Stoppen met Instagram: dit moet je weten!

Stoppen met Instagram waarom tips

Als je ’s ochtends wakker wordt, kijk je even op Instagram. Als je thuiskomt van school, kijk je even op Instagram. Zelfs als je huiswerk maakt, kijk je toch maar even op Instagram. ’s Avonds voor het slapen kijk je weer even op Instagram.

We gebruiken bijna allemaal veel sociale media. Misschien iets te veel?

10 redenen om te stoppen met Instagram

1. Instagram is tijdverspilling

stoppen met Instagram tijd

Eigenlijk heb je helemaal niks aan Instagram.

Ik gebruikte zelf ongeveer een uur Instagram per dag. In een dag heb je 24 uur, waarvan je ongeveer 8 uur aan slaap besteedt en 8 uur aan school.

Daarnaast moet je ook nog tijd vinden voor sport, hobby’s, eten, ontspannen en natuurlijk huiswerk. Het is dan absurd om elke dag een uur tijd te verspillen aan iets waar je niks aan hebt.

1 uur per dag is 365 uur per jaar! Met 365 uur kan je zo veel doen! Als ik die tijd had besteed aan basketbal, had ik waarschijnlijk in de eredivisie kunnen spelen.

2. Meer focus

Je wordt heel makkelijk afgeleid door Instagram. Wanneer je lekker aan het werk bent, krijg je vaak uit het niets een verlangen om even Instagram te bekijken.

Daardoor werk je niet efficient, waardoor je minder snel je werk afkrijgt. Ik wil zelf meer focus hebben in mijn leven en niet continu afgeleid worden.

3. Instagram is niet eens zo leuk

Ik zat een keertje met een vriend te praten over Instagram. Het vertelde mij toen zuchtend dat Instagram niet eens zo leuk is.

Toen besefte ik dat de meeste mensen niet Instagram gebruiken omdat het leuk is. Je brein vindt het gewoon “leuk” om steeds al je (nutteloze) informatie binnen te krijgen.

Daarnaast gebruiken sociale media allemaal manieren om je “hooked” te krijgen aan hun app, zodat ze door jou, meer geld kunnen verdienen met reclames.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen +75 dingen waar je blij van wordt

4. Instagram is slecht voor je mentale gezondheid

Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat sociale media negatieve effecten voor je fysieke en mentale gezondheid kan hebben. En dat is niet verbazend:

  • Je kunt druk voelen om altijd al jouw leuke ervaringen te delen op Instagram.
  • Je kan minder tevreden worden met je eigen leven omdat je steeds de “perfecte” levens van anderen ziet.
  • Instagram laat lang niet altijd de werkelijkheid zien: mensen laten alleen de mooie kanten van hun leven zien
  • Instagram is verslavend, waardoor je zomaar uren lang doelloos kan gaan scrollen door je feed…

5. Fomo: fear of missing out

Ik kan me voorstellen dat veel mensen weleens “fear of missing out” (fomo) ervaren. Wanneer je steeds foto’s ziet van je vrienden die leuke dingen doen, kun je het gevoel krijgen dat je iets mist.

Maar dat is echt irrationele onzin. In dit grappige filmpje wordt uitgelegd waarom fomo onzin is:

7. Instagram is verslavend

Instagram is net als alle andere sociale media ontworpen om verslavend te zijn. Ze willen immers zo veel mogelijk geld verdienen met reclames.

Over het algemeen is het slim om verslavende dingen te vermijden. Want voorkomen is beter dan genezen!

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021 (SMART doelen)

8. ’s Avonds urenlang doelloos scrollen door Instagram is triest

Dit is de grootste reden waarom ik Instagram heb verwijderd: het is ontzettend zielig om thuis, in je eentje, je leven verspillend, eindeloos te scrollen op je telefoon. Dat terwijl er zo veel andere geweldig toffe dingen te doen zijn in het leven zijn!

Lees ook: Meer zelfvertrouwen krijgen: 20 eenvoudige tips en oefeningen

9. Te veel informatie

Instagram code

Als je 5 seconden besteedt per post, bekijk je 10 minuten op Instagram al 120 posts. In een uur heb je dan al minstens 720 posts gezien!

Probeer je te realiseren hoe ontzettend veel informatie dat is. Hoe wil je dan nog iets leren op school als je hoofd al volgepropt is met dit vreselijke internetafval?

10. Betere cijfers halen

Dit is waar Tipsvoorschool.nl om draait. Leerlingen helpen betere cijfers te halen op school. Ook door te stoppen met Instagram haal je betere cijfers.

Je hebt meer focus, meer tijd, en minder nutteloze informatie is je hoofd. Ook doordat je ’s avonds laat niet doelloos door Instagram zit te scrollen, krijg je meer slaap!

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken


5 tips om te stoppen met Instagram

Het kan nogal lastig zijn om opeens te kappen met Instagram. Hieronder vind je 5 handige tips om te stoppen met Instagram!

stoppen met instagram succesvol

Tip 1. Waarom stop je met Instagram?

Weet duidelijk waarom je wilt stoppen met Instagram. Denk er goed over na en schrijf het het liefst op papier. Als je precies weet waarom je geen Instagram gebruikt, is het makkelijker om geen Instagram te gebruiken!

Lees ook: 100+ spreekbeurt onderwerpen voor groep 6, groep 7 en groep 8

Tip 2. Zoek een alternatief

Weet je zoveel mensen verslaafd zijn aan sociale media? Omdat zij ons een lekker gevoel geven. Je kunt met sociale media even wegduiken van de werkelijkheid en alle problemen in de wereld laten verdwijnen.

Je gebruikt Instagram omdat je via daarmee blijdschap wilt vinden. Ik raad je aan iets anders te vinden waar je ook van geniet. Zo is het voor mij basketballen en, natuurlijk, werken aan deze website!

Lees ook: Afgeleid door je telefoon? 7 eenvoudige tips

Tip 3. Beloon jezelf

Door jezelf te belonen blijf je gemotiveerd. Denk aan een hele dag lekker je favoriete serie kijken, of lekker jezelf (en misschien ook je vrienden) trakteren op een ijsje.

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

Tip 4. Vraag om hulp!

Samen ben je sterker dan alleen. Dit werkt heel goed:

  1. Ga naar iemand toe
  2. Zeg: “Als ik niet 30 dagen lang geen Instagram gebruik, krijg je 50 euro.”
  3. Gefeliciteerd, je gaat nu sowieso 30 dagen zonder Instagram overleven.

Tip 5: Word ergens goed in!

ergens heel goed in worden tips guitar oefenen

Heb je altijd willen uitblinken in iets? Dit is je kans! Omdat je nu veel meer tijd over hebt, kun je die tijd gebruiken om ergens echt goed in te worden! Je kunt ook een nieuwe hobby proberen te vinden.

Lees ook: Ergens heel goed in worden: 12 tips


30 dagen zonder Instagram: mijn ervaringen

(15 september 2020 – 15 oktober 2020)

Dag 1

Mijn eerste dag zonder Instagram ging eigenlijk erg makkelijk. Vaak ging ik wel onbewust naar mijn telefoon om op de Instagram-app te klikken, maar tevergeefs: die had ik al verwijderd.

Dag 2

Hmm… Is het nou echt zo makkelijk te stoppen met Instagram?! Ik heb zomaar een hele dag niet eraan gedacht!

Dag 3

Ik downloadde Instagram bijna opnieuw… Op het nippertje toch niet gedaan!

Dag 7

Mijn eerste week zonder Instagram! Ik denk dat het vanaf nu alleen maar makkelijker wordt, omdat ik al een week heb gehaald. Als ik nu op gaf, zou het zonde zijn!

Dag 10

Ik ben trots op mezelf dat ik al zo lang heb volgehouden. Geen Instagram gebruiken is eigenlijk prima! Ik zou zelfs, hoe raar het ook klinkt, zeggen dat ik meer “mindful” ben geworden.

Dag 14

Mijn tweede week zonder Instagram! Inmiddels ben ik al helemaal gewend aan het leven zonder Instagram. Ik verlang er eigenlijk niet meer naar. Mijn “Screen-Time” is met 40% gedaald en ik merk dat ik nu veel beter kan focussen op mijn werk.

Dag 15

Oh wat slecht van mij: Ik merk dat ik nu in plaats van Instagram veel meer websites zit te bezoeken en super vaak mijn WhatsApp en e-mail check… Ik moet daar echt meer op letten. Het lijkt wel alsof wanneer de ene slechte gewoonte weggaat, een andere zijn plaats neemt!

Dag 17

Het voelt echt goed om een pauze te nemen van sociale media. Het is, hoe cringe het ook klinkt, echt een verfrissende detox. Ik denk dat ik na deze 30 dagen waarschijnlijk niet weer Insta zal downloaden: het is eigenlijk fijner zonder Instagram.

Dag 21

Mijn derde week zonder Instagram: ik ben super trots op mezelf. Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou zijn gekomen. Ik voel me vrijer omdat ik nu één ding minder in mijn leven heb waarover ik moet nadenken.

Dag 22

Ik twijfel of ik later weer Instagram ga gebruiken. Instagram is op zich handig om contact te houden met vrienden. Misschien moet ik alleen in het weekend Instagrammen!

Dag 28

4 WEKEN ZONDER INSTAGRAM… wow, wat vliegt de tijd voorbij. Ik ben eerlijk gezegd erg tevreden met wat ik heb bereikt. Nog maar 2 dagen te gaan! Oeeeh, dit is zo spannend! Als ik dit haal, heb ik één van mijn doelen voor het schooljaar al bereikt!

Dag 30

HOERRRRAAAAAAAAA! Ik heb het gehaald! Pffff… Ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest. Deze 30 dagen vlogen echt voorbij, het is nu opeens al halverwege oktober. Ik ben heel blij.


Wat ik heb geleerd:

  • Je kunt echt wel zonder Instagram: Er gebeurt eigenlijk helemaal niks als je stopt met Instagram. Het is ook niet nodig om alles wat je doet te posten op Insta! Mooie herinneringen vergeet je niet zomaar, zelfs als je geen foto’s ervan hebt.
  • Het verbetert echt je focus: Ik concentreer me oprecht beter zonder Instagram. Dat is voor mij een groot voordeel.
  • Je hoeft niet helemaal te stoppen met Instagram: Je kunt ook gewoon één keer per maand Instagram checken en DM’s beantwoorden. Helemaal erzonder is nogal streng.

Ga ik weer verder met Insta?

Instagram

Ik ga nu even een paar minuten Instagram gebruiken, maar ik ben nu de baas over Instagram, niet anders om. Ik ga mezelf niet meer verbieden Instagram te gebruiken, maar ik vertrouw erop dat het goed komt!

Lees ook: Jezelf vergelijken met anderen: 7 redenen om dat niet te doen


Update februari 2021:

Ik werd toch weer iets te verslaafd aan Instagram. Ik ben het helemaal zat! Instagram draagt helemaal niks bij aan mijn leven.

Het verspilt alleen maar mijn waardevolle tijd. Door Instagram DALEN MIJN CIJFERS. Ik heb minder tijd om te slapen, leren en ontspannen…

Uiteindelijk is Instagram alleen een probleem als je erdoor afgeleid of verslaafd raakt. Als je het gewoon voor de lol gebruikt is het geen probleem.

Update 20 mei 2021:

Ik heb besloten om een jaar te stoppen met Instagram. Daar gaan we!

Maand 1: Gehaald! Het was eigenlijk super makkelijk!

Maand 2: Gehaald! Maar helaas één dagje toch Instagram gebruikt, omdat ik iemand wilde zoeken. Maargoed, voor de rest helemaal top!


Een medeleerling op mijn school onderzoekt voor haar Honours Programma het effect van Instagram op jongeren. Dit schreef ze over dit artikel:

“Wauw Alan! Wat tof. Ik vind dit echt super cool en ontzettend goed geschreven. Dit inspireert mij heel erg en ik kan me erin vinden omdat ik zelf ook al een maand of 2 geen Instagram meer heb. Daarvoor had ik het wel maar gebruikte ik het ongeveer 1x per week. Wat cool om te lezen dat meerdere mensen het doen. Alles waar jij over schrijft heb ik ook ervaren.”

The Social Dilemma

The Social Dilemma is een documentaire op Netflix over sociale media. Ik raad hem erg aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *