Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)

huiswerk maken tips featured image title

Huiswerk maken, hoe stom je het ook vindt: Je moet het wel doen. Gelukkig hebben wij hier 14 tips om snel, efficiënt, en makkelijk je huiswerk te maken! Zo heb je alles altijd mooi op tijd af, en haal je ook betere cijfers op school!

Snel huiswerk maken: 14 tips

1. Maak je huiswerk!

maak je huiswerk altijd
maak je huiswerk altijd

Je denkt misschien dat huiswerk nutteloos is, maar dat is het niet!

 • Je leert meer als je je huiswerk maakt. Dit is vooral waar bij bèta-vakken zoals wiskunde en natuurkunde. Daarbij leer je niet alleen door de theorie te leren, maar vooral door veel oefeningen te maken! Je zit op school om te leren, dus maak je huiswerk, want daar leer je van! (Dat klinkt flauw, maar het is gewoon zo)
 • Je haalt dan betere cijfers. Wie wilt dat nou niet! Als je je huiswerk maakt, zal je de stof beter begrijpen en dus ook betere cijfers halen op school!
 • Met huiswerk versterk je wat je hebt geleerd op school. Je hersens onthouden dingen beter als je ze vaak behandelt, dus leer niet alleen voor toetsen, maak ook tussendoor je huiswerk, dat maakt het voorbereiden van een toets veel makkelijker!

2. Plannen!

Voordat je begint aan je huiswerk is het super belangrijk om te plannen. Ik ga binnenkort een fantastische post daarover schrijven, die zal ik zo linken!

Lees ook: Huiswerk Plannen in 6 Stappen

In het kort plan je zo je huiswerk:

 • Je maakt een weekoverzicht, waarin je noteert wat je wanneer af moet hebben. Schrijf ALLES op, dus ook je buitenschoolse activiteiten, toetsen en afspraken, enz.
 • Daarna ga je je tijd indelen. Bedenk wanneer je welke huiswerk-opgaven gaat maken, of je die in een keer kan maken of als je meerdere dagen nodig hebt. Let ook op of je toetsen hebt: Moet je dan iets eerder aan je huiswerk beginnen?
 • Aan de slag! Schrijf een korte lijstje op van alles wat je wilt doen voor die dag: En maak dat gewoon af! Nadat je klaar bent vink je alles af, en kan je gerust gaan ontspannen!

3. Motivatie

Ik ga binnenkort ook een artikel schrijven over motivatie bij het maken van je huiswerk: Dat komt er ook aan!

Eigenlijk zit het zo: zonder de juiste motivatie zal je nooit snel je huiswerk afhebben, en ook nog iets eraan hebben. Wat je moet doen is dus goed voor jezelf weten waarom je huiswerk maakt. Geloof me, met motivatie kan je alles doen, en ook nog plezier erin hebben.

 • Goede redenen om huiswerk te maken
 • Slechte redenen om huiswerk te maken
  • Het moet wel…

Focussen terwijl je huiswerk maakt

Dit is een van de problemen waar super veel leerlingen (waaronder ik) last van hebben. Het is echt moeilijk om lange tijd aan een saaie opdracht voor geschiedenis te werken, zonder afgeleid te raken. Wat kan je doen om beter te focussen? Hier zijn enkele manieren om beter te concentreren terwijl je huiswerk maakt: Bekijk Tip 4, 5, 6 en 7.

4. Doe je telefoon weg!

Het is echt moeilijk, ontzettend moeilijk… Het is gewoon zo veel leuker om even rustig achterover te leunen en wat YouTube te kijken… Of om even Tipsvoorschool.nl te bezoeken… Wat je nu doet 😉

Wat je kunt proberen is om je telefoon in een andere kamer/verdieping te plaatsen, waardoor je minder zin hebt om hem te pakken, omdat je dan verder moet lopen.

5. Kauwgom

Het blijkt dat het gebruik van kauwgom helpt bij het concentreren (Bron) Het idee zou zijn dat je hersens door de beweging van je kaak en tong meer bloed, en dus ook meer zuurstof ontvangt, waardoor je dus beter kunt concentreren en dus ook sneller en efficiënter je huiswerk kan maken!

Dit werkt niet per se voor iedereen, dus ga bij jezelf na of het echt helpt.

6. Muziek luisteren

Sommige mensen kunnen beter werken met muziek, vooral in een lawaaierige omgeving. Muziek kan andere afleidingen blokkeren en zorgen dat je goed doorwerkt. Aan de andere kant kan je juist door muziek afgeleid worden… Ik zou bij talen nooit muziek met tekst doen, want hoor je te veel stemmen in je hoofd;)

Ook muziek werkt niet per se voor iedereen, dus ga bij jezelf na of het echt helpt.

7. Zorg altijd voor een nette bureau

Vergeet dus niet dagelijks je bureau (en je kamer) goed op te ruimen! Als er verrotte bananenschillen, vieze zakdoekjes en een paar verscheurde Donald Ducks op je tafel zit, zal je nooit lekker kunnen werken! Besteed dus een beetje tijd om de rommel op te ruimen! Je zult er geen spijt van krijgen, omdat je dan uiteindelijk sneller je huiswerk afhebt!

8. Eerst de vragen lezen, of de uitleg?

Je hebt vast weleens gehoord dat je eerst de vragen kunt lezen van een opdracht, en vervolgens de uitleg om aan je antwoord te komen: Wat is nou beter? Het is altijd handig om eerst even kort de vragen door te nemen om te weten waar je op moet letten in de uitleg, maar het is ook niet erg om eerst in je eigen tempo de tekst te lezen.

Doe dus gewoon wat je handiger vindt!

9. Gebruik het internet!

Soms kan je gewoon niet genoeg informatie in je schoolboeken vinden, of je snapt de uitleg in je boek niet: Gebruik dan het internet! Je kunt er enorm veel handige hulpmiddelen, oefenopgaves, en filmpjes vinden die je zullen helpen. (Zoals deze site!)

Zoek alleen niet gelijk antwoorden op: Denk er zelf goed over na, en probeer te snappen hoe je op een antwoord bent gekomen!

10. Doe je best

Je kunt echt veel meer dan je denkt. Als je echt alles geeft en 100% levert, kan ik je garanderen dat je je huiswerk voor de hele week af kan maken in een dag. Dat hoeft natuurlijk niet, maar ik wilde je gewoon erop herinneren dat je meer kunt dan je denkt.

11. Neem pauzes

Je hersens hebben rust nodig, dus zorg ervoor dat je om de 20-30 een korte pauze neemt. Sta even op, beweeg, en zorg dat je weer klaar bent om hard aan de slag te gaan! Als je te lang doorwerkt zal je efficiëntie dalen, en je kan ook uitgeput raken.

12. Drink voldoende water

Je hebt water nodig om goed te functioneren. Zorg dat je gehydrateerd bent, en je zult je veel lekkerder voelen tijdens het maken van je huiswerk. Je het dan minder kans op benauwdheid of hoofdpijn.

Vergeet ook niet een raampje open te doen, zodat je genoeg zuurstof krijgt!

13. Begin bij het moeilijkste

Kijk: Als je net begint met werken zit je nog vol energie: Dat kan je gebruiken om de moeilijkste opgaven alvast af te maken, zodat je dat uit de weg hebt. Later word je moe, en worden de moeilijke opgaven alleen maar nog moeilijker… Dus doe eerst wat je niet wilt doen, al is het moeilijk…

14. Beloon jezelf

Beloof jezelf dat je een beloning krijgt als je je huiswerk af hebt gemaakt. Het geeft je iets om naar toe te werken, en dat het gevoel om iets te krijgen wat je hebt verdient is buitengewoon heerlijk. Het is belangrijk om jezlef even eenschouderklopje te geven, want je hebt het immers verdiend!

Je kan bijvoorbeeld jezelf trakteren op een ijsje, of gewoon even lekker te gamen.

Snel huiswerk maken: 14 geweldige tips (samengevat)

 1. Maak je huiswerk!
 2. Plannen!
 3. Motivatie
 4. Focussen terwijl je huiswerk maakt
 5. Doe je telefoon weg
 6. Kauwgom
 7. Muziek luisteren
 8. Zorg altijd voor een nette bureau
 9. Eerst de vragen lezen, of de uitleg?
 10. Gebruik het internet!
 11. Doe je best
 12. Neem pauzes
 13. Drink voldoende water
 14. Begin bij het moeilijkste
 15. Beloon jezelf

Dat was het! Ik hoop dat je met deze tips sneller, makkelijker en efficiënter je huiswerk kan maken! Succes!

10 reacties op “Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)”

 1. Hallo bedank voor het maken van deze site! Hij heeft me veel geholpen! Zou je ook een hoe hou je je aan je planning kunnen maken? Groetjes van Luna!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *