Ga naar de inhoud

25 tips voor de middelbare school / brugklas

Middelbare school brugklas tips titel

Ga je naar de middelbare school of zit je al in de brugklas? Dit artikel moet je lezen! Hier vind je 25 geweldige tips voor de middelbare school / brugklas!!

Is de middelbare school leuk?

De middelbare school kan een van de leukste tijden van je leven zijn! Je moet heel hard werken voor school, maar het is toch een heel gezellige tijd. Je zult nieuwe vrienden maken met wie je samen de middelbare school gaat overleven! Het wordt dus zeker leuk.

Wat is het grootste verschil tussen de basisschool en de middelbare school?

De drie grootste verschillen zijn:
1. Op de middelbare school krijg je veel meer toetsen en huiswerk.
2. Op de middelbare school moet je elke les naar een ander lokaal en docent.
3, Iedereen is veel langer!

25 tips voor de middelbare school / brugklas

1. Gebruik je kluisje

Middelbare school brugklas tips kluisjes

Wil je rugpijn voorkomen? Gebruik dan gebruik je kluisje. Doe de helft van je boeken in jouw kluisje en verwissel je boeken in de grote pauze. Zo hoef je niet een dikke tas rond te sjouwen.

Laat je zwaarste boeken op school en neem ze alleen mee naar huis als je ze nodig hebt. Sommige boeken hoef je eigenlijk bijna nooit mee te nemen naar huis. Daarnaast lijk je minder op een brugger als je geen dikke tas hebt:)

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

2. Koop de juiste schoolspullen

Middelbare school brugklas tips schoolspullen

Natuurlijk is schrijven met een oude BIC prima, maar als je toch zoveel moet schrijven op school, kies dan een pen waar je blij van wordt! Zorg dat je al je schoolspullen op orde hebt voor je eerste schooldag.

Enkele aandachtspunten:

 • Rekbare kaften zijn erg handig!
 • Koop een rekenmachine van Casio
 • Je kunt bijna al je schoolspullen vinden bij de Hema en de Bruna

Veel middelbare scholen hebben verplichte gymkleding, die je aan het begin van klas 1 koopt. Koop een grotere maat, omdat je de komende jaren veel zult groeien.

Doe geen onnodige spullen in je etui! Sommige mensen nemen een etui mee die even groot en zwaar is als een baksteen. Je tas wordt zwaarder en je hebt dan minder ruimte over voor je boeken.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

3. Je eerste schooldag in de brugklas overleven

 • De route naar school alvast een keer doornemen
 • Je fiets controleren
 • Je telefoon meenemen
 • Sta open voor contact
 • Een grote stevige schooltas kopen
 • Ontspannen
 • Jezelf voorstellen aan je klasgenoten
 • Afkorting voor de middelbare school leren
 • Word extra vroeg wakker voor je eerste schooldag

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

4. Hou je schoolwerk bij

Middelbare school brugklas tips schoolwerk bijhouden

Op de middelbare school krijg je een hoop schoolwerk. Als je het niet bijhoudt, zal je in de bovenbouw uiteindelijk in de problemen komen.

Het gaat je echt helpen als je vanaf je eerste dag op de middelbare school je schoolwerk bijhoudt. Maak dus je huiswerk en leerwerk. Hierdoor zul je ook betere cijfers gaan halen!

Lees ook: Snel huiswerk maken: 14 geweldige tips

5. Plannen!

Middelbare school brugklas tips plannen kalender

Dit heb je waarschijnlijk al heel vaak gehoord, maar het is echt handig. Zonder te plannen ga je echt in de problemen komen op de middelbare school, omdat je zoveel schoolwerk over je heen krijgt.

Door te plannen kun je goede cijfers halen op de middelbare school en je bespaart jezelf ook nog een hoop stress.

Verspreid daarom je leerwerk. Als je voor Frans de opdracht krijgt om voor vrijdag 1000 woordjes te leren, is het slimmer om 200 woordjes per dag te leren dan om alles in een keer te leren.

Deel je tijd in: stel dat je om vier uur thuis bent en je hebt daarna vier uur de tijd je huiswerk te maken. Maak allereerst een schema, waarin je opschrijft hoe veel tijd je voor ieder vak gaat besteden.

Vervolgens ga je je planning langs en als je ergens mee klaar bent kun je het afvinken!

Lees ook: Back to school tips: 12 tips voor het nieuwe schooljaar

6. Pak je tas de avond van tevoren in

Eastpak bag

Dit is echt een goede gewoonte om aan te leren, omdat je zo een hoop stress en tijdnood voorkomt in de ochtend. Kijk dus elke avond voor het slapen even op Magister en doe de boeken en schriften die morgen nodig hebt alvast in je schooltas.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school!

7. Laat je niet gepest worden op de middelbare school

Pesten komt natuurlijk weleens voor op de middelbare school, maar wees gerust, de meeste mensen krijgen niet met gepest te maken. Wees niet bang, want het is niet nodig. En als je bang bent om gepest te worden gaan soms juist pestkoppen op je af.

Wees jezelf en negeer pestkoppen. Mensen die pesten hebben vaak gewoon zelf weinig zelfvertrouwen. Wat doe je als je gepest wordt? Vertel het aan je ouders en mentor. Vertel meteen dat je gepest wordt. Dan zal het probleem snel opgelost worden

8. Doe mee in de les

Maak aantekeningen:

 • Je hebt gelijk een samenvatting in je schrift
 • Als je dingen opschrijft onthoud je ze beter
 • Zo kun je altijd dingen terugzoeken

Stel ook vragen in de les. Als je iets niet begrijpt, of niet helemaal begrijpt, is het van levensbelang dat je het gelijk vraagt. Wees niet bang dat mensen je zullen uitlachen, dat gaat NIEMAND doen.

“Iemand die een vraag stelt is even een idioot, iemand die geen vragen stelt is voor altijd een idioot.”

~Confucius

9. Wees een goed persoon

Wees aardig: Geef vaker complimenten, bied je hulp aan, wees dankbaar. Een goede sfeer is voor iedereen fantastisch. Bovendien zullen mensen je zo vanzelf mogen!

Niet opscheppen: Dit is voor de meesten van jullie vanzelfsprekend, maar soms kan je vergeten bescheiden te doen. Schep niet op over je cijfers, over hoe goed je kan voetballen, of hoeveel geld je hebt. Het is irritant. Als mensen zelf erachter komen wat je kan is het juist veel indrukwekkender.

Wees geen aandachtszoeker: Je wilt natuurlijk dat je gemerkt wordt, maar als je dat teveel doet, zullen mensen je irritant vinden.

Wees geen herrieschopper: Je zou misschien denken dat je zo stoer bent en dat je dan geen “juffenkindje” bent, maar doe dit niet. Je kan natuurlijk af en toe wel lol hebben, maar als je teveel onrust veroorzaakt zullen de docenten je niet meer mogen en je reputatie helemaal verpest.

Het is heel moeilijk om weer het vertrouwen van mensen op te bouwen nadat je het kwijt hebt geraakt. Het zal uiteindelijk moeilijk zijn serieus genomen te worden door de leraren.

10. Leer omgaan met stress

Middelbare school brugklas tips stress muziek

Op de middelbare school ga je extreem veel stress ervaren. Probeer uit te zoeken hoe jij het beste ermee omgaat.

Voor mij helpt het altijd om muziek te luisteren. Muziek kan stress verminderen en je humeur verbeteren. Gebruik Spotify en maak een playlist met al je favoriete nummers. Luister die wanneer je je down voelt! Een goede tip voor de middelbare school.

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

11. Leer hoe je het beste woordjes leert

Woordjes-leren-middelbare-school-tips-quizlet-logo

Op de middelbare school leert je een paar nieuwe talen: Iedere leerling moet Frans en Duits leren. Als je op het gymnasium zit zul je daarnaast ook nog Latijn en Grieks moeten volgen!

Bij al deze vakken moet je heel veel woordjes leren. Dat is echt een hoop werk… Leer daarom hoe je het beste woordjes leert! Een handige tip voor de brugklas.

Lees ook: Woordjes leren: De ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

12. Wees niet degene die niks doet in een groepsopdracht

Dit is wel een erg praktische tip voor de middelbare school. In de brugklas hoef je nog niet heel erg veel groepsopdrachten te maken, maar in de bovenbouw zal je dat steeds vaker moeten doen.

Als je een groepsopdracht krijgt, kun je de anderen alles laten doen, maar zo hoort dat niet. Iedereen moet zo veel mogelijk bijdragen aan de opdracht. Als je niet hard werkt, zullen mensen in de toekomst niet meer met je willen samenwerken.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

13. Vier je verjaardag

Ik heb 2 tips omtrent verjaardagen:

 • Je kunt nog steeds een verjaardagsfeestje houden op de middelbare school: Veel mensen stoppen met een feestje houden voor hun verjaardag als ze eenmaal op de middelbare school zitten. Dat is super zonde, omdat feestjes super leuk zijn! Je kan lekker met je vrienden chillen, je krijgt cadeautjes, en bovendien is het een super goede herinnering voor later.
 • Uitdelen! Wil je makkelijk een populariteitsboot krijgen op school? Dit is je kans! Koop wat lekkers bij de Albert Heijn, goedkoop en makkelijk en deel het uit op je verjaardag.

Lees ook: 17 leuke verjaardagsfeestje ideeën voor 12-18 jaar

14. Pas op met Instagram

Heel veel mensen hebben hier geen last van, maar let op dat Instagram veel gevaren met zich meebrengt:

 • Instagram is verslavend. Je kan zonder dat je het merkt heel erg verslaafd raken aan Insta. Je zal de hele tijd door je feed scrollen, super vaak posten, en om de 5 minuten checken om likes. Dat is niet goed voor je:)
 • Haat: op internet zijn er overal haters, die onaardige of brutale reacties zullen geven op jou. Om dat te beperken raad ik je aan om je account op privé te zetten. Of je moet ze gewoon kunnen negeren.
 • Te veel letten op volgers: Het is maar een getal. Je hoeft bovendien echt niet zoveel volgers te hebben. Het gaat erom dat je echte volgers hebt. Mensen die zich werkelijk om je bekommeren.
 • Niemand is perfect: je hoeft niet altijd een perfecte beeld van jezelf te tonen. Wees gewoon jezelf. Geen stress.

Lees ook: Stoppen met Instagram en Instagram verwijderen: tips + stappenplan

15. Werk hard voor wat je wilt

Dit is de manier om te bereiken wat je wilt bereiken. Als je maar een tip uit al deze 25 tips voor de middelbare school / brugklas onthoudt, moet je deze onthouden. Als je hard werkt kom je altijd vooruit!

Lees ook: Spreekbeurt maken: stappenplan voor groep 6, groep 7 en groep 8!

16. Doe je best op school

 • Als je je best doet, ga je over
 • Wat je op school leert is niet nutteloos
 • Je maakt je ouders en jezelf trots
 • Je schoolprestaties beïnvloeden je toekomst
 • Veel kinderen kunnen helemaal niet naar school
 • Je cijfers maken wel uit
 • Je wilt geen spijt hebben later
 • School wordt leuker en interessanter als je je best doet
 • Je kunt het echt!

Lees ook: 10 redenen om je best te doen voor school

17. Besteed je tijd goed

Middelbare school brugklas tips je tijd goed besteden

Op de middelbare school zal je het heel erg druk krijgen. Proefwerken, SO’s, en natuurlijk ook nog huiswerk. Hoe kan je dat allemaal op tijd af hebben?

Het is belangrijk om je tijd goed te besteden. Plan goed in wanneer je wat gaat doen, zodat je niet op het laatste moment stress krijgt. Maak goed gebruik van tussenuren. Maak eerst je schoolwerk af, en ga daarna pas chillen.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

18. Vrienden maken

Verkering: Het lijkt soms alsof je pas cool bent als je een vriend of vriendin hebt, maar dat is helemaal niet waar! Je hoeft niet te zoeken naar verkering. Als iemand jou echt leuk vindt, zal alles vanzelf verlopen.

Ga minstens één keer naar een schoolfeest, al vind je het spannend, want het is toch wel een speciale ervaring op de middelbare school!

Ga om met de juiste mensen: De mensen met wie je omgaat op de middelbare school hebben een grote invloed op je leven.

Het is belangrijk om vrienden te hebben. Je kunt je hierdoor veiliger voelen en meer zelfvertrouwen hebben. Je hoeft niet per se heel veel vrienden te hebben, als je maar een paar goede vrienden hebt waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt.

Op de middelbare school ontstaan vaak vriendengroepjes. Dan kan het erg lastig zijn om “ergens bij te horen”. Probeer jezelf te zijn. Goede vrienden zullen je mogen zoals je bent!

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

19. Zorg goed voor je gezondheid

Je gezondheid is een van de belangrijkste dingen in je leven. Zonder een gezond en fit lichaam kun je niks. Zorg dus goed voor je lichaam. Eet gezond, ga sporten en doe niet aan drugs. Roken en alcohol moet je ook niet doen.

Roken is slecht voor je gezondheid (zoek maar op) en alcohol heeft een slechte invloed op de ontwikkeling van je brein.

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

20. Geniet

Netflix-logo-zwart-rood

Vergeet niet te genieten van je leve.! De wereld is fantastisch en er zijn hartstikke veel gave dingen om te doen, proeven en beleven. Zorg dat je op een gezonde en veilige manier een sprankelende jeugd ervaart!

Ga lekker naar het strand, kijk leuke films met je familie, vrienden, huisdieren, of gewoon alleen! Let wel op dat je niet teveel dingen moet doen die alleen op korte termijn lekker en leuk zijn, zoals: Ongezond eten, gamen en YouTube. Zulke zaken zijn zeker leuk om even te doen, maar wanneer je het teveel doet, zit je gewoon zinloos is leven te verzieken.

Lees ook: 12 tips voor leestoetsen Engels, Frans, Duits en Nederlands

21. Stel doelen op

Doelen geven je een soort richting in je leven, zodat je een beetje weet waarom je wat doet en wat je misschien beter wel of niet kunt doen. Het bereiken van je doelen geeft ook een fijn gevoel van voldoening. Het opstellen van doelen is een manier om te bereiken wat je wilt bereiken.

Stel je voor: je wilt graag een professionele voetballer worden. Je kunt dan kleinere, haalbare doelen opstellen, zoals: elke week 5 keer trainen of volgend jaar in de selectie team komen.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)

22. Stel prioriteiten

Middelbare school brugklas tips prioriteiten stellen

Alles voor een cijfer krijgt prioriteit. Dit is heel belangrijk. Leer altijd eerst voor toetsen en maak daarna pas je normale huiswerk. Uiteraard moet je ook weer niet het ene gat vullen met het andere.

Ook bij andere dingen is dit belangrijk. Wat is nou uiteindelijk belangrijker? Netflixen of leren voor je proefwerk morgen?

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

23. Ga slapen

Bijna alle “tieners” waaronder ik, slaapt te weinig. Dat ligt deels aan onze hormonen en allemaal ingewikkelde biologische zaken, maar vaak ook aan school en onze telefoons. Ik zit dit bijvoorbeeld nu om 11 uur ’s avonds te schrijven, terwijl ik morgen om half zeven wakker moet worden.

Het is echt erg moeilijk om op tijd te slapen, maar maak je geen zorgen, hier zijn enkele tips om vroeg te slapen!

Op tijd slapen is zeker niet makkelijk op de middelbare school. Altijd is er morgen een Duits SO of wiskunde proefwerk. Te weinig slaap maakt je prikkelbaar en moe, dus probeer eerder te slapen! Je zal je beter voelen, en ook beter presteren op school!

 • Ga in bed liggen met je ogen dicht
 • Douchen voor het slapen kan lekker zijn
 • Zorg dat het donker is
 • Ga gewoon in bed liggen. NU!

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

24. Pas op voor verslavingen

GEBRUIK NOOIT DRUGS.

Tijdens je periode op de middelbare school zal je vaak allerlei gevaarlijke verleidingen tegenkomen zoals drugs, alcohol, roken, en nog meer! Misschien gaan een paar vrienden van je vuurwerk afsteken op school, of croissants uit de Albert Heijn stelen: denk dan na. Denk na of het verstandig is.

Vraag jezelf altijd: Waarom doe ik dit? Als je geen goed reden hebt buiten: “De anderen doen het ook” en “Het lijkt me wel geinig” moet je het niet doen. Je zult er later spijt van krijgen als je bent gearresteerd, een strafblad hebt, en nergens meer wordt aangenomen.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen +75 dingen waar je blij van wordt

25. Leer hoe je makkelijk goed kunt presteren op school

Het is eigenlijk niet zo moeilijk om goede cijfers te halen op school. Voor bètavakken geldt: oefenen, oefenen, begrijpen en nog meer oefenen. Voor talen geldt: leren, leren, controleren en nog meer leren. Bij aardrijkskunde en geschiedenis geldt: samenvatten, leren en herhalen.

Probeer geen slordigheidsfouten te maken op toetsen. Leer ook minstens 3 dagen van tevoren. Maak je huiswerk, werk vooruit in het weekend en let goed op in de lessen op school. Als je dan ook nog een beetje focust, komt het allemaal goed!

25 tips voor de middelbare school / brugklas

 1. Gebruik je kluisje
 2. Koop de juiste schoolspullen
 3. Je eerste schooldag in de brugklas overleven
 4. Hou je schoolwerk bij
 5. Plannen
 6. Pak je tas de avond van tevoren in
 7. Laat je niet gepest worden op de middelbare school
 8. Doe mee in de les
 9. Wees een goed persoon
 10. Leer omgaan met stress
 11. Leer hoe je het beste woordjes leert
 12. Wees niet degene die niks doet in een groepsopdracht
 13. Vier je verjaardag
 14. Pas op met Instagram
 15. Werk hard voor wat je wilt
 16. Doe je best op school
 17. Besteed je tijd goed
 18. Vrienden?
 19. Zorg goed voor je gezondheid
 20. Geniet
 21. Stel doelen op!
 22. Stel prioriteiten
 23. Ga slapen
 24. Pas op voor verslavingen
 25. Leer hoe je makkelijk goed kunt presteren op school

Ik wens jou heel erg veel succes en plezier op de middelbare school!

Gepubliceerd op 25 januari 2021

Er zijn 11 reacties op dit artikel

 1. Dankje voor deze tips ik ging over een paar dagen naar de middelbare en die tips van jouw werken echt thanks he ALAN! 💋💋💋💋💋💋♥️❤️💋💋💋WIL JE M’N CRUSH ZIJN 💋💋💋💕💞💓💓💞❤️♥️❣️🩸(OF NIET💔🥺)

 2. Ik ga over een paar weekjes naar het vo ga zelf havo/vwo doen en vind dit best spannend, maar met deze handige tips ga ik volgens mij de eerste 2 weken wel vol houden! Heel erg erg bedankt!♡

 3. Ik bedank u heel erg voor deze tips!! U heeft me behoorlijk veel geholpen. Ik doe zelf nu gymnasium, en alleen al 5 van deze soorten tips gaat mn toekomst verbeteren! Hartstikke veel bedankt 😀

  Gr. Sara

  1. Nerd je doet gymnasium!!!!😄😀😃😁😆😅😆😆😂😅😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😭🤤😪

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X