Hoe word je ergens goed in? Of je goed wilt worden in een sport of een instrument of iets heel anders zoals spreken voor een publiek: je bent op de juiste plek.
In dit artikel vind je 12 tips om ergens heel goed in te worden. Deze tips garanderen niet dat je meteen ergens heel goed in wordt, maar ze zullen zeker erg waardevol zijn!
12 tips om ergens goed in te worden
1. Bedenk waar je goed in wilt worden
Als je ergens goed in wilt worden, moet je weten waarin je goed wilt worden. Als je het al weet, is dat geweldig!
Pak een blaadje en een pen en maak vervolgens een lijst van waar je al redelijk goed in bent, wat je leuk vindt en waar je goed in zou willen zijn.
Kijk dan of er iets is wat in alle drie de lijsten voorkomt. Als je bijvoorbeeld al redelijk goed kan goochelen en je vindt het leuk en je wilt er ook nog goed in zijn: dan is goochelen misschien iets waarop jij je kan focussen.
Voorbeeld:
Ik ben goed in: | Ik vind leuk: | Ik wil goed zijn in: |
---|---|---|
school | – | school |
piano | piano | piano |
– | basketbal | basketbal |
bloggen | bloggen | bloggen |
– | – | programmeren |
2. Doe wat je leuk vindt
Als je ergens heel goed in wilt worden, kan dat alleen als je het leuk vindt en passie hebt ervoor. Probeer dus iets te vinden wat je leuk vindt om te doen. Dan is het makkelijker om daar goed in te worden.
Je ziet bij bekende zangers, sporters en wetenschappers dat ze niet alleen hard werken, maar ook dat ze bijna allemaal genieten van wat ze doen en enthousiast zijn over wat ze doen. Ergens goed in worden is lastig als je niet plezier hebt tijdens het proces.
Je kunt natuurlijk ook goed proberen te worden in iets wat je niet leuk vindt. Het nadeel ervan is dat het uiteindelijk vermoeiend gaat worden.
Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)
3. Probeer je huidige talenten te ontwikkelen
Als je al een basis hebt opgebouwd voor een bepaalde vaardigheid, is het makkelijker om dan nog beter erin te worden. Soms weet je niet waar je goed in bent en het kan ook zijn dat je op het moment niks bijzonder goed kan.
Dat is niet erg, want dan kun je alleen maar meer leren! Wanneer je al een beetje kan dansen, is het voor jou makkelijker dan voor anderen om een goede danser te worden, omdat je een kleine voorsprong hebt op andere mensen.
Lees ook: 30 tips voor meer zelfvertrouwen
4. Bedenk waarom je ergens goed in wilt worden
Vraag jezelf ook waarom je ergens in goed wilt worden. Het is belangrijk om te weten wat je uiteindelijk ermee wilt bereiken.
- Enkele goede redenen waarom je ergens goed in wilt worden:
- Je vindt het leuk.
- Je wilt er iets mee doen (Voorbeeld: Als je later programmeur wilt worden is het slim om er nu al goed in te worden)
- Je hebt een duidelijk doel: (Voorbeeld: Je wilt in het selectieteam komen bij hockey.)
- Enkele slechte redenen waarom je ergens goed in wilt worden
- Indruk maken op anderen. Als je iets alleen goed wilt kunnen om indruk te maken op mensen, is dat geen goed reden. Je hoeft niks te bewijzen! Bovendien zal je uiteindelijk uitgeput raken, omdat je dit niet werkelijk voor jezelf doet, maar voor anderen.
- Je wilt beter worden in iets dan iemand anders. Vergelijk nooit met anderen. Vergelijk alleen met jezelf! Wanneer je je vergelijkt met anderen, zal je nooit tevreden worden met jezelf. Wees blij met wie je bent, en wat je wel/niet kan!
Lees ook: Jezelf vergelijken met anderen: 7 redenen om dat niet te doen
5. Oefenen, oefenen, oefenen
Oefening baart kunst. Hoe meer je iets oefent, hoe beter je erin wordt. Als je iets veel doet, word je er beter in.
Je wist waarschijnlijk al dat je moet oefenen om ergens heel goed in te worden. En ja, dat vergt een hoop discipline, tijd en inzet. Gelukkig zijn er nog een paar tips waarmee je makkelijker en sneller ergens heel goed in wordt!
“For the things we have to learn before we can do them, we learn by doing them.”
~Aristoteles
6. Wees consistent
Het is belangrijk om consistent te oefenen. Plan goed voor jezelf hoe vaak, hoe lang, en wanneer je gaat oefenen. Het geheim is om dagelijks een klein beetje te doen.
Dagelijks een beetje oefenen is efficiënter, makkelijker en slimmer dan een keer per maand 8 uur achter elkaar oefenen.
- Je bouwt je vaardigheden steeds op als je dagelijks oefent. Als je niet dagelijks oefent, raak je snel weer wat je hebt geleerd kwijt! Zonde van al je moeite!
- Het voelt als minder werk als je steeds een beetje doet. Super veel in een keer doen is erg vermoeiend.
- Bovendien wordt het oefenen eventueel een dagelijkse routine En dat zal ervoor zorgen dat je er snel super goed in wordt, wat het ook is!
Lees ook: Cum Laude: Wat betekent dat? Cum laude slagen doe je zo!
7. Oefen slim
Je moet niet alleen veel en vaak oefenen, maar ook slim oefenen.
- Bepaal waar je aan moet werken. (Voorbeeld: Je merkt dat je met links niet zo goed kan schieten bij voetbal)
- Oefen gericht waar nodig. (Voorbeeld: Je gaat de komende dagen steeds 200 keer oefenen schieten met links)
- Focus: concentreer je op wat je doet. Laat je hersens niet ronddwalen, anders is het zonde van je tijd en moeite.
- Maak gebruik van hulpmiddelen.
Lees ook: Een verslag schrijven: stappenplan met tips en voorbeelden
8. Het kost tijd
Het kost tijd om ergens goed in te worden. Iedereen die iets heel goed kan heeft “achter de schermen” jarenlang gewerkt en geoefend om te kunnen wat ze nu kunnen.
Vergelijk je niet met anderen. Ik vergeleek mezelf met mensen die al veel langer basketbalden dan ik en raakte gefrustreerd dat ik niet even goed was als zij. Je kan niet verwachten binnen een jaar te kunnen wat anderen na 5 jaar oefening kunnen.
Lees ook: Duidelijker en langzamer praten: 18 tips en oefeningen
9. Vraag om feedback
Dit is een goede manier om snel veel vooruitgang te maken. Door feedback te vragen van je ouders, vrienden, leraar of coach kan je snel weten wat je anders kan doen en wat je al goed doet.
Wees niet bang om feedback te ontvangen. Feedback kan soms vervelend aanvoelen, maar structurele feedback is waardevol.
Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!
10. Stel doelen op
Als je ergens echt goed in wilt worden is het extreem belangrijk om goede doelen op te stellen voor jezelf. Je hebt iets om naar toe te werken, je dwingt jezelf harder te werken om je doelen te bereiken en het voelt goed om doelen te bereiken.
Stel steeds kleine haalbare doelen op die je binnen een week kan behalen. Door veel kleine doelen op te stellen en te bereiken motiveer je jezelf.
Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)
11. Wees ambitieus
Doe je best en werk heel hard. Wees ambitieus. Pas wel op dat je niet te ver gaat en een burn-out krijgt… Dat gebeurt wanneer je jezelf overbelast. Zorg ook dat je veel motivatie hebt.
Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school
12. Houd vol!
Geef niet op als het even lastig is. Neem even een pauze en ga vervolgens weer verder. Het is niet makkelijk om ergens heel goed in te worden. Geniet van het proces en voordat je het weet ben je ergens goed in. Vergeet niet dat je goed bent zoals je bent. Geen stress.
“Tough times don’t last, tough people do.”
~Robert Schuller
12 tips om ergens heel goed in te worden (samengevat)
- Bedenk waar je goed in wilt worden
- Doe wat je leuk vindt
- Probeer je huidige talenten te ontwikkelen
- Bedenk waarom je ergens goed in wilt worden
- Oefenen, oefenen, oefenen
- Wees consistent
- Oefen slim
- Het kost tijd
- Vraag om feedback
- Stel doelen op
- Wees ambitieus & gemotiveerd
- Houd vol!
Ergens goed in worden: veelgestelde vragen
Hoewel mensen vroeg starten meestal een klein voordeel hebben dat ze (als kind) sneller kunnen leren, en dat ze al veel langer iets doen, is het nooit telaat om te beginnen!
Dit hangt heel erg af van wat je goed wilt kunnen en hoe goed je daarin wilt zijn. Soms kan het een paar maanden duren, soms jaren.
1. Niet iedereen is ergens goed in.
2. Je bent niet per se nergens goed in. Soms weet je gewoon nog niet waar je goed in bent, of je bent niet goed in waar je goed in wilt zijn! Iedereen heeft zijn eigen sterktes. Bij sport en zang kunnen genen invloed hebben op je prestaties, maar uiteindelijk maakt oefenen en hard werken het verschil.
Zeker niet. Er zijn heel veel mensen op aarde: Het is statistisch gezien onmogelijk dat iedereen een professionele voetballer of tennisser wordt. Stel niet te hoge verwachtingen en eisen op voor jezelf en wees dankbaar voor wat je al hebt.
Gepubliceerd op 13 augustus 2020
Geen probleem Mees! Leuk dat je er iets aan hebt gehad!
Tjonge wat inspirerend! Bedankt Alan dit had ik echt nodig!