Ga naar de inhoud

Slechte cijfers? 22 tips om je cijfers op te halen

Slechte cijfers ophalen tips school

Heb je slechte cijfers op school? Wil je die slechte cijfers ophalen? In dit artikel vind je 22 krachtige tips om lage cijfers op te halen, zodat je met een prachtig rapport vol ruime voldoendes overgaat!

Omgaan met tegenvallende cijfers

1. Accepteren

Neem voor jezelf tijd om te accepteren dat je een slecht cijfer hebt gehaald. Nadat je een slecht cijfer hebt gehaald kan je gefrustreerd, teleurgesteld of zelfs boos zijn. Vooral als je echt hard had geleerd kan een tegenvallend resultaat hard aankomen.

Als je continu onvoldoendes haalt kun je je machteloos voelen. Beschouw slechte cijfers als een probleem dat je even moet oplossen.

2. Je cijfers bepalen niet wie je bent

Slechte cijfers ophalen school tips accepteren

Je bent meer dan je cijferlijst! Als je lage cijfers hebt ben je niet meteen dom, lui of waardeloos. Cijfers zijn er alleen om te meten hoe goed een leerling de stof beheerst. Je bent een unieke individu en jouw talenten en wie jij bent kunnen niet gemeten worden met cijfers.

3. Doe even iets leuks om te ontspannen

Het is niet handig om vlak nadat je een toets hebt verprutst of na het terugkrijgen van een slecht cijfer meteen vol woede te gaan leren. Als je moe en boos bent leer je niet goed. Het is beter om even te sporten, muziek te luisteren of een film te kijken.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen (+75 dingen waar je blij van wordt)

4. Bekijk wat je fout had op de toets

Let goed op bij de toetsbespreking en kijk goed naar waar je punten hebt gemist. Als je ziet dat je docent iets verkeerd heeft nagekeken krijg je die punten weer toegevoegd. Het punt van een toetsbespreking is om leerlingen te laten leren van hun fouten.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

5. Leer van je fouten

Leer echt van je fouten! Noteer in een schrift waar je bij de volgende toets op moet letten:

 • Maak je veel slordigheidsfouten?
 • Lees je de vraag niet goed?
 • Leg je je antwoorden niet volledig uit?
 • Vergeet je je berekeningen op te schrijven?
 • Heb je nog moeite met een bepaald begrip?
 • Wat ging er goed?
 • Wat kan de volgende keer beter?

6. Praat erover met je docent of mentor

Het is altijd goed om het met je docent(en) te bespreken als het niet zo lekker gaat met schoolwerk. Vaak kunnen ze waardevolle inzicht en hulp bieden. Je moet zo vroeg mogelijk je cijfers ophalen.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

7. Stel niet te hoge doelen op voor jezelf

Sommige leerlingen zijn ambitieus en willen echt hoge cijfers halen. Dat is fantastisch, maar let op dat je niet onrealistische onhaalbare eisen stelt aan jezelf. Je kan niet alleen maar tienen halen! Wees objectief en denk bij een “slecht” cijfer goed na of het wel echt zo erg is!

Als je normaal negens en tienen haalt denk je misschien dat een zeven of een acht slecht is, maar als je objectief bent, zijn zevens en achten goed.

8. Niet balen: wat ging wel goed?

Als je slechte cijfers hebt op school helpt het om positief te zijn. Als er op een toets niets goed ging, weet je tenminste wat je in het vervolg niet meer moet doen! Slechte cijfers zijn vervelend, maar laat cijfers je emoties zo min mogelijk beïnvloeden.

Lees ook: Een verslag schrijven: stappenplan met tips en voorbeelden

Slechte cijfers ophalen

1. Pak een blaadje en maak 4 kolommen

Pak een a4’tje, een pen en een liniaal. Teken drie lijnen en verdeel het blad in 4 kolommen.

Lees ook: Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips

2. Maak een lijst van al je vakken

Dit doe je in kolom 1. Schrijf al je vakken op onder elkaar met wat ruimte ertussen. Het is handig om op Magister te kijken zodat je geen vakken vergeet op te schrijven:

Engels, Nederlands, Gym, Wiskunde, Frans, Duits, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuurkunde, Biologie, Scheikunde, Filosofie, Muziek, Kunst, Drama, Latijn, Grieks, Techniek, Economie, enz.

3. Noteer je gemiddelde cijfer voor elk vak

Dit doe je in kolom 2. Schrijf achter elk vak wat je op het moment onafgerond gemiddeld staat. Dat kun je zien in Magister. Zet tussen haakjes daarachter wat je wilt staan voor dat vak. Met apps zoals Magistat en Magiscore kan je berekenen wat je moet halen om een bepaald cijfer te staan.

4. Omcirkel de vakken waarvoor je slechte cijfers hebt

Slechte cijfers ophalen school tips oorzaken

Meestal zijn er een paar vakken waarvoor je echt laag staat. Die cijfers moet je zo snel mogelijk ophalen. Die vakken moeten prioriteit krijgen tijdens het leren.

5. Waardoor haal je slechte cijfers?

Dit doe je in kolom 3. Als je weet waardoor je slechte cijfers haalt, kun je oorzaak van het probleem aanpakken. Hieronder zijn veelvoorkomende oorzaken van lage cijfers op school:

 • Te weinig motivatie
 • Te laat begonnen met leren
 • Faalangst / black-outs
 • Slecht of niet geleerd
 • Ineffectieve manier van leren
 • Te weinig tijd
 • Te weinig concentratie (te veel afleiding)
 • Problemen in je omgeving
 • Gezondheid

Wat kun je doen om je cijfers op te halen?

Dit doe je in kolom 4. Bepaal per vak wat je kunt doen om je cijfers op te halen.

6. Motivatie

Om meer motivatie te krijgen raad ik je aan om de twee artikels hieronder te lezen. Die tips zullen je helpen gemotiveerd te raken om hard aan de slag te gaan!

7. Leer hoe je betere betere cijfers haalt

Goede cijfers halen op toetsen is een vaardigheid die je gewoon kunt leren. Er zijn enorm veel trucjes en tips waarmee je meteen hogere cijfers kan halen zonder “slimmer” te worden! De twee artikels hieronder raad ik aan:

8. Begin op tijd met leren

Als je pas de avond voor de toets begint met leren ga waarschijnlijk geen geweldig cijfer halen. Probeer minstens 3 dagen voor de toets te leren. Zo haal je niet alleen een hoger cijfer, je onthoudt wat je hebt geleerd ook langer.

Door veel te herhalen en te oefenen leer je het beste. Stel je leerwerk niet tot het laatste moment uit.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

9. Omgaan met faalangst

Faalangst is de angst om te falen. Je bent bang dat je iets niet kan. Bijna iedereen heeft hier in zekere mate last van in bepaalde situaties waarin gepresteerd moet worden. Je ervaart deze angst wanneer je iets moet doen wat je lastig vindt, maar wel graag goed wil doen.

Bron: psyned.nl

10. Bereid je goed voor op toetsen

Soms heb je gewoon niet of slecht voorbereid voor een toets. Zonde, want je had een mooi cijfer kunnen halen. Leer dus goed voor toetsen! Ook als je er even geen zin in hebt. Stop met uitstellen en ga gewoon stampen!

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

11. Leer effectief leren

Slechte cijfers ophalen school tips leren

Ik denk dat veel leerlingen die lage cijfers halen op school lage cijfers halen omdat ze op verkeerde manieren leren. Ze doen hun best, maar als je niet op de juiste effectieve leert heb je weinig resultaat.

12. Focus op je schoolwerk

Leerlingen hebben het druk. Je hebt dan misschien nauwelijks tijd om je huiswerk te maken. Toch moet je tijd maken, want je wilt niet blijven zitten.

Om geconcentreerd te blijven tijdens het leren moet je echt je telefoon wegdoen, opdat je niet wordt afgeleid.

13. Werk je achterstanden weg

Het geheim voor succes op school is om altijd je schoolwerk op orde te hebben. Als je altijd op tijd je maak- en leerwerk doet, kom je nooit in de problemen omdat je te laat begint met leren. Als je een achterstand hebt opgelopen moet je “overuren” werken om weer bij te lopen.

Lees ook: Universiteiten in Nederland: het complete overzicht

14. Volg bijles

Bijles kan echt handig zijn. Met persoonlijke aandacht van je bijlesdocent(e) kan je zeer effectief leren en de dingen die je niet begrijpt uitgelegd krijgen zodat jij het snapt. Bijles hoeft niet duur te zijn! Leerlingen uit hogere klassen kunnen je prima bijles geven voor een scherpe prijs.

Lees ook: Wat betekent cum laude? Cum laude slagen doe je zo!

Slechte cijfers? 22 tips om je cijfers op te halen

 1. Accepteren
 2. Je cijfers bepalen niet wie je bent
 3. Doe even iets leuks om te ontspannen
 4. Bekijk wat je fout had op de toets
 5. Leer van je fouten
 6. Praat erover met je docent of mentor
 7. Stel niet te hoge doelen op voor jezelf
 8. Niet balen: wat ging wel goed?
 9. Pak een blaadje en maak 4 kolommen
 10. Maak een lijst van al je vakken
 11. Noteer je gemiddelde cijfer voor elk vak
 12. Omcirkel de vakken waarvoor je slechte cijfers hebt
 13. Waardoor haal je slechte cijfers?
 14. Motivatie
 15. Leer hoe je betere betere cijfers haalt
 16. Begin op tijd met leren
 17. Omgaan met faalangst
 18. Bereid je goed voor op toetsen
 19. Leer effectief leren
 20. Focus op je schoolwerk
 21. Werk je achterstanden weg
 22. Volg bijles

Succes met het ophalen van je cijfers.

Gepubliceerd op 3 april 2021

Er zijn 14 reacties op dit artikel

 1. maar wat als ik geen motivatie kan vinden,en alles heb geprobeerd mij vader en moeder gelooft me niet en het enigste waar ik rust in kan vinden zijn of mijn ps5/computer

 2. nou ik heb altijd de vertrouwen in me van dat ik het kan .. en wanneer ik de cijfer hoor heb ik van geef op je kan het toch niet ! en ik heb ook niemand om erover te praten als iemand mij ooit snapt door wordt ik erg gelukkig

 3. maar het probleem is dat mijn vader alleen wilt dat ik 8 of hoger krijg en als hij zegt:´kijk alle leerlingen halen goed behalve jij´ wat moet ik dan zeggen wat dan voel ik me heel slecht

   1. gebruik de app my singing monsters en doe het op de box/speaker(doe het als je max eiland 1 bent) dan wordt je vader rustig en blijft ie klam en kan je er over praten

  1. Voel Je Zelf Nooit Slecht. Want Je Vader Weet Niet Wat Moelijk İs, Maar Jij Wel. Als Je Toch Werkt En Matig+ Haalt. Want Dan Kan Je Nog Hoger Advies Krijgen

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X