Ga naar de inhoud

10 goede gewoontes om aan te leren

10 goed gewoontes om aan te leren aanleren tips

Goede gewoontes zijn super handig om te hebben. Want als je eenmaal een gewoonte hebt aangeleerd, gaat het automatisch.

Omgekeerd is het ook lastig om slechte gewoonten af te leren. Als je goede gewoontes aanleert, kan je op de lange termijn veel profijt ervan hebben. Hieronder zijn 10 goede gewoontes die iedereen kan proberen aan te leren!

10 goede gewoonten om aan te leren

1. Vaste slaaptijden

Ik snap dat het moeilijk is om dagelijks op tijd te slapen als leerling, omdat je veel huiswerk en toetsen krijgt en ook nog andere activiteiten hebt naast school/moet werken/ook even wat vrije tijd wilt om te ontspannen.

Desondanks is het slim om genoeg te slaap te krijgen en het is ideaal als je dagelijks ongeveer op dezelfde tijden naar bed gaat en wakker wordt.

Als je goed uitgerust bent ben je overdag veel productiever (en ook minder chagrijnig) en dat zorgt uiteindelijk ervoor dat je meer leert op school, sneller je (huis)werk afkrijgt en dus ook meer tijd hebt om eerder te slapen.

Probeer elke dag tien minuten eerder te slapen. Het duurt altijd enkele dagen voordat je slaapritme is aangespast, dus maak je geen zorgen als je een paar nachten niet meteen in slaap valt.

2. Sporten

Sporten is gezond (en leuk). Sporten heeft heel veel voordelen die ik niet allemaal hier ga opnoemen, maar als je even Googlet vind je vast wel meer informatie daarover. Regelmatig sporten is dus goed voor je.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)

3. Je bed opmaken

Ik ben een paar maanden geleden begonnen met elke dag mijn bed opmaken en ik ben hartstikke tevreden daarmee. Het kost heel weinig tijd en je bed ziet er helemaal netjes uit. Daarnaast helpt het je niet meer in bed te kruipen nadat je wekker is gegaan.

Lees ook: Je kamer opruimen in 7 stappen + tips (snel en makkelijk)

4. Doe je telefoon op stil en in een andere kamer

Door je mobiel op stil te zetten en in een andere kamer te zetten, waar je niet je telefoon kunt zien, laat je jezelf veel minder snel afleiden.

Dan kun je snel je werk afkrijgen en daarna genieten van je vrije tijd. Ook kun je een Screen Time instellen voor je telefoon.

Lees ook: Afgeleid door je telefoon? 7 eenvoudige tips

5. Minder sociale media

Het is best eng hoeveel sociale media we gebruiken. Volgens deze bron gebruikt de gemiddelde Nederlander 98 minuten sociale media per dag, en jongeren tussen de 15 en 19 jaar zelfs gemiddeld 143 minuten per dag.

Om jouw gebruik van sociale media te gebruiken kun je het volgende proberen:

 • Tijdelijk pauze van sociale media
 • Maximum tijd per dag op sociale media
 • Vaste tijden op de dag waarin je sociale media mag gebruiken (bijvoorbeeld 10 minuten ’s ochtends en ’s avonds)

Lees ook: Stoppen met Instagram en Instagram verwijderen: tips + stappenplan

6. Eerst werken dan ontspannen

Mijn moeder heeft altijd tegen mij gezegd dat je eerst je huiswerk af moet maken en dan moet ontspannen, omdat je anders niet echt kan ontspannen, doordat je onbewust weet dat je later toch weer aan de slag moet.

Hoewel het een hoop wilskracht en discipline vergt is dit een van de beste gewoontes om aan te leren, die je heel je leven lang zal helpen.

Lees ook: Frans of Duits kiezen? Een groot dilemma

7. Rechtop zitten en staan

Goede gewoontes aanleren

Dit voorkomt dat je krom wordt en je ziet er ook beter (energieker en meer zelfverzekerd) uit.

Lees ook: 25 leertips om effectief te leren op de middelbare school

8. Opfrissen ’s ochtends (ochtendroutine)

Je hebt vast wel die “productiviteitsgurus” gezien op YouTube en Instagram die je beloven dat je meteen een succesvolle, gelukkige miljoenair wordt als je je dag begint met een koude douche.

Nou helaas is dat allemaal onzin. Wel kan het fijn zijn om elke ochtend een vaste volgorde te hebben van dingen die je doet; tanden borstelen, omkleden, ontbijten enz, zodat je niet meer hoeft na te denken als je net wakker bent.

Lees ook: 17 leuke verjaardagsfeestje ideeën voor 12-18 jaar

9. Aardig zijn tegen anderen

Je hebt het misschien niet door, maar mensen vinden het leuk als andere mensen aardig tegen ze zijn. Ik zeg expres “aardig zijn” in plaats van “aardig doen” want je moet het menen, niet faken dus!

Als je als “standaard-modus” vriendelijk bent tegen anderen, zul je waarschijnlijk merken dat mensen ook aangenaam tegen jou gaan doen!

Lees ook: 100+ spreekbeurt onderwerpen voor groep 6, groep 7 en groep 8

10. Maak af waar je mee begint

Goede gewoontes om aan te leren ideeen lijst

Uiteindelijk gaat het erom dat bepaalde handelingen automatisme worden en zo “stroomlijn” je je dagelijks leven! Ik zeg trouwens niet dat dit allemaal moet, ik zeg alleen dat het misschien handig kan zijn:) Bedankt voor het lezen!

10 goede gewoontes om aan te leren samengevat

 1. Vaste slaaptijden
 2. Sporten
 3. Je bed opmaken
 4. Doe je telefoon op stil en in een andere kamer
 5. Minder sociale media
 6. Eerst werken dan ontspannen
 7. Rechtop zitten en staan
 8. Opfrissen ’s ochtends (ochtendroutine)
 9. Aardig zijn tegen anderen
 10. Maak af waar je mee begint

Gepubliceerd op 27 september 2021

Er zijn 4 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X