Ergens heel goed in worden (12 tips)

ergens heel goed in worden tips featured image

Hoe kan je ergens heel goed in worden?

Er zijn vast mensen om je heen die heel goed zijn in iets. Denk aan die ene jongen die supergoed kan voetballen, of je buurmeisje dat super mooi piano speelt.

Je vraagt je dan misschien wel af: Waarom zijn zij daar zo goed in? Ben ik ergens goed in? Hoe kan ik ook ergens heel goed in worden?

In dit artikel geef ik je 12 Simpele Tips om Snel Ergens heel Goed in te Worden! Deze tips garanderen niet dat je gelijk ergens heel goed in wordt, maar ze zullen je op weg helpen dat ooit te worden!

12 Simpele Tips om Ergens Heel Goed in te Worden

P.S. Bekijk onderaan de Veelgestelde Vragen!

1. Besluit waar je goed in wilt worden

Als je ergens goed in wilt worden, moet je natuurlijk weten waarin je goed wilt worden! Als je het al weet, is dat geweldig! Zo niet, volg dan de volgende stappen:

 • Pak een blaadje en een pen
 • Maak een lijstje van het volgende:
  1. Waar je al redelijk goed in bent
  2. Wat je leuk vindt
  3. Waar je goed in zou willen worden
 • Kijk dan of er iets is wat in alle drie lijsten voorkomt: Stel je kunt al redelijk goed goochelen, je vindt het leuk, en je wilt er echt goed in worden: Dan is goochelen voor jou een goed idee!
 • Schrijf dan de dingen op die vaak op je blaadje staan: En dan heb je iets als dit:

Dit brengt ons op Tip #2 en #3:

2. Doe wat je leuk vindt!

Als je ergens heel goed in wilt worden, kan dat alleen als je het leuk vindt, en passie hebt ervoor. Dus probeer iets te vinden wat je echt leuk vindt om te doen. Dan zal het super makkelijk en leuk zijn om er goed in te worden!

Denk aan een bekende zanger, schaker, of kunstenaar: Je zult zien dat ze allemaal genieten van wat ze doen, en enorm veel passie hebben ervoor. Ergens goed in worden voelt als zwaar(der) werk als je niet plezier hebt tijdens het proces.

Je kunt natuurlijk ook goed proberen te worden in iets wat je niet leuk vindt: Soms is dat gewoon nodig zoals met wiskunde op school, dan zal alleen het een minder prettige ervaring zijn!

3. Probeer je huidige talenten te ontwikkelen

Het is altijd moeilijker om vanuit niks te beginnen. Als je al een basis hebt opgebouwd voor iets, is het makkelijker om dan nog beter erin te worden! Soms ben je al heel goed in iets, zonder dat je het weet. Soms weet je niet waar je goed in bent, maar iedereen is ergens goed in!

Voorbeeld: Wanneer je al een paar goede dans-moves kunt doen, zal het makkelijker zijn voor jou dan voor andere om nog beter te leren dansen, omdat je eigenlijk al een voorsprong hebt op andere mensen.

4. Bedenk waarom je ergens goed in wilt worden

Dit is een meme, dus aub niet Copyright-klachten indienen!

Vraag jezelf ook waarom je ergens in goed wilt worden. Het is belangrijk om te weten wat je uiteindelijk ermee wilt bereiken. Zo kan je gemotiveerd blijven, en goed snappen of je nou de juiste redenen hebt waarom je ergens goed in wilt worden.

 • Enkele goede redenen waarom je ergens goed in wilt worden
  • Je vindt het leuk om te doen
  • Je wilt er later iets mee doen (Voorbeeld: Als je later programmeur/zanger enz worden; Dan is het slim om er heel goed in proberen te worden)
  • Je hebt een concrete doel: (Voorbeeld: Je wilt in de selectieteam komen bij hockey, je wilt een schaaktoernooi winnen, of een olympiade, enz.)
 • Enkele slechte redenen waarom je ergens goed in wilt worden
  • Indruk maken op anderen. Als je iets alleen goed wilt kunnen om indruk te maken op mensen, is dat geen goed reden. Je hoeft niks te bewijzen! Bovendien zal je uiteindelijk uitgeput raken, omdat je dit niet werkelijk voor jezelf doet, maar voor anderen.
  • Je wilt beter worden in iets dan iemand anders. Vergelijk nooit met anderen. Vergelijk alleen met jezelf! Wanneer je je vergelijkt met anderen, zal je nooit tevreden worden met jezelf. Doe dat dus niet. Wees blij met wie je bent, en wat je wel/niet kan!

Ergens Heel Goed in Worden: Hoe moet dat?

5. Oefenen, oefenen, oefenen

e

En nog eens oefenen. Oefening baart kunst, en dat is helemaal waar! Hoe meer je iets oefent, hoe beter je erin wordt! Als je iets gewoon heel vaak doet, word je er uiteindelijk meestal heel goed in.

Je wist waarschijnlijk al dat je moet oefenen om ergens heel goed in te worden. En ja, dat vergt een hoop discipline, tijd, en inzet. Gelukkig zijn er nog een paar tips waarmee je makkelijker en sneller ergens heel goed in wordt!

“For the things we have to learn before we can do them, we learn by doing them.”

~Aristoteles

6. Consistentie is belangrijk!

Het is belangrijk om consistent te oefenen. Plan goed voor jezelf hoe vaak, hoe lang, en wanneer je gaat oefenen.

Stel je wilt goed worden in piano. Wat is denk je slimmer: Dagelijks 30 minuten oefenen of een keer per week 5 uur achter elkaar stampen?

Dagelijks een beetje oefenen is efficiënter, makkelijker, en slimmer. Hier zijn 4 redenen ervoor:

 • Je bouwt je vaardigheden steeds op als je dagelijks oefent. Als je niet dagelijks oefent, raak je snel weer wat je hebt geleerd kwijt! Zonde van al je moeite!
 • Het voelt als minder werk als je steeds een beetje doet. Super veel in een keer doen is erg vermoeiend!
 • Bovendien wordt het oefenen eventueel een dagelijkse routine En dat zal ervoor zorgen dat je er snel super goed in wordt, wat het ook is!

7. Slim Oefenen

Je moet niet alleen veel en vaak oefenen, maar ook slim oefenen! Hoe oefen je slim?

 • Ontdek waar je aan moet werken. (Voorbeeld: Je merkt dat je met links niet zo goed kan schieten bij voetbal)
 • Oefen gericht waar nodig. (Voorbeeld: Je gaat de volgende dagen steeds 200 keer oefenen schieten met links)
 • Focus: Concentreer je op wat je doet. Laat je hersens niet ronddwalen. Zo leer je het meest en het snelst. Ik merk soms ook dat ik niet focus op wat ik doe… Het is niet makkelijk!
 • Maak gebruik van hulpmiddelen! Je kunt veel dingen gebruiken om efficiënter te oefenen: Doe dat ook!

8. Het kost Tijd

Oefening kost tijd!

Alles kost tijd. Niemand kan iets gelijk heel goed. Vergeet niet: Iedereen die iets heel goed kan heeft hetzelfde lange, zware proces heeft meegemaakt als jij!

Het is dus ook belangrijk om niet te veel te verwachten van jezelf. Ik maakte precies deze fout. Ik vergeleek mezelf met mensen die al veel langer basketbalden dan ik, en raakte gefrustreerd dat ik niet even goed was als zij. Maar het is eigenlijk logisch: Je kan niet verwachten binnen een jaar wat anderen in 5 jaar hebben gedaan in te halen. Dat kan gewoon niet.

9. Vraag anderen om feedback!

Dit is een van de eenvoudigste manieren om snel veel vooruitgang te maken. Door feedback te vragen van je ouders, vrienden, leraar, of coach kan je snel weten wat je anders kan doen, en wat je al goed doet.

Dat zal je enorm helpen om je nog beter te ontwikkelen! Wees niet bang om feedback te ontvangen. Feedback kan soms vervelend aanvoelen, maar structurele feedback kan je juist een goede boost geven richting iets heel goed kunnen!

Lees ook: Schoolspullen Lijst Middelbare School (Brugklas) 2020

10. Stel Doelen op

Als je ergens echt goed in wilt worden is het extreem belangrijk om goede doelen op te stellen voor jezelf.

 • Je hebt dan iets duidelijks om naar toe te werken
 • Je dwingt jezelf harder te werken om je doelen te bereiken
 • Het is een goede bron van motivatie
 • Schrijf je doelen op! Je hebt dan misschien wel een 42% grotere kans om je doelen te bereiken! (Bron)

Ik ga nog een artikel schrijven over doelen opstellen! Komt eraan!

11. Wees Ambitieus & gemotiveerd

ergens heel goed in worden tips doelen opstellen dart bord

Er is niks krachtiger dan pure, brandende ambitie. Wanneer een mens een extreem verlangen heeft naar iets, kan bijna niks hem/haar tegenhouden. Wees ambitieus en gebruik die intense verlanging om ergens snel heel goed in te worden.

Ik wilde bijvoorbeeld heel goed worden in school. Ik wekte mezelf zo erg op dat die doel diep in mijn hersens vast geworteld zat. En ja, ik haalde inderdaad hele goede cijfers

Let wel op dat je niet te ver gaat, en een burn-out krijgt… Dat gebeurt wanneer je jezelf overbelast. Daarnaast is het belangrijk om motivatie te hebben: Ik ga daar nog een post over schrijven!

12. Hou vol!

Geef niet op wanneer je tegen moeilijkheden aan loopt! Terwijl je opgeeft, bereiken anderen wel hun doelen, en worden ze wel ergens heel goed in! Het is niet makkelijk om ergens heel goed in te worden. Geniet van het proces, en ooit zal het je lukken.

“Tough times don’t last, tough people do”

~Robert Schuller

Lees ook: Mijn Grootste Blunder: Maak deze Fout Niet!

In het kort: 12 Tips om Ergens Heel Goed in te Worden

 • 10 Simpele Tips om Ergens Heel Goed in te Worden
 • 1. Besluit waar je goed in wilt worden
 • 2. Doe wat je leuk vindt!
 • 3. Probeer je huidige talenten te ontwikkelen!
 • 4. Bedenk waarom je ergens goed in wilt worden
 • Ergens Heel Goed in Worden: Hoe moet dat?
 • 5. Oefenen, oefenen, oefenen
 • 6. Consistentie is belangrijk!
 • 7. Slim Oefenen
 • 8. Het kost Tijd
 • 9. Vraag anderen om feedback!
 • 10. Stel Doelen op
 • 11. Wees Ambitieus & gemotiveerd
 • 12. Hou vol!

Veelgestelde Vragen

ergens heel goed in worden tips veelgestelde vragen faq
Moet je heel jong al beginnen met iets om er goed in te worden?

Hoewel mensen die van kleins af aan meestal een klein voordeel hebben dat ze (als kind) sneller kunnen leren, en dat ze al veel langer iets doen, zegt dat niet dat je niet ergens goed in kan worden als je nu begint. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen hierop, maar ik zou zeggen: Start zo snel mogelijk!

Hoe snel kan je ergens goed in worden

Dit hangt heel erg af van wat je goed in wilt worden, en hoe goed je ergens goed in wilt worden: Soms kan het een paar maanden duren, soms vele jaren, het kost zeker tijd!

Waarom is iedereen ergens goed in maar ik niet?

Nou ja, ik denk niet dat je werkelijk nergens goed in bent. Soms weet je gewoon nog niet waar je goed in bent, of je bent niet goed in waar je goed in wilt zijn! Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwakheden. Bij sport en zang kunnen genen invloed hebben op je prestaties, maar uiteindelijk maakt oefenen en hard werken het verschil.

Is het erg om nergens heel goed in te zijn?

Zeker niet. Er zijn heel veel mensen op aarde: Het is statisch gezien onmogelijk dat iedereen een professionele voetballer of tennisser wordt. Stel niet te hoge verwachtingen en eisen op voor jezelf, en wees dank baar voor wat je al hebt!

Succes!

2 reacties op “Ergens heel goed in worden (12 tips)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *