Frans of Duits kiezen? Een groot dilemma

  • Tips
Frans of Duits kiezen school tips titel

Twijfel je nog over of je Frans of Duits (of allebei) moet kiezen voor de bovenbouw? Maak je geen zorgen. In dit artikel lees je hoe je een keuze maakt!

Frans of Duits kiezen? Enkele vragen om je op weg te helpen

Welke taal vind je leuker?

Het is natuurlijk fijn om een taal te leren die je leuk vindt. Denk dus even na of je een les Frans of een les Duits leuker vindt. Meestal vind je een van de twee talen toch net wat leuker dan de andere.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021 (SMART doelen)

Wat vind je makkelijker?

Vind je het makkelijker om Frans of Duits te lezen, spreken, schrijven en verstaan? Als je merkt dat je een van de twee talen heel makkelijk vindt, raad ik je aan om die taal sowieso te kiezen.

Je moet natuurlijk niet altijd de makkelijke weg nemen, maar als je bijvoorbeeld Duits heel makkelijk vindt is er geen reden om Duits niet te kiezen.

Haal jij hogere cijfers voor Frans of voor Duits?

Je cijfers voor Frans en Duits moet je ook in gedachten nemen als je moet kiezen welk vak je wilt houden in de bovenbouw. Als je een 5 staat voor Frans en een 9 voor Duits is dat misschien een teken dat je beter Duits kan nemen dan Frans.

Lees ook: 25 leertips om effectief te leren op de middelbare school

Wil je liever Frans kunnen of Duits kunnen?

Stel je voor dat je helemaal geen moeite hoeft te doen om talen te leren. Wil je liever vloeiend Frans kunnen of vloeiend Duits? Denk na over welke je echt WILT kunnen. Dat zal je helpen met motivatie.

Lees ook: 12 tips voor luistertoetsen (Engels, Frans en Duits)

Welke taal ga je waarschijnlijk vaker gebruiken in je leven?

Denk ook even na over welke taal praktisch is om te leren. Zowel Duits en Frans zijn handige talen om te kunnen. Duits wordt (vooral) gesproken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Frans wordt (vooral) gesproken in Frankrijk, Belgie, Luxembourg en delen van Afrika.

Als je vaak op vakantie gaat naar Frankrijk of Belgie kan het daardoor interessant zijn om wat Frans te kunnen. Maar als je later bijvoorbeeld in Duitsland wilt studeren of werken, kan het ook waardevol zijn om Duits te leren.

Er is eigenlijk geen verkeerde keuze! 267 miljoen mensen spreken Frans als moedertaal of tweede taal, en 135 miljoen mensen spreken Duits als moedertaal of tweede taal. Duits wordt buiten Europa vrijwel niet gesproken, terwijl Frans ook in delen van Afrika en Canada wordt gesproken.

Lees ook: Meer zelfvertrouwen krijgen: 20 eenvoudige tips en oefeningen

Is Frans of Duits moeilijker?

Voor de meeste Nederlanders is het makkelijker om Duits te kunnen dan Frans, omdat Duits meer op het Nederlands lijkt en ook makkelijker is qua uitspraak. Maar let op: het niveau Frans en het niveau Duits dat je op school leert is niet gelijk.

Zo is het behaalde niveau leesvaardigheid Duits (vwo) C1 en het behaalde niveau leesvaardigheid Frans “maar” B2. Ook is het bereikte niveau spreekvaardigheid bij Duits (B2) hoger dan bij Frans (B1)

OnderdeelDuitsFrans
Leesvaardigheid – aantoonbaar niveau bij een voldoende (standaardsetting Cito 2013)C1
(bij ruime voldoende)
B2
(bij ruime voldoende)
LuistervaardigheidB2B2
Aantoonbaar niveau bij een 6 voor de Cito kijk- en luistertoetsen (standaardsetting Cito 2013)C1B2
GespreksvaardigheidB2B1+
SchrijfvaardigheidB1B1
Bron: SLO.nl

Is Duits of Frans nuttiger om te leren?

Zoals ik eerder heb gezegd is noch Duits noch Frans taal in absolute zin “nuttiger” om te leren. Het kan zijn dat je Duits kiest en nooit meer in je leven Duits spreekt na de middelbare school. Het kan ook dat je Frans kiest en later in Duitsland gaat werken.

Lees ook: Slechte cijfers? 22 tips om je cijfers op te halen

Dus: kies je Frans of Duits?

Uiteindelijk gaat het erop dat je de taal kiest die je WILT kiezen. Kies de taal die je leuk, makkelijk en nuttig vindt. En als je het echt niet weet, kies dan gewoon Frans èn Duits! Hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *