Ga naar de inhoud

Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk)

Je kamer opruimen stappenplan tips titel

Is je kamer een rommel en wil je hem snel opruimen? Dit artikel moet je lezen! Hier vind je een handig stappenplan om je kamer snel en makkelijk op te ruimen!

Een nette opgeruimde kamer is niet alleen aangenaam om in te zitten, het helpt je ook beter concentreren! Daarnaast is het ook hygiënischer en je ouders gaan dan niet meer zuren dat je kamer vies is… Vaak weet je niet waar je moet beginnen, omdat er gewoon zoveel is om op te ruimen. Deze stappenplan kun je altijd toepassen, hoe ongeordend je kamer ook is!

Je kamer opruimen: stappenplan

Voorbereiding: Benodigde spullen

 • Papieren zak voor papierafval
 • Afvalbak voor restafval
 • Stofzuiger
 • Schoonmaakdoekje
 • Schoonmaakmiddel
 • Evt. glasreiniger en raamwisser

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

Stap 1: Je kamer scannen en opruimen

Dit is een van de beste methodes om snel je kamer heel veel netter eruit te laten zien: Ga bij de deur staan, en ga rustig langs te muur kijken met je ogen. Wanneer je iets tegenkomt wat niet op de juiste plek is, of iets wat je weg kunt/moet gooien, doe dat gelijk!

Let op dat het hier vooral gaat om wat zichtbaar is. Of het binnen je kast erg rommelig is, maakt nu niet uit. Je moet gewoon zorgen dat, wanneer je zomaar naar je kamer kijkt, alles netjes opgeruimd is. Eigenlijk heb je al je kamer “opgeruimd”!

 • Gooi alle afval weg (oude blaadjes, plasticverpakkingen, enz)
 • Alle spullen die niet in je kamer horen (jouw zusje’s Lego, oude broodtrommels) verzamel je tijdelijk ergens bij je deur. Die breng je straks in een keer naar waar ze horen te zijn.
 • Plaats de overige spullen terug waar ze horen (boeken in de boekenkast, pennen in je etui, enz)

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

Stap 2: Alle oppervlaktes moeten leeg

je kamer opruimen stappenplan tips schoon

Tot nu toe heb je al bijna alle spullen opgeruimd en opgeborgen. Zorg nu dat je alle oppervlakten leeg maakt. Zorg dus dat er niks op de vloer ligt, dat (als je een bureau hebt), die ook helemaal leeg is, en dat alle bovenzijdes van kasten leeg zijn. Dit geef jou kamer een nog opgeruimder gevoel. Nu kunnen we door naar stap 3!

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

Stap 3: Poetsen

Pak een schoonmaakdoekje, maak het nat, en ga over alle oppervlaktes heen ermee. Haal alle viezigheid weg, en spoel tussen door regelmatig het doekje schoon. Vooral je bureau moet goed gepoetst worden!

Als je kamer ramen of spiegels heeft, moeten die natuurlijk ook schoongemaakt worden. Pak wat glasreiniger, spuit het op je raam/spiegel, en ga er met een raamwisser overheen. Vergeet overigens niet je raamkozijnen te poetsen;)\

Lees ook: 25 leertips om effectief te leren op de middelbare school

Stap 4: Stofzuigen

je kamer opruimen stappenplan tips vegen

Ik vind zelf stofzuigen altijd erg irritant. Het maakt een hoop lawaai en is hartstikke saai. (haha, dat rijmt). Toch is het noodzakelijk om je kamer goed op te ruimen. Hier is wat motivatie: Stofzuigen duurt maximaal 5 minuten (tenzij je een enorm grote kamer hebt). Het valt dus super mee! Tip: Vergeet niet onder je bed te stofzuigen.

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips

Stap 5: Beddengoed en afvalzakken vervangen

Als je toch je kamer aan het opruimen bent kan het echt geen kwaad even je beddengoed te vervangen. Dat is ook weer lekker fris. Als je een afvalbak hebt kun je die lekker legen en een nieuwe afvalzak gebruiken. Dit zijn gewoon kleine dingen die je nu en dan moet doen.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

Stap 6. De inhoud van je kasten opruimen

Het is natuurlijk ook belangrijk om de spullen in je kasten goed te ordenen. Zo kun je alles vinden wat je nodig hebt, en je hebt meer overzicht over je spullen. Begin eerst met je kleding. Het kan een goed idee zijn ze allemaal eerst uit de kast te halen en opnieuw op te vouwen en op te bergen. Met boekenkasten is het goed om de boeken weer in een rechte lijn te laten lopen, zo ziet het erg strakker uit.

Lees ook: 12 back to school tips voor het nieuwe schooljaar (2022)

Stap 7. Hou je kamer netjes!

Je kamer opruimen is dus helemaal niet zo moeilijk. Je kamer opgeruimd houden is pas het moeilijke. Hier zijn tips om je kamer netjes te houden!

 • Maak je kamer niet rommelig. Maak er een gewoonte van je rommel altijd gelijk op te ruimen, opdat je nooit meer urenlang alles moet gaan opruimen.
 • Maak een foto van je opgeruimde kamer. Laat dat een voorbeeld zijn van hoe je kamer eruit hoort te zien
 • Plan dagelijks een paar minuten in wanneer je je kamer gaat zitten opruimen!

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

Je kamer opruimen in 7 stappen samengevat

 1. Je kamer scannen en opruimen
 2. Alle oppervlaktes moeten leeg
 3. Poetsen
 4. Stofzuigen
 5. Beddengoed en afvalzakken vervangen
 6. De inhoud van je kasten opruimen
 7. Hou je kamer netjes!

Succes met het opruimen van je kamer!

Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Er zijn 4 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X