Meteen naar de inhoud

10 tips voor de toetsweek (plannen!)

Toetsweek tips plannen planning titel

De toetsweek is een zware en vermoeiende week voor leerlingen. In dit artikel vind je 10 tips voor de toetsweek. Met deze tips zul je geweldige cijfers halen voor je toetsen, zonder te veel stress!

Wat is een toetsweek?

De toetsweek is een week (of een paar dagen), waarin leerlingen heel veel toetsen krijgen (meestal 2 per dag). In een toetsweek zijn er meestal geen reguliere lessen. Je gaat dus alleen voor de toetsen naar school.

Zijn er op elke school toetsweken?

Hoe toetsen worden afgenomen verschilt per school. Op sommige scholen zijn er helemaal geen toetsweken: Leerlingen krijgen hun toetsen gewoon verspreid over het jaar.
Op sommige scholen zijn er toetsweken en toetsen buiten de toetsweek. Op andere scholen zijn juist alleen toetsen in de toetsweek.Daarnaast verschilt ook het aantal toetsweken per school. De ene school heeft er twee per jaar, de andere vier.

Wat zijn de voor- en nadelen van toetsweken?

Voordeel: Met toetsweken worden toetsen verzameld en in een keer gegeven. Dat kan zorgen dat leerlingen minder toetsen krijgen verspreid door het schooljaar, wat zou leiden tot minder stress en druk.
Nadeel: Het is moeilijker om goed te plannen voor de toetsweek, omdat de toetsen dicht op elkaar zitten. Daarnaast blijft de stress aanwezig, ook met de toetsweek.

10 tips voor de toetsweek

1. Begin op tijd met leren

Toetsweek tips plannen planning titel op tijd beginnen met leren

Begin alsjeblieft op tijd met leren. Dat gaat je echt heel erg helpen. Je hebt dan meer tijd en minder stress. Je kunt als je op tijd begint met leren alles op je eigen tempo begrijpen en oefenen, in plaats van alles de avond voor te toets gaan zitten stampen. Begin ruim een week van tevoren met leren.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

2. Maak een overzicht van de toetsstof

De tweede stap is om een overzicht te maken van de stof die je moet kennen voor iedere toets. Schrijf per vak precies op wat je voor de toets moet leren. Blader even kort door je boek heen om een overzicht te krijgen van wat de stof inhoudt. Schrijf dit allemaal duidelijk op papier. Het kan handig zijn een tabel te maken:

Vak (toets)Te leren stof
SO DuitsWoorden 1-300, naamvallen en werkwoorden
PW wiskundeHoofdstuk 4.1 t/m 4.5: Herleiden
PW biologieAlles van hoofdstuk 1&2 (inclusief bonus-vragen!)
SO NederlandsBladzijde 12, 13, 15-20, en 27
enz…enz…
Overzicht van de te leren stof voor een toetsweek (voorbeeld)

3. Stel prioriteiten

Hierna moet je prioriteiten stellen: Welke toetsen moet je echt goed maken? Kijk naar je cijferlijst: Voor welk vak moet je je cijfer ophalen? Welke toetsen tellen het zwaarst mee?

Aan dat vak moet je de meeste energie en tijd besteden, omdat het essentieel is dat je een goed cijfer ervoor haalt. Natuurlijk is het ideaal alles je voor alles een goed cijfer haalt, maar als dat niet lukt heb je tenminste nog een prima cijfer voor je belangrijkste de toetsen.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)

4. Plannen!

Toetsweek tips plannen planning

Vervolgens is het tijd om te gaan plannen. Er zijn online allerlei “toetsweek-planners” te downloaden op websites van huiswerk-begeleiders en bijles-docenten die zo via Google klanten proberen te krijgen. Je hoeft er helemaal geen te downloaden.

Pak een blaadje, leg het horizontaal voor je, en verdeel het in 7 kolommen, 1 per dag. Noteer de dagen van de week bovenaan elk kolom Schrijf per dag op welke toetsen je hebt.

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

5. Je voorbereiden op de toetsen

Nu ben je aangekomen op het punt waar je aan het echte leerwerk moet beginnen. Op deze site vind je een heleboel tips, stappenplannen en handige informatie om goede cijfers te halen voor toetsen. Hieronder zijn enkele aandachtspunten:

Leren voor een toets: enkele aandachtspunten

 • Wil je echt een hoog cijfer? Dan moet je de stof PERFECT kennen. Je moet de stof met zekerheid kunnen reproduceren, uitleggen en toepassen.
  • Voorbeeld: Voor aardrijkskunde moet je de HDI “leren”. Als je een echt goed cijfer wilt halen moet je de definitie van van “HDI” foutloos kennen, in eigen woorden kunnen uitleggen wat het is, en weten hoe je vragen omtrent het begrip beantwoordt.
 • Herhaling is heel erg belangrijk.
  • Daarom is het ook zo belangrijk om een aantal dagen van tevoren te beginnen met leren. Als je dat doet heb je tijd om meerdere malen de stof door te nemen. Dan onthou je ook alles beter.
 • Leer je aantekeningen heel goed door.
  • Sommige docenten zullen vragen stellen over dingen die niet in je boek staan. Dan ben je kansloos als je geen aantekeningen hebt geleerd.
 • Stel dat jij de docent bent: Wat zou je vragen op de toets?
 • Maak je huiswerk, dan oefen je alvast met het beantwoorden van vragen.
  • Het lukt bijna niemand om altijd zijn huiswerk afgemaakt te hebben. We slaan allemaal zo nu en dan iets over. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je voldoende oefent. Vooral bij bètavakken moet je vooral veel opgaven maken.
 • Overhoor jezelf, of vraag om je te overhoren
  • Zo controleer of je echt alles echt weet.
 • Een samenvatting maken is altijd handig!

6. Woordjes leren

Woordjes leren is super belangrijk bij de vakken Frans, Duits, Engels, en eventueel Latijn en Grieks. Er zijn superveel slimme manieren om efficiënt en snel woordjes te leren. Ik heb een erg uitgebreid artikel geschreven over hoe je het beste woordjes leert, die raad ik je erg aan!

In het kort zijn hier de belangrijkste dingen die je moet weten over het leren van woordjes:

 • Herhalen: 1 keer geleerd is niet geleerd
 • Leer niet alles in een keer: Deel het leerwerk in stukjes
 • Overweeg een overhoor-programma zoals Quizlet
 • Gebruik ezelsbruggetjes

Lees ook: Woordjes leren: De ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

7. Wiskunde / bètavakken

Toetsweek tips plannen planning wiskunde

Veel mensen vragen zich af hoe je hele goede cijfers kunt halen voor wiskunde, wat niet verrassend is, omdat wiskunde erg moeilijk kan zijn. Wiskunde wordt alleen maar abstracter en abstracter, totdat je op een gegeven moment er helemaal niks meer van snapt.

Hier zijn mijn top 3 tips voor wiskunde/betavakken:

 1. Begrijpen: Bij wiskunde en de andere bètavakken ga je later in de problemen komen als je nu niet de basis begrijpt. Leer dus niet zomaar formules en regels uit je hoofd, weet waar ze vandaan komen.
 2. Veel opgaven maken
 3. Vraag je leraar/ouders om hulp als je iets niet snapt. Of kijk op internet.

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

8. De ideale leeromgeving creëren

Voordat de toetsweek begint moet je proberen een goede leeromgeving voor jezelf te creëren. Of dat thuis aan je bureau is of in de mediatheek op school. Zorg dat je leerruimte goed opgeruimd is! Rommel zal je alleen maar afleiden.

Zorg daarnaast dat je voldoende beweegt. Als je hebt gesport leer je lekkerder. Drink ook veel water en zorg dat je voldoende verse lucht krijgt door een raam open te doen.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk!)

9. Geen stress!

Toetsweek tips plannen planning stress

De toetsweek is een grote bron van stress voor veel leerlingen. Stress helpt niet! Hieronder zijn 10 tips tegen stress:

 1. Stress helpt niet
 2. Ademen
 3. Slapen
 4. Uitzoeken waar je stress vandaan komt
 5. Zoek een oplossing voor je bron van stress: Wat kun je eraan doen?
 6. Aanpakken!
 7. Het komt goed
 8. Water drinken
 9. Praat erover
 10. Meer ontspanning!

Je kent vast het gevoel van opluchting wanneer je eindelijk een toets achter de rug hebt. De enige echte manier om stress door de toetsweek te overleven is om hard er tegenaan te gaan. Je kunt het!

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

10. Tijdens de toets

Eindelijk, na urenlang met tranen en zweet gestampt te hebben, is de beslissende slag gekomen: De toets zelf. “Oh nee! Wat moet ik doen? Help!” denk je bij jezelf.

Maak je geen zorgen, want ik heb nog 6 laatste tips om een toets succesvol te maken!

 • Werk netjes: Leg je antwoord goed uit als dat wordt gevraagd. (Noteer je berekeningen bij de bètavakken) Kijk je antwoorden nog een keer na als je tijd overhebt
 • Kom goed voorbereid naar de toets. Neem de spullen mee die je nodig zult hebben. (Een goede pen, liniaal, rekenmachine, enz)
 • Ontspan: Adem diep in en adem diep uit. Stress niet, en probeer voor de toets je hoofd even te legen.
 • Niet afkijken: Als je gesnapt wordt is al je werk voor niks geweest, en krijg je ook nog een slechte reputatie bij de leraren.
 • Drink water. In mijn ervaring kan je cijfers zomaar met 20% stijgen als je goed gehydrateerd bent!
 • Werk zo snel mogelijk, zodat je niet in tijdnood komt!

Lees ook: De Shuttle Run Test / piepjestest (10 tips om trap 13 te halen)

10 tips voor de toetsweek (samengevat)

 1. Begin op tijd met leren
 2. Maak een overzicht van de toetsstof
 3. Stel prioriteiten
 4. Plannen!
 5. Je voorbereiden op de toetsen
 6. Woordjes leren
 7. Wiskunde / bètavakken
 8. De ideale leeromgeving creëren
 9. Geen stress!
 10. Tijdens de toets

Succes met je toetsweek!

Gepubliceerd op 11 januari 2021

Er zijn 6 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X