Ga naar de inhoud

Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!

Goede cijfers halen op school tips titel

Goede cijfers halen op school: hoe doe je dat? Hieronder vind je 20 tips die je meteen kunt gebruiken om betere cijfers te halen op school.

Het is uiteraard niet gegarandeerd dat je meteen allemaal tienen gaat halen als je dit artikel hebt gelezen. In dit artikel staan tips die voor mij en voor andere leerlingen goed hebben gewerkt.

20 tips om goede cijfers halen op school

1. Let op tijdens de les

De eerste stap om betere cijfers te halen begint in de les. Let op en luister naar je docent(e). Door mee te doen in de les heb je alles al een keer geleerd, waardoor je op z’n minst al een idee hebt waar de stof over gaat.

2. Maak aantekeningen

Door aantekeningen te maken tijdens de les onthou je de stof beter. Daarnaast helpt het je actief houden in de les. Bovendien heb je dan al een soort samenvatting gemaakt van de uitleg. Je kunt je aantekeningen gebruiken bij het leren voor een toets.

Lees ook: Aantekeingen maken op school: 8 tips

 1. Maak aantekeningen
 2. Niet alles letterlijk overschrijven
 3. Schrijf de belangrijkste punten op: gebruik steekwoorden
 4. Stel vragen
 5. Gebruik afkortingen, symbolen, tekeningen, tabellen en diagrammen
 6. Schrijf op een manier die duidelijk is voor jezelf
 7. Probeer de Cornell methode
 8. Probeer de “overzichtelijke” methode

3. Zorg voor goede motivatie

Motivatie is extreem belangrijk om goede cijfers te kunnen halen op school. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?

10 motivatietips:

 1. Ruim je kamer op
 2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt
 3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school
 4. Enkele opmerkingen om jou te motiveren
 5. Wees positief
 6. Doe actief mee in de les
 7. Stel doelen voor jezelf
 8. Zorg voor jezelf
 9. Hou je uiteindelijke doel in zicht
 10. Beloon jezelf

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

10 redenen om je best te doen voor school:

 1. Als je je best doet, ga je over
 2. Wat je op school leert is NIET nutteloos
 3. Je maakt je ouders, jezelf en leer leerkrachten trots
 4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 6. Je cijfer maken wel uit
 7. Je wilt geen spijt hebben later
 8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 9. Iedereen kan goede cijfers halen!
 10. Goede cijfers helpen om toegelaten aan de studie die jij leuk vindt!

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

4. Maak je huiswerk

Of je je huiswerk beïnvloedt wat voor een cijfer je uiteindelijk haalt. Als je je huiswerk maakt, leer je meer. Je oefent met huiswerk de dingen die je hebt geleerd op school. Je zorgt dat je de stof in het boek begrijpt, kunt reproduceren en kunt toepassen.

5. Stel vragen als je iets niet snapt

Stel vragen die je hebt meteen aan je leraar of lerares. Wacht er niet mee, want soms kun je door een klein puntje dat je niet snapt vast komen te zitten.

“The man who asks a question is a fool for a minute, the man who does not ask is a fool for life.”

~Confucius

6. Begin op tijd met leren

Een goede vuistregel is om te proberen minstens 3 dagen van tevoren te beginnen met leren voor een grote toets (proefwerk), en 2 dagen van tevoren voor kleine toetsen (SO’s). Natuurlijk lukt dit niet altijd, omdat je vaak veel schoolwerk hebt. Het punt is om niet de avond voor de toets te beginnen met leren.

7. Bekijk goed wat de stof is voor een toets

Voordat je begint met leren moet je weten wat je precies moet leren. Pak een blaadje en schrijf op wat je moet leren. Welke hoofdstukken of paragrafen? Moet je je aantekeningen leren? Of een powerpoint leren? Maak een overzicht van de stof voor de toets.

8. Verdeel het leerwerk over meerdere dagen (plannen!)

Verdeel het leerwerk over meerdere dagen. Probeer op de laatste dag alles te herhalen en de puntjes op de i te zetten. Op de andere dagen ga je het echte leerwerk doen. Stampen, leren, overschrijven, lezen, opgaven maken, herhalen, leren, studeren.

9. Leer hoe jij het beste leert

Iedereen leert op een andere manier. De een leert graag alleen, in stilte. De ander vindt het juist fijn om muziek te luisteren tijdens het leren. De een werkt liever met een boek, terwijl de ander goed gebruik kan maken van de internet. Probeer te ontdekken hoe jij het beste leert.

Als je op een efficiënte en effectieve manier leert voor een toets, haal je sowieso betere cijfers. Of je woordjes leert of gaat oefenen voor een wiskunde toets, creëer voor jezelf een stappenplan waarmee jij een goed resultaat behaalt bij toetsen.

10. Werk met leerlingen samen die hun best doen

Als je een groepsopdracht moet maken is het handig te werken met leerlingen die hun best doen voor school en niet per se jouw vrienden. Door met andere “goede” leerlingen te werken, verbeter je je kans op een goede cijfer. Bovendien wordt het werk dan eerlijker verdeeld. Pas op dat je dan ook je bijdrage moet leveren. Wees geen meelifter.

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

11. Ga voor de 10

Als je echt hoge cijfers wilt halen, moet je bij elke toets die je maakt voor de 10 gaan. Als je alleen probeert een voldoende te halen, ga je alleen een voldoende halen. Als je een tien probeert te halen, zou je een 9,5 kunnen halen.

Het gaat om je ambitie. Dat is het verschil tussen mensen die cum laude, of zelfs summa cum laude kunnen slagen en mensen die dat niet halen.

12. Doe je best

Je moet echt goede cijfers willen halen en hard werken ervoor. Slim zijn is niet genoeg. Het gaat om je mindset. Het is voor iedereen mogelijk om goede cijfers te halen, maar je moet er wel wat voor doen.

Je moet echt hard werken. School wordt een prioriteit. Je kunt niet alles hebben. Men zegt weleens dat je maximaal twee kan kiezen uit het volgende: Goede cijfers, vrije tijd en slaap. Deze driehoek vergeeft het best goed weer:

social life sleep triangle

13. Maak een samenvatting

Het kan helpen een samenvatting te maken bij het voorbereiden voor een toets. Je leest zo alles alvast een keer door en tijdens het samenvatten leer je alles al een keer. Bovendien heb je dan een versie van de stof gecreëerd, die jij begrijpt.

Lees ook: Meer zelfvertrouwen krijgen: 20 eenvoudige tips en oefeningen

14. Concentreer je tijdens het leren

Zorg dat je gefocust kunt leren zonder afgeleid te worden. Ruim eerst je kamer op. Daarna doe je je telefoon weg in een andere kamer, zodat je niet wordt afgeleid en dan op Instagram gaat zitten. Als je geconcentreerd bent leer je effectief, je bent ook sneller klaar!

Lees ook: Stoppen met Instagram en Instagram verwijderen: tips + stappenplan

15. Geen stress, ontspan!

Leren voor een belangrijke toets kan een hoop stress veroorzaken. Dat is helaas wel een bijeffect van hoge cijfer halen. Hieronder zijn 12 tips tegen stress:

 1. Stress helpt niet
 2. Ademen
 3. Slapen
 4. Uitzoeken waar je stress vandaan komt
 5. Zoek een oplossing voor je bron van stress: Wat kun je eraan doen?
 6. Aanpakken!
 7. Het komt goed
 8. Water drinken
 9. Praat erover
 10. Meer ontspanning!
 11. Een weekend besteden aan schoolwerk
 12. Bereid je goed voor voor toetsen

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

16. Gebruik online hulpmiddelen!

Er zijn online veel hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het voorbereiden voor een toets. Denk bijvoorbeeld aan uitlegfilmpjes op YouTube. Khan Academy is handig. Desnoods kan je bijles nemen.

Enkele handige websites:

17. Maak oefentoetsen / herhalingsopdrachten

Oefentoetsen zijn handig om te controleren of je alle leerstof beheerst. Als je iets fout hebt moet je daaraan werken! Vooral handig bij bètavakken. Leer vooral de dingen die je nog niet snapt!

18. Herhalen, herhalen, herhalen!

Blijf alles herhalen! Zoals een docent Duits op het Gymnasium Haganum ooit zei: “Een keer leren is niet leren.” of “Zeven keer leren is pas echt geleerd.” Vooral bij talen moet je echt continu herhalen. Beter een week lang 10 minuten per dag leren dan in een keer 70 minuten leren. Als je dingen herhaalt onthoud je ze beter.

19. Overhoor jezelf: check of je alles weet

Je bent er bijna! De laatste stap is om jezelf te overhoren. Controleren of je alles weet. Als je woordjes aan het leren bent doe je dat door een hand over de woordjes te doen en de vertalingen op te schrijven. Je kan ook een overhoorprogramma gebruiken zoals Quizlet.

20. Leer hoe je een toets goed maakt!

 1. Kijk je werk na als je klaar bent om slordigheidsfoutjes te voorkomen
 2. Werk netjes
 3. Werk aan het begin van de toets snel, zodat je niet in tijdnood belandt
 4. Ga goed voorbereid naar de toets (neem de juiste spullen mee!)
 5. Ontspan
 6. Sla moeilijke vragen eerst even over
 7. Leg je antwoord zo nodig uit (noteer je berekeningen!)

Je schoolwerk bijhouden: het geheim voor succes op school (bonus)

Schoolwerk bijhouden succes op school titel

Als je goede cijfers wilt halen op de middelbare school is het belangrijk dat je je schoolwerk bijhoudt. Probeer altijd je huiswerk en leerwerk op orde te hebben. Leer niet alleen als je een toets hebt!

Waarom is het slim om je schoolwerk goed bij te houden?

Veel leerlingen leren alleen vlak voor een toets. Vaak gaat dat prima. Maar op de lange termijn kun je dit gewoon niet volhouden! School wordt namelijk alleen maar moeilijker en meer.

Als je tijdens de lessen oplet, je huiswerk maakt en je leerwerk bijhoudt, kan je zonder te veel stress goede cijfers halen. Door je schoolwerk bij te houden maak je het jezelf makkelijker.

Je kan toch alles in één keer leren?

Om alles in één keer te leren heb je discipline, motivatie en enorm veel focus nodig. Door elke dag een beetje te doen, hoef je uiteindelijk minder te doen voor een toets, waardoor je betere cijfers haalt.

Daarnaast is het niet gezond om steeds de avond voor de toets tot diep in de nacht te leren. Je leert zo minder effectief en doordat je alles in één keer in je hoofd stampt, leer je alleen maar voor de korte termijn.

Over een paar dagen ben je weer alles vergeten, waardoor het leren voor niks is geweest. Besef dat je de stof die je nu leert volgend jaar ook moet beheersen. En het komt allemaal terug in je eindexamen.

3 tips om je schoolwerk bij te houden zodat je goede cijfers haalt

1. Plannen

Alleen als je goed plant kan lukt het om je schoolwerk bij te houden. Je hebt het niet elke dag even druk, verdeel je huiswerk over meerdere dagen als het veel is. Of werk vooruit, zodat je niet in tijdnood komt.

Overweeg een agenda of planner te gebruiken. Zo heb je meer overzicht over wat je allemaal wanneer moet doen. Daarnaast kan je dan je tijd netjes inplannen. Ook is het handig om elke dag te controleren of je alle huiswerk af hebt voor de volgende dag.

2. Loop absoluut nooit achterstanden op

Je krijgt eigenlijk meestal stress voor een toets omdat je nog niet alle stof beheerst. Wanneer je altijd netjes je huiswerk bijhoudt, hoeft je veel minder te leren voor de toets.

Laat jezelf geen achterstanden oplopen. Wees gedisciplineerd en stel schoolwerk niet uit! Het is verleidelijk om alles op het laatste moment te doen, maar dan stapelt je schoolwerk zich alleen maar op.

3. Benut je weekend ook!

Als leerling heb je best weinig tijd. Na een hele dag school moet je nog huiswerk maken, leren en allerlei andere activiteiten doen. Daarom moet je soms ook in het weekend werken aan school.

Dat is niet fijn, maar het is nou eenmaal zo. Het voordeel is dat je in het weekend veel tijd hebt om vooruit te werken voor de volgende week, en om bij vakken waarbij je achterloopt weer bij te komen.

Je schoolwerk goed bijhouden is essentieel om goede cijfers te halen.

20 tips om goede, betere, hogere cijfers te halen voor toetsen op de middelbare school

 1. Let op tijdens de les
 2. Maak aantekeningen
 3. Zorg voor goede motivatie
 4. Maak je huiswerk
 5. Stel vragen als je iets niet snapt
 6. Begin op tijd met leren
 7. Bekijk goed wat de stof is voor een toets
 8. Verdeel het leerwerk over meerdere dagen (plannen!)
 9. Leer hoe jij het beste leert
 10. Werk met leerlingen samen die hun best doen
 11. Ga voor de 10
 12. Doe je best
 13. Maak een samenvatting
 14. Concentreer je tijdens het leren
 15. Geen stress, ontspan!
 16. Gebruik online hulpmiddelen
 17. Maak oefentoetsen / herhalingsopdrachten
 18. Herhalen, herhalen, herhalen!
 19. Overhoor jezelf: check of je alles weet
 20. Leer hoe je een toets goed maakt

Ik hoop dat je met deze tips betere cijfers haalt! Heb je nog vragen? Geef dan een reactie hieronder.

Gepubliceerd op 21 februari 2021

Er zijn 20 reacties op dit artikel

 1. Door een kennis van mij ben ik gewezen op deze website om hier te beschrijven hoe ik vroeger op school op mijn dooie gemak zeer hoge cijfers haalde bij exacte vakken.
  Vanaf het moment dat ik goed kon lezen merkte ik dat ik zeer goed was in onthouden en onthoud spelletjes zoals memory. Eigenlijk zonder dat iemand daartoe opdracht had gegeven vond ik het altijd erg leuk dat ik beter was in onthouden dan een ander kind. Vanaf het moment dat ik rekenen kreeg, ontdekte ik dat ik al na een paar weken school zo de uitkomsten op kon schrijven van alle sommen. Echter ik kon de school juffrouw niet uitgelegd krijgen hoe ik dat had uit gerekend. Pas nadat ik getest was bleek pas hoe ik dat deed. Ik had een zeer goed geheugen, niet te verwarren met een hoog IQ. Ik rekende vrijwel nooit een som uit.
  Maar ik hoefde toen, en nu nog steeds, maar even na te denken en ik zie nog steeds dat rijtje sommen met de uitkomsten voor me. Die ik dan zo kan opschrijven. Daarom later gekozen voor exacte vakken waar ik op dezelfde manier hoge cijfers haalde, vrijwel zonder huiswerk te maken. Dat maakte ik puur en alleen omdat dat perse moest, maar echt de stof leren ging veel sneller met een boekje uit de bieb waar alles kort en bondig in stond uitgelegd, in plaats van die uitermate trage en saaie manier ik op school kreeg. Daarom mijn tip: Oefen met onthoud spelletjes je onthoud vermogen en zoek een boekje of op internet de stof op die je wil leren. Er bestaan waarschijnlijk vele betere uitleg methodes als in je schoolboek.

 2. Oke Alan das allemaal heel goed en leuk enzo, maar “School wordt jouw eerste prioriteit” klinkt niet echt als iets wat goed voor je mentale welzijn is. Zo haal je wellicht wel goede cijfers voor je toetsen, maar naar mijn mening moet wel even genoemd worden dat de prestatiedruk echt immens is als je suma cum laude wilt staan, en dat dat simpelweg niet voor iedereen een haalbaar doel is, en ook niet moet zijn. Ik zit zelf nu in 6 gymnasium, ik heb vakken versneld, ik sta ruim cum laude, en mijn cijfers gaan eerder omhoog dan omlaag, maar soms vraag ik me echt af: “I’ve won, but at what cost?”. Terugblikkend had ik vanaf halverwege de vijfde minder moeite in school moeten steken ipv meer, dat was beter voor me geweest. Maar ja, niemand zegt dat soort dingen tegen je, “want het gaat toch juist lekker?”.
  Idk of je artikel aan kan/wil passen, maar ik denk dat t goed zou zijn als ook de, nou ja, risicos zal ik het maar even noemen zou noemen, want dit geeft naar mijn mening een beetje een toxic beeld. Echt niet iedereen is in staat zonder “schade” op te lopen alleen 10en en 9ens te staan, en dat hoeft ook niet

  1. Hoi Ysoni, bedankt voor je reactie! Je hebt inderdaad gelijk dat school niet alles is, je moet altijd proberen een balans te vinden. En extreem hoge cijfers halen is niet per se nodig, dus wees wel realistisch.

 3. Good tips. Just a pity that they take a lot of time. If you have to do that for every course… but they are good tips, I already did a few and I will definitely apply a few. Thank you for the helpful tips!

  1. Hey I got the same name! XD
   Anyway, heel goed artikel. Echt heel erg bedankt!
   Soms raak ik wel afgeleid, maar ik ga je tips zeker toepassen.
   Ik doe mijn best. Succes bij jullie op school!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X