2025 is alweer bijna voorbij en het nieuwe jaar komt eraan. Tijd om doelen te stellen voor jezelf voor het nieuwe jaar! Het is lastig goede doelen op te stellen voor jezelf. Lees hier hoe je doelen opstelt en bereikt met handige tips en voorbeelden!
Waarom doelen stellen voor jezelf?
Een doel is iets wat je wilt bereiken. Dat kan een taak zijn of een resultaat. Voorbeeld: Je wilt 5 kilo afvallen dit jaar. Jouw doel is wat je probeert te bereiken: 5 kilo afvallen dit jaar. Dit kun je weer verwerken tot: maximaal een keer per week ongezond eten en vier keer per week sporten.
Doelen helpen je het beste uit jezelf te halen, voorkomen dat je je richting in het leven verliest, en zorgen ervoor dat je niet elke dag zonder doel achter de televisie eindigt. Je kunt echt veel meer dan je denkt! Dit is het beste uit te leggen met enkele voorbeelden:
- Je wilt betere cijfers halen op school: Je kunt dan als doel stellen dat je elke dag je huiswerk bijhoudt en dat je altijd aantekeningen maakt in de les. Zo kun je dan je doel bereiken:
- Je wilt volgend jaar in het selectieteam komen bij voetbal: Je kunt dan als doel stellen dat je naast je trainingen 3 keer per week zelf gaat oefenen op een veldje.
“Je hebt veel en weinig tijd. In een jaar heb je 12 maanden, 365 dagen en 8760 uur. Daarvan besteed je 1/3 aan slaap, 1/3 derde op school, en 1/6 aan overige zaken zoals eten, douchen, en fietsen. Dan blijf je met zo’n 1460 uur over. Daarmee kun je veel doen! Maar als je niet bewust bent hiervan, vliegt de tijd zomaar voorbij.”
~Alan Tseng, 2020
Doelen stellen doe je niet per se omdat je ambitieus bent, of omdat je super veel wilt “bereiken” in je leven. Het is een manier om jezelf te verbeteren en om wat je wilt leren te leren, wat je wilt kunnen te kunnen en wat je wilt doen te doen.
Waarom is een nieuw jaar (2025) een goed moment om doelen te stellen?
1 januari is een normale dag, zoals alle andere dagen. Toch is het een leuk om goede voornemens en doelen te stellen bij Nieuwjaar, omdat een nieuw jaar voelt als een nieuwe start met nieuwe kansen.
In ieder geval is het fijn op een strakke datum te beginnen met doelen stellen. Je hebt dan een mooie twaalf maanden voor je, waarin je allemaal fantastische dingen kunt doen. Je voelt je enthousiast en gemotiveerd, en je bent vastberaden er een geweldig jaar van te maken. In zo een stemming kun je lekker doelen gaan stellen voor jezelf, en voelt het alsof je ze dan 100% moet behalen.
Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips
Hoe stel je doelen voor jezelf op?
Het is 31 december, buiten hoor je vuurwerk donderen. Je zit voor je bureau en je wilt nog snel voor 00:00 doelen opstellen. Je bent op de juiste plek. Hieronder vind je drie methodes om goede, haalbare en gestructureerde doelen te stellen!
Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2025)
Doelen stellen voor jezelf (voor het nieuwe jaar 2025!)
1. De “klassieke methode”
De klassieke methode is de simpelste methode. Je denkt na over hoe je jezelf ziet over een jaar, en stelt dan doelen op die je zullen helpen dat te bereiken. Hierbij maak je gebruik van korte- en langetermijndoelen. Om je uiteindelijke doel te kunnen bereiken over een jaar, stel je kleine doelen op voor wat je per maand, week, of dag moet doen om je droom waar te kunnen maken.
Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school
2. SMART doelen
SMART is eigenlijk vijf criteria waaraan doelen die je stelt moeten voldoen. Smart doelen zijn doelen met de volgende kenmerken:
- Specific: Je doel moet specifiek en duidelijk zijn
- Measurable: Je doel moet meetbaar zijn
- Attainable: Je doel moet haalbaar zijn
- Relevant: Je doel moet relevant zijn
- Time-bound: Je doel moet tijdsgebonden zijn
3. Doelen per maand
Het is best lastig om grote doelen te stellen voor een heel jaar. Een alternatief is om elke maand een paar doelen voor jezelf te stellen. Natuurlijk is het alsnog belangrijk het grote plaatje te blijven zien en duidelijk te weten wat je uiteindelijk wilt bereiken.
Maandelijkse doelen stellen blijft in mijn mening een van de makkelijkste manier om doelen te stellen en bereiken. Omdat een maand niet erg kort is, maar ook niet te lang, blijft het overzichtelijk en haalbaar.
Voorbeeld: Je wilt graag betere cijfers halen op school. Je kunt dan zeggen: In januari ga ik dagelijks een uur wiskunde doen, in februari ga ik dagelijks een uur Frans leren, etc.
Doelen stellen met de “klassieke” methode (stappenplan)
1. Bedenken wat je wilt
Dit is voor veel mensen het moeilijkste gedeelte van doelen opstellen. Je moet proberen erachter te komen wat je wilt bereiken en doen. Als je al duidelijk weet wat je als doel wilt stellen, is dat super fijn! Als je niet echt zeker weet wat je wilt kan het handig zijn om van groot naar klein te werken.
Voorbeeld: Je uiteindelijke doel is om een gelukkig leven te leiden. Wat heb je daarvoor nodig? Geld, gezondheid, vrienden, misschien een vorm van succes? Ga dan iets dieper daarop in: Hoe kan ik geld verdienen, hoe kan ik fitter worden, hoe maak ik vrienden, hoe word ik “succesvol”. Dan kom je erachter wat je nu als praktische doelen kunt stellen:
- Geld verdienen –> Goede schoolprestaties?
- Gezond zijn –> Sporten?
- Vrienden maken –> Nieuwe mensen leren kennen?
- Succesvol zijn –> Ergens heel goed in worden?
Let op! Dit zijn nog geen goede, concrete doelen. Daarvoor moet je ze nog verbeteren!
Enkele manieren om te bedenken wat je als doelen gaat stellen
- Losjes en snel: Ga rustig zitten en pak een blaadje en een pen. Ga vervolgens zo snel mogelijk alle doelen die je zou kunnen willen bereiken op. Aarzel niet, schrijf alles op wat in je opkomt! Dit werkt het beste wanneer je niet teveel gaat nadenken tijdens het proces. Vervolgens bekijk je wat je hebt opgeschreven en pluk je de beste ideeën eruit!
- Stel je voor: Je loopt op straat en er loopt iemand naar je toe. Eerst herken je diegene niet, maar daarna zie je dat diegene jou is, maar over een jaar. Hoe ben je veranderd? Wat heb je in het afgelopen jaar gedaan? Gebruik dit om te bedenken wat voor doelen je gaat stellen!
- Jouw grootste minpunten: Als je het echt niet meer weet kun je als laatste redmiddel bij jezelf nagaan wat jouw grootste minpunten zijn. Denk aan slechte gewoontes of negatieve eigenschappen aan je karakter. Probeer die dan te veranderen!
2. Waarom wil je dat?
Vraag jezelf af waarom je iets wilt bereiken. Wat is de echt reden erachter? Wil je goede cijfers halen op school omdat je veel wilt leren? Wil je die omdat je graag een leuke studie wilt kunnen volgen? Of wil je goede cijfers halen omdat je ouders dan blij worden?
Duidelijk en helder weten waarom je iets als doel stelt zal je helpen gemotiveerd en gedreven te blijven tijdens je poging een doel te bereiken. Schrijf alles vooral op! Doelen die je opschrijft haal je makkelijker!
Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)
3. Stel je doelen op (Gebruik de SMART criteria!)
Wanneer je je doelen opstelt, is er geen betere manier om dat te doen dan aan de hand van de SMART criteria. Meer daarover hieronder.
SMART doelen
De 5 letters van het Engelse woord “smart” (slim) staan voor 5 eisen waaraan een goede doel moet voldoen! Gebruik deze om te controleren of je je doelen goed hebt opgesteld
Specific: Je doel moet specifiek en duidelijk zijn
Zorg dat je nauwkeurig bent bij het opstellen van je doelen. Zeg dus niet: Ik wil beter leren zingen. Vraag jezelf vooral wie, wat, wanneer, waarom, hoe? Voorbeeld:
- Wie: Jij en je zangleraar
- Wat: Wat is beter zingen? Je wilt je ritmegevoel, je ademhaling, en de zuiverheid van je stem verbeteren.
- Wanneer: Wanneer wil je oefenen? Hoeveel en hoe vaak ga je dit doen?
- Waarom: Wil je je misschien voorbereiden voor een concert? Of wil je graag een eigen album publiceren?
- Hoe: Hoe ga je zorgen dat je daadwerkelijk beter gaat zingen? Wat is je methode of je plan van aanpak?
Measurable: Meetbare doelen opstellen!
Om te weten of je werkelijk vooruitgang boekt naar het bereiken van je doel moet je zorgen dat meetbare gegevens hebt over je doel. Voor deze website heb ik ook doelen gesteld. Een meetbaar gegeven is bijvoorbeeld hoeveel bezoekers deze site per maand krijgt, of hoeveel artikelen zijn gepubliceerd. Meetbare doelen zijn belangrijk omdat alleen zo een objectief beeld gevormd kan worden van je vooruitgang.
Attainable: Je doel moet haalbaar zijn
Het heeft absoluut geen zin om te hooggegrepen, onhaalbare doelen op te stellen die je sowieso nooit zult kunnen halen, hoe hard je ook ernaar zou streven. Er is niets mis met ambitie, maar hou het alsjeblieft wel realistisch tijdens het opstellen van doelen.
Relevant: Stel relevante doelen
Stel niet slechts doelen op om doelen te stellen. Zorg dat het nut heeft. Zorg dat wat je met je doel wilt behalen ook echt iets oplevert. Je kunt natuurlijk proberen elke dag je kamer te stofzuigen, maar denk dan na of het zin heeft. Stel dus ook slimme doelen, waarmee je je energie en tijd zo effectief mogelijk inzet.
Time-bound: Je doel moet tijdsgebonden zijn
Er moet een deadline, of nog beter, meerdere deadlines zijn voor je doelen. Volgens de wet van Parkinson ga je je doelen juist bereiken binnen de geplande tijd.
Je doelen bereiken
Net zo belangrijk als doelen stellen is doelen bereiken. Hoe ga je je doelen bereiken? Dit lees je hier!
1. Maak een plan van aanpak
Wat ga je doen om jouw doelen te bereiken? Maak een gedetailleerd en gestructureerd plan van aanpak. Je kunt een document of een poster maken en op je muur plakken! Ook raad ik je aan een doelen-checklist te gebruiken. Zorg dat het de volgende informatie bevat:
- Wat ga je precies (leg het goed uit) doen om je doel te bereiken?
- Hoe vaak en hoeveel ga je het doen?
- Wanneer ga je dat doen?
- Wat moet je dan per week/maand hebben behaald?
Voorbeeld: Ik ga elke week een artikel schrijven op deze site. Zo wil ik meer bezoekers krijgen vanuit Google. Ik ga elke zondagmiddag binnen 4 uur een artikel schrijven. Ook ga ik elke maandagmiddag een uur besteden aan het verbeteren van oudere posts. Dit ga ik een jaar lang doen. Per maand moet ik dus 4 tot 5 posts hebben geschreven, en in een jaar 52! Ik maak een lijst van onderwerpen waarover ik ga schrijven, zodat er altijd voldoende inspiratie is.
Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner
2. Werk er dagelijks aan
Probeer elke dag iets te doen richting het bereiken van je doelen. Als je elke dag een klein beetje moeite en tijd daarin steekt, zul je over een langere periode zeker de resultaten merken! Elke dag een beetje, stap voor stap vooruit! Denk aan iets wat je goed kunt, zoals fietsen of praten. Waarom ben je er zo goed in? Omdat je het al jarenlang dagelijks doet!
Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)
3. Zorg voor goede motivatie!
Als je erg gemotiveerd bent zul je eerder een doel behalen dan wanneer je niet gemotiveerd bent. Zorg dat je ook echt heel graag wilt wat je wilt. Als je probeert af te vallen, zorg dan dat je ook echt wilt afvallen. Een doel behalen is helemaal niet moeilijk, als je maar echt gemotiveerd bent.
Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!
4. Beloon jezelf
Geef jezelf zo nu en dan een beloning als je een mijlpaal hebt bereikt. Het is goed om aardig te zijn tegen jezelf. Bovendien motiveer je jezelf zo om door te blijven werken je doelen te bereiken. Vooral wanneer je eindelijk je hoofddoel hebt bereikt is dat een moment om te vieren. Het voelt geweldig om iets achter de rug te hebben gekregen.
Kijk lekker een leuke film, of ga lekker een ijsje halen bij een ijssalon. (misschien beter voor in de zomer). Oh, nog een laatste tip: Schrijf je doelen op! Dan is er een grotere kans dat je je doelen haalt! Zorg ook dat je niet te veel doelen tegelijk opstelt.
Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2025
Doelen stellen samengevat
- Bedenk wat je wilt
- Waarom wil je dat?
- Stel je doelen op (Gebruik de SMART criteria!)
- Maak een plan van aanpak
- Werk er dagelijks aan
- Zorg voor goede motivatie!
- Beloon jezelf!
Goede gewoontes opbouwen
Nog beter dan doelen opstellen is het aanleren van goede gewoontes.
Great post Alan! Love the SMART goals.
Thank you Jeff!
Ik ben er hartstikke mee eens. Maar, kan je ook doelen voor jezelf bij jou houden om het voor jezelf te kunnen reflecteren en elke dag proberen aan te gaan werken? Ik bedoel ermee in je hoofd mee bezig zijn je doelen en dat je niet op papier schrijft.
Beste Kevin,
Bedankt voor je reactie. Als je het fijner vindt om je doelen niet op te schrijven moet je dat vooral doen! Het voordeel van je doelen op schrijven is wel dat je zwart op wit vastlegt wat je doelen zijn, waardoor je ze ook eerder behaalt!
Groet, Alan