Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen

 • Tips
Duidelijker langzamer praten tips oefeningen titel

Het is onwijs handig om duidelijk te kunnen spreken. Sommige mensen kunnen vanzelf al prachtig spreken. Anderen hebben er wat meer moeite mee. In dit artikel leer je hoe je duidelijker praat en niet meer over je woorden struikelt!

18 tips en oefeningen om duidelijker en langzamer te praten

1. Praat bewust extra langzaam: Langzaam praten = duidelijker praten

Als je iets niet erg goed kunt, is het altijd slim om het eerst rustig te oefenen. Dat geldt voor alles wat je wilt leren: autorijden, piano spelen, en dus ook praten. Zorg dat je bewust extra langzaam gaat praten.

Praat zo langzaam mogelijk, zonder dat het het echt te langzaam wordt. Als je de hele tijd langzaam praat, wen je eventueel (na een paar weken) aan die rustige tempo. Soms zul je vergeten langzaam te praten, dat geeft niet. Als je maar blijft zorgen dat je langzamer praat wanneer je merkt dat je weer gehaast begint te spreken.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

2. Spreek elk woord helemaal duidelijk uit: rek woorden uit

Een veelvoorkomende oorzaak waardoor mensen onduidelijk praten, is omdat ze niet alle klanken van elk woorden helemaal duidelijk uitspreken. Bekijk bijvoorbeeld het woord “duidelijk”. Wie snel praat en niet goed helemaal nauwkeurig woorden uitspreekt, zegt al gauw “duid-ijk”.

Om dit oplossen, kun je oefenen door alle klinkers uit te rekken, en een nadruk te geven aan alle klanken. Neem het woord “medeklinker”. Probeer dan dit te zeggen: “Me…-duh…-kling…-ker. Articuleren is

3. Neem jezelf op

Duidelijker langzamer praten tips oefeningen microfoon

Wie zichzelf ooit heeft horen praten via een opname of filmpje weet precies hoe naar het klinkt. Je stem klinkt vaak heel erg anders dan je zelf zou verwachten. Hoe je jezelf hoort via een geluidsopname, is precies hoe anderen jou horen. Maak je geen zorgen, je stem klinkt “normaal” je bent gewoon iets anders gewend.

Dat jouw eigen stem opeens zo vreemd klinkt, komt doordat het geluid van je stem anders je oren bereikt wanneer je aan het praten bent. Het is normaal om dat je het niet leuk vindt om je eigen stem te horen. Toch moet je je stem leren kennen en te accepteren, zodat je weet waaraan je moet werken, om duidelijker te leren praten.

4. Oefen de woorden en klanken die je moeilijk uitspreekt (articuleren!)

Bepaalde woorden zijn lastig om correct en duidelijk af te spreken. Vooral als Nederlands niet je eerste/moedertaal is, kunnen sommige klanken en woorden erg moeilijk zijn om uit te spreken. Het kan dan helpen om die woorden uit te kiezen, en herhaaldelijk te proberen dichter bij de “juiste” uitspraak te komen.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

5. Een geruststelling aan meertalige mensen

Veel van de mensen die moeite hebben met duidelijk spreken zijn meertalige mensen. En daar is een reden achter. Zelf heb ik een groot deel van mijn jeugd Engels onderwijs gekregen, thuis spreek ik Chinees, en ik begon pas in groep 7 Nederlands te leren.

Meertalige mensen hebben het voordeel dat ze meerdere talen kunnen. Het probleem is dan dat je vaak een accent hebt in een of twee van die talen. Ook zijn sommige talen sneller dan andere, waardoor je te snel kan gaan praten. Vervelend, ik weet precies hoe dat voelt, je bent dus niet alleen!

6. Gebruik “tongbrekers” om duidelijker te leren praten

Tongbrekers zijn zinnen of combinaties van woorden die expres lastig uit te spreken zijn. Ze bevatten meestal herhaaldelijk een bepaalde klank, waardoor zelf ervaren sprekers over hun woorden struikelen. Kies er eentje uit die je erg lastig vindt, en oefen ermee! Op Tongbrekers.net staan een aantal tongbrekers om te oefenen!

Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!

7. Zorg bewust voor een momentje rust na elke zin

Daag jezelf uit door na elk zinsdeel een momentje rust te houden. Dat zorgt meteen voor meer rust in je spraak, en geeft jezelf, en de luisteraar een momentje om tot adem te komen.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

8. Luister naar goede sprekers

Duidelijker langzamer praten tips oefeningen gesprek

Er zijn onwijs veel goede sprekers waarnaar je kunt luisteren om beter te leren praten. Denk aan bekende politici (Obama, Hugo de Jonge), filosofen (Alan Watts), muzikanten of professionele sprekers (De presentator van het journaal). Kijk naar hoe ze praten, en leer daarvan

9. Oefen met hardop lezen met een intense fluistertoon

Terwijl ik dit artikel schrijf, lees ik ook hardop wat ik opschrijf. Des te meer je hardop leest, des te beter je erin wordt.

Ik las recent een artikel die vertelde hoe je langzamer kon leren praten. Volg de instructies hieronder!

“Mark a paragraph / in this manner / into the shortest possible phrases. / First, / whisper it / with energetic lips, / breathing / at all the breath marks. / Then. / speak it / in the same way. / Do this / with a different paragraph / everyday. / Keep your hand / on your abdomen / to make sure / it moves out / when you breathe in / and moves in / when you speak.”

Inc.com, Marian Rich

10. Praat tegen een spiegel

Het kan aan het begin nogal vreemd voelen om tegen een spiegel te praten. Maar het is heel goed om zo te oefenen. Het is zo een fantastische manier om jezelf te zien en horen praten. Bovendien helpt het je heel erg om meer zelfvertrouwen te krijgen.

11. Vraag om feedback en maak er ook echt gebruik van!

Na het houden van een presentatie of spreekbeurt kun je vragen aan je klasgenoten of leraren wat ze ervan vonden, en vooral of je duidelijk sprak. Als ze je verbeterpunten geven, moet je niet meteen ontkennen dat je iets niet goed doet. Leer ervan. Mensen geven niet zomaar zonder reden kritiek.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

12. Leer bekende speeches uit je hoofd

Kies de invloedrijkste en bekendste speeches uit de geschiedenis en leer die uit je hoofd. Oefen met het houden van die betogen. Je leert er onwijs veel van, je wordt een betere spreker, en je kunt dan ook heel soepel mensen citeren!

Lees ook: Snel huiswerk maken (14 geweldige tips!)

13. Ontspan

Volgens mij zijn er 3 voornaamste redenen waarom mensen duidelijker willen leren praten: Niet als een stotterende loser overkomen bij iemand die je leuk vindt, een goede spreekbeurt of presentatie houden voor een groep mensen, of omdat je niet meer over je woorden wil stuikelen.

Het essentiële is dat je ontspant. Ontspan! Schouders los, diepe adem en gaan.

14. Praat op je eigen toonhoogte

Duidelijker langzamer praten tips oefeningen stem

Vooral jongens in de puberteit hebben last van een veranderende stem. Er is een bepaalde periode in de puberteit wanneer je de baard in de keel begint te krijgen. Je stem klinkt dan soms hoog en soms laag. Het gaat gelukkig altijd wel voorbij. Zorg dat je op je eigen, normale toonhoogte praat, dat is natuurlijker en kost minder enerigie.

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

15. Oefen tijdens het fietsen

Tegen jezelf praten is een teken van krankzinnigheid, maar ook een van de beste manieren om beter te leren spreken. Praat continu hardop als je alleen bent. Doe de bovenstaande oefeningen (tongbrekers, articuleer-oefeningen) Ideaal om verveling te voorkomen tijdens het fietsen.

16. Verbeter je taalvaardigheid (voorkom taalfouten, en vergroot je woordenschat)

Pas op voor foutieve lidwoorden, voornaamwoorden, contaminaties, pleonasmen, hen/hun, als/dan. Wie praat met veel taalfouten komt veel minder professioneel over. Daarnaast is het handig om een groot woordenschat te hebben, zodat je meer woorden hebt om uit te kiezen tijdens het praten.

Lees ook: Aantekeningen maken op school: 8 tips

17. Leer slechte spreekgewoontes af

Ummm… ja… hoe heet het… eigenlijk…. nou…. en ja… uhhh… dus…. je weet wel….. ummm… Hartstikke irritant, doe dat dus niet.

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven (10 Tips!)

18. Heb vertrouwen in je stem!

Jouw stek is prachtig zoals het is. Je kunt het altijd verbeteren, maar zo kun je alles verbeteren. Geloof in jezelf. Als mensen je uitlachen om je stem zijn ze grote sukkels die geen zelfvertrouwen hebben en dus anderen moeten pesten om zich beter te voelen. Negeer hen.

Lees ook: Meer zelfvertrouwen krijgen: 20 eenvoudige tips en oefeningen

Bonus: 7 extra tips om beter te spreken

 • Doe mee aan een debatclub: Handig om te oefenen voor een groep te spreken.
 • Oogcontact: Al is het spannend, doe het alsnog, zo hou je meer focus vast in je luisteraar.
 • Praat met emotie: Wees geen zombie/robot
 • Leer zingen: Zangers hebben geweldige stemmen.
 • Niet roken, het verpest je stem.
 • Je stem is ’s ochtends altijd minder goed
 • Drink wat warm water (met honing), als je stem stroevig is,

Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen

 1. Praat bewust extra langzaam: Probeer te langzaam te praten
 2. Spreek elk woord helemaal duidelijk uit: rek woorden uit
 3. Neem jezelf op
 4. Oefen de woorden en klanken die je moeilijk uitspreekt (articuleren!)
 5. Een geruststelling aan meertalige mensen
 6. Gebruik “tongbrekers”
 7. Zorg bewust voor een momentje rust na elke zin
 8. Luister naar goede sprekers
 9. Oefen met hardop lezen met een intense fluistertoon
 10. Praat tegen een spiegel
 11. Vraag om feedback en maak er ook echt gebruik van!
 12. Leer bekende speeches uit je hoofd
 13. Ontspan
 14. Praat op je eigen toonhoogte
 15. Oefen tijdens het fietsen
 16. Verbeter je taalvaardigheid (voorkom taalfouten, en vergroot je woordenschat)
 17. Leer slechte spreekgewoontes af
 18. Heb vertrouwen in je stem!

Vond je dit handig? Geef dan onderaan een reactie!

2 reacties op “Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *