Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)

niet geleerd voor een toets

Heb je binnenkort een toets en heb je nog niet geleerd? Geen stress! In deze post lees je hoe je in 8 stappen toch een voldoende, of misschien zelfs een ruime voldoende kunt halen!

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde (12 tips)

Het overkomt iedereen dat je gewoon slecht (of niet) hebt gepland en op het laatste moment in paniek raakt omdat je te laat bent begonnen met het leren voor een toets. In dit geval is je doel om niet een super slecht cijfer te halen. Je leert niet “echt” de stof. Op het laatste moment leren werkt op de lange termijn niet! Zorg dus dat je het leren verspreidt over een aantal dagen, en de stof regelmatig en geregeld herhaalt!

Niet geleerd voor een toets? 8 stappen om toch een voldoende te halen!

1. Bedenk hoeveel tijd je nog hebt (5min)

Niet geleerd voor een toets tijd

Voordat je überhaupt aan de slag gaat met het leren voor de toets, is het erg verstandig om te bedenken hoeveel tijd je eigenlijk nog hebt. Je zult merken dat je vaak nog veel meer tijd hebt om je voor te bereiden op de toets dan je in eerste instantie dacht!

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

Let op: Ik neem aan dat je dit nog de avond van tevoren zit te lezen. Als je de toets over een paar minuten al hebt, kun je helemaal naar beneden scrollen voor mijn Last-Minute-Tips.

Zo bepaal je hoeveel tijd je nog hebt om te leren:

 • Hoe laat moet je morgen wakker worden?
 • Als je minstens 7,5 uur wilt slapen (genoeg tijd voor 5 slaapcycli), hoelaat moet je dan naar bed?
 • Voorbeeld: Je moet ’s ochtends om 7 uur wakker worden. Je moet dan voor half 11 slapen om 7,5 uur te slapen.
 • Kijk nu je naar de klok (of je horloge, of je telefoon), en bereken hoeveel tijd je nog hebt tot je gaat slapen.
 • Trek dan de tijd dat je niet kunt besteden (eten, douchen, sport) daar vanaf.
 • Nu weet je precies hoelang je hebt om te stampen!

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

2. Bekijk goed wat de stof is (5 min)

niet geleerd voor een toets stof bekijken

De volgende stap is om goed te bekijken wat de stof voor de toets is. Pak een blaadje, en een pen, en maak er een overzicht van. Als de toetsstof iets is als “Hoofdstuk 1&2”, maak je een lijst van onderwerpen die in de twee hoofdstukken zijn behandeld.

Het is slim om goed te weten wat je allemaal moet leren voor te toets, zodat je straks, in stap 3, kunt bepalen wat je tijdens het leren gaat prioriteit gaat geven. Weliswaar zul je op de lange termijn uiteindelijk wel alle stof een keer goed geleerd en begrepen moeten hebben. Voor nu wil je natuurlijk gewoon even een goed cijfer halen!

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

Voorbeeld: Je hebt morgen een economie proefwerk. De Stof is Hoofdstuk 1&2. Je maakt dan zo een lijst:

 • Hoofdstuk 1: Inkomen
  • Koopkracht
  • Loon
  • Inflatie
  • Indexcijfers
 • Hoofdstuk 2: Sparen
  • Vermogen
  • Levensloop
  • Pensioenen
  • Beleggen

3. Haal het belangrijkste eruit (10 min)

Deze afbeelding heeft niks met de inhoud te maken. Het is gewoon een mooie auto!

Als je op tijd was begonnen met het leren voor je toets, had je waarschijnlijk gewoon alle stof geleerd. Maar omdat je nu geen of nauwelijks tijd hebt, zul je moeten kiezen wat je gaat leren. Denk bij jezelf: Waar zal mijn docent de meeste vragen over stellen? Waarop zal de nadruk liggen?

Wat je kunt doen is een spiekbriefje maken. Niet om ook echt tijdens de toets te gebruiken, maar om jezelf te helpen de echt kern van de stof te vinden. Laatst had ik een proefwerk Natuurkunde. Ik probeerde daarbij dus een spiekbriefje te schrijven.

Toen kwam ik erachter dat er eigenlijk in het hele paragraaf maar drie formules waren die je moest begrijpen. Let wel op dat het zinloos is om dingen uit je hoofd te leren die je niet begrijpt. Wat je begrijpt, voornamelijk bij de bètavakken, hoef je niet te leren.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

4. Maak een samenvatting* (15-30 min)

niet geleerd voor een toets samenvatiing maken

*Geldt niet voor woordjes leren!!! Daarvoor ga ik nog een super geweldige epische artikel schrijven (komt er echt binnenkort aan)

Nadat je het belangrijkste eruit hebt gehaald, geleerd en begrepen, kun je je nog verder verdiepen. Persoonlijk vind ik het fijn om een keer rustig alles door te lezen. Daarna pak je een schrift erbij, en maak je een samenvatting van alles. Het hoeft niet erg “samengevat” te zijn, wees niet bang om uitgebreid te zijn. Gebruik pijltjes, tekeningen, schema’s, alles wat jou helpt efficiënter te leren!

Lees ook: Vindt Hij Me Leuk? 25 Signalen dat een Jongen Jou Leuk Vindt!

5. (Voor beta-vakken) Maak een oefentoets of herhalingsopgave (30 min)

niet geleerd voor een toets oefentoets

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe handig het is om een oefentoets of herhalingsopgaven te maken. Je hebt dan alvast een idee van de type vragen die gesteld kunnen worden op de toets, en kun je eventueel nog ontdekken waar je nog aan moet werken. Kijk je werk ook zorgvuldig na, zodat je leert van je fouten.

Er zijn enkele hele handige sites hiervoor:

 • Biologiepagina: Super handig voor Biologie
 • Natuurkundeuitgelegd: Vooral handige uitlegfilmpjes en oefenopgaven per onderwerp
 • KhanAcademy: Een absoluut fantastische website. Je kunt daar echt alles leren, neem gerust een kijkje! (Het is wel Engelstalig)
 • YouTube: Natuurlijk moet je niet YouTube vergeten:)

6. Focussen en super hard leren!

betere cijfers halen voor wiskunde tips focus

Luister, je hebt echt geen tijd om nu op Insta te zitten of om een nieuwe vlog van Enzo Knol te bekijken, concentreer je op je werk! Dat je nog niet hebt geleerd is al vervelend, ga nou gewoon goed aan de slag. Doe je telefoon weg, je boeken open, en ga stampen!

Lees ook: Meerkeuzevragen beantwoorden: 16 tips

Goed concentreren tijdens het leren is hartstikke moeilijk. Ik word ook geregeld afgeleid, vaak net wanneer ik zo goed aan het werk ben. Probeer zo min mogelijk afleidingen te hebben, en zorg dat je af en toe een pauze neemt:

Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.

De ideale studietijd (en pauzetijd) bestaat niet: dit hangt af van de persoon en wat er wordt geleerd. Wel is het zo dat we vaak maar maximaal 25 minuten geconcentreerd ergens aan kunnen werken. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory). Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief.

Bron: een hele gave site: Leer.tips!

7. Slapen (minstens 7,5 uur)

niet geleerd voor een toets slapen

Zoals in stap 1 verteld is het belangrijk dat je de avond voor de toets voldoende slaapt. Het kan lijken alsof het slimmer is om gewoon niet te slapen, en alleen maar door te gaan leren, maar daar zitten een aantal problemen in.

Om te beginnen neemt je leer-efficiëntie geleidelijk af hoe langer en later je gaat zitten leren. Op een gegeven moment zit je alleen maar suf naar je boek te staren, zonder dat je echt iets leert. Daarnaast ben je de volgende dag helemaal uitgeput en zal je ook niet goed presteren tijdens de toets.

Daarom is het slim om een balans te vinden. Tot hoe laat kan je gaan leren, en desondanks ook nog voldoende slaap krijgen? Voor de meeste mensen is dat wanneer je minstens 7,5 uur slaapt. Als je weet dat je beslist meer rust nodig hebt, moet je vooral meer slapen! In het kort: Zorg voor een goede nacht rust.

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

8. Tijdens de toets

Eindelijk is het zover, de toets zelf. Hier zijn 5 punten om op te letten:

 • Kom goed voorbereid naar de toets. Neem de spullen mee die je nodig zult hebben. (Een goede pen, liniaal, rekenmachine, enz)
 • Ontspan: Adem diep in en adem diep uit. Stress niet, en probeer voor de toets je hoofd even te legen.
 • Niet afkijken: Als je gesnapt wordt is al je werk voor niks geweest, en krijg je ook nog een slechte reputatie bij de leraren.
 • Drink water. In mijn ervaring kan je cijfers zomaar met 20% stijgen als je goed gehydrateerd bent!
 • Werk netjes, let op slordigheidsfoutjes, en kijk je werk nog een keer na als je tijd over hebt.

Lees ook: Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)

In het kort: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen!

 • 1. Bedenk hoeveel tijd je nog hebt (5min)
 • 2. Bekijk goed wat de stof is (5 min)
 • 3. Haal het belangrijkste eruit (10 min)
 • 4. Maak een samenvatting* (15-30 min)
 • 5. (Voor beta-vakken) Maak een oefentoets of herhalingsopgave (30 min)
 • 6. Echt Focussen en Super Hard Leren!
 • 7. Slapen (Minstens 7,5 uur)
 • 8. Tijdens de toets

Lees ook: Back to School Tips: 12 Tips voor het Nieuwe Schooljaar

Dat was het! Ik hoop dat je iets aan deze post hebt gehad, en dat je een goed resultaat zult halen bij de toets, waarvoor je nog niet geleerd had! Geef aub een reactie onderaan over hoe je toets ging!

1 reactie op “Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 stappen)”

 1. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted
  to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *