Ga naar de inhoud

De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

een middelbare school kiezen tips titel

Zit je in groep acht en ga je een middelbare school kiezen? Ik dit artikel lees je hoe je de juiste middelbare school kiest. Met deze tips vind je een school die bij je past en waar je de komende jaren een fijne tijd zult hebben.

Vaak is het kiezen van een middelbare school een lang proces waarbij je een hoop tijd en energie zal moeten besteden. Besef ook dat er de kans bestaat dat een leerling bij een middelbare school niet wordt toegelaten omdat de school vol is. (meer informatie)

Hoe kies je een middelbare school?

Bepaal eerst wat jouw minimumeisen zijn voor je toekomstige middelbare school. Dit zijn eisen waaraan de school moet voldoen.

  • Welk(e) niveau(s) de school aanbiedt: Als je een vwo-advies hebt ga je niet naar een school met alleen vmbo en havo. Met een vmbo-advies ga je niet naar een school met uitsluitend vwo.
  • Maximale afstand van je huis naar school: Hoe ver mag je school van je huis zijn? Hoeveel reistijd vind je acceptabel? Overweeg je het openbare vervoer te nemen?

Een middelbare school kiezen: 18 tips voor de juiste keuze

1. Kijk een beetje rond

een middelbare school kiezen tips

Afhankelijk van waar je woont is er een verschillend aanbod van middelbare scholen. Als je in een grote stad woont zijn er veel scholen om uit te kiezen, op het platteland juist minder. Toch kun je, wanneer je bereid bent iets verder weg te kijken, meer middelbare scholen vinden die misschien beter bij je passen!

Ga vooral online zoeken naar scholen in de buurt. Scholen op de kaart en De VO Gids zijn beide handige websites waar je middelbare scholen kunt bekijken en vergelijken.

Aarzel ook niet ouders, vrienden en leraren te vragen over middelbare scholen die ze jou zouden aanraden.

2. Ga naar de open dagen!

Nadat je een lijst hebt van mogelijke middelbare scholen noteer je wanneer de open dagen zijn, de data vind je op de website van de school. Alle middelbare scholen hebben open dagen. Op de open dag kunnen kinderen uit groep 7 en 8 en hun ouders een kijkje nemen op een middelbare school. Om een goed beeld te krijgen van een school is het belangrijk om naar de open dagen te gaan!

Heutink voor thuis heeft een gratis checklist gemaakt die je kunt gebruiken voor op de open dag! Er is eentje voor jou, en eentje voor je ouders.

De lijst is verdeeld een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een open dag bezoekt.

  • Het gebouw en de plek: reisafstand, rommeligheid van de school, toiletten, kantine, omgeving school, buitenruimte, sporthal / sportvelden
  • Sfeer: hoe voel je je in het gebouw? Zijn de leraren aardig? Past de school bij je geloof? Heb je goede verhalen gehoord over de school?
  • Leren: huiswerkbegeleiding, extra hulp, extra vakken en programma’s
  • Cijfers en rapporten: hoe zit het met doorstromen naar een ander niveau of blijven zitten? Zijn er toetsweken?
  • ICT: Laptop van school? Magister of een ander app? Aandacht voor techniek en programmeren?

Achter elk onderdeel is een vakje waar je de school een cijfer kan geven over een bepaald aspect. Dit kun je bij de verschillende scholen die je hebt bezocht doen, en vervolgens de resultaten vergelijken!

3. Let op de sfeer

Let op de sfeer wanneer je een school bezoekt. Hoe voel je je? De sfeer is vaak moeilijk te beschrijven, maar je hebt altijd wel een soort gevoel over de school. Is het een ontspannen, gezellig, streng of saai?

De sfeer van de school is een belangrijk onderdeel om op te letten, die zwaar mee mag tellen bij je beoordeling van een school. Je kunt kijken of de school een algemeen positieve uitstraling heeft en of de leerlingen en docenten er blij uitzien.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

4. Hoe groot is de school?

Let op het aantal leerlingen en de fysieke grootte van de school. Er zijn middelbare scholen met meer dan 2000 leerlingen, maar ook scholen met veel minder. Grote en kleine scholen hebben zowel voor- als nadelen. De fysieke grootte van een school is niet erg relevant, hoewel er scholen zijn die erg klein zijn.

Een voordeel van een kleinere school dat het minder druk is en dat je als leerling meer individuele aandacht kunt krijgen van docenten. Op een grote school heb je juist meer klasgenoten met wie je vrienden kan worden.

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

5. Wat voor een school is het?

Er zijn verschillende soorten scholen. Er zijn scholengemeenschappen, die alle niveau´s aanbieden, van vmbo tot gymnasium, maar ook scholen die alleen havo en vwo aanbieden. Ook zijn er categorale gymnasia, waar uitsluitend gymnasium wordt aangeboden. Let dus op welk advies je hebt, want dat bepaalt welke school je het kunt kiezen.

Niveaus op de middelbare school:

AfkortingDuur (jaren)Vervolgopleiding
vmbo basis4mbo
vmbo kader4mbo
vmbo gemengde leerweg4mbo
vmbo theoretische leerweg4mbo/instromen havo
havo5hbo/instromen vwo
vwo atheneum6hbo/wo
vwo gymnasium6hbo/wo
praktijkonderwijs5werken/instromen mbo

Enkele aandachtspunten bij het kiezen van een middelbare school

  • Als je voor een categorale gymnasium kiest, heb je een vwo diploma nodig. Als je niet overgaat, kun je niet op dezelfde school atheneum volgen. Je moet dan naar een andere school wisselen.
  • Let op dat je, wanneer je eventueel naar een hoger niveau wilt kunnen doorstromen, je een school kiest waar er hogere niveau’s zijn.
  • Er zijn daarnaast ook o.a tweetalige scholen, technasia, dalton/montessori scholen, en talentscholen voor sport, kunst, of muziek!
  • Er zijn ook scholen met een bepaalde religieuze overtuiging. Zo heb je o.a christelijke en islamitische scholen.

6. Het gebouw

Het is erg fijn als de school een goed gebouw heeft, omdat je de komende 4 tot 6 jaar bijna een derde van je tijd op je school gaat besteden. Kies een school niet enkel en alleen omdat het een nieuw gebouw heeft. Het gaat ook om de kwaliteit van het onderwijs.

Is de school schoon en netjes? Zijn de toiletten schoon? Is er een kantine of een aula? Is er ook ruimte buiten, en is de gymzaal of het sportveld dichtbij? Is het plafond hoog, is er voldoende licht, is de ventilatie goed? Stinkt het in de school? Is het gebouw goed verlicht? Je omgeving heeft een grote invloed op je schoolprestaties.

pentekening gymnasium haganum
Het Gymnasium Haganum in Den Haag (PentekeningenDenHaag)

7. Hoe ver is de school van je huis?

Het is niet prettig om ver van school te wonen. Je bent veel tijd en energie kwijt met reizen. Aan de andere kant is een passende school de reistijd vaak waard. Fiets naar de open dag (met je ouders) zodat je een beetje een idee krijgt van de afstand.

Kijk ook of de fietsroute fijn is, en of je met het openbare vervoer naar de middelbare school kan reizen. Ideaal is natuurlijk als je dichtbij je huis een goede school vindt.

een middelbare school kiezen fietsen

8. Vakken

Verschillende scholen bieden verschillende vakken aan. Natuurlijk hebben alle scholen de kernvakken zoals Engels, wiskunde en Nederlands. Sommige scholen bieden daarnaast extra talen aan zoals Spaans of Chinees of vakken zoals techniek en drama. Ook vakken zoals wiskunde D en informatica zijn niet op elke school aangeboden

In principe kun je op alle scholen alle vakken volgen die je zou verwachten te kunnen volgen, desalniettemin kan het geen kwaad om even het aanbod van vakken te controleren.

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2022)

9. Brugklas

Sommige scholen hebben 1 of 2 jaar lang een brugklas waarin leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar in de klas zitten, waarna bepaald wordt welk niveau een leerling gaat volgen.

Veel voorkomende voorbeelden zijn vmbo-t/havo en havo/vwo. Sommige scholen hebben helemaal geen brugklas. Het voordeel van de brugklas is dat je meer tijd krijgt om te bepalen welk niveau je gaat doen. Een nadeel is dat je dan met leerlingen van een ander advies zit.

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

10. Extra activiteiten

middelbare school kiezen tips schaken

Veel scholen buitenschoolse activiteiten aan zoals schaken, debatteren, programmeren, schoolkrant, orkest, musicals, model united nations, enzovoort. Hoewel dit allemaal erg leuk is, moet het niet de definiërende punt zijn dat je schoolkeuze bepaalt!

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: atheneum of gymnasium kiezen?

11. Kijk naar de cijfers!

Je kunt op De VO Gids en Scholen op de kaart informatie vinden over scholen. Je kunt dan kijken naar de slaagpercentage, gemiddelde eindexamencijfer, verdeling profielen, aantal leerlingen, tevredenheid leerlingen, tevredenheid ouders, waar de leerlingen wonen,

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

12. Wat voor leerlingen lopen op de school rond?

Sommige scholen hebben veel leerlingen met rijke hoogopgeleide ouders, sommige scholen zijn heel divers, met leerlingen van verschillende afkomst en familieachtergronden. Denk na over wat je prettiger vindt. Ga naar een middelbare school waar je je veilig en welkom voelt. Heb je de indruk dat je goed zal kunnen opschieten met de andere leerlingen op die middelbare school?

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

13. Reputatie van de school

Ga het liefst naar een school met een goede reputatie. Als je veel goede dingen hebt gehoord over een middelbare school moet er wel een kern van waarheid zijn. Een goede reputatie komt altijd ergens vandaan! Omgekeerd moet je oppassen wanneer je veel slechte verhalen hebt gehoord over een school, wees kritisch.

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

14. Niet zomaar de school kiezen waar je vrienden gaan

Het is begrijpelijk dat je met je basisschool vrienden wilt blijven en het is niet leuk afscheid te nemen van je beste vrienden en vriendinnen van de basisschool. Maak je geen zorgen erover! Iedereen zal nieuwe vrienden en vriendinnen maken en naar een andere school gaan betekent ook niet dat je je oude vrienden kwijtraakt!

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

15. Hulp met leren

middelbare school kiezen leren

Iedereen leert anders, en sommigen hebben daar extra hulp bij nodig. Veel scholen bieden huiswerkbegeleiding, bijles of leerondersteuning aan. Als je denkt dat je zoiets nodig hebt, kan het slim zijn een middelbare school te kiezen waar het wordt aangeboden!

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

16. ICT

Gebruikt de school tablets, laptops, of Chromebooks? Hoeveel aandacht is er voor informatica en techniek? Wat zijn de regels omtrent telefoongebruik? Leren leerlingen werken met programma’s zoals Word en Excel? Zijn er digiborden in de lokalen?

Lees ook: Samenvatten: een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

17. Maak een lijst van plussen en minnen

Wanneer je nog twijfelt tussen een paar scholen, kan je even rustig een blaadje erbij pakken. Maak 2 kolommen, en noteer alle plus- en minpunten per school. Denk dan na over wat je het belangrijkst vindt in een school. Omcirkel dat en kijk in welke kolom je meer cirkels hebt: die school pas bij jou! Denk vervolgens ook kritisch na over waarom je een school leuk vindt!

18. Zie je jezelf straks op die school rondlopen?

middelbare school kiezen tips boek

Uiteindelijk moet je kijken of je denkt dat je het leuk gaat hebben op een middelbare school. Doe je ogen dicht en verbeeld jezelf rondlopen in de gangen met een dikke schooltas. Heb je er zin in? Denk je dat de school bij je past?

De juiste middelbare school kiezen: 18 tips samengevat

  1. Kijk een beetje rond
  2. Ga naar de open dagen
  3. Let op de sfeer
  4. Hoe groot is de school?
  5. Wat voor een school is het?
  6. Het gebouw
  7. Hoe ver is de school van je huis?
  8. Vakken
  9. Brugklas
  10. Extra activiteiten
  11. Kijk naar de cijfers!
  12. Wat voor leerlingen lopen op de school rond
  13. Reputatie van de school
  14. Niet zomaar de school kiezen waar je vrienden heen gaan
  15. Leren
  16. ICT
  17. Maak een lijst van plussen en minnen
  18. Zie je jezelf straks op die school rondlopen?

Succes met het kiezen van een middelbare school!

Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Er zijn 3 reacties op dit artikel

  1. Dankjewel voor de fijne tips. Je hebt een fijne site die ons goed van pas kan komen bij allerlei dingen. Wij zijn er nu opgekomen ivm schoolkeuze voor onze dochter. De checklists van Heutink zijn helaas niet meer vindbaar. De kind checklist opent wel volledig als je er op klikt maar de ouder list helaas niet. Is er een manier dat je ons deze nog toe kan sturen? Alvast bedankt.

Geef een reactie!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X