Meteen naar de inhoud

Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

Je Eerste Schooldag in de Brugklas Overleven Tips voor de Middelbare School

Je eerste schooldag op de middelbare school / brugklas is een spannende dag. Je bent eindelijk geen achtste-groeper meer, maar een stoere leerling op de middelbare school!

We maken allemaal een keer onze eerste dag in de brugklas mee. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren en overal grote, lange pubers die twee koppen langer dan je zijn. Het is dus heel erg anders dan de basisschool.

Gelukkig is de eerste schooldag meestal helemaal niet zo erg als het lijkt! Je docenten en oudere leerlingen helpen je snel lekker te wennen aan de nieuwe omgeving, en voordat je het weet vind je de middelbare school helemaal niet zo eng meer!

10 tips voor je eerste schooldag in de brugklas

1. Bereid je van tevoren voor op je eerste schooldag

Eerste schooldag middelbare school brugklas tips
Maak je lunch de avond van tevoren!

Er zijn veel dingen die je al de dagen voor je eerste schooldag in de brugklas kunt doen, om goed voorbereid naar de middelbare school te gaan!

Dingen die je alvast kunt doen vóór je eerste schooldag

Maak je lunch de avond van tevoren: Minder stress in de ochtend!

Je schoolspullen kopen: Meestal krijg je van je middelbare school al in de zomervakantie een lijst van alle spullen die je nodig hebt. Koop die op tijd! Soms kunnen bepaalde spullen snel uitverkocht zijn!

Benut de open dagen goed! Kijk goed om je heen en probeer een beeld te krijgen van hoe je school in elkaar zit. Het is slim zowel in groep 7 als 8 naar de open dagen te gaan!

Neem een keertje je route naar school door. Fiets van tevoren een keertje de route naar school, zodat je de weg alvast kent en weet hoelang je erover doet.

Kies je kleding de avond van tevoren. Zo hoef je een ding minder in de ochtend! Draag iets wat je normaal ook zou dragen, je hoeft geen merkkleding te dragen! Als je maar verzorgd eruit ziet.

Pak je spullen goed in de avond van tevoren! Dat scheelt een heleboel paniek in de ochtend.

Vergeet niet je telefoon op te laden. Op school worden vaak apps gebruikt zoals Magister en Google Classroom. Het is belangrijk dat je mobiel klaar staat. Ook kan je dan je ouders bereiken als er iets is.

Check je fiets. Er is niks vervelender dan op je eerste schooldag te laat komen op school door fiets-pech. Smeer wat olie op je ketting, pomp je banden goed vol en check of je fietslampen werken!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

2. Wees jezelf

Eerste schooldag middelbare school brugklas tips wees jezelf

Je hoeft niet grappig, aardig of cool moet doen om vrienden te maken op de middelbare school. Wees gewoon wie je bent.

Het is moeilijk om iemand te zijn die je echt niet bent. Als je eigenlijk verlegen bent, maar doet alsof je stoer en sociaal bent, zal je dat op een gegeven moment niet meer kunnen volhouden.

Als je eenmaal op een bepaalde manier gedraagt, zullen mensen bepaalde verwachtingen hebben van jou. En als je dan later anders gaat gedragen is het gewoon niet handig. Mensen die je mogen zoals je bent worden ook je beste vrienden!

Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind

~Dr, Seuss

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

3. Koop een grote stevige schooltas

Schooltas Eastpak

Op de middelbare school zal je veel meer boeken hebben dan op de basisschool. Zorg dus ervoor dat je een grote, stevige tas hebt! Met een East-Pack zit je altijd wel goed, maar er zijn ook andere merken die prima werken!

Op je eerste schooldag in de brugklas zal je al je boeken voor het schooljaar krijgen: Zo pak je dat aan:

Sommige leerlingen nemen alles in een keer mee met een boodschappentasje of in hun fietskrat, maar dat is niet alleen zwaar, maar ook gevaarlijk in het verkeer.

Neem de boeken niet allemaal in een keer mee naar huis. Gebruik je kluisje! Leg eerste de helft van je boeken op school en neem de rest mee om thuis te kaften. Op de volgende dag kun je ze omwisselen!

Het is meestal niet nodig dat je ouders met de auto je boeken voor je meenemen, hoewel dat makkelijker kan zijn.

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

4. Ontspannen op je eerste schooldag

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips ontspannen

Ontspan. Er is geen reden om zenuwachtig of gestrest te zijn. Dat helpt allemaal niet. Probeer gewoon rustig te ademen, en probeer los te zitten.

Ik was zelf op de eerste dag ook overspannen. Ik vond het erg spannend om zo veel nieuwe mensen te ontmoeten. Maar eigenlijk was het helemaal niet zo erg! Ik vond het juist wel een leuke dag!

Je eerste schooldag in de brugklas kan heel erg spannend zijn: Probeer te relaxen, het komt goed!

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

5. Leer je nieuwe klasgenoten kennen

Zit dus NIET de hele tijd op je telefoon!

Er is geen beter moment om vrienden te maken dan op je eerste schooldag in de brugklas

Waarom? Omdat iedereen nog nieuw is, dus als je even een gesprekje begint met iemand, is het gelijk minder stressvol, zowel voor jou als de ander. Bovendien zal degene waartegen je praat ook blij zijn dat iemand hem wat persoonlijke aandacht schenkt.

Probeer openstaand te zijn voor nieuwe mensen. Voor iedereen is de middelbare school nieuw en iedereen wil wel een vriend hebben. Als je gewoon tegen iemand gaat praten, kom je al een heel eind!

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

6. Zorg dat je thuis een ideale leeromgeving hebt

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips thuis opruimen
 • Zorg dat je al thuis een bureau hebt waar je je huiswerk kan maken.
 • Ruim je kamer alvast goed op, voor een verse start op de middelbare school.
 • Ik zou wat verticale bakjes/mapjes kopen, waar je je boeken en schriften voor verschillende vakken verdeelt. Schrijf dan erbij welke vak(ken) in welk bakje horen.
 • Maak ruimte voor je nieuwe schoolboeken.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk!)

7. Leer de afkortingen die op de middelbare school gebruikt worden

Op de middelbare school zijn er veel nieuwe termen die wellicht al hebt gehoord, zoals SO’s, proefwerken en PO’s.

Hier zijn de betekenissen van de meest voorkomende begrippen:

 • SO: SO staat voor schriftelijke overhoring, dit zijn “kleine” toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer. Meestal duren ze niet een heel lesuur en tellen minder mee dan proefwerken op je cijferlijst.
 • Docent: Je noemt je leraren geen juf of meester, maar docent.
 • Proefwerk: Afkorting: PW. Proefwerken zijn grote toetsen die je op papier afneemt voor een cijfer, die bijna altijd zwaarder meetelt dan een SO. Proefwerken zijn dus vaak moeilijker. Je krijgt wel minder vaak een PW dan een SO. Voor een proefwerk krijg je een heel lesuur.
 • PO: PO’s zijn praktische opdrachten. Dit zijn opdrachten die je uitvoert, zoals een vlog maken, een poster maken, enz.
 • Verslagen of werkstukken: Hierbij moet je schrijven over een bepaald onderwerp of een onderzoek dat je hebt gedaan..
 • Diagnostische toetsen zijn “oefentoetsen”, dus toetsen die niet voor een cijfer meetellen.
 • Lesuur: Een lesuur is meestal 45-50 minuten lang, waarin je les krijgt over een vak van een docent. Als de bel gaat is een lesuur afgelopen.
 • Uitval(uur): Soms kan een leraar ziek zijn of afwezig zijn, dan heb je in die lesuur geen les. Je hebt dan geen les!

Zorg dat je de verschillen tussen de basisschool en de middelbare school kent door het artikel hieronder te lezen!

Lees ook: 21 verschillen tussen de basisschool en de middelbare school

8. Maak een planning

Eerste schooldag in de brugklas middelbare school tips plannen

Dit heb je waarschijnlijk al super vaak gehoord, maar plannen is echt heel handig. Met een planning heb je inzicht in wat je allemaal de komende dagen moet doen.

Je kunt dan vooruit plannen en je tijd indelen, zodat je alles op tijd gedaan hebt. Het scheelt een heleboel stress, omdat je zo de avond van tevoren niet onwijs veel hoeft te doen.

Ik zou je aanraden om minstens twee dagen van tevoren te beginnen met leren, hoewel dit eigenlijk bijna nooit lukt, omdat niemand zo veel discipline heeft. Het belangrijkste is dat je niet achterloopt met het huiswerk.

Het zal niet altijd lukken om dit te doen, want je kan soms hele drukke tijden hebben, dus raad ik aan om in het weekend ook een heleboel voor school te doen.

Dat is niet leuk, en het is zeker een groot verschil met de basisschool, maar het moet wel als je hoge cijfers wil halen.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

9. Word extra vroeg wakker

Eerste schooldag brugklas middelbare school word extra vroeg wakker tips

Je wilt niet op je eerste schooldag al te laat zijn! Ik zou persoonlijk aanraden om minstens een kwartier eerder aanwezig te zijn dagelijks op school, en dat moet zeker op je eerste dag.

Word op je eerste schooldag minstens een kwartiertje eerder wakker. Op de eerste dag is het handig om wat extra tijd te hebben.

Eerlijk gezegd hoef je niet bang te zijn dat je te laat komt op je eerste schooldag, want uit ervaring weet ik dat je op die ochtend werkelijk op je tenen zal springen. Het is immers je eerste dag!

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

10. Nog wat algemene tips

 • Maak je geen zorgen om het vinden van de juiste lokalen. Geloof me, alles komt vanzelf, en als je het echt niet weet, kan je altijd gewoon de andere leerlingen vragen! Ze zullen je meestal graag de weg wijzen!
 • Veel scholen hebben zogenaamde kennismakingsmiddagen, dus daar kan je ook al snel wat over jezelf vertellen, en ook alvast een paar klasgenoten leren kennen.
 • Blijf van je telefoon af! Veel eerste-klassers proberen veiligheid te zoeken in hun telefoons! Doe dat niet. Ga met mensen om, dat is beter voor iedereen!
 • Op de middelbare school spreken leerlingen de leraren aan met meneer of mevrouw, dus geen juf of meester zeggen!
 • Gaan er oude vrienden van de basisschool naar hetzelfde school als jij? Leuk! Met z’n tweeën voel je je veiliger, maar let op: Ga niet alleen met elkaar om. Je zit op een nieuwe school, waar je vier tot zes jaar lang met je klasgenoten zal moeten omgaan. Je moet nieuwe vrienden maken!
 • Wees niet bang dat je “brugger” wordt genoemd: Bijna niemand gaat dat doen hoor.
 • Maak je voorlopig niet druk over huiswerk en toetsen. De eerste paar maanden in klas 1 zijn best wel rustig.

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

10 tips voor je eerste schooldag op de middelbare school / brugklas (samengevat)

 1. Bereid je van tevoren voor op je eerste schooldag
 2. Wees jezelf
 3. Koop een grote stevige schooltas
 4. Ontspannen op je eerste schooldag
 5. Leer je nieuwe klasgenoten kennen
 6. Zorg dat je thuis een ideale leeromgeving hebt
 7. Leer de afkortingen die op de middelbare school gebruikt worden
 8. Maak een planning
 9. Word extra vroeg wakker
 10. Nog wat algemene tips

Eerste schooldag in de brugklas (Veelgestelde vragen)

Wat als je je eerste schooldag in de brugklas heel spannend vindt?

Het is helemaal niet erg! Je went na de eerste dag meteen aan de middelbare school, dus maak je geen zorgen.

Wat doe je als je brugger of brugpieper wordt genoemd?

Negeer die mensen gewoon. Meestal vervelen ze zich gewoon. Overigens werden ze vroeger misschien ook brugpieper genoemd, waardoor ze nu iemand anders willen pesten. Laat ze gewoon lekker stoer doen:)

Uiteindelijk is het best simpel. Doe gewoon alsof je zoals normaal naar school gaat. Ontspan en geniet van je eerste schooldag in klas 1, want dit kun je maar één keer ervaren. Succes met je eerste schooldag!

Gepubliceerd op 6 juni 2020

Er zijn 5 reacties op dit artikel

 1. WOW ik zit nu effe in groep 8 maar ik ga naar de brugklas het is superleuk! maar eerlijk gezegt vind ik het spannend mar ik kan goed plannen en voor mij komt dat goed dankjewel voor uw tips!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X