Meteen naar de inhoud

De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

een middelbare school kiezen tips titel

Zit je in groep acht en ga je een middelbare school kiezen? Hier vind je 18 onmisbare tips om de juiste middelbare school te kiezen! Met deze tips vind je een school die bij je past en waar je de komende jaren een fijne tijd zult hebben.

Vaak is het kiezen van een middelbare school een lang proces. Je zilt dus echt tijd en energie moeten besteden aan je keuzeproces. Besef ook dat er altijd nog een kans bestaat dat een leerling bij een middelbare school niet wordt toegelaten, bijvoorbeeld omdat de school vol is. (meer informatie)

Hoe kies je een middelbare school?

Bepaal eerst wat jouw minimumeisen zijn voor je toekomstige middelbare school. Dit zijn dingen waarover niet te discussiëren valt:

 • Welk(e) niveau(s) de school aanbiedt: Als je een vwo-advies hebt ga je niet naar een school met alleen vmbo en havo, en met een vmbo-advies ga je niet naar een school met uitsluitend vwo.
 • Maximale afstand van je huis naar school: Hoeveel kilometer mag je school maximaal van je huis zijn? Hoeveel minuten reistijd vind je redelijk? Overweeg je het openbare vervoer te nemen?

Vervolgens kun je online op zoek gaan naar middelbare scholen. Dat kan via handige websites die een overzicht hebben van middelbare scholen.

Nadat je een lijst hebt van mogelijke middelbare scholen moet je noteren wanneer de open dagen zijn. Na het bezoeken van alle scholen kun je, iedere school afwegend en overwegend, bepalen voor welke middelbare school je je gaat aanmelden.

Een middelbare school kiezen: 18 tips voor de juiste keuze

1. Kijk een beetje rond

een middelbare school kiezen tips

Als je in een grote stad woont kan het lijken alsof er eindeloos veel scholen zijn. Hoe kies je daaruit? Als je in een kleine dorp woont kan het juist lijken alsof er niet veel keus is. Toch kun je, wanneer je bereid bent iets verder weg te kijken veel meer middelbare scholen vinden die misschien beter bij je passen!

Ga vooral online zoeken naar scholen in de buurt. Scholen op de kaart en De VO Gids zijn beide handige websites waar je middelbare scholen kunt bekijken en vergelijken.

Aarzel ook niet je ouders, vrienden en leraren te vragen over middelbare scholen die ze jou zouden aanraden! Grote kans dat je dan scholen ontdekt waar je nog niet eerder over hebt gehoord.

2. Ga naar de open dagen!

Alle middelbare scholen hebben ¨open dagen¨. Op die dag kunnen kinderen uit groep 7 en 8 een kijkje nemen op een middelbare school. Om een goed beeld te krijgen van een school is het super belangrijk om naar de open dag te gaan! Op de websites van middelbare scholen vind je vaak de data van de open dagen.

Heutink voor thuis heeft een fantastische gratis checklist gemaakt die je kunt gebruiken voor op de open dag! Er is eentje voor jou, en eentje voor je ouders.

De lijst is verdeeld in 6 aspecten waar je op moet letten wanneer je een open dag bezoekt.

 • Het gebouw en de plek: reisafstand, rommeligheid van de school, toiletten, kantine, omgeving school, buitenruimte, sporthal / sportenvelden
 • Sfeer: hoe voel je je in het gebouw? Zijn de leraren aardig? Past de school bij je geloof? Heb je goede verhalen gehoord over de school?
 • Leren: huiswerkbegeleiding, extra hulp, extra vakken en programma’s
 • Cijfers en rapporten: hoe zit het met doorstromen naar een ander niveau of blijven zitten? Zijn er toetsweken?
 • ICT: Laptop van school? Magister of een ander app? Aandacht voor techniek en programmeren?

Achter elk onderdeel is een vakje waar je de school een cijfer kan geven over een bepaald aspect. Dit kun je bij de verschillende scholen die je hebt bezocht doen, en vervolgens de resultaten vergelijken!

3. Let op de sfeer

Als je op de open dag bent, let dan op de sfeer. Hoe voel je je? Soms is de sfeer van een school moeilijk te beschrijven, maar je hebt altijd wel een soort gevoel over de school. Is het een ontspannen en gezellige sfeer, of vind je het nogal streng en saai?

De sfeer vaan de school is ongetwijfeld het belangrijkste waar je op moet letten. Laat dat dus zwaar meetellen bij je beoordeling van een school. Een sfeer is een soort gevoel die mensen kunnen krijgen op een bepaalde plek, en kan zowel positief als negatief zijn.

Je kunt letten op of de school energie heeft en of de leerlingen en docenten er blij uitzien. Is het gebouw goed verlicht? Je omgeving heeft een grote invloed op je schoolprestaties.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

4. Hoe groot is de school?

Hiermee bedoel ik zowel het aantal leerlingen, als de fysieke grootte van de school. Er zijn middelbare scholen met meer dan 2000 leerlingen, maar ook scholen met maar 500. Beide hebben voor- en nadelen, dus let hierop! De fysieke grootte van een school is niet erg relevant, hoewel er scholen zijn die echt heel krap zijn…

Vaak is het voordeel van een kleinere school dat het minder druk is en dat je als leerling meer individuele aandacht kunt krijgen van docenten, waardoor je meer hulp zou kunnen ontvangen wanneer je het nodig hebt.

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

5. Wat voor een school is het?

Credits: Tovelaars.nl 🙂

Er zijn verschillende soorten scholen. Je hebt scholengemeenschappen, die alle niveau´s aanbieden, van gymnasium tot vmbo, maar ook scholen die alleen havo en vwo aanbieden. Ook heb je ook categorale gymnasia, waar uitsluitend gymnasium wordt aangeboden. Let dus op welk advies je hebt, want dat bepaalt welke school je het kunt kiezen.

De verschillende niveaus op de middelbare school:

AfkortingDuur (jaren)Vervolgopleiding
vmbo basis4mbo
vmbo kader4mbo
vmbo gemengde leerweg4mbo
vmbo theoretische leerweg4mbo/instromen havo
havo5hbo/instromen vwo
vwo atheneum6hbo/wo
vwo gymnasium6hbo/wo
praktijkonderwijs6werken/instromen mbo
Afkortingen van schoolniveaus schijf je met kleine letters!

Enkele aandachtspunten bij het kiezen van een middelbare school

 • Als je voor een categorale gymnasium kiest, heb je een vwo diploma nodig. Als je niet overgaat, kun je niet op dezelfde school atheneum volgen. Je moet dan naar een andere school wisselen.
 • Let op dat je, wanneer je eventueel naar een hoger niveau wilt kunnen doorstromen, je een school kiest waar er hogere niveau´s zijn.
 • Er zijn daarnaast ook o.a tweetalige scholen, technasia, dalton/montessori scholen, en talentscholen voor sport, kunst, of muziek!
 • Er zijn ook scholen met een bepaalde religieuze overtuiging. Zo heb je o.a christelijke en islamitische scholen. Let daarop!

6. Het gebouw

Het is erg fijn als de school een goed gebouw heeft, omdat je de komende 4 tot 6 jaar bijna een derde van je tijd op je school besteden. Maar kies een school niet enkel en alleen omdat het een nieuw gebouw heeft. Het gaat ook om de kwaliteit van het onderwijs.

Is de school schoon en netjes? Zijn de toiletten schoon en hygiënisch? Is er een kantine of een aula? Is er ook ruimte buiten, en is de gymzaal of het sportveld dichtbij? Is het plafond hoog, is er voldoende licht, is de ventilatie goed? Stinkt het in de school, of ruikt het juist heerlijk?

pentekening gymnasium haganum
Het Gymnasium Haganum in Den Haag (PentekeningenDenHaag)

7. Hoe ver is de school van je huis?

Ik woon 14 kilometer van mijn school, en moet dagelijks ongeveer 50 minuten fietsen/in de bus zitten. Dat is helemaal niet fijn! Aan de andere kant heb ik het onwijs naar mijn zin op school, wat de reistijd weer minder erg maakt. Wat je kunt doen is naar de open dag fietsen (met je ouders) zodat je een beetje ene idee krijgt van de afstand.

Laat de afstand tot de school ook weer niet te veel uitmaken. Ik zou de maximale afstand tot je school instellen rong de 8 kilometer. Kijk ook of de fietsroute fijn is, en of je met het openbare vervoer naar de middelbare school kan reizen. Ideaal is natuurlijk als je dichtbij je huis een goede school kunt vinden.

een middelbare school kiezen fietsen

8. Vakken

Niet alle scholen bieden dezelfde vakken aan. Natuurlijk hebben alle scholen de kernvakken zoals Engels, wiskunde en Nederlands. Daarnaast bieden sommige scholen extra talen aan zoals Spaans of Chinees en vakken zoals techniek en drama. Ook vakken zoals wiskunde D en informatica zijn niet op elke school te volgen.

In principe kun je op alle scholen alle vakken volgen die je zou verwachten te kunnen volgen, desalniettemin kan het geen kwaad om even het aanbod van vakken te controleren.

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2022)

9. Brugklas

Sommige scholen hebben 1 of 2 jaar lang een brugklas waarin leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar in de klas zitten, waarna pas bepaald wordt welk niveau een leerling gaat volgen.

Veel voorkomende voorbeelden zijn vmbo-t/havo en havo/vwo. Andere scholen hebben helemaal geen brugklas. Het voordeel van de brugklas is dat je meer tijd krijgt om te bepalen welk niveau je gaat doen.

