Ga naar de inhoud

25 leertips om effectief te leren op de middelbare school

Leertips effectief leren middelbare school titel

Wil je weten hoe je effectief en snel leert op de middelbare school? Ik dit artikel vind je 25 eenvoudige leertips die je meteen kunt toepassen om het leren makkelijker te maken! Door te leren leren, kun je effectiever leren, waardoor je meer leert!

25 leertips om effectief en snel te leren op de middelbare school

1. Gebruik ezelsbruggetjes

Met ezelsbruggetjes kun je moeilijke dingen makkelijker onthouden. Vooral als je woordjes leert zijn ezelsbruggetjes super handig te gebruiken! Soms kun je iets gewoon niet onthouden. Bedenk dan iets waarmee je dat wel onthoudt.

2. Oefenen

Naast het “leren” is het belangrijk om te oefenen met de stof. Tijdens het leren leer je de stof nog een keer en daarnaast oefen je meteen met het toepassen van de stof! Vooral bij bètavakken is begrijpen en oefenen belangrijker dan simpelweg uit je hoofd leren.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

3. Vind goede plek om te leren

Om effectief te leren is het essentieel dat je een fijne, rustige leeromgeving hebt waar je je goed kunt concentreren; thuis bijvoorbeeld of in de mediatheek op school. Hou je leerplek netjes en geordend.

4. Leer actief

Wat is nou het verschil tussen “passief” en “actief” leren? Wanneer je actief leert steek je bewust energie aan het leren. Actief leren kost meer moeite, maar is wel effectiever. Als je passief leert, lees je je boek door. Als je actief leert, maak je daarbij aantekeningen en je vat de gelezen tekst voor jezelf samen.

5. Concentreren

Concentreren tijdens het leren is lastig en leerlingen hebben er moeite mee. Dat terwijl het juist noodzakelijk als je goed wilt leren. Doe je telefoon weg, neem af en toe pauze en laat je niet afleiden!

6. Doe je telefoon weg

Focus is belangrijk bij het leren. Probeer niet afgeleid te worden van je telefoon! Doe je telefoon op stil, in een andere kamer en vraag desnoods je ouders om erop te letten dat je niet toch aan je mobieltje gaat zitten.

Lees ook: Afgeleid door je telefoon? 7 eenvoudige tips

7. Leer hardop

Door hardop te leren help je jezelf informatie onthouden. Als je woordjes leert oefen je alvast een keer de uitspraak van het woord. Ook ga je vanzelf iets bewuster of “actiever” leren wanneer je hardop leert.

Lees ook: Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen

8. Luister muziek… of juist niet

Het verschilt per persoon of muziek tijdens het leren wel of niet helpt. De type muziek die je luistert is van belang. Over het algemeen is het beter om geen muziek met tekst te luisteren. Kijk bij jezelf of je nou juist beter focust met muziek of afgeleid raakt. Als je het niet weet kun je beter gewoon zonder muziek leren.

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

9. Herhalen, herhalen, herhalen

Leertips effectief leren middelbare school kennis vergaren

Blijf herhalen! Je leert door te herhalen. Vooral woordjes moet je herhalen, anders vergeet je ze binnen de kortste keren alweer! Je hersenen leren door te herhalen. Herhalen dus!

10. Vat de leerstof samen

Je schoolboeken bevatten pagina’s vol dikke lappen tekst. Daar staat zeker nuttige informatie, maar vaak is de leerstof makkelijk samen te vatten zodat je effectiever leert.

Lees ook: Samenvatten: een goede samenvatting maken doe je zo: 15 tips

11. Slapen

Slaap is ontzettend belangrijk bij het leren. Als je voldoende slaapt onthoud je wat je leert beter en je hebt meer energie om overdag goed te leren op school. Soms zal je tot laat in de avond moeten leren: slaap voldoende!

12. Probeer plezier te hebben bij het leren

Leren gaat makkelijker als je het een beetje leuk en interessant vindt. Probeer jezelf te overtuigen dat wat je leert interessant en boeiend is, zo maak je het jezelf iets makkelijker.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen +75 dingen waar je blij van wordt

13. Schrijven helpt je onthouden

Door te schrijven terwijl je leert onthoud je wat je leert beter. Vooral bij het leren van woordjes of grammatica is het verstandig om te schrijven. Zo oefen je niet alleen met de spelling maar je ontwikkelt “muscle memory”, wat best handig is!

Lees ook: Wat betekent cum laude? Cum laude slagen doe je zo

14. Maak aantekeningen en gebruik ze bij het leren

Maak in de les aantekeningen als dat nuttig is en leer die aantekeningen bij de toets! Controleer eventueel of je aantekeningen kloppend en volledig zijn. Aantekeningen maken heeft veel voordelen!

