Ga naar de inhoud

Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

Betere cijfers halen voor wiskunde middelbare school brugklas vwo vmbo havo tips

Wil je betere cijfers halen voor wiskunde? Of je nou onvoldoende staat of gewoon betere cijfers wilt halen: dit artikel moet je lezen. Hier vind je 12 eenvoudige tips om betere cijfers voor wiskunde!

Wiskunde is kernvak op de middelbare school. Het is belangrijk om wiskunde goed te beheersen omdat je die kennis voor andere vakken, zoals natuurkunde, scheikunde en economie nodig hebt.

12 tips om betere cijfers te halen voor wiskunde

1. Maak je huiswerk

Wiskunde tips maak je huiswerk

Veel leerlingen maken hun huiswerk voor wiskunde niet, wat onhandig is. Bij wiskunde moet je niet alleen de theorie kennen, maar vooral oefenen met het oplossen van opgaven.

Je leert, door je huiswerk te maken, snel en foutloos berekeningen te maken. Je raakt gewend aan de soort vragen die je moet beantwoorden en hoe je die op moet lossen. Dan haal je betere cijfers op je wiskundetoets.

2. Vergeet je passer, geodriehoek, en rekenmachine niet mee te nemen

Oh, oh, oh. Dit is iedereen wel een keer overgekomen: je hebt hard geleerd, je goed voorbereid en je hebt vertrouwen dat je het proefwerk wiskunde goed gaat maken.

Dan merk je opeens dat je je rekenmachine vergeten bent. Niemand heeft een extra rekenmachine mee en je docent leent jou niks. Oei, dat wordt een zware onvoldoende. Vergeet je spullen niet mee te nemen voor wiskunde!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

3. Stel vragen als je iets niet snapt

betere cijfers halen voor wiskunde tips vragen stellen

Wiskunde is zeker niet makkelijk en je gaat niet alles in een keer begrijpen. Stel daarom vragen aan je docent(e) wiskunde als je iets niet begrijpt. De meeste docenten zullen het je best nog een keer willen uitleggen.

Je kunt ook zelf proberen eruit te komen (dat moet je natuurlijk ook doen), maar het is makkelijker om het gewoon in de les te vragen. Aarzel niet, er zijn geen domme vragen.

The man who asks a question is a fool for a minute, the man who does not ask is a fool for life.

~Confucius

4. Herhaal de basis

Tips voor wiskunde: wiskunde som

Wiskunde is een vak waarbij je je kennis moet opbouwen. Daarom is het belangrijk om oude hoofdstukken af en toe te herhalen. Zo zorg je ervoor dat je alles goed beheerst.

Herhaal zo nu en dan de volgende theorie: (Onderbouw vmbo/vwo/havo)

 • Merkwaardige producten
 • Geometrische verhoudingen (denk aan stelling van Pythagoras, enz.)
 • Vergelijkingen en functies herleiden/oplossen
 • Rekenvolgorde
 • Breuken, procenten en decimalen

Dit kan je makkelijk doen door oefentoetsen, gemengde opgaven, en herhalingsopdrachten te maken in je wiskunde boek.

5. Werk netjes

Het is ontzettend belangrijk om netjes te werken.

 • Je maakt dan minder snel fouten
 • Je ontdekt makkelijker foutjes die je hebt gemaakt.
 • Het is leesbaarder (voor jezelf, maar ook voor jouw docent)
 • Je kan duidelijker denken als je niet hoeft te puzzelen wat je waar had opgeschreven.

En daardoor ga je betere cijfers halen voor wiskunde!

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

6. Ga altijd voor de 10

wiskunde tips vmbo havo vwo cijfers

Ik hoor weleens leerlingen zeggen dat ze een voldoende willen of een zeventje willen halen. Daar is niks mis mee, maar het is nog beter om voor de 10 te gaan bij wiskunde.

Als je voor een 7 gaat, haal je maximaal een 7. Waarom zou je niet voor de 10 gaan? Wanneer je voor de 10 gaat, haal je misschien geen 10, maar omdat je doel zo hoog ligt, zullen je resultaten ook hoger zijn!

Deze tip geldt niet alleen voor wiskunde, maar voor school in het algemeen. Als je hoog mikt is de kans groter dat je hoog raakt.

7. Noteer je berekeningen

wiskunde tips berekening betere cijfers halen voor wiskunde

Sommige opdrachten kun je in je hoofd oplossen zonder je berekening op te schrijven. Soms zal het je lukken, maar dit is geen slimme manier van werken.

Ooit wordt wiskunde zo moeilijk dat je niet meer antwoorden uit je hoofd kan toveren. Daarom is het een goed idee om altijd je berekeningen op te schrijven: het is makkelijker en je maakt minder fouten.

Daarnaast krijg je op wiskunde-toetsen (en bij andere beta-vakken) vaak geen punten als je alleen het antwoord opschrijft. Het gaat om je berekening!

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

8. Maak aantekeningen

wiskunde tips aantekeningen maken beter scoren

Zoals bij alle andere vakken krijg je bij wiskunde uitleg in de les van je docent. Daarbij is het nuttig om aantekeningen te maken, omdat je de stof dan beter onthoudt. Ook kan je later die aantekeningen bekijken, om je voor een toets voor te bereiden.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

9. Begrijpen, niet zomaar uit het hoofd leren

Het is niet slim om allemaal formules uit je hoofd te leren zonder te begrijpen hoe ze in elkaar zitten, want zo onthou je ze niet en je hebt geen inzicht: je kan dan alleen reproduceren.

Goed nieuws: als je wiskunde goed begrijpt, hoef je eigenlijk weinig uit je hoofd te leren. Als je iets begrijpt, wordt de formule of methode logisch.

In methodes zoals Getal en Ruimte wordt zo min mogelijk stampen van je vereist. Door de O-opgaven te maken krijg je een beetje inzicht in hoe het in elkaar zit.

10. Kijk je huiswerk na

Je huiswerk nakijken is bijna net zo belangrijk als je huiswerk maken. Je komt dan achter wat je wel of niet goed kunt en waar je meer moet oefenen!

Fouten maken is normaal. Je leert juist van je fouten. Maak de som opnieuw en zorg dat je snapt wat je fout deed!

Lees ook: Snel huiswerk maken: 14 geweldige tips

11. Concentreer je

betere cijfers halen voor wiskunde tips focus

Vooral bij wiskunde is het belangrijk om te concentreren: Of het nou tijdens een toets is, in de les of wanneer je huiswerk maakt: focussen! Je haalt betere cijfers als je tijdens een toets zonder afleidingen kan werken

Je werkt dan efficiënter en dat bespaart je een hoop tijd. Dan heb je tijd om alles een keer te checken. Je maakt ook minder rekenfouten als je zonder afleidingen aan wiskunde werkt.

Lees ook: Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips

12. Controleer je antwoorden nog een keer na de toets

Als je na een toets tijd overhebt moet je al je antwoorden vanaf de eerste vraag controleren. Vaak vind je nog een paar fouten. Dat kan zomaar het verschil zijn tussen een 6 en een 7! Lever niet gelijk je wiskunde-toets in als je klaar bent, hoe graag je er ook vanaf wilt!

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

Wat andere tips om betere cijfers te halen voor wiskunde

 • Bijles: Je kunt natuurlijk wiskunde-bijles nemen. Praat erover met je docent en je ouders. Bepaal samen of het nodig is. Vraag om hulp als je dat nodig hebt!
 • Khan Academy: Khan Academy is een geweldige site met goede uitlegfilmpjes en oefeningen.
 • Afkijken: Ik zou dat niet doen. Je krijgt niet altijd het juiste antwoord van de ander en daarnaast zijn er ook vaak verschillende versies van toetsen. Je kunt het beter gewoon zelf proberen want dan is er ook geen kans dat je gesnapt wordt op spieken.

12 tips voor wiskunde om betere cijfers te halen (samengevat)

 1. Maak je huiswerk
 2. Vergeet je passer, geodriehoek, en rekenmachine niet mee te nemen
 3. Stel vragen als je iets niet snapt
 4. Herhaal de basis
 5. Werk netjes
 6. Ga altijd voor de 10
 7. Noteer je berekeningen
 8. Maak aantekeningen
 9. Begrijpen, niet zomaar uit het hoofd leren
 10. Kijk je huiswerk na
 11. Concentreer je
 12. Controleer je antwoorden nog een keer na de toets

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor wiskunde gehad. Succes!

Gepubliceerd op 11 augustus 2020

Er zijn 22 reacties op dit artikel

 1. Ik sta nu gemiddeld voor wiskunde een 3.1, maar wil echt geen bijles volgen. Ik maak mijn huiswerk en let op in de les… wat moet ik nu doen?!!

 2. Hey, ik heb meer last van meetkunde. ik begrijp de les en hehaal thuis samen met mijn mama en doe dezelfde offeningen maar ik scoor echt niet goed. wat moet ik doen?

   1. halllo ik ben mootje abdullah ik du basis en wiskunde better kan ik hoop jij mij bijles gevven fjine daag.

    Buste grutten, mootje

  1. ik zou dan math with menno kijken bij elk hoofdstuk en de paragraaf maken en vooral goed de theorie lezen. Ook is het handig om diagnostische toets, herhaling en gemengde opgaven te maken dan heb je al een beetje inzicht in wat je op de toets zou kunnen krijgen.

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X