Je eerste schooldag in de brugklas overleven (10 Tips!)

Je Eerste Schooldag in de Brugklas Overleven Tips voor de Middelbare School

Je eerste schooldag in de brugklas kan erg spannend zijn. Het is iets wat iedereen wel een keer meemaakt! Gelukkig is je eerste schooldag helemaal niet zo erg als het lijkt! Hier zijn 10 Geweldige Tips om Jouw Eerste Schooldag in de Brugklas te Overleven!


Je Eerste Schooldag in de Brugklas te Overleven (10 Tips!)

1. Bereid je alvast voor!

Maak je lunch de avond van tevoren!

Er zijn veel dingen die je al de dagen voor je eerste schooldag in de brugklas kunt doen, om goed voorbereid naar de middelbare school te gaan!

Dingen die je alvast kan doen vóór je eerste schooldag

 • Maak je lunch de avond van tevoren. Minder stress in de ochtend!
 • Je schoolspullen kopen Meestal krijg je van je middelbare school al in de zomervakantie een lijst van alle spullen die je nodig hebt. Koop die op tijd! Soms kunnen bepaalde spullen snel uitverkocht zijn!

Lees ook: Schoolspullen Lijst Middelbare School (Brugklas) 2020

 • Benut de open dagen goed! Kijk goed om je heen en probeer een beeld te krijgen van hoe je school in elkaar zit. Het is slim zowel in groep 7 als 8 naar de open dagen te gaan!
 • Neem een keertje je route naar school door. Fiets van tevoren een keertje de route naar school, zodat je de weg alvast kent en weet hoelang je erover doet.
 • Kies je kleding de avond van tevoren. Zo hoef je een ding minder in de ochtend! Draag iets wat je normaal ook zou dragen, je hoeft geen merkkleding te dragen! Als je maar verzorgd eruit ziet.
 • Pak je spullen goed in de avond van tevoren! Dat scheelt een heleboel paniek in de ochtend.
 • Vergeet niet je telefoon op te laden. Op school worden vaak apps gebruikt zoals Magister en Google Classroom. Het is belangrijk dat je mobiel klaar staat. Ook kan je dan je ouders bereiken als er iets is.
 • Check je fiets. Er is niks vervelender dan op je eerste schooldag te laat komen op school door fiets-pech. Smeer wat olie op je ketting, pomp je banden goed vol en check of je fietslampen werken!

2. Wees jezelf

Dit is belangrijk: Je hoeft niet grappig, aardig, of cool moet doen om vrienden te maken op de middelbare school. Wees gewoon wie je bent.

Het is heel moeilijk om iemand te zijn die je echt niet bent. Als je eigenlijk verlegen bent, maar je doet stoer, en sociaal, zal je dat op een gegeven moment niet meer kunnen volhouden.

Als je eenmaal op een bepaalde manier gedraagt, zullen mensen bepaalde verwachtingen hebben van jou. En als je dan later anders gaat gedragen is het gewoon niet handig.

Mensen die je mogen zoals je bent worden ook je beste vrienden!

Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind

~Dr, Seuss

Lees ook: Vrienden Maken in de Brugklas (14 Tips)

3. Koop een grote, stevige schooltas

Afbeelding van Eastpak.com

Op de middelbare school zal je veel meer boeken hebben dan op de basisschool. Zorg dus ervoor dat je een grote, stevige tas hebt! Met een East-Pack zit je altijd wel goed, maar er zijn ook andere merken die prima werken!

Op je eerste schooldag in de brugklas zal je al je boeken voor het schooljaar krijgen: Zo pak je dat aan:

Sommige leerlingen nemen alles in een keer mee met een boodschappentasje of in hun fietskrat, maar dat is niet alleen zwaar, maar ook gevaarlijk in het verkeer.

Neem de boeken niet allemaal in een keer mee naar huis. Gebruik je kluisje! Leg eerste de helft van je boeken op school en neem de rest mee om thuis te kaften. Op de volgende dag kan je ze omwisselen!

Het is meestal niet nodig dat je ouders met de auto je boeken voor je meenemen. Het geeft je niet alleen een reputatie als moederskindje, je laat ook je ouders extra werk doen!

Lees ook: 10 Gouden Tips voor de Middelbare School

4. Ontspannen op je eerste schooldag

Je eerste schooldag in de brugklas middelbare school overleven tips ontspannen

Lees ook: Schoolspullen Lijst Middelbare School (Brugklas) 2020

Ontspan. Er is geen reden om zenuwachtig of gestrest te zijn. Dat helpt allemaal niet. Probeer gewoon rustig te ademen, en probeer los te zitten.

Ik was zelf op de eerste dag ook overspannen. Ik vond het erg spannend om zo veel nieuwe mensen te ontmoeten. Maar eigenlijk was het helemaal niet zo erg! Ik vond het juist wel een leuke dag!

Je eerste schooldag in de brugklas kan heel erg spannend zijn: Probeer te relaxen, het komt goed!

5. Leer je nieuwe klasgenoten kennen!

Zit dus NIET de hele tijd op je telefoon!

Lees ook: Vrienden Maken in de Brugklas (14 Tips)

Er is geen beter moment om vrienden te maken dan op je eerste schooldag in de brugklas

Waarom? Omdat iedereen nog nieuw is, en geloof me, als je even een gesprekje begint met iemand, is het gelijk minder stressvol, zowel voor jou als de ander. Bovendien zal degene waartegen je praat ook blij zijn dat iemand hem wat persoonlijke aandacht schenkt.

Probeer openstaand te zijn voor nieuwe mensen. Voor iedereen is de middelbare school nieuw, en dat is voor niemand makkelijk is. Als je gewoon tegen iemand gaat praten, kom je al een heel eind!

6. Tips voor thuis

Eerste Schooldag in de Brugklas Middelbare School Tips Nette Tafel

Lees ook: Schoolspullen Lijst Middelbare School (Brugklas) 2020

 • Zorg dat je al thuis een bureau hebt waar je je huiswerk kan maken.
 • Ruim je kamer alvast goed op, voor een verse start op de middelbare school!
 • Ik wat verticale bakjes/mapjes kopen, waar je je boeken en schriften voor verschillende vakken verdeelt. Schrijf dan erbij welke vak(ken) in welk bakje horen.
 • Maak ruimte voor je nieuwe schoolboeken.

7. Belangrijke afkortingen!

Op de middelbare school zijn er veel nieuwe termen die wellicht al hebt gehoord, zoals SO’s, proefwerken en PO’s.

Hier zijn de betekenissen van de meest voorkomende begrippen:

 • SO: SO staat voor schriftelijke overhoring, dit zijn “kleine” toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer. Meestal duren ze niet een hele lesuur en tellen minder mee dan proefwerken op je cijferlijst
 • Proefwerk: De afkorting ervan is PW: Dit zijn “grote: toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer, die bijna altijd zwaarder meetelt dan een SO. Meestal is er meer stof dat je moet beheersen, dus Proefwerken vinden veel leerlingen moeilijker. Je krijgt wel minder vaak een PW dan een SO. Voor een proefwerk krijg je meestal een hele lesuur de tijd
 • PO: PO’s zijn praktische opdrachten. Dit zijn opdrachten die je uitvoert, zoals een vlog maken, een poster maken, enz.
 • Verslagen of werkstukken zijn teksten over een bepaald onderwerp, die je moet schrijven en inleveren.
 • Diagnostische toetsen zijn “oefentoetsen”, dus toetsen die niet voor een cijfer meetellen.
 • Lesuur: Een lesuur is meestal 45-50 minuten lang, waarin je les krijgt over een vak van een docent. Als de bel gaat is een lesuur afgelopen.
 • Uitval(uur): Soms kan een leraar ziek zijn of afwezig zijn, dan heb je in die lesuur geen les. Je hebt dan geen les!

Lees ook: Snel Huiswerk Maken (14 Geweldige Tips!)

8. Maak een planning!

Eerste Schooldag Brugklas Middelbare School Tips Afkortingen

Dit heb je waarschijnlijk al super vaak gehoord, maar maak een planning! Met een planning heb je inzicht in wat je allemaal de komende dagen moet doen.

Je kunt dan vooruit plannen en je tijd indelen, zodat je alles op tijd gedaan hebt. Het scheelt een heleboel stress, omdat je zo de avond van tevoren niet onwijs veel hoeft te doen.

Ik zou zelf aanraden om altijd je huiswerk 2 dagen van tevoren te maken. Voor toetsen zou ik de leerwerk minstens verspreiden over drie dagen. Op de eerste dag maak je een overzicht van alle stof, op de tweede dag leer je alles en op de derde dag herhaal je alles. Zo maak je je kennis compleet en perfect.

Het zal niet altijd lukken om dit te doen, want je kan soms hele drukke tijden hebben, dus raad ik aan om in het weekend ook een heleboel voor school te doen.

Dat is niet leuk, en het is zeker een groot verschil met de basisschool, maar het moet wel als je hoge cijfers wil halen…

9. Word extra vroeg wakker!

Eerste schooldag brugklas middelbare school word extra vroeg wakker tips

Ik zou persoonlijk aanraden om minstens een kwartier eerder aanwezig te zijn dagelijks op school, en dat moet zeker op je eerste dag.

Word op je eerste schooldag minstens een kwartiertje eerder wakker. Op de eerste dag is het handig om wat extra tijd te hebben.

Eerlijk gezegd hoef je niet bang te zijn dat je te laat komt op je eerste schooldag, want uit ervaring weet ik dat je op die ochtend werkelijk op je tenen zal springen, door je opwinding!

10. Nog wat algemene tips

Je eerste schooldag in de brugklas middelbare school overleven tips je lokaal vinden
 • Maak je geen zorgen om het vinden van de juiste lokalen. Geloof me, alles komt vanzelf, en als je het echt niet weet, kan je altijd gewoon de andere leerlingen vragen! Ze zullen je meestal graag de weg wijzen!

Lees ook: Het Juiste Lokaal Vinden op de Middelbare School (5 Tips)

 • Veel scholen hebben zogenaamde kennismakingsmiddagen, dus daar kan je ook al snel wat over jezelf vertellen, en ook alvast een paar klasgenoten leren kennen.
 • Blijf van je telefoon af! Veel eerste-klassers proberen veiligheid te zoeken in hun telefoons! Doe dat niet. Het ziet er dom uit, het is dom, en de andere leerlingen vinden het ook dom. Ga met mensen om, dat is beter voor iedereen!
 • Op de middelbare school spreken leerlingen de leraren aan met meneer of mevrouw, dus geen juf of meester zeggen!
 • Gaan er oude vrienden van de basisschool naar hetzelfde school als jij? Leuk! Met z’n tweeën voel je je veiliger, maar let op: Ga niet alleen met elkaar om. Je zit op een nieuwe school, waar je vier tot zes jaar lang met je klasgenoten zal moeten omgaan. Je moet nieuwe vrienden maken!

Lees ook: Is Gymnasium Moeilijk: Atheneum of Gymnasium Kiezen?

Conclusie

Uiteindelijk is het best simpel. Doe gewoon alsof e zoals normaal naar school gaat. Relax, doe een lachje op en geniet van je eerste schooldag in de brugklas, want dit kan je maar één keer ervaren!

Succes met je eerste schooldag!

1 reactie op “Je eerste schooldag in de brugklas overleven (10 Tips!)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *