Betere cijfers halen voor wiskunde (12 Tips)

Betere cijfers halen voor wiskunde middelbare school brugklas vwo vmbo havo tips

Wil je betere cijfers halen voor wiskunde? Waarschijnlijk wel! (Ander was je hier immers niet…)

Of je nou onvoldoende staat, of gewoon betere cijfers wilt halen: Deze post moet je lezen! Hier vind je 12 simpele tips die je gelijk kunt toepassen om SNEL betere cijfers te halen voor wiskunde!

12 Tips om Snel Betere Cijfers te Halen voor Wiskunde!

Wiskunde is een belangrijk vak op de middelbare school. Je moet het verplicht doen, in alle jaarlagen. Het is belangrijk om wiskunde goed te beheersen omdat je die kennis voor veel andere vakken, zoals Natuurkunde, Scheikunde, en Economie nodig hebt! Bovendien is wiskunde een “kernvak” naast Engels en Nederlands: Het is dus niet handig om onvoldoende te staan!

1. Maak je huiswerk!

Dit is misschien vanzelfsprekend, maar veel leerlingen slaan vaak hun huiswerk over.

Niet doen! Bij wiskunde moet je niet alleen de theorie kennen, maar ook oefenen. Daarnaast versterk je jouw wiskunde-vaardigheden als je je huiswerk-opgaven maakt.

Je leert door je huiswerk te maken sneller en zonder fouten berekeningen te maken. Je raakt dan gewend aan de soort vragen die je moet beantwoorden, en hoe je die op moet lossen. Dan haal je dus betere cijfers bij toetsen!

2. Vergeet je passer, geo-driehoek, en rekenmachine niet mee te nemen!

Oh, oh, oh. Dit is ons allemaal een keer overgekomen: Je hebt hard geleerd, je goed voorbereid en je gaat vol vertrouwen naar de wiskunde-proefwerk…

Dan merk je opeens dat je je rekenmachine vergeten bent! Niemand heeft er een extra over, en je docent leent jou niks. Oei, dat wordt dan een zware onvoldoende!

Dus, beste mensen: Vergeet je wiskunde-spullen voor toetsen niet! Het kan zomaar jou cijfer verpesten!

3. Vraag het als je het niet snapt!

betere cijfers halen voor wiskunde tips vragen stellen

Wiskunde is zeker niet makkelijk, en je zult niet alles in een keer begrijpen. Vraag het daarom aan je leraar/lerares als je iets niet begrijpt! De meeste docenten zullen het je best nog een keer willen uitleggen!

Je kunt ook zelf proberen eruit te komen (Dat moet je natuurlijk ook doen), maar het is veel makkelijker om het gewoon in de les te vragen. Aarzel niet: “Er zijn immers geen domme vragen!”

The man who asks a question is a fool for a minute, the man who does not ask is a fool for life.

~Confucius

4. Herhaal de basics!

Betere cijfersw halen voor wiskunde som

Wiskunde is een vak waarbij je echt je kennis moet opbouwen. Daarom is het belangrijk om oude hoofdstukken af en toe te herhalen. Zo zorg je ervoor dat je alles goed beheersd.

Herhaal dus zo nu en dan de volgende theorie: (Onderbouw vwo/havo)

 • Merkwaardige producten
 • Geometrische verhoudingen (denk aan stelling van Pythagoras, enz.)
 • Vergelijkingen en functies herleiden/oplossen
 • Rekenvolgorde
 • Breuken, procenten en decimalen
 • Goniometrische verhoudingen (sin(hoek))=overstaande zijde/schuine zijde (hypotenusa) enz.)

Dit kan je makkelijk doen door oefentoetsen, gemengde opgaven, en herhalingsopdrachten te maken in je wiskunde boek.

5. Werk Netjes

Het is ontzettend belangrijk om netjes te werken.

 • Je maakt dan minder snel fouten
 • Je ontdekt makkelijker foutjes die je hebt gemaakt.
 • Het is leesbaarder (voor jezelf, maar ook voor jouw docent)
 • Je kan duidelijker denken als je niet hoeft te puzzelen wat je waar had opgeschreven.

En daardoor ga je betere cijfers halen voor wiskunde!

6. Ga ALTIJD voor de 10

betere cijfers halen voor wiskunde tips ga altijd voor de 10

Deze fout zie ik veel van mijn klasgenoten maken. Vaak hoor ik ze zeggen: “Ik wil echt een voldoende halen” of “Ik ga denk ik voor de 7”

Dat is zonde, want als je voor een 7 gaat, haal je maximaal een 7. Waarom zou je niet voor de 10 gaan? Wanneer je voor de 10 gaat, haal je misschien geen 10, maar omdat je doel zo hoog ligt, zullen je resultaten ook hoger zijn!

Probeer deze mindset een keer te gebruiken voor je volgende toets: Ik denk echt dat je betere cijfers zult halen!

7. Noteer je berekeningen

betere cijfers halen voor wiskunde berekening

Sommige opdrachten kan je proberen in je hoofd op te lossen. Soms zal het je lukken, maar dit is geen slimme manier van werken!

Ooit zal wiskunde zo moeilijk en complex worden dat je niet meer antwoorden uit je hoofd kan toveren. Daarom is het een goed idee om altijd je berekeningen op te schrijven: Het is makkelijker, en je maakt veel minder fouten.

Daarnaast krijg je op wiskunde-toetsen (en bij andere beta-vakken) vaak geen punten als je alleen het antwoord opschrijft… Dan loop je heel wat punten mis als je geen berekeningen opschrijft!

8. Maak aantekeningen

betere cijfers halen voor wiskunde tips aantekeningen maken

Zoals bij alle andere vakken krijg je bij wiskunde uitleg in de les van je docent. Daarbij is het nuttig om aantekeningen te maken, omdat je de stof dan beter onthoudt. Ook kan je later die aantekeningen bekijken, om je voor een toets voor te bereiden.

10. Kijk je huiswerk na

Je huiswerk nakijken is bijna net zo belangrijk als je huiswerk maken. Je komt er dan achter wat je wel of niet goed kunt, en waar je meer moet oefenen! Fouten maken is heel normaal. Je leert juist het meest van je fouten!

Wanneer je een fout ontdekt: Maak de som opnieuw, en zorg ervoor dat je snapt wat je fout deed!

11. Concentreer je

betere cijfers halen voor wiskunde tips focus

Vooral bij wiskunde is het belangrijk om te concentreren: Of het nou tijdens een toets is, in de les, of wanneer je huiswerk maakt: Focussen! Je haalt echt betere cijfers als je tijdens de toets gewoon een heel lesuur hard, zonder afleidingen door werkt.

Je werkt dan efficiënter, en het zal je veel tijd besparen. Dan heb je nog tijd om alles nog een keer te checken. Je maakt ook minder rekenfouten als je zonder afleidingen aan wiskunde zit.

12. Controleer je antwoorden nog een keer na de toets

Als je na een toets tijd overhebt, moet je al je antwoorden, vanaf de eerste vraag nog een keer checken. Vaak vind je dan nog 2 of 3 fouten. Dat kan zomaar het verschil zijn tussen een 6 en een 7! Lever dus niet gelijk je wiskunde-toets in als je klaar bent, hoe graag je er ook vanaf wilt!

Wat andere Tips om Betere Cijfers te Halen voor Wiskunde

 • Bijles: Je kunt natuurlijk wiskunde-bijles nemen! Praat erover met je wiskunde-docent, mentor, en je ouders. Bepaal samen of het nodig is. Vraag om hulp als je dat nodig hebt! (Ouders, Leraren, Mentors)
 • Khan Academy: Khan Academy is een geweldige site met hele goede uitleg-filmpjes, artikels, en oefeningen.
 • Afkijken: Uhh… Ik zou dat niet doen! Je krijgt niet altijd het juiste antwoord van de ander, en daarnaast zijn er ook vaak veel verschillende versies van toetsen… Je kunt het beter gewoon zelf proberen, en dan is er ook geen kans dat je gesnapt wordt op spieken
 • Geef onderaan een reactie! Ik zal kijken wat ik voor je kan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *