Meteen naar de inhoud

Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

huiswerk maken tips featured image title

Op de middelbare school heb je veel meer huiswerk dan op de basisschool. Hoeveel tijd leerlingen op de middelbare school besteden aan huiswerk verschilt. Meestal besteed je op de middelbare school tussen de 1 en 2 uur aan huiswerk per dag.

Huiswerk maken is niet altijd de leukste bezigheid. In dit artikel vind je 14 tips om snel en effectief huiswerk te maken. Zo heb je alles altijd op tijd af, zodat je betere cijfers haalt en ook nog meer vrije tijd krijgt! Heb je moeite met het maken van huiswerk? Lees lekker verder.

Gratis huiswerkplanner downloaden (pdf)

Hieronder is de gratis Tipsvoorschool.nl huiswerkplanner voor de middelbare school. De planning is gratis te downloaden als pdf. Deze huiswerk kun je downloaden en printen.

14 tips voor het maken van huiswerk

1. Maak je huiswerk

maak je huiswerk altijd

Je denkt misschien dat huiswerk nutteloos is, maar dat is het niet. Als je je huiswerk maakt, begrijp je de stof beter begrijpen en dus ook betere cijfers halen op school!

Je leert meer als je je huiswerk maakt. Dit is vooral waar bij bèta-vakken zoals wiskunde en natuurkunde. Daarbij leer je niet alleen door de theorie te leren, maar vooral door veel oefeningen te maken. Je zit op school om te leren, dus maak je huiswerk, want daar leer je van.

Met huiswerk versterk je wat je hebt geleerd op school. Je hersenen onthouden dingen beter als je ze vaak herhaalt, dus leer niet alleen voor toetsen, maak ook tussendoor je huiswerk, dat maakt het voorbereiden van een toets veel makkelijker!

2. Plannen

Voordat je begint aan je huiswerk is het super belangrijk om te plannen. Plannen is nuttig omdat je zo je huiswerk goed verdeelt over je de tijd die je hebt. Zo zorg je dat je zonder stress je huiswerk af krijgt.

 1. Je maakt een weekoverzicht, waarin je noteert wat je wanneer af moet hebben. Schrijf ALLES op, dus ook je buitenschoolse activiteiten, toetsen en afspraken, enz.
 2. Daarna ga je je tijd indelen. Bedenk wanneer je welke huiswerk-opgaven gaat maken, of je die in een keer kan maken of als je meerdere dagen nodig hebt. Let ook op of je toetsen hebt: Moet je dan iets eerder aan je huiswerk beginnen?
 3. Aan de slag! Schrijf een korte lijstje op van alles wat je wilt doen voor die dag: En maak dat gewoon af! Nadat je klaar bent, vink je alles af, en kan je gerust gaan ontspannen!

Download onderaan de gratis Tipsvoorschool.nl huiswerkplanner (pdf)

3. Zoek motivatie

Zonder motivatie ga je wordt het lastig je huiswerk te maken.

10 tips voor meer motivatie voor school

 1. Ruim je kamer op
 2. Maak een lijst van alle schoolwerk waarbij je achterloopt
 3. Bedenk waarom je je best wilt doen voor school
 4. Als je je best doet ga je over
 5. Wees positief
 6. Doe actief mee in de les
 7. Stel doelen voor jezelf
 8. Zorg voor jezelf
 9. Hou je uiteindelijke doel in zicht
 10. Beloon jezelf

10 redenen om je best te doen voor school

 1. Als je je best doet, ga je over
 2. Wat je op school leert is niet nutteloos
 3. Je maakt je ouders en jezelf trots
 4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 6. Je cijfers maken wel uit
 7. Je wilt geen spijt hebben later
 8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 9. Je kunt het echt!
 10. Zoek je eigen motivatie

Focussen terwijl je huiswerk maakt

Dit is een van de problemen waar veel leerlingen last van hebben. Het is moeilijk om lange tijd aan huiswerk te zitten zonder afgeleid te raken. Hier zijn enkele manieren om beter te concentreren terwijl je huiswerk maakt.

4. Doe je telefoon weg

Het is moeilijk om je telefoon weg te doen. Hieronder zijn 7 tips om niet door je telefoon afgeleid te raken terwijl je je huiswerk maakt.

 1. Zet je telefoon op stil
 2. Doe je telefoon in een andere kamer
 3. Ga geconcentreerd aan het werk
 4. Bepaal voor jezelf wanneer je je telefoon mag gebruiken
 5. Sociale media? Spelletjes? Bepaal waardoor je wordt afgeleid
 6. Vraag iemand je telefoon op te bergen
 7. Jij bepaalt zelf of je afgeleid wordt

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

5. Kauwgom

Het blijkt dat het gebruik van kauwgom helpt bij het concentreren (bron) Het idee is dat je hersens door de beweging van je kaak meer bloed, en dus ook meer zuurstof ontvangt, waardoor je dus beter kunt concentreren en dus ook sneller en efficiënter je huiswerk kan maken!

Lees ook: Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!

6. Muziek luisteren

Sommige mensen kunnen beter werken met muziek, vooral in een lawaaierige omgeving. Muziek kan andere afleidingen blokkeren en zorgen dat je goed doorwerkt. Aan de andere kant kun je juist door muziek afgeleid worden.

Ik zou bij talen nooit muziek met tekst doen, want hoor je te veel stemmen in je hoofd. Muziek werkt niet per se voor iedereen, dus ga bij jezelf na of het echt helpt.

Lees ook: 12 tips voor leestoetsen Engels, Frans, Duits en Nederlands

7. Zorg altijd voor goede werkomgeving

Vergeet dus niet dagelijks je bureau (en je kamer) goed op te ruimen! Als er verrotte bananenschillen, vieze zakdoekjes en een paar verscheurde Donald Ducks op je tafel zit, zal je nooit lekker kunnen werken! Besteed dus een beetje tijd om de rommel op te ruimen! Je zult er geen spijt van krijgen, omdat je dan uiteindelijk sneller je huiswerk af hebt.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk)

8. Eerst de vragen lezen, of de uitleg?

Je hebt vast weleens gehoord dat je eerst de vragen kunt lezen van een opdracht, en vervolgens de uitleg om aan je antwoord te komen: wat is nou beter?

Het is altijd handig om eerst even kort de vragen door te nemen om te weten waar je op moet letten in de uitleg, maar het is ook niet erg om eerst in je eigen tempo de tekst te lezen. Doe dus gewoon wat je handiger vindt!

Lees ook: Frans of Duits kiezen? Een groot dilemma

9. Gebruik het internet

Soms kun je gewoon niet genoeg informatie in je schoolboeken vinden, of je snapt de uitleg in je boek niet: Gebruik dan het internet! Je kunt er enorm veel handige hulpmiddelen, oefenopgaven, en filmpjes vinden die je zullen helpen.

Zoek alleen niet gelijk antwoorden op: denk er zelf goed over na, en probeer te snappen hoe je op een antwoord bent gekomen!

10. Doe je best

Je kunt echt veel meer dan je denkt. Als je echt je best doet kun je waarschijnlijk je huiswerk voor de hele week in een dag afmaken. Dat hoeft natuurlijk niet, maar onthou dat je veel kan als je je best doet en focust.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

11. Neem af en toe pauze

Je hersens hebben rust nodig, dus zorg ervoor dat je om de 20-30 een korte pauze neemt. Sta even op, beweeg, en zorg dat je weer klaar bent om hard aan de slag te gaan! Als je te lang doorwerkt zal je efficiëntie dalen, en je kan ook uitgeput raken.

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

12. Drink voldoende water

Je hebt water nodig om goed te functioneren. Zorg dat je gehydrateerd bent, en je zult je veel lekkerder voelen tijdens het maken van je huiswerk. Je het dan minder kans op benauwdheid of hoofdpijn. Vergeet ook niet een raampje open te doen, zodat je genoeg zuurstof krijgt!

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

13. Begin bij het moeilijkste

Als je net begint met werken zit je nog vol energie: Dat kan je gebruiken om de moeilijkste opgaven alvast af te maken, zodat je dat uit de weg hebt. Later word je moe, en worden de moeilijke opgaven alleen maar nog moeilijker. Dus doe eerst wat je niet wilt doen, al is het moeilijk.

Lees ook: Samenvatten: een goede samenvatting maken doe je zo (15 tips)

14. Beloon jezelf

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

Beloof jezelf dat je een beloning krijgt als je je huiswerk af hebt gemaakt. Het geeft je iets om naar toe te werken, en dat het gevoel om iets te krijgen wat je hebt verdient is buitengewoon heerlijk. Het is belangrijk om jezelf even schouderklopje te geven, want je hebt het verdiend.

Huiswerk plannen stappenplan

Huiswerk plannen doe je zo!

 1. Maak / gebruik een huiswerk planner

  Download een huiswerkplanner of maak je eigen overzicht. Wat je nodig hebt is een tabel met zeven kolommen en rijen voor elk vak dat je hebt. Schrijf onderaan elke dag wat je buiten school nog meer moet doen. Download de Tipsvoorschool.nl huiswerkplanner onderaan dit artikel.

 2. Schrijf op wat je wanneer af moet hebben

  Noteer wat je wanneer af moet hebben in je huiswerkplanner. Schrijf op wat voor huiswerk of toetsen je hebt voor welk vak op welke dag. Schrijf ook je buitenschoolse activiteiten op.

 3. Markeer de toetsen en deadlines

  Toetsen en deadlines voor verslagen hebben altijd voorrang. Markeer die in je planning.

 4. Schrijf op hoeveel tijd je moet besteden

  Schrijf in elk vakje op hoeveel tijd je moet besteden. Probeer je dan ook aan die hoeveelheid tijd te houden bij het maken van je huiswerk.

 5. Aan de slag!

  Vervolgens komt het moeilijkste: het huiswerk maken:)

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

Huiswerk maken en plannen: 14 tips samengevat

 1. Maak je huiswerk
 2. Plannen
 3. Zoek motivatie
 4. Doe je telefoon weg
 5. Kauwgom
 6. Muziek luisteren
 7. Zorg voor een goede leeromgeving
 8. Eerst de vragen lezen, of de uitleg?
 9. Gebruik het internet
 10. Doe je best
 11. Neem af en toe pauze
 12. Drink voldoende water
 13. Begin bij het moeilijkste
 14. Beloon jezelf

Vergeet niet de gratis Tipsvoorschool.nl huiswerkplanner te downloaden!

Gepubliceerd op 18 augustus 2020

Er zijn 11 reacties op dit artikel

 1. Bedankt voor de tips, ik heb namelijk wel eens last van huiswerk omdat ik geen zin heb om het te maken:( Maar met deze tips kan ik echt veel!

 2. Hallo bedank voor het maken van deze site! Hij heeft me veel geholpen! Zou je ook een hoe hou je je aan je planning kunnen maken? Groetjes van Luna!

  1. Hoi Rachel, bedankt voor reactie, ik weet precies wat je bedoelt! Maar ik heb nog niet een artikel daarvoor geschreven… (ga ik misschien binnenkort doen!) Ik raad je wel aan dit dit artikel even te bekijken: https://tipsvoorschool.nl/motivatie-voor-school-tips/

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X