen van een goede agenda/planner

 • Kies een agenda met een harde kaft: die zullen minder snel stuk gaan.
 • Kies een agenda met een overzichtelijke lay-out.
 • De agenda/planner moet niet te groot zijn!

Liniaal, schaar, lijm en plakband

Deze 4 dingen zal je vast weleens nodig hebben, maar het is niet nodig om ze te kopen/naar school mee te nemen. Bovendien heb je deze spullen waarschijnlijk al.

Op de middelbare school zal je niet echt vaak een liniaal, een schaar, lijm of plakband nodig hebben. Als je het ooit wilt gebruiken kan je het vast wel lenen van een klasgenoot of leraar!

Nietmachine/perforator

Ook deze twee schoolspullen zijn handig om te hebben, en je zult ze vast ooit nodig hebben, maar ik zou niet teveel geld hierin stoppen, omdat je ze niet dagelijks zult gebruiken.

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

Woordenboeken

Ja. Je gaat woordenboeken nodig hebben. In de onderbouw gebruik je meestal bij geen enkele taal een woordenboek, dus het is niet per se nodig om allemaal woordenboeken voor Frans, Duits, Engels en Nederlands te kopen als je net naar klas 1 gaat.

Het kan bovendien dat je een bepaald vak laat liggen als je naar de bovenbouw gaat, dus mijn advies is om niet meteen woordenboeken te gaan kopen, tenzij de school dat nadrukkelijk vermeldt.

In de bovenbouw ga je bij de (moderne) vreemde talen woordenboeken nodig hebben. De woordenboeken moeten vertalend zijn, dus Duits-Nederlands of Nederlands-Duits bijvoorbeeld.

Woordenboeken Latijn-Nederlands en Grieks-Nederlands zijn verbazend duur om te kopen. Het is niet nodig om de nieuwste editie te kopen. Online kun je goedkoop tweedehandse woordenboeken kopen.

Ringmappen

Persoonlijk vind ik ringmappen niet zo handig, omdat ze veel ruimte innemen. Een mapje of een snelhechter is dan veel handiger! Maar uiteindelijk beslis je zelf of je het handig vindt.

Lees ook: 21 verschillen tussen de basisschool en de middelbare school

Gymkleren

Op sommige scholen krijg je gymkleding van de school. Soms moet je ze zelf kopen: zorg er gewoon voor dat je alles op tijd hebt!

Waar kan je je schoolspullen het beste kopen?

Schoolspullen kan je zowel online als in een winkel kopen, het is maar wat je fijner vindt. Over het algemeen kan je bijna alles wat je nodig hebt vinden in de Hema of de Bruna. Zorg dat je op tijd je schoolspullen koopt, zodat je stress vermijdt voor je eerste schooldag.

Gepubliceerd op 25 juli 2020

Er zijn 17 reacties op dit artikel

 1. Top site! Ik kijk hier regelmatig om precies te weten wat ik moet aanvullen (check of ik al mijn spullen nog op orde heb, bijv. of ik nog wel 2 potloden in mijn etuï heb of dat mijn gum niet op is)!

 2. Er zijn wel etuis waar dat allemaal al in zit met verschillende kleuren pennen blauw groen zwart rood en markeer stiften en potloden gum puntenslijper en kleurpotloden geodriehoek passer en dat zit dan in een etui met een rits.

  1. Ja! Ik weet wat je bedoelt. Die kan je zeker ook gebruiken. Pas wel op dat je etui niet te groot wordt, want dan past het niet in je tas, omdat je ook nog veel boeken en je broodtrommel mee moet nemen..

 3. rekbare kaft is echt heel snel vies, en ik was en in de derde zat (de kleurtjes) eigenlijk al in de tweede kaftpapier is zoveel handiger

 4. Heyy dit is echt een heel goede site en ook heel handig! Maar ik wou even zeggen dat je in het eerste jaar bij latijn op het gymnasium vaak geen markers nodig zult hebben, ik dacht ik zeg het even voor dat je een volle etui met markers hebt.😉 (btw ga ik zelf naar drie gymnasium dus ik kan het met zekerheid zeggen dat je ze niet echt nodig bent 😌)

  1. Hoi Nicole, dank je wel! Super leuk om te horen dat je dit een leuke site vindt. En over de markers: volgens mij verschilt het per school:)

  2. Ik zat in gymnasium en had ze wel nodig maar dan bij andere vakken zoals Frans ik gebruik ze om mijn aantekeningen overzichtiger te maken

 5. dit was voor het eerste jaar een zeer goeide website het er nu nog steeds iets lees het elk jaar door en ga aankomend jaar gewoon al weer naar de derde

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X