Vrienden maken in de brugklas (14 tips)

vrienden maken in de brugklas tips middelbare school featured image

Ga je binnenkort naar de middelbare school? Wil je weten hoe je SNEL vrienden kan maken in de brugklas? Je bent op de juiste plek!

Het kan erg spannend zijn op een nieuwe school waar je niemand kent. Je wilt dan natuurlijk snel nieuwe vrienden maken. Gelukkig is dat niet moeilijk! Ik dit artikel vind je 14 HANDIGE TIPS waarmee je SNEL nieuwe vrienden maakt in de brugklas!

Vrienden te Maken in de Brugklas (14 Handige Tips)

1. Lachen

Laten we beginnen bij de makkelijkste: Gewoon er blij en enthousiast uitzien! Als je glimlacht naar mensen, zullen mensen je gelijk aardiger vinden. Vergeet dus niet vriendelijk te zijn!

Ontzettend veel geweldige vriendschappen zijn begonnen met een simpele glimlach. Een positieve lach krijgen van iemand kan zoveel doen.

“Smile and the world smiles with you”

~Stanely Golden West

Je hoeft niet de hele dag alleen maar te glimlachen hoor: Dat vinden mensen raar;) Zorg er gewoon dat je lekker losjes en relaxed bent!

Vrienden in de brugklas middelbare school maken tips blij zijn

2. Jezelf voorstellen

Voor iedereen is de middelbare school nieuw, en iedereen probeert ook nieuwe vrienden te maken. Ga gewoon naar iemand toe, en stel jezelf voor! De meeste mensen zullen dat erg leuk vinden.

Voor alle andere leerlingen is de brugklas/middelbare school ook heel spannend! Door jezelf even voor te stellen, laat je de ander zich veiliger voelen: Met z’n tweeën ben je immers sterker!

Hoe kan je jezelf voorstellen?

 1. Groet de ander vriendelijk: (Hoi, Hallo, enz)
 2. Introduceer jezelf: (Ik ben …vul je naam in…)
 3. Leer de ander kennen: (Hoe heet jij?)
 4. Ga maar lekker praten met diegene! (Je kan praten over hobby’s, jullie angsten of verwachtingen over de middelbare school, en nog veel meer!)

3. Begin een gesprekje!

Vrienden maken in de brugklas middelbare school tips begin een gesprekje

Ga lekker veel met iedereen praten! Door met de andere kinderen in je klas te kletsen, leer je ze beter kennen. Sommige mensen zal je gelijk erg mogen: Grote kans dat je later dikke vrienden met hen wordt!

Blijf niet de hele tijd met een persoon omgaan, probeer iedereen in je klas een keer te spreken! Het is misschien een beetje eng zo, maar probeer uit je comfortzone te komen!

4. Ontspan

Geen stress: Je hebt alle tijd om iedereen te leren kennen: Wees niet bang dat, als je niet razendsnel vrienden maakt, iedereen al een eigen vriendengroepje zal hebben! Dat gebeurt niet hoor!

Gedurende je tijd op de middelbare school zal je steeds met verschillende mensen omgaan, en nieuwe vrienden maken, dus maak je zorgen! Bovendien zijn je beste vrienden uiteindelijk vaak niet de eerste mensen die je hebt ontmoet in de brugklas!

Daarnaast kom je veel natuurlijker over als je ontspant, en dat is super tof! Maak je gewoon geen zorgen over je eerste indruk.

5. Wees niet te stil!

Vrienden maken in de brugklas middelbare school tips wees niet te stil

Als je nieuwe vrienden wilt maken moeten ze natuurlijk eerst weten dat je er bent! Probeer dus zo buitengaand en open te zijn. Probeer te doen alsof je tegen je broer of zus praat, zo klink je vriendelijk en normaal!

Voor sommige mensen zal dit makkelijker zijn dan de ander. Vooral als je wat verlegen bent moet je hierbij echt uit je comfortzone: Je kan het hoor! Ik heb vertrouwen in je!

6. Luister naar anderen

Vrienden maken in de brugklas middelbare school tips luisteren naar anderen

Luister aandachtig naar wat anderen zeggen! Zo kan je weten wat ze wel of niet leuk vinden, en of je vrienden/vriendinnen met hen wilt zijn!

Ik maakte vroeger de fout om steeds alleen maar over mezelf te praten: Doe dat niet, want dat is irritant! Je klasgenoten zullen het erg waarderen als je ze aandacht geeft!

Je kunt de “SOFTEN” methode gebruiken: Smile, Open(houding), Forward (richt je op de ander), Eye (Hou oogcontact), en Nod (knikken laat zien dat je luistert).

7. Namen zijn belangrijk!

Mensen vinden het geweldig als ze met hun naam worden aangesproken. Probeer dus de namen van de mensen die je hebt ontmoet te onthouden en te gebruiken!

Het is sowieso belangrijk om de namen van al je klasgenoten snel te leren! Als je een naam niet kan onthouden, vraag de ander om het te spellen voor je!

8. Whatsapp & Instagram

Vrienden maken in de brugklas middelbare school tips whatsapp en instagram

Wat je NIET moet doen is bij iedereen gelijk zijn of haar telefoonnummer en Instagram vragen! Die zal je eventueel wel krijgen. (Meestal zal er vanzelf een klassenchat aangemaakt worden, en langzamerhand zal iedereen erin gegooid worden.)

Je kunt sociale media wel gebruiken om af te spreken met mensen, en om mensen beter te leren kennen!

9. Wees aardig!

Waarom ben je vrienden met je vrienden? Omdat ze aardig zijn! Wees aardig, eerlijk, en beleefd, dan maak je echt vanzelf vrienden.

Hier onder is een lijst van manieren om aardig te zijn (WikiHow)

 • Geef oprecht om anderen. Aardig zijn is geen manipulatie, het moet oprecht uit jezelf komen.
 • Leer van anderen hoe je aardig kunt zijn. Denk eens naar een keer wanneer je je oprecht blij voelde omdat iemand aardig was tegen jou. Laat dat een inspiratiebron zijn voor jou!
 • Nooit haten. Waarom zou je ooit iemand anders uitlachen of buitensluiten? Daar heb je zelf toch niks aan?
 • Geef complimenten. Het kan zomaar iemands dag maken.
 • Wees beleefd
 • Probeer ook vanuit iemand anders perspectief te kijken. Wees sympathiek.
 • Help anderen. Als iedereen elkaar hielp, zou iedereen het makkelijker hebben.

10. Vind een fietsmaatje

Fiets niet haastig in je eentje weg na school! Vraag even rond of er andere mensen in je klas in dezelfde richtig gaan als jij. Samen met iemand anders fietsen is gezellig, en er is een grote kans dat jullie later goede vrienden worden!

11. Ga naast verschillende mensen zitten

In de pauzes, tijdens verschillende lesuren: Probeer steeds naast verschillende mensen te gaan zitten! Zo leer je iedereen in de klas een beetje kennen. (Op de middelbare school wissel je steeds van lokalen en docenten)

12. Afspreken met je nieuwe vrienden!

Nadat je nieuwe vrienden hebt gemaakt, kan je ze vragen om samen wat leuks te doen buiten school, zoals samen voetballen, leren enz. (Geef je schoolwerk altijd prioriteit!)

13. Vergeet niet jezelf te zijn

Dit is misschien wel belangrijkste: Probeer niet iemand anders te zijn dan wie je bent. Doe niet stoer als je dat niet bent, doe niet arrogant als je dat niet bent.

Soms willen mensen in klas 1 “populair” zijn of “erbij horen” waardoor ze niet hun ware zelf laten zien. Wees niet bang om jezelf te zijn. Echte, langdurige vrienden mogen je zoals je bent.

14. Geniet van de brugklas!

Je gaat maar een keer naar de brugklas. Maak het niet lastig voor jezelf, en geniet gewoon van de ervaring. De middelbare school kan een van de meest fantastische tijden zijn van je leven.

In het kort:

Vrienden Maken in de Brugklas (14 Tips)

 1. Lach!
 2. Stel jezelf voor
 3. Begin een gesprekje!
 4. Ontspan
 5. Wees niet te stil!
 6. Luister naar anderen
 7. Namen zijn belangrijk!
 8. Whatsapp & Instagram
 9. Wees aardig!
 10. Vind een fietsmaatje
 11. Ga naast verschillende mensen zitten
 12. Afspreken met je nieuwe vrienden!
 13. Vergeet niet jezelf te zijn
 14. Geniet van de brugklas!

Dat waren 14 Tips om Nieuwe Vrienden te Maken in de Brugklas! Vond je dit artikel handig, geef dan aub een reactie! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *