Ga naar de inhoud

10 redenen om je best te doen voor school

10 redenen om je best te doen voor school

Wanneer je steeds urenlang zit te leren en vervolgens nog steeds een onvoldoende haalt, of geen zin hebt in school kan het zijn dat je je motivatie kwijt raakt.

Waarom zou je je best doen voor school? Goede vraag! In dit artikel vind je 10 redenen om weer je best te doen voor school.

10 redenen om je best te doen voor school

1. Als je je best doet, ga je over

Als je je goed best doet voor school is de kans kleiner dat je blijft zitten, met alle voordelen van dien.

Je hoeft dan niet een heel jaar opnieuw te doen, je gaat samen met je vrienden naar de volgende klas en je kan lekker trots zijn op jezelf. Blijven zitten is echt niet leuk.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

2. Wat je op school leert is niet nutteloos

10 redenen om je best te doen voor school trotse ouders

“Dit ga ik toch nooit gebruiken in mijn leven!”

Wat je op de middelbare school leert is waardevol voor je algemene ontwikkeling. Er is een soort basiskennis die je nodig hebt om de wereld om je heen goed te begrijpen. Onderwijs houdt de samenleving en de menselijke beschaving bij elkaar.

Op school leer de kennis die je nodig hebt om later zelfstandig te kunnen leven. Om een baan te vinden moet je goed kunnen lezen, schrijven, praten en denken. Ook moet je weten hoe je je werk doet: dat leer je op school!

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: Atheneum of gymnasium kiezen?

3. Je maakt je ouders en jezelf trots

De meeste ouders zijn blij als hun kind goed zijn of haar best doet op school en een mooi rapport meeneemt naar huis.

Als je goed je best doet voor school en goede cijfers haalt, zullen je ouders trots zijn op jou. Ook kan je dan trots zijn op jezelf. Daarnaast heb je met goede cijfers ook minder stress door school!

Lees ook: Goede cijfers halen: 20 tips die echt werken!

4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst

10 redenen om je best te doen voor school taipei

Je cijfers bepalen gedeeltelijk wat voor vervolgonderwijs je kunt volgen. Met achten en negens word je sneller toegelaten naar een universiteit of hogeschool dan met zesjes.

Dat is nog niet de voornaamste reden: Als je niet gewend raakt aan hard werken en gedisciplineerd zijn, ga je later als volwassene waarschijnlijk ook niet goed presteren. Als je onvoldoendes haalt op school, gebeurt niets echt heftigs: Je ouders zullen je alsnog eten en onderdak geven.

Als je later je werk slecht doet, kan je zomaar ontslagen worden, werkloos worden en uiteindelijk dakloos. School moet je zien als een voorbereiding op het leven. Als je 4-6 jaar lang lui en ongemotiveerd bent op de middelbare school, is de kans klein dat je daarna wel productief zult zijn.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school

Er zijn miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot (goed) onderwijs. Je hebt geluk dat kinderen in Nederland naar school kunnen.

Maak goed gebruik van dit voorrecht! Als je erover nadenkt hebben wij niets gedaan om onderwijs te verdienen. Wees dankbaar en doe je best op school, want sommige kinderen hebben nooit de kans gekregen om überhaupt naar school te gaan.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)

6. Je cijfers maken wel uit

10 redenen om je best te doen voor school boeken

Iedereen die op het juiste niveau zit en zijn best doet kan goede cijfers halen op de middelbare school. Als je je huiswerk maakt, oplet in de lessen en goed leert voor toetsen kun zit je al zorgen dat je nooit onvoldoendes haalt.

Wil je liever een docent Duits die vroeger een 5,5 stond voor Duits, of een docent die een 9,5 stond? Denk je dat de McDonald’s om de hoek eerder iemand die net voldoende staat op school aanneemt, of iemand met betere cijfers? Mensen je zullen je beoordelen op je rapport.

Bovendien helpen goede cijfers om toegelaten te worden aan een vervolgstudie, vooral als je cum laude slaagt.

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

7. Je wilt geen spijt hebben later

Besteed je tijd goed. Verspil je leven niet. Als je toch naar school moet, doe dan je best. Het gaat je helpen in de toekomst.

Je wilt niet later terugkijken en dan pas erachter komen dat je wel je best had moeten doen voor school. Je hoeft niet per se te “tryharden”, als je maar je best doet voor school. Doe je best voor school en zorg daarnaast dat je een gebalanceerd leven leidt.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet

10 redenen om je best te doen voor school niet opgeven

Wanneer je weer je best gaat doen voor school zul je merken dat school leuker en interessanter wordt. Dat komt doordat je meer betrokken bent bij de lessen.

Omdat je ook goed voorbereid naar de les gaat begrijp je beter wat de docent uitlegt en je snapt ook hoe je het huiswerk moet maken. Uiteindelijk ben je goed voorbereid voor de toets en je haalt een mooi cijfer.

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

9. Je kunt het echt!

Soms kan het voelen alsof niets lukt. Dan kun je je werkelijk hopeloos voelen. Maar juist op zulke momenten moet je volhouden en je geloven in jezelf, want je kunt meer dan je denkt!

Er zijn onwijs veel motiverende citaten van “succesvolle” en beroemde mensen. De kern van al deze citaten is dat je door mislukkingen en tegenslagen alleen sterker en beter wordt. Geef niet op! Blijf strijden!

“It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.”

~Confucius

“Failure is only the opportunity to begin again, this time more intelligently.”

~Henry Ford

Als je een toets hebt verpest moet je niet opgeven en je best blijven doen, zodat je de volgende toets beter maakt.

10. Zoek je eigen motivatie

Uiteindelijk moet je zelf weten waarom je je best gaat doen voor school. Anderen kunnen je proberen aan te sporen, maar uiteindelijk moet het uit jezelf komen!

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

10 redenen om je best te doen op school

 1. Als je je best doet, ga je over
 2. Wat je op school leert is niet nutteloos
 3. Je maakt je ouders en jezelf trots
 4. Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 5. Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 6. Je cijfers maken wel uit
 7. Je wilt geen spijt hebben later
 8. School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 9. Je kunt het echt!
 10. Zoek je eigen motivatie

Hopelijk heb je nu een reden gevonden om je best te doen voor school!

Gepubliceerd op 16 januari 2021

Er zijn 2 reacties op dit artikel

 1. Definitely great reasons to try! For me, my focus throughout high school was always on getting good merit scholarships for college. Fast forward to my senior year and it is paying off!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X