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

15. Leg het iemand anders uit

Moeilijke concepten, begrippen en theorie zijn lastig om te leren. Door een keertje (te proberen) iets uit te leggen aan een klasgenoot of ouder check je je eigen kennis, zodat je weet waar je nog aan moet werken.

16. Neem regelmatig pauze

leren-tips
leren-tips

Je hersens hebben na een tijd leren wat pauze nodig om alle nieuwe kennis te verwerken. Leer in stukjes van 20-50 minuten en neem af en toe een pauze van 5 minuten. Als je merkt dat je goed kan focussen, kun je misschien wat langer doorleren zonder onderbreking.

17. Drink voldoende water

“Als je niet weet wat je mist, maar het gevoel hebt dat je iets mist, mis je meestal water”

-Alan Tseng

18. Blijf in beweging

Zelf merk ik dat ik na het sporten altijd lekkerder leer dan wanneer ik de hele dag stil heb gezeten achter de computer door online les. Sta af en toe op en spring een beetje, zodat je lichaam een beetje wakker blijft.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

19. Kauwgom kauwen

Kennelijk helpt het om kauwgom te kauwen tijdens het leren, omdat er zo meer bloed en zuurstof naar de hersens gaat. Ik weet niet of het echt werkt, maar het is zeker het proberen waard!

20. Gebruik een overhoorprogramma

Met een overhoorprogramma zoals Wozzol of Quizlet kun je op een leuke en effectieve manier woordjes leren. Je maakt dan gebruik van de verschillende manieren van overhoren op die apps.

Lees ook: Woordjes leren: de ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

21. Woordjes leren: de eenvoudigste methode

Hoe cliche het ook klinkt: woordjes leren kun je leren! Hieronder is een erg directe en eenvoudige manier om woordjes te leren.

 1. Doe je hand over de woordjes
 2. Probeer te vertaling ervan te bedenken
 3. Weet je het? Ga naar het volgende woord
 4. Weet je het niet? Opnieuw.
 5. Neem het eerste en tweede woordje en probeer de vertaling te bedenken
 6. Weet je het? Ga naar het volgende woord
 7. Weet je het niet? Opnieuw.
 8. Neem het eerste en tweede en derde woordje en probeer de vertaling te bedenken
 9. Ga zo door totdat je elk woordje hebt gehad

22. Leer niet alles in een keer, verdeel het leren in kleine stukjes

Het werkt gewoon niet om alles in een keer in je hoofd te proppen. Je onthoudt zo niets voor de lange termijn. Je kan beter elke dag tien minuten leren dan 4 uur op een dag.

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

23. Gebruik het internet

Er zijn miljoenen websites en YouTube-kanalen waar je fantastische uitleg, samenvattingen en oefeningen kan vinden voor elk vak. Als je iets niet begrijpt kan het kijken van een uitlegfilmpje handig zijn!

Lees ook: 12 tips voor luistertoetsen Engels, Frans en Duits

24. Overhoor jezelf

Om te weten of je goed voorbereid bent op een toets zul je jezelf moeten overhoren. Dat kan door een oefentoets te maken, of door alle woordjes een keer te vertalen en op te schrijven op een schrift.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

25. Begrijpen: niet zomaar uit je hoofd leren

Bij een vak als wiskunde moet je niet een “trucje” leren. Je kan best leren dat (p,q) de top van een parabool is, maar als je niet weet waar die p en q vandaan komen heb je er niets aan. Als je iets begrijpt hoef je het niet uit je hoofd te leren!

Lees ook: Slechte cijfers? 22 tips om je cijfers op te halen

25 leertips om effectief te leren samengevat:

 1. Gebruik ezelsbruggetjes
 2. Oefenen
 3. Vind een goede plek om te leren
 4. Leer actief
 5. Concentreren
 6. Doe je telefoon weg
 7. Leer hardop
 8. Luister muziek… of juist niet
 9. Herhalen, herhalen, herhalen
 10. Vat de leerstof samen
 11. Slapen
 12. Probeer plezier te hebben bij het leren
 13. Schrijven helpt je onthouden
 14. Maak aantekeningen en gebruik ze bij het leren
 15. Leg het iemand anders uit
 16. Neem regelmatig pauze: leer in stukjes
 17. Drink voldoende water
 18. Blijf in beweging
 19. Kauwgom kauwen
 20. Gebruik een overhoorprogramma
 21. Woordjes leren: de eenvoudigste methode
 22. Leer niet alles in een keer, verdeel in het leren in kleine stukjes
 23. Gebruik hulpmiddelen online
 24. Overhoor jezelf
 25. Begrijpen: niet zomaar uit je hoofd leren

Gepubliceerd op 12 juli 2021

Er zijn 7 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X