Ga naar de inhoud

Is het gymnasium moeilijk: atheneum of gymnasium kiezen?

Is Gymnasium Moeilijk Atheneum of Gymnasium Kiezen Titel

“Is gymnasium moeilijk?” “Moet ik atheneum kiezen of gymnasium?” Dit vragen veel achtste-groepers die na de zomervakantie naar de middelbare school zullen gaan af.

Ik zal je vertellen hoe “moeilijk” gymnasium is en jou proberen te helpen te besluiten of gymnasium of atheneum beter bij je past!

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

Het verschil tussen atheneum en gymnasium

In het kort: Met een vwo-advies kan je zowel naar het atheneum als het gymnasium. Het niveau is op het atheneum en gymnasium gelijk. Het enige verschil is dat je op het gymnasium ook de vakken Latijn, Grieks en klassieke culturele vorming krijgt. Ook krijg je een gelijke diploma als je na klas 6 geslaagd bent.

Iets meer informatie: Binnen het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) zijn richtingen: Het gymnasium en het atheneum. Beide richtingen duren 6 jaar en bieden na het behalen van je diploma toegang om te studeren op een universiteit.

Met een havo/vwo advies of een vwo advies kan je naar het atheneum of gymnasium toegelaten worden, maar niet altijd! Om tot een categoraal gymnasium (een school met alleen gymnasium) toegelaten te worden heb je een vwo-advies nodig. Havo/vwo is daarvoor niet voldoende.

Zowel met een havo/vwo advies als met een vwo-advies kun je naar het atheneum, maar je kunt met een havo/vwo advies niet naar een school die alleen vwo aanbiedt! Verder zouden er eventueel verschillen kunnen zijn tussen scholen, dus let dus erop! Scholen mogen zelf beslissen of ze een leerling toelaten!

Disclaimer: Deze informatie kan fouten bevatten. Ga naar deze pagina op de site van de rijksoverheid voor meer informatie!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

Is gymnasium moeilijk?

Als je deze vraag stelde aan 100 gymnasiumleerlingen zou je 100 verschillende antwoorden krijgen. Iedereen ervaart immers het gymnasium anders. Sommige leerlingen zullen zeggen dat gymnasium super zwaar was, terwijl anderen zullen zeggen dat allemaal wel meeviel.

Dus: Hoe moeilijk is het gymnasium? Aangezien je een vwo advies hebt, kunnen we aannemen dat je best wel slim bent en ook goed kunt leren. Gymnasium kan best iets voor je zijn! Je moet alleen iets meer werken om ook Latijn en Grieks te doen.

Eigenlijk is de vraag dus of je bereid bent extra moeite te doen om op het gymnasium Latijn en Grieks te leren. Zo ja: Ga ervoor! Ik zit zelf op het gymnasium en ik vind het hartstikke prima. Als je liever niet die extra uitdaging wilt, kan je natuurlijk ook naar het atheneum, dat is ook goed!

Als je naar een scholengemeenschap gaat, zou ik altijd gymnasium proberen, want als het niet lukt zal je altijd terug kunnen vallen naar het atheneum. Als je van plan bent naar een categoraal gymnasium te gaan, zou ik wel erop letten dat je naar een andere school zal moeten als je niet overgaat. Maar als je goed je best doet, en je huiswerk bijhoudt, komt het echt wel goed.

Lees ook: 21 verschillen tussen de basisschool en de middelbare school

Conclusie: het gymnasium is ongeveer 10-15% moeilijker dan het atheneum

Die 10-15% komt doordat je op het gymnasium 2 (redelijk zware) vakken meer volgt dan op het atheneum. Maar iedereen die atheneum aankunt, zal ook succes hebben op het gymnasium, mits hij/zij hard werkt! Heel veel succes met de middelbare school!

Uiteindelijk moet je zelf bepalen of je gymnasium of atheneum wilt doen. Gymnasium is echt veel meer moeite dan atheneum, dus realiseer je dat het Latijn en Grieks echt zware vakken zijn. Ook word je niet per se makkelijker toegelaten bij numerus fixus studies wanneer je gymnasium hebt gedaan.

Daarnaast zijn Latijn en Grieks ¨dode talen¨ die je na de middelbare school waarschijnlijk nooit meer in je leven gaat gebruiken. Wel kan het interessant zijn om Latijn en Grieks te leren en bovendien helpt Latijn best wel bij het leren van andere talen, zoals Frans en Duits.

Uiteindelijk leer je voor jezelf, dus denk goed na over of je gymnasium wilt doen.

Pssst, hier zijn nog: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

Er zijn 26 reacties op dit artikel

 1. ik heb havo en ik wil heeeeeeel graag havo/vwo of vwo .En ik werk super hard voor mijn toetsen haal alles boven een 8 of precies een 8. Denk je dat het me lukt,want jij bent natuurlijk een stedelijksleerling. alvast bedankt doei

 2. Ik zat ook te twijfelen of ik het wel aankan, maar ik denk dat ik voor het gymnasium ga. Ik kan altijd een stapje terug gaan. Ik zit net in groep 8, nu weet ik voor welk niveau ik moet gaan. Dit artikel heeft me heel erg goed geholpen. Bedankt!!!

 3. ‘Daarnaast zijn Latijn en Grieks ¨dode talen¨ die je na de middelbare school waarschijnlijk nooit meer in je leven gaat gebruiken’.

  Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Latijnse benamingen worden veel gebruikt in de medische sector.
  Dit scheelt wanneer je geneeskunde gaat studeren (ondanks dat Latijn geen eis is). Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de studie bewegingswetenschappen.

  Grieks kan nuttig zijn voor de algemene ontwikkeling 😉

  1. Je hebt gelijk. Nu ik zes jaar gymnasium heb gedaan vind ik latijn en grieks wel waardevol geweest voor mijn ontwikkeling. Als ik opnieuw zou kiezen zou ik absoluut opnieuw voor het gymnasium kiezen. Daarnaast helpt Latijn heel erg met je taalgevoel bij het leren van talen.

 4. Hallo
  Ook ik twijfel tussen gymnasium en atheneum. Ik ben bang dat het gymnasium wat stoffig is en ik minder vrije tijd overhoud. hoe heb je dat ervaren?

  1. Gymnasium is ook “stoffig” en het klopt dat Latijn en Grieks je veel tijd zullen kosten en je hebt dan inderdaad ook meer vrije tijd als je atheneum doet. Dus ja, je zult minder vrije tijd hebben als je gymnasium doet. Maar het is ook weer niet zo dat je dan helemaal geen vrije tijd meer over hebt.

 5. Hoi, ik ben benieuwd hoe bevalt het gymnasium bij leerlingen met plannen en concentratie problemen? ik zou namelijk heel graag gymnasium willen doen maar ik weet niet of ik het kan handelen met mijn ADHD. Ik leer wel snel maar ik werk over het algemeen heel langzaam en heb nog steeds problemen met plannen.

   1. Hoi Fleur, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad best moeilijk. Ik ga binnenkort dit artikel updaten, want ik ben zelf ook wel met de tijd van mening veranderd over wel of niet gymnasium doen.

 6. Ik denk dat je niet meer gaat reageren. Maar ik heb een jaar gymnasium gedaan. Mijn cijfers zijn hoog genoeg voor gymnasium 2 maar ik ga naar atheneum twee. Ik twijfel nu omdat ik heel veel zie dat gymnasium beter is en dat je er meer mee kunt bereiken. Is dit waar? Ik kan namelijk niet meer terug naar gymnasium en ik heb ook bewust voor atheneum gekozen maar ik krijg nu een beetje twijfels. Mijn ouders vinden het een goeie keuze dat ik voor atheneum ga. Ik krijg hier door meer tijd om mijn aandacht te richten op andere vakken en het is nog steeds een heel goed niveau. Help me alsjeblieft van mijn stress af. Kan je veel bereiken met atheneum?

  1. Hoi Charlotte, bedankt voor je reactie. Ik reageer trouwens bijna altijd:) Gymnasium is niet per se “beter” dan atheneum en het is niet zo dat je meer kunt bereiken met gymnasium (tenzij is klassieke talen wilt studeren). Gymnasium is, zoals je weet, gewoon atheneum met Latijn en Grieks en bij vervolgstudies maakt het niet echt uit of je gymnasium of atheneum hebt gevolgd. Dus over je vraag: ja, je kan veel bereiken met atheneum. Bovendien heeft atheneum het voordeel dat je minder tijd en energie hoeft te besteden aan klassieke talen, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen. En aangezien je niet meer teug kan gaan naar gymnasium, hoef je ook niet meer te twijfelen! Hopelijk heb ik je van je stress af geholpen.

 7. Ik doe gymnasium en ik vind het leuk en moeilijk. Het is heel erg veel grammatica en mijn docent is best streng. Het is wel leuk om Latijn te kunnen. Mijn tips:
  1. Hou de grammatica bij. Echt.
  2. Latijn is stampen. Dit is dé song van alle mensen die gymnasium doen.
  3. Zelfstandig naamwoorden lied. Op de wijs van kabouter Plop. Dit heeft me zo geholpen!
  (Late reactie trouwens)

  1. Hoi Talitha, bedankt voor je (late) reactie;) Latijn is stampen is inderdaad een heel leuk liedje en ja, blijf vooral de grammatica goed bijhouden!

 8. Het was een enorm nuttig artikel, ik zit zelf in groep 8 en ben geboren in 2009! Ik ga nu door dit artikel gymnasium kiezen, omdat ik van gym houd!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X