Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

Is Gymnasium Moeilijk Atheneum of Gymnasium Kiezen Titel

“Is gymnasium moeilijk?” “Moet ik atheneum kiezen of gymnasium?” Dit vragen veel achtste-groepers die na de zomervakantie naar de middelbare school zullen gaan af.

Ik zal je vertellen hoe “moeilijk” gymnasium is en jou proberen te helpen te besluiten of gymnasium of atheneum beter bij je past!

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

Het verschil tussen atheneum en gymnasium

In het kort: Met een vwo-advies kan je zowel naar het atheneum als het gymnasium. Het niveau is op het atheneum en gymnasium gelijk. Het enige verschil is dat je op het gymnasium ook de vakken Latijn, Grieks en klassieke culturele vorming krijgt. Ook krijg je een gelijke diploma als je na klas 6 geslaagd bent.

Iets meer informatie: Binnen het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) zijn richtingen: Het gymnasium en het atheneum. Beide richtingen duren 6 jaar en bieden na het behalen van je diploma toegang om te studeren op een universiteit.

Met een havo/vwo advies of een vwo advies kan je naar het atheneum of gymnasium toegelaten worden, maar niet altijd! Om tot een categoraal gymnasium (een school met alleen gymnasium) toegelaten te worden heb je een vwo-advies nodig. Havo/vwo is daarvoor niet voldoende.

Zowel met een havo/vwo advies als met een vwo-advies kun je naar het atheneum, maar je kunt met een havo/vwo advies niet naar een school die alleen vwo aanbiedt! Verder zouden er eventueel verschillen kunnen zijn tussen scholen, dus let dus erop! Scholen mogen zelf beslissen of ze een leerling toelaten!

Disclaimer: Deze informatie kan fouten bevatten. Ga naar deze pagina op de site van de rijksoverheid voor meer informatie!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

Is gymnasium moeilijk?

Als je deze vraag stelde aan 100 gymnasiumleerlingen zou je 100 verschillende antwoorden krijgen. Iedereen ervaart immers het gymnasium anders. Sommige leerlingen zullen zeggen dat gymnasium super zwaar was, terwijl anderen zullen zeggen dat allemaal wel meeviel.

Dus: Hoe moeilijk is het gymnasium? Aangezien je een vwo advies hebt, kunnen we aannemen dat je best wel slim bent en ook goed kunt leren. Gymnasium kan best iets voor je zijn! Je moet alleen iets meer werken om ook Latijn en Grieks te doen.

Eigenlijk is de vraag dus of je bereid bent extra moeite te doen om op het gymnasium Latijn en Grieks te leren. Zo ja: Ga ervoor! Ik zit zelf op het gymnasium en ik vind het hartstikke prima. Als je liever niet die extra uitdaging wilt, kan je natuurlijk ook naar het atheneum, dat is ook goed!

Als je naar een scholengemeenschap gaat, zou ik altijd gymnasium proberen, want als het niet lukt zal je altijd terug kunnen vallen naar het atheneum. Als je van plan bent naar een categoraal gymnasium te gaan, zou ik wel erop letten dat je naar een andere school zal moeten als je niet overgaat. Maar als je goed je best doet, en je huiswerk bijhoudt, komt het echt wel goed.

Lees ook: 21 verschillen tussen de basisschool en de middelbare school

Conclusie: Het gymnasium is ongeveer 10-15% moeilijker dan het atheneum

Die 10-15% komt doordat je op het gymnasium 2 (redelijk zware) vakken meer volgt dan op het atheneum. Maar iedereen die atheneum aankunt, zal ook succes hebben op het gymnasium, mits hij/zij hard werkt! Heel veel succes met de middelbare school!

Persoonlijk zou ik altijd gymnasium doen als je de kans krijgt. Het is immers echt goede onderwijs! Misschien ga je Latijn en Grieks later niet echt gebruiken in je lezen. Desondanks is het goed voor je algemene ontwikkeling. Op het gymnasium zitten zorgt ook dat je zo veel mogelijk uit jezelf haalt.

Pssst, hier zijn nog: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

10 reacties op “Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?”

  1. Het was een enorm nuttig artikel, ik zit zelf in groep 8 en ben geboren in 2009! Ik ga nu door dit artikel gymnasium kiezen, omdat ik van gym houd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *