Ga naar de inhoud

Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen

Chagrijnig tips goed humeur verbeteren titel

Ben je chagrijnig? Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je stijf en geprikkeld en wilt het liefst alles in je omgeving kapot slaan.

In dit artikel vind je 14 tips tegen een slecht humeur. Gebruik deze tips als je chagrijnig bent! Deze tips vereisen geen filosofische wijsheid of ijzersterke zelfdiscipline. Het zijn simpele, praktische tips die je zullen helpen minder chagrijnig te voelen! Zo word je snel weer vrolijk.

Dit artikel gaat niet over hoe je gelukkig wordt. Het zijn gewoon manieren om even een boost van vrolijkheid te geven! Zoek hulp als dat nodig is. Waar iemand blij van wordt verschilt per persoon. Alles is in overmaat slecht.

Wat betekent chagrijnig zijn?

Volgens het woordenboek Van Dale betekent chagrijn een “onaangenaam aandoende en voortdurende humeurigheid” Het woord is ontleend uit het Franse chagrin. Je bent dus niet boos en verdrietig als je chagrijnig bent, maar eerder prikkelbaar.

Waardoor ben je chagrijnig?

Bij de meeste mensen zijn er vier oorzaken waardoor je chagrijnig kunt zijn:

 1. Te weinig slaap: bij slechte of onvoldoende nachtrust word je makkelijk chagrijnig. Het helpt dus heel erg om te gaan slapen wanneer je een slecht humeur hebt.
 2. Trek: als je honger hebt, wordt je ook snel chagrijnig. Hetzelfde geld voor dorst en hitte. Eet, drink en zorg voor voldoende afkoeling als het warm is. Vooral kleine kinderen beginnen te janken als ze trek hebben.
 3. Stress: wanneer je veel stress of druk ervaart beland je gauw in een slechte bui. Identificeer je bron van stress en probeer dat op te lossen.
 4. Andere mensen: Wanneer je conflicten met andere mensen hebt kun je snel chagrijnig worden. Als je teleurgesteld of boos op jezelf bent zullen anderen ook merken dat je chagrijnig bent.

Hoe spel je chagrijnig?

Chagrijnig. In geen enkel woordenboek heb ik “chagrijnigheid” kunnen vinden. Je moet dus het woord “chagrijn” gebruiken. Overigens is “sacherijn” ook fout/informeel.

Chagrijnig? 14 tips voor een beter humeur

Chagrijnig tips goed humeur verbeteren emoji ballen

1. Lachen

Als je gaat lachen ga je je beter voelen, dus ga even lachen. Giechelen, grinniken, glimlachen, gewoon lachen. Ga gewoon even super hard lachen!

Je lacht normaal omdat je blij bent. Omgekeerd kun je je brein laten denken dat je blij bent door te lachen. Probeer het eens!

2. Eten

Chagrijnig tips goed humeur verbeteren eten hamburger

Als je eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia, enz) hebt, ga dan alsjeblieft naar een arts. Als ik honger heb word ik boos en agressief. Nadat ik heb gegeten niet. Gezond eten kan helpen tegen chagrijn. Pas op dat je niet eten gebruikt om van stress af te komen. Te veel eten is ongezond.

3. Accepteer dat je chagrijnig bent

Zelf ben ik geen fan van zulke “accepteren en laten” tips, maar toch is het goed om te begrijpen dat het niet jouw schuld is dat je een slechte dag hebt. Wel is het jouw eigen verantwoordelijkheid om je chagrijn te overwinnen.

Lees ook: 17 leuke verjaardagsfeestje ideeën voor 12-18 jaar

4. Douchen

Douchen helpt altijd tegen alles. Of je nou warm of koud doucht: Douchen is lekker. Het is verrassend hoeveel een lekkere douche kan helpen tegen een slecht humeur.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022 (SMART doelen)

5. Lekkere geuren

Chagrijnig tips goed humeur verbeteren bloemen

Lekkere geuren zijn lekker om te ruiken. Spuit wat parfum op jezelf en om je heen. Lekkere geuren vinden we lekker omdat we toch wel een beetje van je geuren genieten.

6. Praat met iemand

Je kunt ook met iemand praten over je chagrijn. Het is wel even vervelend voor diegene, maar meestal ga je je aanzienlijk beter voelen nadat je over je chagrijn hebt gepraat met iemand, omdat je erachter komt dat je helemaal geen geldige reden hebt om chagrijnig te zijn. Jouw leven is eigenlijk heel erg fantastisch!

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

7. Luister muziek!

tips tegen verveling corona muziek luisteren koptelefoons

Doe je oortjes/koptelefoon/speakers aan, en luister ontspannen naar je favoriete liedjes. Muziek kan stress helpen verminderen, en rustig naar jouw favoriete liedje luisteren kan erg inspirerend zijn, en je zomaar aanzetten tot iets geweldigs doen met je leven.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

8. Ga iets doen

Als je druk bezig bent met iets heb je geen tijd om chagrijnig te zijn. Doe je hobby, maak je huiswerk, of ga leren voor een toets. Doe gewoon iets, ga niet zwelgend in zelfmedelijden zitten vervelen.

Lees ook: Is het gymnasium moeilijk: atheneum of gymnasium kiezen?

9. Ga sporten!

tips tegen verveling corona basketbal sporten

Sport verbetert je bui, omdat er tijdens het sporten dopamine vrijkomt in je lichaam. Dopamine zorgt ervoor je je blij en tevreden voelt. Het komt o.a ook vrij bij eten, seks, of drugs.

10. Slapen

Als je de kans krijgt zou ik even gaan slapen. Als je op school of op het werk zit zou ik niet gaan slapen, gezien het beter is om wakker te blijven dan. Slapen is de beste oplossing voor als je chagrijnig voelt. Je wordt meestal in een betere bui wakker dan daarvoor.

Lees ook: Huiswerk maken en plannen: 14 tips + huiswerk planner

11. Uit je woede op een goede manier

chagrijnig tips goed humeur verbeteren je woede uiten tijger

Tijdens het schrijven van deze post was ik ook nogal chagrijnig. Ik had slecht geslapen en een halve dag verspild aan chagrijnig zijn. Ik besloot mijn woede te uiten door dit artikel te schrijven. Dat kan jij ook doen! Ga leren voor een toets, ga ergens goed in worden, ga nieuwe vrienden maken, als je maar iets doet!

Lees ook: Woordjes leren: De ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

12. Schrijf op waarvoor je dankbaar bent

Ik ben vorige week begonnen met elke dag drie dingen opschrijven waarvoor ik dankbaar ben. Ik ben erachter gekomen dat veel dingen die we vanzelfsprekend vinden voor veel anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. (onderwijs, onderdak, veiligheid) Bovendien “verdienen” we deze dingen ook helemaal niet.

Lees ook: Tips tegen verveling: 25 dingen om te doen als je je verveelt thuis

13. Pak je stress aan

Stress is een grote oorzaak van slechte gevoelens. Stress kan je boos, verdrietig, eenzaam en chagrijnig maken. Kom erachter waar je stress vandaan komt en pak het aan. Daarvoor is het handig om mijn gids tegen stress te lezen.

Lees ook: Stress door school? 12 tips voor minder stress

14. Kijk naar de toekomst

dingen waar je blij van wordt cupcakes
Ik word altijd blij van cupcakes

Het is goed om je fouten en mislukkingen achter je te laten. Richt je op de toekomst: Wat ga je vanmiddag doen? Wat ga je morgen doen? Wat ga je deze week doen? Laat je zorgen los, en wees optimistisch over de stand van zaken. Het komt goed.

Lees ook: 10 tips voor meer motivatie voor school

Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen (samengevat)

 1. Accepteer dat je chagrijnig bent
 2. Drink wat water
 3. Eten
 4. Douchen
 5. Parfum
 6. Praat met iemand
 7. Luister muziek!
 8. Ga iets doen
 9. Ga sporten!
 10. Slapen
 11. Uit je woede in iets productiefs
 12. Schrijf op waarvoor je dankbaar bent
 13. Pak je stress aan
 14. Kijk naar de toekomst

Dat waren 14 tips om minder chagrijnig te zijn.

Gepubliceerd op 10 januari 2021

Er zijn 1 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X