10 soorten docenten (stereotypes)

• Tips
Soorten docenten op school titel

Er zijn veel verschillende soorten docenten: Hier zijn de 10 meest voorkomende types!

1. De saaie docent

Bij de saaie docent val je gauw in slaap tijdens de les, omdat hij gewoon zo saai is. Het voelt alsof de tijd stilstaat… Deze leraar (of lerares) praat erg monotoon en is meestal een docent(e) Nederlands of geschiedenis.

2. De luie docent

De luie docent geeft eigenlijk geen les. Hij zet de klas zelfstandig aan het werk en gaat lekker achter zijn laptop zitten. Meestal gaat de klas een uur lang kletsen en klooien. Als veel leerlingen vervolgens een onvoldoende hebben voor de toets, is het hun eigen schuld.

Lees ook: 25 tips tegen verveling door corona

3. De oude docent

Op elke school zijn er een paar docenten die al tientallen jaren lesgeven. Ze zijn bejaarde opa’s en oma’s met dikke brillen en gehoorapparaten. De oude docenten behoren tot de vriendelijkste docenten van de school. Bij hen in de les is er altijd een warme sfeer. Soms hebben zij wel moeite met computers.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school!

4. De cabaretier

Deze docent geeft vermakelijke lessen met veel humor. Leerlingen genieten van de les. Meestal geeft de cabaretier weinig les: hij praat gewoon de hele les vol. Helaas leren leerlingen hierdoor minder en ze halen dan ook slechte cijfers.

Lees ook: 75 dingen waar je meteen blij van wordt!

5. De “perfecte” docent

De “perfecte” docent is als het ware de “ideale” leerkracht. Zijn lessen zijn boeiend en hij heeft de volledige aandacht van de klas. Hij legt duidelijk uit, en zorgt dat iedereen de stof goed beheerst. Bovendien kijkt de “perfecte” docent toetsen heel snel na.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

6. De “afwezige” docent

Sommige docenten zijn vaak afwezig. Ze zijn ziek, zwanger of moeten naar een cursus of workshop. Hun lessen vallen vaker uit dan niet. Na een heel schooljaar ben je nog steeds bij hoofdstuk 1 en je hebt een enorme achterstand opgelopen…

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

7. De gymdocent

soorten docenten basketbal

De gymdocent heeft een leuke baan. Hij wordt betaald om elke dag de hele dag lang lekker trefbal te spelen. Hij geniet van zijn werk. Hij draagt altijd sportkleren en is de fitste leraar van de school.

8. De strenge docent

De strenge docent eist volledige stilte van de klas. Zij (of hij) wil complete totale controle over de klas. De strenge docent stuurt per les 3 à 4 leerlingen eruit. Hij is niet populair onder de leerlingen maar zorgt wel dat iedereen goed presteert in zijn vak.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

9. De slechte docent

soorten docenten op school slechte docenten

De vervelende docent geeft je onterecht slechte cijfers, begrijpt niks van zijn vak en behandelt leerlingen ongelijk. Hij trekt de slijmballen voor en zuurt alleen maar op de leerlingen die hij niet mag. Bovendien geeft de vervelende docent slechte aantekeningen en hij legt niet uit. De leerlingen haten hem.

Lees ook: Snel Huiswerk Maken (14 Geweldige Tips!)

10. De “tryhard”

Voor zulke docenten hebben leerlingen respect, maar ook medelijden. De tryhard-docenten besteden ongelooflijk veel moeite en tijd om de leerlingen zo goed mogelijk te onderwijzen. Ze geven te veel toetsen, te veel huiswerk en te veel uitleg, waardoor zowel de docent als de leerlingen gebukt gaan onder de stress.

Jongens, dat was het! Je kunt hieronder haat gooien op docenten als je dat leuk vindt.

2 reacties op “10 soorten docenten (stereotypes)”