Stoppen met Instagram: Mijn tips en ervaringen (30 dagen challenge)

Stoppen met Instagram Titel

Ik ben gestopt met Instagram… In deze 30 Dagen Challenge ga ik kijken hoe mijn leven verandert als ik geen Instagram gebruik! Ook geef ik je wat praktische tips om te stoppen met Instagram!

DIsclaimer: Het doel van deze post is niet om jou te overtuigen te stoppen met Instagram. Ik vertel gewoon lekker eventjes rustig wat over mijn eigen ervaringen! Ik heb trouwens ook niet mijn account verwijderd, ik heb Insta alleen 30 dagen niet gebruikt.

Waarom ik ben gestopt met Instagram

Je wilt vast weten waarom ik (en misschien jij nu ook) stopte met Instagram: Nou, hieronder lees je dat!

Ik besteedde te veel tijd eraan

Ik gebruikte ongeveer een uur Instagram per dag. In een dag heb je 24 uur, waarvan je ongeveer 8 uur aan slaap besteedt, en 8 uur op school. Je blijft dan maar met 8 uur over… Als ik een heel uur aan Instagram verspil, betekent dat dat ik een achtste van mijn tijd daaraan besteed. Dat is toch absurd, gezien ik al nauwelijks tijd heb?

stoppen met Instagram tijd

En als je doorrekent: 1 uur per dag is 365 uur per jaar!!! Met 365 uur kan je zo veel doen! Wat nou als ik die tijd had besteed aan basketballen: Ik zou daar dan heel goed in kunnen worden. Ik zou waarschijnlijk al in de ere-divisie spelen! Wat zonde van mijn tijd!

Instagram vermindert je concentratie

Vaak word je onbewust afgeleid van je werk door Instagram… Je bent dan net zo lekker aan werk, wanneer je opeens de gedachte krijgt om even je feed te bekijken. Dat is niet alleen vreselijk voor je efficiëntie, je krijgt dan ook nog minder snel je werk af… Ik wil meer focus hebben in mijn leven en niet steeds afgeleid worden door van alles en nog wat.

Lees ook: Je Eerste Schooldag in de Brugklas Overleven (10 Tips!)

Instagram is slecht voor je (mentale) gezondheid!

Waarom is Instagram nou slecht voor je mentale gezondheid?

 • Je kunt druk voelen om altijd al jouw leuke ervaringen te delen op Instagram. Wanneer je “niks te posten hebt” kan je je onzeker voelen.
 • Kijken naar alle mooie beelden van andermans levens kan je minder tevreden maken over je eigen leven.
 • Instagram laat lang niet de werkelijkheid zien: Mensen laten meestal alleen de mooie kanten van hun leven zien
 • Instagram is verslavend, waardoor je zomaar uren lang doelloos kan gaan scrollen door je feed…

Ik scrolde vaak urenlang doelloos door mijn feed

Dit is de grootste reden waarom ik Instagram heb verwijderd: Het is ontzettend zielig om thuis, in je eentje, je leven verspillend, eindeloos te scrollen op je telefoon. Dat terwijl er zoveel geweldige dingen in het leven zijn!

En… dus heb ik Instagram verwijderd

Ik verwijderde de app uit mijn telefoon, en beloofde mezelf vastberaden minstens een maand lang een Instagram te gebruiken. Zo simpel was het.

Lees ook: 30 Day Challenge Ideeën: Deze 10 Moet Je Proberen!

5 Tips om succesvol te stoppen met Instagram

Hier geef ik je 5 slimme tips die je zullen helpen een pauze te kunnen nemen van Instagram. (Alles vanaf hier schrijf ik overigens pas na mijn 30 dagen zonder Insta!)

stoppen met instagram succesvol

Tip 1. Weet eerst goed waarom je wilt kappen ermee

Het bereiken van een doel begint altijd met een motivatie. Wat zijn redenen die jou hebben overtuigd Insta te verwijderen? Denk er goed over na, en schrijf het het liefst ook nog op een blaadje ergens. Zo heb je een sterkere motivatie om deze 30 dagen vol te houden, en kun je, wanneer je tijdens de challenge ongemotiveerd raakt en weer terug wilt vallen op Instagram.

Tip 2. Zoek een alternatief

Weet je waarom zoveel van ons verslaafd zijn aan Insta? Omdat het ons een lekker gevoel geeft. Je kunt dan even wegduiken van de werkelijkheid, en alle problemen in de wereld laten verdwijnen. Je klikt op het icoon van Instagram omdat je via Instagram blijdschap wilt vinden. Ik zou je heel erg aanraden iets anders te vinden waar je ook van geniet. Zo is het voor mij basketballen en, natuurlijk, werken aan deze website!

Tip 3. Beloon jezelf

Ik heb dit niet gedaan, maar je zou jezelf een beloning kunnen beloven voor wanneer je de 30 Dagen Challenge hebt gehaald. Denk aan een hele dag lekker je favoriete serie kijken op televisie, of lekker jezelf (en misschien ook je vrienden) trakteren op een ijsje. Verder kun je ook iedere week jezelf belonen, om je motivatie hoog te houden.

Lees ook: Snel Huiswerk Maken (14 Geweldige Tips!)

Tip 4. Vraag om hulp!

Samen ben je sterker dan alleen. Als je moeite hebt met je Instagram-gebruik, kun je hulp vragen van je ouders, vrienden, of leraren. Zij zullen vast veel begrip hebben en bereid zijn je te steunen. Iets anders dat ook super goed werkt is het volgende:

 1. Ga naar een vriend(in) van je
 2. Zeg: “Als ik niet 30 dagen lang geen Instagram gebruik, krijg je __ euro.”
 3. Geloof me, je gaat dan 100% procent de 30 Day Challenge Halen

Tip 5: Word ergens goed in!

ergens heel goed in worden tips guitar oefenen

Heb je altijd willen uitblinken in iets? Dit is je kans! Omdat je nu veel meer tijd over zult hebben, kun je die tijd goed gebruiken om ergens echt heel goed in te worden! Je kunt ook een nieuwe hobby proberen te vinden.

Lees dit: Ergens Heel Goed in Worden (12 Tips)

Tijdlijn: Stoppen met Instagram (30 Dagen Challenge)

Dag 1

De eerste dag zonder Instagram ging eigenlijk erg makkelijk. Vaak ging ik wel onbewust naar mijn telefoon op de Instagram-app te klikken, maar tevergeefs: Die had ik al verwijderd

Dag 2

Hmm… Is het nou echt zo makkelijk te stoppen met Instagram?! Ik heb zomaar een hele dag niet eraan gedacht!

Dag 3

Ik downloadde Instagram bijna opnieuw… Op het nippertje toch niet gedaan!

Dag 7

Mijn eerste week zonder Instagram! Ik denk dat het vanaf nu alleen maar makkelijker wordt, omdat ik al een week heb gehaald. Als ik nu op gaf, zou het erg zonde worden!

Dag 10

Ik ben best trots op mezelf dat ik het al zo lang heb volgehouden. Geen Instagram gebruiken is eigenlijk heel erg prima! Ik zou zelfs, hoe raar het ook klinkt, zeggen dat ik meer “mindful” ben geworden!

Dag 14

Mijn tweede week zonder Insta! Inmiddels ben ik al helemaal gewend aan het leven zonder Instagram. Ik verlang er eigenlijk niet meer naar. Mijn “Screen-Time” is met 40% gedaald, en ik merk dat ik nu veel beter kan focussen op mijn werk

Dag 15

Oh wat slecht van mij: Ik merk dat ik nu in plaats van Instagram veel meer websites zit te bezoeken, en super vaak mijn WhatsApp en e-mail check… Ik moet daar echt meer op letten. Het lijkt wel alsof wanneer de ene slechte gewoonte weggaat, een andere zijn plaats neemt!

Dag 16

Ik doe naast deze 30-Dagen-zonder-Insta-Challende ook tegelijkertijd een 30-Dagen-zonder-YouTube-Challenge, die ik heb gefaald vandaag. Ik had een erg zware dag, en wilde gewoon even ontspannen. Nu ben erg boos en teleurgesteld in mezelf. Ik zal de challenge weer opnieuw moeten beginnen!

Dag 17

Het voelt echt goed om een pauze te nemen van sociale media. Het is, hoe cringe het ook klinkt, echt een verfrissende detox. Ik denk eigenlijk dat ik na deze 30 dagen waarschijnlijk niet weer Insta zal downloaden: Het leven vind ik eigenlijk wat plezieriger zonder Instagram.

Dag 21

Mijn derde week zonder Instagram! Ik ben echt super trots opmezelf! Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zo zijn gekomen. Ik voel me eigenlijk veel vrijer nu ik een ding minder in mijn leven heb waar ik over moet nadenken.

Dag 22

Ik twijfel nu heel erg of ik later weer Instagram zal gaan gebruiken. Het is opzich wel handig om contact te houden met vrienden. Misschien moet ik als regel hebben dat ik alleen in het weekend mag instagrammen!

Dag 28

4 WEKEN ZONDER INSTAGRAM… wow, wat vliegt de tijd voorbij. Ik ben eerlijk gezegd erg tevreden met wat ik heb bereikt. Nog maar 2 dagen te gaan! Oeeeh, dit is zo spannend! Als ik dit haal, heb ik een van mijn doelen van het schooljaar al bereikt!

Dag 29

Nog 1 dag te gaan! WOW, ik heb nooit gedacht dat ik werkelijk zolang zonder Instagram zou kunnen overleven. Ik heb eigenlijk niks gemist! Bovendien is mijn concentratie ook erg verbeterd! Ik verlang niet meer naar Instagram. Ik voel me vrij

Dag 30

HOERRRRAAAAAAAAA! Ik heb het gehaald! Pff… Ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest! Ja, de tijd ging eigenlijk erg snel, het is nu al halverwege oktober;)

Stoppen met Instagram: Gelukt! 30 Dagen zonder Instagram!

Ik voel me fantastisch. Ik voel me echt gewoon fantastisch

stopppen met instagram blije hond
Ik ben even blij als deze hond!

Wat ik heb geleerd:

 • Je kunt echt wel zonder Instagram: Voor de mensen die twijfelen of hun sociale leven ten gronde zullen gaan als ze stoppen met Instagram: Nee dat gebeurt niet. Insta is handig om contact te houden met mensen die je niet vaak ziet, maar van de mensen waarmee je echt gaat afspreken ofzo heb je bijna altijd hun nummer. Het is ook niet nodig om alles wat je doet te posten op Insta! Mooie herinneringen vergeet je niet zomaar, zelfs als je geen foto’s ervan hebt.
 • Het verbetert echt je focus: Ik concentreer me oprecht beter zonder Instagram. Dat is voor mij een groot voordeel.
 • Eigenlijk hoef je niet 100% zonder Instagram te gaan. Je kunt ook gewoon een keer per maand je Insta checken en DM’s beantwoorden. Helemaal erzonder is nogal streng.
 • Ik zal hier nog veel meer dingen toevoegen!

Lees ook: Schoolspullen Lijst Middelbare School (Brugklas) 2020

Ga ik weer verder met Insta?

Ik ga nu even een paar minuten Instagram gebruiken, maar ik ben nu de baas over Instagram, niet anders om. Instagram is prima en leuk, als je maar controle over je gebruik hebt, en niet via Instagram blijheid probeert te vinden.

Bedankt voor het lezen zoals altijd! Het was een nogal lange, misschien saaie verhaal, maar dit waren mijn tips en ervaringen met het stoppen met Instagram!

Ik ga mezelf niet meer verbieden Instagram te gebruiken, maar ik vertrouw erop dat het goed komt qua Instagram gebruik!

P.S. Handige links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *