Ga naar de inhoud

Wat betekent cum laude? Cum laude slagen doe je zo!

 • Alan Tseng
Cum laude betekenis eindexamen slagen tips titel

Cum laude: wat betekent dat? Wanneer ben je cum laude geslaagd voor het eindexamen? In dit artikel vind je alles wat je hoeft te weten over het judicium cum laude.

Wat betekent cum laude?

Cum Laude is een toekenning op de diploma van leerlingen die geslaagd zijn voor het eindexamen, waarbij het gemiddelde van de eindcijfers onafgerond 8,0 of hoger is.

De voorschriften en eisen van de toekenning judicium cum laude staan vastgelegd in Artikel 52a van het Eindexamenbesluit VO. De eisen zijn verschillend per schoolniveau.

De term “cum laude” betekent “met lof” en komt uit het Latijn. “Cum” betekent “met“. “Laus” betekent “lof“.

cum laude betekenis eindexamen slagen tips latijn

Achtergrond van het judicium cum laude op middelbare scholen

Sinds het schooljaar 2015 – 2016 is het judicium cum laude een officieel predicaat in het voorgezet onderwijs. Sander Dekker, de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft daarvoor gezorgd met als doel goed presterende leerlingen een erkenning te bieden.

Hij schreef het volgende op 9 april 2015 in een kamerbrief (bron)

Met ingang van schooljaar 2015/2016 kunnen scholen bijzondere prestaties van leerlingen in vmbo, havo of vwo zichtbaar maken met een judicium cum laude op hun diploma. Hiervoor bereid ik een aanpassing van het Eindexamenbesluit voor. Het judicium geeft erkenning voor hoge prestaties van leerlingen, zoals dat in het wetenschappelijk onderwijs gebruikelijk is.’

cum laude betekenis eindexamen slagen tips wettelijk

Wanneer ben je cum laude geslaagd voor het eindexamen?

Eisen cum laude slagen per niveau

Let op: bij een gemiddelde van 7,99 slaagt een leerling niet cum laude.

Vwo

Een leerling is cum laude geslaagd voor het eindexamen vwo als zijn examen voldoet aan de volgende eisen:

 • Het gemiddelde voor de vakken in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel, het combinatiecijfer en het hoogste cijfer uit het vrije deel moet minimaal een 8,0 zijn.
 • Bij geen enkel vak mag het eindcijfer lager dan een 7,0 zijn.
 • Extra vakken tellen niet mee.

Havo

Een leerling is cum laude geslaagd voor het eindexamen havo als zijn examen voldoet aan de volgende eisen:

 • Het gemiddelde voor de vakken in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel, het combinatiecijfer en het hoogste cijfer uit het vrije deel moet minimaal 8,0 zijn.
 • Bij geen enkel vak mag het eindcijfer lager dan een 6,0 zijn.
 • Extra vakken tellen niet mee.

Vmbo-tl en vmbo-gl

Een leerling is cum laude geslaagd voor het eindexamen vmbo-tl of vmbo-gl als zijn examen voldoet aan de volgende eisen:

 • Het gemiddelde voor de vakken Nederlandse taal, Engelse taal, maatschappijleer, de algemene vakken van het profieldeel, het vak uit het vrije deel waar je het hoogste eindcijfer voor hebt gehaald (alleen Vmbo-tl) en het algemene vak uit het vrije deel of het combinatiecijfer (alleen vmbo-gl) minimaal 8,0 moet zijn.
 • Bij geen enkel vak mag het eindcijfer lager dan een 6,0 zijn.
 • Extra vakken tellen niet mee.

Vmbo-bb en vmbo-kb

Een leerling is cum laude geslaagd voor het eindexamen vmbo-bb of vmbo-kb als zijn examen voldoet aan de volgende eisen:

 • Het gemiddelde voor de de twee algemene vakken uit het profieldeel, het profielvak, en het combinatiecijfer (gemiddelde eindcijfer van de beroepsgerichte keuzevakken) moet minimaal een 8,0 zijn.
 • Bij geen enkel vak mag het eindcijfer lager dan een 6,0 zijn.
 • Extra vakken tellen niet mee.

Cum laude op hogescholen / universiteiten

Ook op hogescholen en universiteiten wordt de vermelding “cum laude” gebruikt. Bij studenten die met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. De eisen ervoor zijn verschillende op hogescholen en universiteiten en zijn anders dan in het middelbare onderwijs niet wettelijk vastgelegd. Universiteiten en hogescholen regelen dat in hun OER (onderwijs- en examenregeling).

Veelgestelde vragen over cum laude

Is cum laude slagen moeilijk?

Slechts een klein percentage van alle eindexamenkandidaten slagen cum laude. In dat opzichte is cum laude slagen niet makkelijk. Aan de andere kant is het zeker niet onhaalbaar. Door hard te werken en consistent hoge cijfers te halen wordt het mogelijk het judicium cum laude op je diploma te ontvangen

Wat is het verschil tussen cum laude, magna cum laude, en summa cum laude?

Cum laude is de enige officiële erkende aanduiding voor geslaagde eindexamenkandidaten. Magna cum laude en summa cum laude worden op sommige middelbare scholen gebruikt, maar zijn niet wettelijk vastgelegd.

Op hogescholen en universiteiten bestaan de aanduidingen magna cum laude en summa cum laude wel. Magna cum laude werd toegereikt bij een gemiddelde cijfer van 8,5 of hoger, summa cum laude bij een gemiddelde cijfer van 9,0 of hoger.

Wat is het voordeel van cum laude slagen?

Als je cum laude bent geslaagd word je niet automatisch toegelaten tot een vervolgstudie. Wel vergroot het je kans toegelaten te worden, vooral bij numerus-fixus studies.

cum laude betekenis eindexamen slagen tips vwo havo vmbo

15 tips om cum laude te slagen voor het eindexamen

1. Zorg voor goede motivatie

Het begint allemaal met je motivatie. Als je cum laude wilt slagen moet je duidelijk weten waarom je het wilt. Hier zijn goede redenen om je best te doen voor school.

Misschien wil je toegelaten worden aan een top universiteit of een numerus-fixus studie volgen. Slechte redenen zijn om je ouders blij maken (het gaat om jou) en om op te scheppen over je cijfers (dat hoeft niet).

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

2. Wees ambitieus: het gaat om je mindset

Je moet een brandend ambitie hebben om cum laude te slagen. Slim zijn is niet genoeg. Je moet geloven dat je niet alleen je best kunt doen, maar ook de beste kunt zijn. Het gaat om je mindset. Je moet weten dat je ongelooflijk hoge cijfers kunt halen. Laat je niet tegenhouden door een tekort aan zelfvertrouwen.

Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen

3. Bedenk wat je bereid bent op te geven

Je kunt niet alles hebben. Als je cum laude wilt slagen zul je toch iets moeten opofferen. Je moet dan vaak twee kiezen uit goede cijfers, vrije tijd en slaap.

social life sleep triangle

4. Leer hoe je hoge cijfers haalt

Het is extreem belangrijk om te leren hoe je hoge cijfers haalt. Want je zult echt hoge cijfers moeten halen om een 8,0 gemiddeld te staan. Bedenk een goede methode voor jezelf.

Lees ook: Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!

5. Leer hoe je het beste leert

Iedereen leert op zijn eigen manier. Het is ontzettend goed om te ontdekken hoe jij effectief leert. Of je nou woordjes leert of gaat oefenen voor een wiskunde toets, creëer een formule. een gids, een stappenplan waarmee je altijd het beste resultaat behaalt bij toetsen.

6. Discipline en focus zijn noodzakelijk

Je moet discipline en wilskracht hebben om te leren. Je mag niet de hele dag op Instagram zitten. Ga leren voor je proefwerk! Focussen! Laat je niet afgeleid worden door alle afleidingen om je heen.

7. Bepaal wat je voor elk vak afgerond moet staan om cum laude te slagen / staan

Voordat het schooljaar begint moet je een lijst maken van alles vakken die je hebt. Zet achter elk vak hoe hoog je ervoor moet staan als je een 8,0 gemiddeld wilt staan. Hier onder is een voorbeeld van vijf vakken. Je zult in de werkelijkheid meer vakken hebben.

Let op dat cum laude wordt berekend met afgeronde cijfers. Een 7,5 is een 8, maar een 8,4 is ook een 8.

VakVereiste afgeronde cijfer om cum laude te slagen
Vak A8
Vak B8
Vak C7
Vak D9
Totaal: 4 vakkenGemiddelde: 8,0

8. Haal aan het begin van het schooljaar extra hoge cijfers

cum laude betekenis eindexamen slagen tips eisen per niveau

Je gemiddelde afgeronde cijfers van alle vakken gaat gedurende het schooljaar alleen maar dalen. Het word nou eenmaal alleen maar moeilijker. Zorg voor een goede start. Probeer voor alle vakken een 8 of een 9 te staan.

9. Werk met andere “goede” leerlingen samen

Als je een groepsopdracht moet maken met meerdere leerlingen is het slim om met leerlingen samen te werken die serieus hun best doen. Je haalt dan niet alleen hogere cijfers, je hoeft dan niet alles te doen, omdat je teamgenoten hard werken. Belangrijk voor je profielwerkstuk.

10. Doe je best voor alle vakken en toetsen: ga altijd voor de 10

Als je gaat voor een voldoende haal je maximaal een voldoende. Als je gaat voor een 8 haal je maximaal een 8. Ga ALTIJD voor de 10. Je hebt kans om een 10 te halen.

11. Je moet consistent hoge cijfers halen

Als je cum laude wilt slagen moet je consistent hoge cijfers halen. Dat betekent dat je moet proberen goed voorbereid naar elke toets te gaan, zodat elke toets op z’n minst “prima” gaat. Het moeilijk is dat een onvoldoende je gemiddelde meteen erg omlaag trekt.

12. Leer goed omgaan met stress

Er zullen momenten zijn wanneer je extreem veel stress gaat krijgen door school. Denk bijvoorbeeld aan de toetsweek, of als je nog niet hebt geleerd voor een toets die zwaar meetelt. Leer omgaan met stress. Je gaat niet cum laude slagen zonder stress!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

13. Cijfers voor je schoolexamen / eindexamen zijn belangrijk

Deze toetsen tellen erg zwaar mee en beïnvloeden wat er op jouw rapport komt te staan. Voor zulke toetsen moet je extreem uitsloven. Zo hard je best doen dat je niks anders kan halen dan een 10. Begin een week van tevoren met leren. Schrijf je boek 5 keer over. Doe alles wat nodig is om een goed cijfer te halen.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

14. Zorg dat je echt een vak goed kunt: Werk en leer vooruit

Als je nu terug zou gaan naar groep 8. Je maakt dan een toets over de tafels. De toets is dan toch super makkelijk? Je haalt dan sowieso een 10. Als je echt goed bent in een vak haal je zonder moeite hoge cijfers ervoor.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

15. Hard werken

Cum laude slagen voor het eindexamen is geen makkelijke klus. Het is hard werken. Je moet bloed, zweet en tranen erin stoppen. Maar dan krijg je wel een eervolle vermelding op je diploma!

15 tips om cum laude te slagen voor het eindexamen: samengevat

 1. Zorg voor goede motivatie
 2. Wees ambitieus: het gaat om je mindset
 3. Bedenk wat je bereid bent op te geven
 4. Leer hoe je hoge cijfers haalt
 5. Leer hoe je het beste leert
 6. Discipline en focus zijn noodzakelijk
 7. Bepaal wat je voor elk vak afgerond moet staan om cum laude te slagen / staan
 8. Haal aan het begin van het schooljaar extra hoge cijfers
 9. Werk met andere “goede” leerlingen samen
 10. Doe je best voor alle vakken en toetsen: ga altijd voor de 10
 11. Je moet consistent hoge cijfers halen
 12. Leer goed omgaan met stress
 13. Cijfers voor je schoolexamen / eindexamen zijn belangrijk
 14. Zorg dat je echt een vak goed kunt: Werk en leer vooruit
 15. Hard werken

Bronvermelding

Artikel 52a van het Eindexamenbesluit VO

Gepubliceerd op 15 februari 2021

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X