10 redenen om je best te doen voor school

10 redenen om je best te doen voor school

Waarom zou je je best doen voor school? Een terechte vraag.

Nadat je alweer de zoveelste onvoldoende hebt gehaald raak je al snel gedemotiveerd. Je motivatie is helemaal op en je bent school zat. In dit artikel vind je 10 redenen om toch wel weer je best te doen op school!

10 redenen om (weer) je best te doen voor school

1. Als je je best doet, ga je over

Als je je goed best doet voor school is de kans klein dat je blijft zitten, met alle voordelen van dien.

Je hoeft dan een heel jaar opnieuw te doen, je gaat dan samen met je vrienden naar de volgende klas en je kan lekker trots zijn op jezelf. Blijven zitten is echt niet leuk.

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

2. Wat je op school leert is NIET nutteloos

10 redenen om je best te doen voor school trotse ouders

“Dit ga ik toch nooit gebruiken in mijn leven!”

Alles wat je op de middelbare school leert is onmisbaar voor je algemene ontwikkeling. Er is een soort basis wat achtergrond informatie die je nodig hebt om de wereld om je heen goed te begrijpen. Onderwijs houdt de samenleving en de menselijke beschaving bij elkaar.

Op school leer de kennis die je nodig hebt om later zelfstandig te kunnen leven. Om een baan te vinden moet je goed kunnen lezen, schrijven, praten en denken. Ook moet je weten hoe je je werk doet: dat leer je op school!

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school!

3. Je maakt je ouders en jezelf trots

De meeste ouders zijn blij als hun kind goed zijn of haar best doet op school en een mooi rapport meeneemt naar huis.

Als je goed je best doet voor school en dus ook goede cijfers haalt, zullen je ouders trots zijn op jou. Ook kan je dan trots zijn op jezelf. Daarnaast heb je met goede cijfers ook minder stress door school!

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst

10 redenen om je best te doen voor school taipei

Je cijfers bepalen gedeeltelijk wat voor vervolgonderwijs je kunt volgen. Met achten en negens word je sneller toegelaten naar een universiteit of hogeschool dan met zesjes.

Dat is nog niet de voornaamste reden: Als je niet gewend raakt aan hard werken en gedisciplineerd zijn, ga je later als volwassene waarschijnlijk ook niet goed presteren. Als je onvoldoendes haalt op school, gebeurt niks echt heftigs: Je ouders zullen je alsnog eten en onderdak geven.

Als je later je werk slecht doet, kan je zomaar ontslagen worden, werkloos worden en uiteindelijk dakloos. School moet je zien als een voorbereiding op het leven. Als je 4-6 jaar lang lui en ongemotiveerd bent op de middelbare school, is de kans klein dat je daarna wel productief zult zijn.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school

Wat heb jij ooit gedaan waardoor je goede onderwijs mag volgen sinds je een kleuter bent? Niks! Je ouders, de samenleving en de generaties voor jou hebben hard moeten werken om jou nu, in 2021 onderwijs te kunnen geven.

Weet jij hoeveel kinderen niet naar school kunnen? Jij en ik en de mensen om ons heen hebben geluk dat we naar school kunnen. Wij kunnen dan toch tenminste dankbaar zijn en goed gebruik maken van deze kans?

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

6. Je cijfers maken wel uit

10 redenen om je best te doen voor school boeken

“Cijfers zeggen meer over je karakter dan je intelligentie.”

~Onbekend

Iedereen met een gemiddelde intelligentie kan zonder teveel moeite zessen en zevens kunnen halen op de middelbare school. Als je gewoon je huiswerk maakt, oplet in de lessen, en goed leert voor toetsen, zit je al rond de 7. Als je extra goed alles doet, ben je al bij de 8.

Wil je liever een docent Duits die vroeger een 5,5 stond voor Duits, of een docent die een 9,5 stond? Denk je dat de McDonald’s om de hoek eerder iemand die net voldoende staat op school aanneemt, of iemand met betere cijfers? Mensen je zullen je beoordelen op je rapport.

Bovendien helpen goede cijfers heel erg om toegelaten te worden aan een vervolgstudie, vooral als je cum laude slaagt.

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

7. Je wilt geen spijt hebben later

Besteed je tijd goed. Verspil je leven niet. Als je toch naar school moet, doe dan gewoon je best. Het zal je helpen in de toekomst.

Je wilt niet later terugkijken en dan pas erachter komen dat je wel je best had moeten doen voor school. Ik zeg niet dat je vanaf nu “nolife” moet gaan tryharden voor school. Doe gewoon je best voor school en zorg daarnaast dat je een gebalanceerd leven leidt.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet

10 redenen om je best te doen voor school niet opgeven

Wanneer je weer je best gaat doen voor school zul je merken dat school leuker en interessanter wordt. Dat komt doordat je meer betrokken bent bij de lessen.

Omdat je ook goed voorbereid naar de les gaat begrijp je beter wat de docent uitlegt en snap je ook hoe je het huiswerk moet maken. Uiteindelijk ben je goed voorbereid voor de toets en je haalt een prachtige cijfer. Dat is toch ideaal!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

9. Je kunt het echt!

Soms kan het voelen alsof niks lukt. Dan kun je je werkelijk hopeloos voelen. Maar juist op zulke momenten moet je volhouden en je geloven in jezelf, want je kunt meer dan je denkt!

Er zijn onwijs veel uitspraken van “succesvolle” en beroemde mensen die ik zou kunnen citeren. De kern van al deze citaten is dat je door mislukkingen en tegenslagen alleen sterker en beter wordt. Geef dus niet op! Blijf strijden!

“It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.”

~Confucius

“Failure is only the opportunity to begin again, this time more intelligently.”

~Henry Ford

Als je een toets hebt verpest moet je dus niet opgeven en niet meer je best doen. Pak de volgende toets slimmer en harder aan!

10. Vul hier zelf een reden in om je best te doen: _____________

Uiteindelijk moet je zelf weten waarom je je best gaat doen voor school. Ik kan je wel proberen aan te sporen iets te doen, maar uiteindelijk moet het toch uit jezelf komen!

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 Tips om Trap 13 te Halen!)

10 redenen om je best te doen op school

 1. Als je je best doet, ga je over
 2. Wat je op school leert is NIET nutteloos
 3. Je maakt je ouders en jezelf trots
 4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 6. Je cijfers maken wel uit
 7. Je wilt geen spijt hebben later
 8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 9. Je kunt het echt!
 10. Vul hier zelf een reden in om je best te doen: _____

2 reacties op “10 redenen om je best te doen voor school”

 1. Definitely great reasons to try! For me, my focus throughout high school was always on getting good merit scholarships for college. Fast forward to my senior year and it is paying off!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *