Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!

Goede cijfers halen op school tips titel

Goede cijfer halen op school: hoe doe je dat? In dit artikel vind je 20 tips die je meteen kunt gebruiken om betere cijfers te halen op school.

Ik kan uiteraard niet garanderen dat je opeens alleen maar hoge cijfers haalt, dit is allemaal gewoon wat voor mij goed heeft gewerkt.

Onder elke tip staat het volgende: “Jouw cijfer: [getal]” Dit geeft aan wat voor een cijfer je ongeveer zou halen als je alle tips die je hebt gelezen toepast.

20 tips om goede cijfers halen op school

Let op tijdens de les

De eerste stap om betere cijfers te halen begint op school, in de les. Zorg dat je oplet en goed luistert naar je docent(e). Door mee te doen in de les heb je alles al een keer geleerd, waardoor je op z’n minst al een idee hebt van waar de stof over gaat.

Jouw cijfer: 1,5

Maak aantekeningen

Door aantekeningen te maken tijdens de les onthou je de stof beter. Daarnaast helpt het om je actief te houden in de les. Bovendien heb je dan al een soort samenvatting gemaakt van de uitleg van je leerkracht. Je kunt je aantekeningen gebruiken bij het leren voor een toets. Aantekeingen maken op school: 8 tips

 1. Maak aantekeningen!
 2. Niet alles letterlijk overschrijven
 3. Schrijf de belangrijkste punten op: gebruik steekwoorden
 4. Stel vragen
 5. Gebruik afkortingen, symbolen, tekeningen, tabellen en diagrammen
 6. Schrijf op een manier die duidelijk is voor jezelf
 7. Probeer de Cornell methode
 8. Probeer de “overzichtelijke” methode

Jouw cijfer: 2,0

Zorg dat je gemotiveerd bent

Motivatie is extreem belangrijk om goede cijfers te kunnen halen op school. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft? Ik raad je heel erg aan om 10 tips voor meer motivatie voor school te lezen! Hier zijn de 10 tips samengevat:

 1. Ruim je kamer op
 2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt
 3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school
 4. Enkele opmerkingen om jou te motiveren
 5. Wees positief
 6. Doe actief mee in de les
 7. Stel doelen voor jezelf
 8. Zorg voor jezelf
 9. Hou je uiteindelijke doel in zicht
 10. Beloon jezelf

Maar waarom zou je je best doen voor school? Hier zijn 10 redenen om je best te doen voor school

 1. Als je je best doet, ga je over
 2. Wat je op school leert is NIET nutteloos
 3. Je maakt je ouders, jezelf en leer leerkrachten trots
 4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 6. Je cijfer maken wel uit
 7. Je wilt geen spijt hebben later
 8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 9. Iedereen kan goede cijfers halen!
 10. Goede cijfers helpen om toegelaten aan de studie die jij leuk vindt!

Jouw cijfer: 2,5

Maak je huiswerk

Of je wel of niet je huiswerk maakt is een van de grootste factoren die bepaalt wat voor een cijfer je uiteindelijk haalt. Als je je huiswerk maakt, leer je meer. Je oefent met huiswerk de dingen die je hebt geleerd op school. Je zorgt dat je de stof in het boek begrijpt, kunt reproduceren en kunt toepassen.

Jouw cijfer: 3,5

Stel vragen als je iets niet snapt

Zorg dat je vragen die je hebt meteen vraagt aan je leraar of lerares, wacht er niet mee, want soms kun je door een klein puntje dat je niet snapt vast komen te zitten. Hier een quote van Confucius:

“The man who asks a question is a fool for a minute, the man who does not ask is a fool for life.”

~Confucius

Jouw cijfer: 3,8

Begin op tijd met leren

Een goede vuistregel is om te proberen minstens 4 dagen van tevoren te beginnen met leren voor een grote toets (proefwerk), en 2 of 3 dagen van tevoren voor kleine toetsen (SO’s). Natuurlijk lukt dit niet altijd, omdat je vaak veel meer schoolwerk hebt. Het punt is om niet de avond voor de toets te beginnen met leren.

Jouw cijfer: 4,5

Bekijk goed wat de stof is voor een toets

Voordat je begint met leren moet je goed weten wat je precies moet leren. Pak een blaadje en schrijf op sat je moet leren. Welke hoofdstukken of paragrafen? Moet je je aantekeningen leren? Of een powerpoint leren? Zorg dat je een overzicht maakt van de stof voor de toets.

Jouw cijfer: 5,0

Verdeel het leerwerk over meerdere dagen (Plannen dus!)

Verdeel het leerwerk over meerdere dagen. Probeer op de laatste dag alles te herhalen en de puntjes op de i te zetten. Op de andere dagen ga je het echte leerwerk doen. Stampen, leren, overschrijven, lezen, opgaven maken, herhalen, leren, studeren. Wat jij ook maar moet doen om een hoog cijfer te halen.

Jouw cijfer: 5,5

Leer hoe JIJ het beste leert

Iedereen leert op een andere manier. De een leert graag alleen, in stilte. De ander vindt het juist fijn om muziek te luisteren tijdens het leren. De een werkt liever met een boek, terwijl de ander goed gebruik kan maken van de internet. Probeer te ontdekken hoe jij het beste leert. Als je op een goede, efficiente en effectieve manier leert voor een toets, haal je sowieso betere cijfers!

Iedereen leert op zijn eigen manier. Het is ontzettend goed om te ontdekken hoe jij effectief leert. Of je nou woordjes leert of gaat oefenen voor een wiskunde toets, creëer een formule. een gids, een stappenplan waarmee je altijd het beste resultaat behaalt bij toetsen.

Jouw cijfer: 6,0

Werk met andere “goede” leerlingen samen

Als je een groepsopdracht moet maken, raad ik je aan om te werken met leerlingen die hun best doen voor school, en niet per se jouw vrienden. Door meet andere “goede” leerlingen te werken, verbeter je je kans op een goede cijfer. Bovendien wordt het werk dan ook eerlijker verdeeld.

Jouw cijfer: 6,3

Ga voor de 10!

Als je echt goede, hoge cijfers wilt halen, moet je bij elke toets die je maakt voor de 10 gaan. Als je alleen probeert een voldoende te halen, ga je ook alleen maar een voldoende halen. Als je een tien probeert te halen, zou je best een 9,5 kunnen halen.

Het gaat om je ambitie. Dat is ook het verschil tussen mensen die cum laude, of selfs summa cum laude kunnen slagen en mensen die dat niet halen. Dat brengt ons op de volgende tip:

Jouw cijfer: 6,8

Werk zo hard mogelijk! Wees ambitieus! Het gaat om je mindset

Je moet een brandend ambitie hebben en verlangen naar goede cijfers hebben. Slim zijn is niet genoeg. Je moet geloven dat je niet alleen je best kunt doen, maar ook nog de beste kunt zijn. Het gaat om je mindset. Je moet weten dat je ongelooflijk hoge cijfers kunt halen. Laat je niet tegenhouden door tekort aan zelfvertrouwen.

Je moet echt hard werken. School wordt jouw eerste prioriteit. Je zult ook wat moeten opgeven.Je kunt niet alles hebben. Je moet twee opties kiezen uit het volgende: Goede cijfers, vrije tijd en slaap. Er is dus ook een bekende driehoek:

social life sleep triangle

Jouw cijfer: 7,0

Maak een samenvatting

Ik vind het persoonlijk altijd erg fijn om een samenvatting te maken bij het voorbereiden voor een toets. Je leest zo alles alvast een keer door, en tijdens het samenvatten leer je alles al een keer. Bovendien heb je daarna een versie van de stof gecreëerd, die jij begrijpt.

Jouw cijfer: 7,3

Concentreer je tijdens het leren

Zorg dat je gefocust kunt leren zonder afgeleid te worden. Ruim eerst je kamer op. Daarna doe je je telefoon weg in een andere kamer, zodat je niet wordt afgeleid en dan door Instagram gaat zitten scrollen. Als je geconcentreerd bent leer je effectief, je bent dus ook sneller klaar! Zorg voor een goede leeromgeving!

Jouw cijfer: 7,6

Geen stress, ontspan!

Leren voor een belangrijke toets kan een hoop stress veroorzaken. Dat is helaas wel een bijeffect van hoge cijfer halen. Dit is dan handig om te lezen: Stress door school? 12 tips voor minder stress. Hieronder is een samenvatting daarvan:

 1. Stress helpt niet
 2. Ademen
 3. Slapen
 4. Uitzoeken waar je stress vandaan komt
 5. Zoek een oplossing voor je bron van stress: Wat kun je eraan doen?
 6. Aanpakken!
 7. Het komt goed
 8. Water drinken
 9. Praat erover
 10. Meer ontspanning!
 11. Een weekend besteden aan schoolwerk
 12. Bereid je goed voor voor toetsen

Jouw cijfer: 8,0

Gebruik online hulpmiddelen!

Er zijn online enorm veel handige hulpmiddelen die onwijs behulpzaam kunnen zijn bij het voorbereiden voor een toets. Denk bijvoorbeeld aan uitlegfilmpjes op YouTube. Hieronder zijn wat handige websites voor scholieren! Ik raad vooral KhanAcademy heel erg aan. Ook zou je bijles kunnen nemen.

Jouw cijfer: 8,3

Maak oefentoetsen / herhalingsopdrachten

Oefentoetsen zijn handig om te controleren of je alle leerstof beheerst. Als je iets fout hebt moet je daaraan werken dus! Vooral handig bij bètavakken. Leer vooral de dingen die je nog niet snapt!

Jouw cijfer: 8,5

Herhalen, herhalen, herhalen!

Blijf alles herhalen! Zoals mijn docent Duits zegt: “Een keer leren is niet leren.” of “Zeven keer leren is pas echt geleerd.” Vooral bij talen moet je echt continu herhalen. Beter een week lang 10 minuten per dag leren dan in een keer 70 minuten leren. Als je dingen herhaalt onthoud je ze beter.

Jouw cijfer: 8,8

Overhoor jezelf: check of je alles weet

Je bent er bijna! De laatste stap is om jezelf te overhoren. Controleren of je alles weet. Als je woordjes aan het leren bent doe je dat door een hand over de woordjes te doen en de vertalingen op te schrijven. Ook kun je een overhoorprogramma gebruiken, zoals Quizlet.

Jouw cijfer: 9,5

Leer hoe je een toets goed maakt!

 1. Kijk je werk na als je klaar bent om slordigheidsfoutjes te voorkomen
 2. Werk netjes
 3. Werk aan het begin van de toets snel, zodat je niet in tijdnood belandt
 4. Ga goed voorbereid naar de toets (neem de juiste spullen mee!)
 5. Ontspan
 6. Sla moeilijke vragen eerst even over
 7. Leg je antwoord zo nodig uit (noteer je berekeningen!)

Jouw cijfer: 10!

20 tips om goede, betere, hogere cijfers te halen!

 1. Let op tijdens de les
 2. Maak aantekeningen
 3. Zorg dat je gemotiveerd bent
 4. Maak je huiswerk
 5. Stel vragen als je iets niet snapt
 6. Begin op tijd met leren
 7. Bekijk goed wat de stof is voor een toets
 8. Verdeel het leerwerk over meerdere dagen (Plannen dus!)
 9. Leer hoe JIJ het beste leert
 10. Werk met andere “goede” leerlingen samen
 11. Ga voor de 10!
 12. Werk zo hard mogelijk! Wees ambitieus! Het gaat om je mindset
 13. Maak een samenvatting
 14. Concentreer je tijdens het leren
 15. Geen stress, ontspan!
 16. Gebruik online hulpmiddelen!
 17. Maak oefentoetsen / herhalingsopdrachten
 18. Herhalen, herhalen, herhalen!
 19. Overhoor jezelf: check of je alles weet
 20. Leer hoe je een toets goed maakt!

10 reacties op “Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!”

 1. Oke Alan das allemaal heel goed en leuk enzo, maar “School wordt jouw eerste prioriteit” klinkt niet echt als iets wat goed voor je mentale welzijn is. Zo haal je wellicht wel goede cijfers voor je toetsen, maar naar mijn mening moet wel even genoemd worden dat de prestatiedruk echt immens is als je suma cum laude wilt staan, en dat dat simpelweg niet voor iedereen een haalbaar doel is, en ook niet moet zijn. Ik zit zelf nu in 6 gymnasium, ik heb vakken versneld, ik sta ruim cum laude, en mijn cijfers gaan eerder omhoog dan omlaag, maar soms vraag ik me echt af: “I’ve won, but at what cost?”. Terugblikkend had ik vanaf halverwege de vijfde minder moeite in school moeten steken ipv meer, dat was beter voor me geweest. Maar ja, niemand zegt dat soort dingen tegen je, “want het gaat toch juist lekker?”.
  Idk of je artikel aan kan/wil passen, maar ik denk dat t goed zou zijn als ook de, nou ja, risicos zal ik het maar even noemen zou noemen, want dit geeft naar mijn mening een beetje een toxic beeld. Echt niet iedereen is in staat zonder “schade” op te lopen alleen 10en en 9ens te staan, en dat hoeft ook niet

  1. Hoi Ysoni, bedankt voor je reactie! Je hebt inderdaad gelijk dat school niet alles is, je moet altijd proberen een balans te vinden. En extreem hoge cijfers halen is niet per se nodig, dus wees wel realistisch.

 2. Good tips. Just a pity that they take a lot of time. If you have to do that for every course… but they are good tips, I already did a few and I will definitely apply a few. Thank you for the helpful tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *