100+ spreekbeurt onderwerpen voor groep 6, groep 7 en groep 8

Spreekbeurt onderwerpen groep 6 7 8 titel

Een geschikt onderwerp vinden voor je spreekbeurt kan erg lastig zijn. Hier zijn meer dan 100 spreekbeurt onderwerpen voor groep 6, 7 en 8!

Ook lees je hoe je een origineel en interessant onderwerp vindt voor je spreekbeurt!

Een goed onderwerp kiezen voor je spreekbeurt

1. Jouw hobby’s en interesses

Het is goed om een onderwerp kiezen dat je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan je interesses en hobby’s.

Er is niks leuker en makkelijker dan een spreekbeurt te houden over een jouw hobby of over iets waar je passie voor hebt! Bovendien weet je dan ook al veel over dat onderwerp, waardoor het ook makkelijker voor jou is om veel erover te vertellen!

2. Brainstormen!

Als je niet meteen een passend onderwerp voor je spreekbeurt kunt vinden is dat geen probleem! Ga dan brainstormen. Pak een pen en een blaadje en schrijf alle ideeën op die in je opkomen.

Het maakt niet uit of het goede of slechte ideeën zijn. Als je eindelijk een blad vol ideeën hebt, ga je rustig de minder interessante onderwerpen wegkruisen, totdat je met een paar goede onderwerpen overblijft.

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

Kenmerken van een goed onderwerp voor een spreekbeurt

1. Je kunt veel over het onderwerp vertellen. Zorg dat je een onderwerp kiest waarover je minstens 5 minuten kunt praten.
  2. Het onderwerp is niet te ingewikkeld. Kies geen onderwerp die je niet helemaal begrijpt. Hou dus geen spreekbeurt over halfgeleiders en kwantummechanica. Allereerst is dat te ingewikkeld voor jezelf en ook te ingewikkeld voor je klasgenoten.
  3. Het is origineel. Sommige onderwerpen zoals voetbal of hockey worden veel te veel gebruikt. Kies een uniek onderwerp!

Spreekbeurt onderwerpen: thema’s

Nu je weet hoe je een goed onderwerp voor je spreekbeurt kunt vinden zijn hieronder onderwerpen waar je het over kunt houden! De onderwerpen zijn verdeeld in 8 thema’s.

Lees ook: Spreekbeurt maken: Stappenplan voor groep 6, groep 7 en groep 8!

Landen en steden

Taiwan flag afbeelding

Als je recent op vakantie bent geweest kun je een spreekbeurt houden over de plaats waar je bent geweest. Natuurlijk kun je ook een spreekbeurt houden over een stad of land waar je zelf nog nooit bent geweest!

• Parijs
  • Tokyo
  • Thailand
  • Indonesië
  • Amsterdam
  • Los Angeles
  • De Himalaya’s

Dieren

Over dieren kun je hartstikke veel vertellen! Daarom zijn dieren vaak goede en interessante onderwerpen voor spreekbeurten

• Zebra’s
  • Mieren
  • Olifanten
  • Ijsberen
  • Eenden
  • Zeesterren
  • Tijgers

Lees ook: Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen

Sport

Als je zelf een sport doet, kun je ook lekker een spreekbeurt erover houden. Probeer voetbal en hockey te vermijden, want grote kans dat iemand anders uit je klas ook een spreekbeurt daarover zal houden.

• Judo
  • Formule 1
  • Basketbal
  • Karate
  • Boksen
  • Hardlopen

Bekende personen

Over beroemde mensen, uit het heden of uit het verleden, zijn vaak prachtige verhalen te vertellen. Zoek iemand uit die veel invloed heeft gehad op de wereld en hou een spreekbeurt over diegene:

• Confucius
  • Napoleon
  • Julius Caesar
  • Martin Luther King
  • Trump
  • Michael Jackson
  • Michael Jordan

Lees ook: Goede cijfers halen op school: 20 tips die echt werken

Eten en drinken

Mensen onderschatten hoe leuk het is om een spreekbeurt te houden over eten. Tip: neem wat eten mee om de klas te laten proeven!

• Mayonaise
  • Donuts
  • Chocolade
  • Sushi
  • Kaas
  • Ham
  • Friet

Geschiedenis

Er zijn veel grote gebeurtenissen in het verleden die hebben gezorgd dat onze wereld eruit ziet zoals het nu is waarover je kunt vertellen

• De piramides
  • De Chinese muur
  • De Tweede Wereldoorlog
  • De Eerste Wereldoorlog
  • Ridders
  • etc.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

Muziek

Vooral als je passie hebt voor muziek is het leuk om een spreekbeurt erover te houden. Kies je favoriete muzikant of componist uit, en hou lekker een spreekbeurt over diegene.

• Chopin
  • Mozart
  • Jazz
  • Beyoncé
  • De saxofoon
  • Bruno Mars
  • Elvis Presley

Bedrijven en organisaties

Er zijn zoveel bedrijven in de wereld. Ze hebben allemaal interessante verhalen!

• Microsoft
  • Coca-cola
  • Airbus
  • BMW
  • Toyota
  • Casio
  • Apple

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

Natuur

Spreekbeurt onderwerpen groep 6 7 8 thema natuur

De natuur is prachtig. Over dingen in de natuur vertellen is een goed idee voor je spreekbeurt!

• Bliksem
  • Aardbevingen
  • Tsunami’s
  • Vulkanen
  • Antarctica
  • De Amazone
  • Polders

Originele onderwerpen

Naast al die andere thema’s zijn er ook leuke onderwerpen die heel erg uniek zijn. Deze worden bijna nooit gekozen als onderwerp.

• Uno (kaartspel)
  • Mountainbikes
  • Stroopwafels
  • Vuurwerk
  • Containerschepen
  • Potloden
  • Origami

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

Kom je er echt niet uit? Kies dan een van de onderwerpen hieronder!

10 leuke spreekbeurt onderwerpen voor groep 6

8. Ijs
  9. Ronaldo
  10. Klimaatverandering

Dat waren alweer meer dan 100 spreekbeurt onderwerpen om uit te kiezen! Ik wens je heel veel succes met het maken van je spreekbeurt!

2 reacties op “100+ spreekbeurt onderwerpen voor groep 6, groep 7 en groep 8”