Ga naar de inhoud

Je eerste schooldag op de middelbare school / brugklas: 10 tips

Je Eerste Schooldag in de Brugklas Overleven Tips voor de Middelbare School

Je eerste schooldag op de middelbare school / brugklas is een spannende dag. Je bent eindelijk geen achtstegroeper meer, maar een stoere leerling op de middelbare school!

We maken allemaal een keer onze eerste dag in de brugklas mee. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren en overal grote, lange pubers.

Gelukkig is de eerste schooldag meestal helemaal niet zo erg als het lijkt! Je docenten en oudere leerlingen helpen je snel lekker te wennen aan de nieuwe omgeving, en voordat je het weet vind je de middelbare school helemaal niet zo eng meer!

10 tips voor je eerste schooldag in de brugklas

1. Bereid je van tevoren voor op je eerste schooldag

Eerste schooldag middelbare school brugklas tips
Maak je lunch de avond van tevoren!

Er zijn veel dingen die je al de dagen voor je eerste schooldag in de brugklas kunt doen, om goed voorbereid naar de middelbare school te gaan!

Dingen die je alvast kunt doen vóór je eerste schooldag

Maak je lunch de avond van tevoren: Minder stress in de ochtend!

Je schoolspullen kopen: Meestal krijg je van je middelbare school al in de zomervakantie een lijst van alle spullen die je nodig hebt. Koop die op tijd! Soms kunnen bepaalde spullen snel uitverkocht zijn!

Benut de open dagen goed! Kijk goed om je heen en probeer een beeld te krijgen van hoe je school in elkaar zit. Het is slim zowel in groep 7 als 8 naar de open dagen te gaan!

Neem een keertje je route naar school door. Fiets van tevoren een keertje de route naar school, zodat je de weg alvast kent en weet hoelang je erover doet.

Kies je kleding de avond van tevoren. Zo hoef je een ding minder in de ochtend! Draag iets wat je normaal ook zou dragen, je hoeft geen merkkleding te dragen! Als je maar verzorgd eruit ziet.

Pak je spullen goed in de avond van tevoren! Dat scheelt een heleboel paniek in de ochtend.

Vergeet niet je telefoon op te laden. Op school worden vaak apps gebruikt zoals Magister en Google Classroom. Het is belangrijk dat je mobiel klaar staat. Ook kan je dan je ouders bereiken als er iets is.

Check je fiets. Er is niks vervelender dan op je eerste schooldag te laat komen op school door fietspech. Smeer wat olie op je ketting, pomp je banden goed vol en check of je fietslampen werken!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

2. Wees jezelf

Eerste schooldag middelbare school brugklas tips wees jezelf

Je hoeft niet grappig, aardig of cool moet doen om vrienden te maken op de middelbare school. Wees gewoon wie je bent.

Het is moeilijk om iemand te zijn die je echt niet bent. Als je eigenlijk verlegen bent, maar doet alsof je stoer en sociaal bent, zal je dat op een gegeven moment niet meer kunnen volhouden.

Als je eenmaal op een bepaalde manier gedraagt, zullen mensen bepaalde verwachtingen hebben van jou. En als je dan later anders gaat gedragen is het gewoon niet handig. Mensen die je mogen zoals je bent worden ook je beste vrienden!

Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind

~Dr, Seuss

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

3. Koop een grote stevige schooltas

Schooltas Eastpak

Op de middelbare school zal je veel meer boeken hebben dan op de basisschool. Zorg ervoor dat je een grote, stevige tas hebt! Met een Eastpak zit je altijd wel goed, maar er zijn ook andere merken die prima werken!

Op je eerste schooldag in de brugklas zal je al je boeken voor het schooljaar krijgen: Zo pak je dat aan:

Sommige leerlingen nemen alles in een keer mee met een boodschappentasje of in hun fietskrat, maar dat is niet alleen zwaar, maar ook gevaarlijk in het verkeer.

Neem de boeken niet allemaal in een keer mee naar huis. Gebruik je kluisje! Leg eerste de helft van je boeken op school en neem de rest mee om thuis te kaften. Op de volgende dag kun je ze verwisselen!

Het is meestal niet nodig dat je ouders met de auto je boeken voor je meenemen, hoewel dat makkelijker kan zijn.

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

4. Ontspannen op je eerste schooldag

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips ontspannen

Ontspan. Er is geen reden om zenuwachtig of gestrest te zijn. Dat helpt allemaal niet. Probeer gewoon rustig te ademen, en probeer los te zitten.

Veel leerlingen voelen de eerste paar dagen heel wat spanning, vooral om zo veel nieuwe mensen te ontmoeten. Vaak als leerlingen terugkijken was het helemaal niet nodig om te stressen. Je eerste schooldag in de brugklas kan erg spannend zijn: Probeer te relaxen, het komt goed!

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

5. Leer je nieuwe klasgenoten kennen

Zit dus NIET de hele tijd op je telefoon!

Er is geen beter moment om vrienden te maken dan op je eerste schooldag in de brugklas, omdat iedereen nog nieuw is. Als je een gesprekje begint met iemand, is het gelijk gezelliger. Degene met wie je praat zal blij zijn dat iemand hem of haar aanspreekt.

Sta open voor nieuwe mensen. Voor iedereen is de middelbare school nieuw en iedereen wil vrienden maken. Als je gewoon tegen iemand gaat praten, kom je al een heel eind!

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

6. Zorg dat je thuis een prettige leeromgeving hebt

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips thuis opruimen
 • Zorg dat je thuis een bureau hebt waar je je huiswerk kan maken.
 • Ruim je kamer goed op voor een verse start op de middelbare school.
 • Ik zou wat verticale bakjes/mapjes kopen, waar je je boeken en schriften voor verschillende vakken verdeelt. Schrijf dan erbij welke vak(ken) in welk bakje horen.
 • Maak ruimte voor je nieuwe schoolboeken.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk!)

7. Leer de afkortingen die op de middelbare school gebruikt worden

Op de middelbare school zijn er veel nieuwe termen die wellicht al hebt gehoord, zoals SO’s, proefwerken en PO’s. Hier zijn de betekenissen van de meest voorkomende begrippen:

 • SO: SO staat voor schriftelijke overhoring, dit zijn “kleine” toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer. Meestal duren ze niet een heel lesuur en tellen minder mee dan proefwerken op je cijferlijst.
 • Docent: Je noemt je leraren geen juf of meester, maar docent.
 • Proefwerk: Afkorting: PW. Proefwerken zijn grote toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer, die bijna altijd zwaarder meetelt dan een SO. Proefwerken zijn vaak moeilijker. Je krijgt wel minder vaak een PW dan een SO. Voor een proefwerk krijg je een heel lesuur.
 • PO: PO’s zijn praktische opdrachten. Dit zijn opdrachten die je uitvoert, zoals een vlog maken, een poster maken, enz.
 • Verslagen of werkstukken: Hierbij moet je schrijven over een bepaald onderwerp of een onderzoek dat je hebt gedaan..
 • Diagnostische toetsen zijn “oefentoetsen”: toetsen die niet voor een cijfer meetellen.
 • Lesuur: Een lesuur is meestal 45-50 minuten lang, waarin je les krijgt over een vak van een docent. Als de bel gaat is een lesuur afgelopen.
 • Uitval(uur): Soms kan een leraar ziek zijn of afwezig zijn, dan heb je in dat lesuur geen les.

Zorg dat je de verschillen tussen de basisschool en de middelbare school kent door het artikel hieronder te lezen!

Lees ook: 21 verschillen tussen de basisschool en de middelbare school

8. Maak een planning

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips plannen

Dit heb je waarschijnlijk al super vaak gehoord, maar plannen is handig. Met een planning heb je inzicht in wat je allemaal de komende dagen moet doen.

Je kunt vooruit plannen en je tijd indelen, zodat je alles op tijd gedaan hebt. Het scheelt een heleboel stress, omdat je zo de avond van tevoren niet onwijs veel hoeft te doen.

Het wordt aangeraden om twee dagen van tevoren te beginnen met leren voor een toets. In de praktijk gaat het vaak anders, maar als je op tijd begint met leren haal je betere cijfers met minder stress. Het belangrijkste is dat je niet achterloopt met het huiswerk.

Het zal niet altijd lukken om dit te doen, want je kan soms heel drukke tijden hebben, dus is het verstandig ook in het weekend ook wat aan school te werken.

Dat is niet leuk, en het is zeker een groot verschil met de basisschool, maar het moet wel als je hoge cijfers wil halen.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

9. Word extra vroeg wakker

Eerste schooldag brugklas middelbare school word extra vroeg wakker tips

Je wilt niet op je eerste schooldag al te laat zijn! Word op je eerste schooldag minstens een kwartiertje eerder wakker en vertrek ook een kwartiertje eerder van je huis. Op de eerste dag is het handig om wat extra tijd te hebben.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

10. Nog wat algemene tips

 • Maak je geen zorgen over het vinden van de juiste lokalen. Dat komt goed.
 • Blijf van je telefoon af! Veel eersteklassers proberen veiligheid te zoeken in hun telefoons! Doe dat niet.
 • Op de middelbare school spreken leerlingen de leraren aan met meneer of mevrouw, dus niet juf of meester.
 • Gaan er oude vrienden van de basisschool naar hetzelfde school als jij? Leuk! Met z’n tweeën voel je je veiliger, maar let op: Ga niet alleen met elkaar om. Je zit op een nieuwe school, waar je vier tot zes jaar lang met je klasgenoten zal moeten omgaan. Je moet nieuwe vrienden maken!
 • Wees niet bang dat je “brugger” wordt genoemd. Bijna niemand gaat dat doen.
 • Maak je voorlopig niet druk over huiswerk en toetsen. De eerste paar maanden in klas 1 zijn best rustig.

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

10 tips voor je eerste schooldag op de middelbare school / brugklas (samengevat)

 1. Bereid je van tevoren voor op je eerste schooldag
 2. Wees jezelf
 3. Koop een grote stevige schooltas
 4. Ontspannen op je eerste schooldag
 5. Leer je nieuwe klasgenoten kennen
 6. Zorg dat je thuis een ideale leeromgeving hebt
 7. Leer de afkortingen die op de middelbare school gebruikt worden
 8. Maak een planning
 9. Word extra vroeg wakker
 10. Nog wat algemene tips

Uiteindelijk is het best simpel. Doe gewoon alsof je zoals normaal naar school gaat. Ontspan en geniet van je eerste schooldag in klas 1, want dit kun je maar één keer ervaren. Succes met je eerste schooldag!

Gepubliceerd op 6 juni 2020

Er zijn 16 reacties op dit artikel

 1. ik raad aan om echt wel een week/5 dagen van tevoren te gaan leren (dan wel iets minder per dag, vooral in kleine stukjes leren) ik deed dat afgelopen schooljaar en ik heb op die manier een hoop stress bespaard, en omdat ik goed leerde heb ik ook goede cijfers gehaald.

 2. Goede tips. Hier nog een paar

  -niet op de grond gaan zitten
  -niet rennen door de gangen. Ga ook niet stoeien en dat soort dingen. Je zit niet meer op de basisschool.
  -Negeer mensen uit de bovenbouw en ga niet stoer naar ze lopen doen. Ze negeren jou ook.
  -Doe een beetje normaal in de klas. Ga geen grote mond hebben of stoer proberen te zijn.
  -Maak je huiswerk.

 3. Maar als je in de ochtend op school bent aangekomen waar laat je dan je jas en tas? X ik had super veel hieraan❣️❣️

 4. Ik vraag me af of je nu zelf een leerling bent of een ouder? Ik las dit gwn omdat ik niks te doen had. Heb trouwens veel aan die tips!!! Bye!!

 5. WOW ik zit nu effe in groep 8 maar ik ga naar de brugklas het is superleuk! maar eerlijk gezegt vind ik het spannend mar ik kan goed plannen en voor mij komt dat goed dankjewel voor uw tips!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X