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

10. Extra activiteiten

middelbare school kiezen tips schaken

Veel scholen extra activiteiten aan zoals schaakclubs, schoolkranten, programmeerclubs, debatclubs, lego-league, enz. Hoewel dit allemaal erg leuk is, moet het niet de definiërende punt zijn dat je schoolkeuze bepaalt!

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: atheneum of gymnasium kiezen?

11. Kijk naar de cijfers!

Je kunt, zoals ik eerder heb verteld op De VO Gids en Scholen op de kaart heel veel informatie vinden over scholen. Je kunt dan kijken naar een aantal nuttige punten:

 • De slaagpercentage
 • Gemiddelde eindexamencijfer
 • Profielen
 • Aantal leerlingen
 • Tevredenheid
 • Waar de leerlingen wonen
 • Het schoolplan

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

12. Wat voor leerlingen lopen op de school rond?

Alle scholen bestaan uit een hoop verschillende leerlingen en docenten bij elkaar. Samen vormen ze de populatie van de school. Zorg dat je naar een middelbare school gaat waar je je veilig en welkom voelt. Heb je de indruk dat je goed zal kunnen opschieten met de andere leerlingen op die middelbare school?

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

13. Reputatie van de school

Dit is een klein dingetje: Ga het liefst naar een school met een goede reputatie. Als je veel goede dingen hebt gehoord over een middelbare school moet er wel een kern van waarheid zijn. Een goede reputatie komt altijd ergens vandaan! Omgekeerd moet je oppassen wanneer je veel slechte verhalen hebt gehoord over een school, wees kritisch!

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

14. Niet zomaar de school kiezen waar je vrienden heen gaan

Het is begrijpelijk dat je met je basisschool vrienden wilt blijven en het is echt niet leuk om afscheid te moeten nemen van je beste vrienden en vriendinnen van de basisschool. Maak je geen zorgen erover! Iedereen zal nieuwe vrienden en vriendinnen maken, en naar een andere school gaan betekent ook niet dat je je oude vrienden kwijtraakt!

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

15. Hulp met leren

middelbare school kiezen leren

Iedereen leert anders, en sommigen hebben daar extra hulp bij nodig. Veel scholen bieden huiswerkbegeleiding, bijles of leerondersteuning aan. Als je denkt dat je zoiets nodig hebt, kan het slim zijn een middelbare school te kiezen waar het wordt aangeboden!

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

16. ICT

Gebruikt de school Ipads, laptops, of Chromebooks? Hoeveel aandacht is er voor informatica? Wat zijn de regels omtrent telefoongebruik? Leren leerlingen werken met programma’s zoals Word en Excel? ZIjn er digibords in de lokalen?

Lees ook: Samenvatten: een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

17. Maak een lijst van plussen en minnen

Wanneer je nog heel erg twijfelt tussen een paar scholen, kan je even rustig een blaadje erbij pakken. Maak 2 kolommen, en noteer alle plus- en minpunten per school. Denk dan na over wat je het belangrijkst vindt in een school. Omcirkel dat en kijk in welk kolom je meer cirkels hebt: die school pas bij jou! Denk vervolgens ook kritisch na over waarom je een school leuk vindt!

18. Zie je jezelf straks op die school rondlopen?

middelbare school kiezen tips boek

Uiteindelijk moet je kijken of je denkt dat je het leuk gaat hebben op een middelbare school. Doe je ogen dicht en verbeeld jezelf rondlopen in de gangen met een dikke schooltas. Heb je er zin in? Denk je dat de school bij je past?

De juiste middelbare school kiezen: 18 tips samengevat

 1. Kijk een beetje rond
 2. Ga naar de open dagen
 3. Let op de sfeer
 4. Hoe groot is de school?
 5. Wat voor een school is het?
 6. Het gebouw
 7. Hoe ver is de school van je huis?
 8. Vakken
 9. Brugklas
 10. Extra activiteiten
 11. Kijk naar de cijfers!
 12. Wat voor leerlingen lopen op de school rond
 13. Reputatie van de school
 14. Niet zomaar de school kiezen waar je vrienden heen gaan
 15. Leren
 16. ICT
 17. Maak een lijst van plussen en minnen
 18. Zie je jezelf straks op die school rondlopen?

Succes met het kiezen van een middelbare school!

Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Er zijn 2 reacties op dit artikel

 1. Dankjewel voor de fijne tips. Je hebt een fijne site die ons goed van pas kan komen bij allerlei dingen. Wij zijn er nu opgekomen ivm schoolkeuze voor onze dochter. De checklists van Heutink zijn helaas niet meer vindbaar. De kind checklist opent wel volledig als je er op klikt maar de ouder list helaas niet. Is er een manier dat je ons deze nog toe kan sturen? Alvast bedankt.

  1. Hoi, super bedankt voor je reactie! Altijd leuk om te horen dat mensen de site nuttig vinden. Met deze link kun je de checklist voor ouders downloaden:
   https://voorthuis.ecmanager.heutink.com/cmsdata/mediabrowser/files/checklist%20ouder.pdf

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X