Ga naar de inhoud

Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

niet geleerd voor een toets

Heb je binnenkort een toets en heb je nog niet geleerd? Geen stress! In dit artikel lees je hoe je in 8 stappen toch een voldoende, of misschien zelfs een ruime voldoende kunt halen!

Het overkomt iedereen dat je slecht (of niet) hebt gepland en op het laatste moment in paniek raakt omdat je te laat bent begonnen met het leren voor een toets. In dit geval is het je doel om niet een slecht cijfer te halen. Je leert niet “echt” de stof.

Op het laatste moment leren werkt op de lange termijn niet! Zorg dus dat je het leren verspreidt over een aantal dagen, en de stof regelmatig en geregeld herhaalt!

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

Niet geleerd voor een toets? 8 stappen om toch een voldoende te halen!

1. Bedenk hoeveel tijd je nog hebt (5min)

Niet geleerd voor een toets tijd

Voordat je überhaupt aan de slag gaat met het leren voor de toets, is het verstandig om te bedenken hoeveel tijd je eigenlijk nog hebt. Je zult merken dat je vaak nog veel meer tijd hebt om je voor te bereiden op de toets dan je in eerste instantie dacht!

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

Let op: Ik neem aan dat je dit nog de avond van tevoren zit te lezen. Als je de toets over een paar minuten al hebt, kun je helemaal naar beneden scrollen voor mijn last-minute-tips.

Zo bepaal je hoeveel tijd je nog hebt om te leren:

 • Hoe laat moet je morgen wakker worden?
 • Als je minstens 7,5 uur wilt slapen (genoeg tijd voor 5 slaapcycli), hoelaat moet je dan naar bed?
 • Voorbeeld: Je moet ’s ochtends om 7 uur wakker worden. Je moet dan voor half 11 slapen om 7,5 uur te slapen.
 • Kijk nu je naar de klok (of je horloge, of je telefoon), en bereken hoeveel tijd je nog hebt tot je gaat slapen.
 • Trek dan de tijd dat je niet kunt besteden (eten, douchen, sport) daar vanaf.
 • Nu weet je precies hoelang je hebt om te stampen!

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

2. Bekijk goed wat de stof is (5 min)

niet geleerd voor een toets stof bekijken

De volgende stap is om goed te bekijken wat de stof voor de toets is. Pak een blaadje, en een pen, en maak er een overzicht van. Als de toetsstof iets is als “Hoofdstuk 1&2”, maak je een lijst van onderwerpen die in de twee hoofdstukken zijn behandeld.

Het is slim om goed te weten wat je allemaal moet leren voor te toets, zodat je straks kunt bepalen wat je tijdens het leren gaat prioriteit gaat geven. Weliswaar zul je op de lange termijn uiteindelijk wel alle stof een keer goed geleerd en begrepen moeten hebben. Voor nu wil je natuurlijk gewoon even een goed cijfer halen!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

Voorbeeld: Je hebt morgen een economie proefwerk. De stof is Hoofdstuk 1&2. Je maakt dan zo een lijst:

 • Hoofdstuk 1: Inkomen
  • Koopkracht
  • Loon
  • Inflatie
  • Indexcijfers
 • Hoofdstuk 2: Sparen
  • Vermogen
  • Levensloop
  • Pensioenen
  • Beleggen

3. Haal het belangrijkste eruit (10 min)

Deze afbeelding heeft niks met de inhoud te maken. Het is gewoon een mooie auto!

Als je op tijd was begonnen met het leren voor je toets, had je waarschijnlijk gewoon alle stof geleerd. Maar omdat je nu geen of nauwelijks tijd hebt, zul je moeten kiezen wat je gaat leren. Denk bij jezelf: Waar zal mijn docent de meeste vragen over stellen? Waarop zal de nadruk liggen?

Wat je kunt doen is een spiekbriefje maken. Niet om ook echt tijdens de toets te gebruiken, maar om jezelf te helpen de echt kern van de stof te vinden. Laatst had ik een proefwerk Natuurkunde. Ik probeerde daarbij dus een spiekbriefje te schrijven.

Toen kwam ik erachter dat er eigenlijk in het hele paragraaf maar drie formules waren die je moest begrijpen. Let wel op dat het zinloos is om dingen uit je hoofd te leren die je niet begrijpt. Wat je begrijpt, voornamelijk bij de bètavakken, hoef je niet te leren.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

4. Maak een samenvatting* (15-30 min)

niet geleerd voor een toets samenvatiing maken

*Geldt niet bij het leren van woordjes. Daarbij moet je proberen om in ieder geval elk woordje een keer te hebben geleerd.

Nadat je het belangrijkste eruit hebt gehaald, geleerd en begrepen, kun je je nog verder verdiepen. Persoonlijk vind ik het fijn om een keer rustig alles door te lezen. Pak daarna een schrift en maak een samenvatting van alles. Het hoeft niet erg “samengevat” te zijn, wees niet bang om uitgebreid te zijn. Gebruik pijltjes, tekeningen, schema’s, alles wat jou helpt efficiënter te leren!

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

5. (Voor beta-vakken) Maak een oefentoets of herhalingsopgave (30 min)

niet geleerd voor een toets oefentoets

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe handig het is om een oefentoets of herhalingsopgaven te maken. Je hebt dan alvast een idee van de type vragen die gesteld kunnen worden op de toets, en kun je eventueel nog ontdekken waar je nog aan moet werken. Kijk je werk ook zorgvuldig na, zodat je leert van je fouten.

Er zijn enkele hele handige sites hiervoor:

 • Biologiepagina: Super handig voor Biologie
 • Natuurkundeuitgelegd: Vooral handige uitlegfilmpjes en oefenopgaven per onderwerp
 • KhanAcademy: Een absoluut fantastische website. Je kunt daar echt alles leren, neem gerust een kijkje! (Het is wel Engelstalig)
 • YouTube: Natuurlijk moet je niet YouTube vergeten:)

6. Focussen en super hard leren!

betere cijfers halen voor wiskunde tips focus

Je hebt echt geen tijd om nu op Instagram te zitten of om een nieuwe vlog van Enzo Knol te bekijken, concentreer je op je werk! Dat je nog niet hebt geleerd is al vervelend, ga nou gewoon goed aan de slag. Doe je telefoon weg, je boeken open, en ga stampen!

Goed concentreren tijdens het leren is hartstikke moeilijk. Ik word ook geregeld afgeleid, vaak net wanneer ik zo goed aan het werk ben. Probeer zo min mogelijk afleidingen te hebben, en zorg dat je af en toe een pauze neemt:

Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.

De ideale studietijd (en pauzetijd) bestaat niet: dit hangt af van de persoon en wat er wordt geleerd. Wel is het zo dat we vaak maar maximaal 25 minuten geconcentreerd ergens aan kunnen werken. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory). Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief.

Bron: Leer.tips!

Lees ook: Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips

7. Slapen (minstens 7,5 uur)

niet geleerd voor een toets slapen

Het is belangrijk dat je de avond voor de toets voldoende slaapt. Het kan lijken alsof het slimmer is om gewoon niet te slapen en alleen maar door te gaan leren, maar dat is niet de beste oplossing.

Je gaat steeds minder efficient leren hoe langer en later je gaat leren. Op een gegeven moment zit je alleen maar suf naar je boek te staren, zonder dat je echt iets leert. Daarnaast ben je de volgende dag helemaal uitgeput en zal je ook niet goed presteren tijdens de toets.

Daarom is het slim om een balans te vinden. Tot hoe laat kan je gaan leren, en desondanks ook nog voldoende slaap krijgen? Voor de meeste mensen is dat wanneer je minstens 7,5 uur slaapt. Als je weet dat je beslist meer rust nodig hebt, moet je vooral meer slapen! In het kort: zorg voor een goede nachtrust.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

8. Tijdens de toets

Eindelijk is het zover, de toets zelf. Hier zijn 5 punten om op te letten:

 • Kom goed voorbereid naar de toets. Neem de spullen mee die je nodig zult hebben. (Een goede pen, liniaal, rekenmachine, enz)
 • Ontspan: adem diep in en adem diep uit. Stress niet, en probeer voor de toets je hoofd even te legen.
 • Niet afkijken. Als je gesnapt wordt is al je werk voor niks geweest, en krijg je ook nog een slechte reputatie bij de leraren.
 • Drink water. Het is lekker.
 • Werk netjes, let op slordigheidsfoutjes en kijk je werk nog een keer na als je tijd over hebt.

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2022)

Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen (samengevat)

 1. Bedenk hoeveel tijd je nog hebt (5 min)
 2. Bekijk goed wat de stof is (5 min)
 3. Haal het belangrijkste eruit (10 min)
 4. Maak een samenvatting* (15-30 min)
 5. (Voor beta-vakken) Maak een oefentoets of herhalingsopgave (30 min)
 6. Echt focussen en super hard leren!
 7. Slapen (minstens 7,5 uur)
 8. Tijdens de toets

Dat was het! Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad, en dat je een goed resultaat behaalt bij de toets, waarvoor je nog niet geleerd had! Geef een reactie hieronder over hoe je toets ging!

Gepubliceerd op 9 november 2020

Er zijn 55 reacties op dit artikel

 1. Ik heb ff n hele mental breakdown het is 22;58 en ik heb niet geleerd voor geschiedenis en ik ben zooooo moe ik denk dat ik gewoon een een ga halen want dat sta ik nog een 4 en dat haal ik wel een keer omhoog ofzo. Leuke tips wel maar ik ben te moe en verdrietigom te lezen en ik kan niets onhouden…

 2. AHHH ik heb jammer genoeg geen toetsen volgende week=) maar mss komen die toetsen eraan=( hoop van ni ik ga deze tips zowiezo gebruiken!!dankjwellllllllllllllllllllllllllllllllllll en iedereen succes deze week!

 3. Ik heb morgen een toets over geschiedenis. Alleen heb ik er niet veel aan die tips. Maar ik zal mijn best doen en probeer zoveel mogelijk te oefenen. 😬

 4. Manoah Van Barneveld

  Help ik heb helemaal nog niet geleerd en ik heb morgen om 10:50 een geschiedenis toets en ik moet dan 09:50 weg wat moet ik doen ik ga echt een onvoldoende halen

 5. Ik word morgen overhoord voor ges en ak maar ik heb nog niet geleerd en ik weet niet wat ze gaan vragen. Wat moet ik doen?!

 6. ik heb dinsdag een toets van Engelse woordjes morgen ben ik jarig dus ga ik niet leren en maandag komt er visite
  wat moet ik doen??

 7. Hi hoop dat dit werkt ben aan het vlammen:-) ik zit namelijk op 1 vwo en ben bezig met Wiskunde kwadraten. Succes iedereen!

 8. yoo ik heb 4 hoofdstukken moeten leren voor wiskunde in een paar uur oprecht deze tips werken echt ik ben echt heel slecht in wiskunde maar als ik bedoel slecht heer ERG ik heb vaak nullen enzo btw had een 83 op 100 op men examen geweldige tips so naar jou

 9. Hoi,
  Supergoede tips, moet nog voor 2 vakken leren in 50 min. :/ maar sirieus dit is de enige keer dat mn planning mis is gegaan. Helaas is het lastig om te concentreren op mn leerwerk…….. THX VOOR DE TIPS! xx 🙂

 10. Morgen proefwerk Duits en niet geleerd. Stof bleek toch iets meer te zijn dan verwacht. Begrijp nu wel waarom zoveel mensen op duits zijn blijven zitten. Letsgoooo…. love uitstel problemen

 11. Hallo studenten,
  Mag ik hier als 60-jarige nog een tip aan toevoegen?
  Ken je docent. Op welke onderwerpen heeft hij/zij extra nadruk gelegd tijdens het lesgeven. Wat zijn de stokpaardjes van de docent? Vaak geven docenten tijdens het lesgeven wel prijs wat in hun ogen echt belangrijk is. Vaak komt hier dan ook een vraag over.
  Nou, die stof moet je tijdens het leren extra aandacht geven.
  Succes iedereen

 12. jooo deze site is magische dit is zo een goeie site. dit heeft me serieus geholpen. ik begon een avond daar voor en moest 3 hoofdstukken van economie en ondernemen leren en het was kei moeilijk. toen ben ik deze site tegen gekomen en echt hoe de persoon dit heeft getypt heeft mij gewoon motivatie gegeven om echt even goed aan de bak te gaan. eindstand 7,5 gehaald!!!

 13. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted
  to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X