Tipsvoorschool.nlMotivatie & succes10 redenen om je best te doen voor school

10 redenen om je best te doen voor school

10 redenen om je best te doen voor school

Is je motivatie op? Heb je wat aansporing nodig om weer hard ertegenaan te gaan? In dit artikel geeft ik je 10 redenen om weer je best te gaan doen voor school!

P.S. Excuses voor de nogal serieuze en ongezellige toon.

10 redenen om (weer) je best te doen voor school

1. Als je je best doet, ga je over

Als je je best doet voor school, verklein de aanzienlijk de kans dat je blijft zitten, met alle voordelen van dien. Je hoeft dan niet verveeld en bozig een heel jaar opnieuw te doen, je gaat dan samen met je vrienden naar de volgende klas, en je hebt gewoon weer een schooljaar gehaald!Je hoeft dan niet een heel jaar opnieuw te doen!

Dat alleen is al genoeg motivatie toch?

Lees ook: Woordjes leren: De ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

2. Wat je op school leert is NIET nutteloos

10 redenen om je best te doen voor school trotse ouders

“Dit ga ik toch nooit gebruiken in mijn leven!” Deze uitspraak hoor ik geregeld van scholieren om mij heen.

Ik kan begrijpen dat iemand die later een ingenieur wil worden niet snapt waarom hij geschiedenis moet leren (in de onderbouw). Toch is alles wat je leert goed voor je algemene ontwikkeling.

Er is een soort basis wat achtergrond informatie die je nodig hebt om de wereld om je heen goed te begrijpen. Onderwijs houdt de samenleving en de menselijke beschaving bij elkaar.

Op school leer de kennis die je nodig hebt om later zelfstandig te kunnen leven. Om een baan te vinden moet je goed kunnen lezen, schrijven, praten, en denken. Ook moet je weten hoe je je werk doet: Dat leer je op school!

Stel je voor dat je niet naar de middelbare school bent geweest: Waar zou je nu zitten? Wat zou je nu kunnen?

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school!

3. Je maakt je ouders (en jezelf) trots

De meeste ouders worden blij als hun kind goed zijn of haar best doet op school en een mooi rapport meeneemt naar huis.

Als je goed je best doet voor school en dus ook betere cijfers haalt, zullen je ouders vast wel trots zijn op jou! Bovendien zul je je waarschijnlijk ook net wat gelukkiger voelen, omdat je iets hebt bereikt. Daarnaast heb je met goede cijfers ook minder stress door school!

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst

10 redenen om je best te doen voor school taipei

Dit heb je vast heel vaak gehoord. En het klopt!

Een van de redenen is dat je cijfers ook zullen bepalen naar wat voor een vervolgonderwijs je kunt volgen. Met achten en negens word je sneller toegelaten naar een universiteit of hogeschool dan met zesjes.

Dat is nog niet de voornaamste reden: Als je niet gewend raakt aan hard werken, zelf discipline, hoog presteren, zal je later als volwassene waarschijnlijk ook niet goed presteren. Als je onvoldoendes haalt op school, gebeurt niks echt heftigs: Je ouders zullen je alsnog eten en onderdak geven.

Als je later je werk slecht doet, kan je zomaar ontslagen worden, werkloos worden, en uiteindelijk dakloos. School moet je zien als een voorbereiding op het leven. Als je 4-6 jaar lang lui en ongemotiveerd bent op de middelbare school, is de kans klein dat je daarna wel productief zult zijn.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school

Wat heb jij ooit gedaan waardoor je goede onderwijs mag volgen sinds je een kleuter bent? Niks! Je ouders, de samenleving, en vele generaties voor jou hebben hard moeten werken om jou nu, in 2021 onderwijs te kunnen geven.

Weet jij hoeveel kinderen niet naar school kunnen? Jij en ik, en de mensen om ons heen hebben geluk dat we naar school kunnen. Wij kunnen dan toch tenminste dankbaar zijn, en goed gebruik maken van deze kans?

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

6. Je cijfers maken wel uit

10 redenen om je best te doen voor school boeken

“Cijfers zeggen meer over je karakter dan je intelligentie.”

Iedereen met een gemiddelde intelligentie kan zou zonder teveel moeite zevens en achten kunnen halen op de middelbare school, ongeacht op welk niveau je zit. Als je gewoon je huiswerk maakt, oplet in de lessen, en goed leert voor toetsen, zit je al rond de 7. Als je extra goed alles doet, ben je al bij de acht.

Wil je liever een Duits-docent die vroeger een 5,5 stond voor Duits, of eentje die een 9,5 stond? Denk je dat de McDonald’s om de hoek eerder iemand die net voldoende staat op school aanneemt, of iemand met betere cijfers? Mensen je zullen je beoordelen op je rapport: Zorg dat ze dat terecht doen.

Bovendien helpen goede cijfers heel erg om toegelaten te worden aan een studie, vooral met (summa) cum laude!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

7. Je wilt geen spijt hebben later

Besteed je tijd goed. Verspil je leven niet! Als je toch naar school moet, doe dan gewoon je best. Het zal je helpen in de toekomst.

Je wilt niet later terugkijken en dan pas erachter komen dat je wel je best had moeten doen voor school. Ik zeg niet dat je vanaf nu “nolife” moet gaan tryharden voor school. Doe gewoon je best voor school en zorg daarnaast dat je een gebalanceerd leven leidt.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet

10 redenen om je best te doen voor school niet opgeven

Wanneer je weer je best gaat doen voor school zul je merken dat school leuker en interessanter wordt. Dat komt doordat je je meer betrokken gaat voelen bij de lessen.

Omdat je ook goed voorbereid naar de les gaat begrijp je beter wat de docent uitlegt en snap je ook hoe je het huiswerk moet maken. Uiteindelijk ben je goed voorbereid voor de toets en je haalt een prachtige cijfer. Dat is toch ideaal!

Lees ook: 75 dingen waar je meteen blij van wordt!

9. Je kunt het echt!

Soms kan het voelen alsof alles wat je probeert mislukt. Dan kun je je werkelijk hopeloos voelen. Maar juist op zulke momenten moet je volhouden en je geloven in jezelf, want je kunt meer dan je denkt!

Er zijn onwijs veel uitspraken van “succesvolle” en beroemde mensen die ik zou kunnen citeren. De kern van al deze citaten is dat je door mislukkingen en tegenslagen alleen sterker en beter wordt. Geef dus niet op! Blijf strijden!

“It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.”

~Confucius

“It always seems impossible until it’s done.”

~Nelson Mandela

“Failure is only the opportunity to begin again, this time more intelligently.”

~Henry Ford

Als je een toets hebt verpest moet je dus niet opgeven en niet meer je best doen. Pak de volgende toets slimmer, en harder aan!

10. Vul hier zelf een reden in om je best te doen: _____________

Uiteindelijk moet je zelf weten waarom je je best gaat doen voor school. Ik kan je wel proberen aan te sporen iets te doen, maar uiteindelijk moet het toch uit jezelf komen!

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 Tips om Trap 13 te Halen!)

Succes!

2 reacties op “10 redenen om je best te doen voor school”

  1. Definitely great reasons to try! For me, my focus throughout high school was always on getting good merit scholarships for college. Fast forward to my senior year and it is paying off!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *