Ga naar de inhoud

Woordjes leren: de ultieme gids (10 tips) (Snel & effectief)

 • Alan Tseng
Woordjes leren middelbare school tips frans duits titel

Woordjes leren: Hoe doe je dat? Dit is de complete gids om snel en effectief woordjes te leren!

Op de middelbare school moet je echt super veel woordjes leren. Het is dan zinvol om te leren hoe jij het beste woordjes leert. Lees lekker verder!

Herhalen: het geheim om woordjes goed te onthouden

Voordat je begint met woorden leren moet je eerst de gouden regel kennen die uiterst belangrijk is: Herhalen

Ik zal niet teveel op de wetenschappelijke verklaring hiervoor ingaan, maar het idee is dat je woordjes op de lange termijn het best kunt leren en onthouden als je ze regelmatig herhaalt.

Als je iets een keer leert, vergeet je alles meestal weer over enkele weken. Als je iets heel vaak leert en regelmatig herhaalt, wordt het in je langetermijngeheugen vastgezet en je onthoudt dat ook permanent. Denk bijvoorbeeld aan de tafels die je op de basisschool leerde.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2021! (SMART doelen)

2 manieren om woordjes te leren

Er zijn een heleboel manieren om woordjes te leren. Iedereen leert op een andere manier het beste. Probeer voor jezelf de verschillende manieren uit en bepaal welke het beste bij je past.

Welke kant op moet je leren?

Leer je nou het beste Nederlands-Frans of Frans-Nederlands? Je kunt het beste Nederlands-Frans leren. Dat betekent dat je, wanneer je een Nederlands woord ziet, die moet kunnen vertalen naar het Frans. Dit is beter omdat je dan niet alleen moet herkennen, maar ook moet kennen.

Uitzondering: Bij Latijn en Grieks leer je altijd [Latijn/Grieks]-Nederlands, omdat je nooit iets vanuit het Nederlands naar het Latijn of naar het Grieks. Je vertaalt Latijnse of Griekse teksten naar het Nederlands!

De “klassieke” methode om woordjes te leren

Voor de meeste mensen zal de “klassieke” methode om woorden te leren ook de makkelijkste en efficiëntste zijn. Hieronder lees je hoe het werkt.

Wat heb je nodig?

 • Woordenlijst
 • Potlood of pen
 • Schrift
 • Een blaadje (of je hand)

1. De “klassieke” methode super-samengevat

Pak een vel papier of gebruik je hand. Doe die over de woordjes die moet leren zodat alleen de vertalingen zichtbaar zijn (of omgekeerd).

Probeer de vertaling te bedenken en zeg die hardop of schrijf het op. Controleer vervolgens of je de betekenis van het woord goed had. Als je de woordjes steeds allemaal goed krijgt, kun je doorgaan met nieuwe woordjes leren.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen (18 tips!)

2. Wat moet je leren, en hoe pak je dat aan?

Kijk even bij op Magister of in je agenda welke woordjes je moet leren. Hoeveel woordjes moet je leren? 25? 50? 100? Heb je die woordjes al een keer geleerd of zijn ze compleet nieuw?

Afhankelijk van je antwoord op die twee vragen verschilt hoe je het beste die woordjes moet aanpakken. Ga voor nieuwe woordjes naar nummer 3. Ga voor woordje die je al eerder hebt geleerd (herhaling) naar nummer 4.

Voordat je begint is het handig om duidelijk te weten wat je gaat leren en ook goed om in te schatten hoeveel tijd je ervoor nodig hebt.

Lees ook: Nooit meer spullen kwijtraken (7 tips)

3. Nieuwe woordjes leren

Nieuwe woordjes heb je nog nooit gezien. Daarom moet je ze allemaal een voor een gaan leren. Je moet deze woordjes leren, en dan blijven herhalen tot ze permanent in je hersens blijven.

Verdeel de woordjes in groepen van 10. Doe je hand over de vertaling en probeer vanuit het Nederlands de vertaling te bedenken. Probeer de vertaling (dus het Franse of Duitse woord) hardop uit te spreken tijdens het leren en schrijf haar ook op.

Dit helpt om de woorden beter te onthouden en het helpt je ook alvast met de uitspraak en de spelling. Zorg dat je die 10 woorden allemaal goed kunt vertalen beide kant op. Daarna kun je door naar de volgende 10 woorden.

Lees ook:10 tips voor meer motivatie voor school!

4. Eerder geleerde woorden leren (herhalen)

Woordjes die je al eerder hebt geleerd ken je al een beetje, maar nog steeds niet helemaal. Je moet daarom alle woordjes nog een keer leren en de moeilijke woorden die je nog niet zo goed kent extra oefenen en leren.

Ik raad aan om te beginnen met een overhoring van alle woordjes. Doe een schrift of een hand over de betekenissen van de woorden en probeer die op te schrijven. Nogmaals, je leer dus Nederlands-[Andere taal].

Schrijf de woorden allemaal op! Wees streng en spiek niet. Als je klaar bent controleer je je antwoorden. Maak een lijst van de woorden die je fout had. Die ga je behandelen als nieuwe woordjes en “gewoon” leren. (zie nummer 3.)

De overige woordjes overhoor je jezelf nog een paar keer. Dan ben je waarschijnlijk goed voorbereid. Focus vooral op de lastige woorden.

Lees ook: Niet geleerd voor een toets? Dit moet je doen! (8 Stappen)

5. Woordjes perfect kennen voor de toets

Hoe zorg je ervoor dat je op een SO of bij een Proefwerk alles foutloos doet? Je moet alle woordjes foutloos kunnen!

Je moet de spelling goed kennen. Daarom is het belangrijk dat je woordjes ook echt opschrijft tijdens het leren. Pas op voor lidwoorden, geslachten en accenten.

Overhoor jezelf ook meerdere malen. Leer de woordjes die je fout hebt nog een keer goed totdat je alles helemaal foutloos kan.

Lees ook: Betere cijfers halen voor wiskunde: 12 tips

Woordjes leren online (apps)

Een effectieve en (vaak leuke) manier om woordjes te leren is met overhoorprogramma’s. Er zijn enkele sites daarvoor. Ik raad aan om hiervoor Wozzol te gebruiken.

Je kunt zelf woordjes invullen om te leren of “sets” gebruiken die andere mensen hebben gemaakt. Ik raad aan om geen tijd te verspillen met het zelf aanmaken van woordenlijsten. Gebruik gewoon die van anderen!. Scheelt ook weer wat tijd.

Op Wozzol zijn er al veel klaargemaakte woordenlijsten die je meteen kan gebruiken. Zoek gewoon op je taal en methode!

Wat je dus doet op zo een site is eigenlijk het zelfde als in de “klassieke” methode. De computer overhoort jou. Als je een woord vaak fout invult, zal de app jou dat woord ook vaker laten vertalen. Je herhaalt veel, en daardoor onthoud je de woordjes ook goed.

Er zijn ook andere manieren om woordjes te leren zoals kaartjes, tekenen en zingen. Voor mij werkte die iets minder goed.

Belangrijk: het draait om herhaling

Je moet echt continu woordjes blijven herhalen. Alleen zo onthou je ze op de lange termijn. Als het kan moet je proberen dagelijks minstens een kwartiertje woordjes te leren!

Woordjes leren: 10 tips

Hier zijn 10 algemene tips om sneller en effectiever woordjes te leren en onthouden!

1. Woorden opschrijven

Woordjes leren middelbare school tips frans duits pen schrijven

Als je woorden opschrijft onthou je ze beter. (Er is daar uitvoerig onderzoek naar gedaan maar ik weet niet wie ik moet citeren). Ook oefen je gelijk ook met de spelling. Zo voorkom je spelfouten op de toets!

2. Woorden hardop uitspreken

Als je woordjes hardop uitspreekt onthou je ze beter. (Er is daar uitvoerig onderzoek naar gedaan maar ik weet niet wie ik moet citeren). Ook oefen je gelijk met de uitspraak, wat ook wel helpt met de spelling uiteindelijk.

3. Neem genoeg pauze!

Woordjes leren middelbare school tips frans duits pauze nemen kitkat

Neem om de 15 à 25 minuten een korte pauze. Je hersens hebben even rust nodig om al die informatie te verwerken. Ga even bewegen, drink wat water en ontspan. Ga daarna weer opgefrist aan de slag!

4. Plannen

Leer is niet alles in een keer. Alsjeblieft, dat werkt echt niet! Verdeel je leerwerk over meerdere dagen zodat je niet de avond voor de toets tot 1 uur moet stampen. Ik heb overigens een artikel geschreven over wat je moet doen als je niet hebt geleerd voor een toets.

5. Concentratie

Het heeft geen zin om te gaan leren als je niet geconcentreerd bent. Je verdoet dan alleen maar je tijd. Haal afleidingen zoals je telefoon weg en richt je volledig tot het leren. Als nog steeds niet gefocust bent, kun je beter een pauze nemen.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 Tips om Trap 13 te Halen!)

6. Kauwgom

Het blijkt dat het gebruik van kauwgom helpt bij het concentreren (Bron) Het idee zou zijn dat je hersens door de beweging van je kaak en tong meer bloed, en dus ook meer zuurstof ontvangen, waardoor je dus beter kunt concentreren en dus ook sneller en efficiënter woordjes leert!

Dit werkt niet per se voor iedereen, dus ga bij jezelf na of het echt helpt.

7. Muziek luisteren

Sommige mensen kunnen beter werken met muziek, vooral in een lawaaierige omgeving. Muziek kan andere afleidingen blokkeren en zorgen dat je goed doorwerkt. Aan de andere kant kan je juist door muziek afgeleid worden… Ik zou bij talen nooit muziek met tekst doen, want hoor je te veel stemmen in je hoofd;)

Ook muziek werkt niet per se voor iedereen, dus ga bij jezelf na of het echt helpt.

8. Zorg altijd voor een nette bureau

Vergeet dus niet dagelijks je bureau (en je kamer) goed op te ruimen! Als er verrotte bananenschillen, vieze zakdoekjes en een paar verscheurde Donald Ducks op je tafel zit, zal je nooit lekker kunnen werken! Besteed dus een beetje tijd om de rommel op te ruimen! Je zult er geen spijt van krijgen, omdat je dan uiteindelijk sneller je woordjes hebt geleerd!

9. Gebruik ezelsbruggetjes

Woordjes leren middelbare school tips frans duits ezelsbruggejte

Soms zijn er woordjes die je simpelweg niet kunt onthouden. Dan kun je een ezelsbrug gebruiken. Denk aan iets dat op het woord lijkt en probeer een verbinding te vormen. Op Ezelsbruggetje.nl vind je een hele hoop ezelsbruggetjes!

Op Squla vind je ook allerlei handige ezelsbruggetjes voor het makkelijker en sneller onthouden van informatie. Handig als je moeite hebt met bepaalde vakken of met het onthouden van, bijvoorbeeld, woorden en Nederlandse grammatica!

10. Gebruik het woord in een zin

Als je een woord in een zin leert, kan het je helpen de betekenis ervan beter te onthouden. Vooral lidwoorden en voegwoorden werken goed hierbij.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2021

Woorden leren: tips voor verschillende talen

Frans

Voor Franse woorden moet je opletten dat je de geslachten van de woordjes ook leert. Woorden die met een klinker of een h beginnen hebben als lidwoord l’ (L apostrof) waardoor je het geslacht ervoor niet direct kunt aflezen. Die moet je dus apart leren.

LidwoordGeslacht
unmannelijk enkelvoud
unevrouwelijk enkelvoud
lemannelijk enkelvoud
lavrouwelijk enkelvoud
lesmeervoud
desmeervoud

Daarnaast is het erg belangrijk om niet de accenten te vergeten. Hier zijn de drie meest voorkomende Franse accents.

AccentBenaming
él’accent aigu
à, è, ùl’accent grave
â, ê, î, ô, ûl’accent circonflexe

Daarnaast moet je niet vergeten dat veel Franse woorden lijken op Engels of Nederlandse woorden. Probeer zo veel mogelijk verwante woorden te vinden. Voorbeeld: De Franse adorer betekent houden van. De Engelse To adore betekent ook houden van!

Duits

Heel veel Duitse woorden lijken op Nederlandse woorden. Vooral als je die woorden uitspreekt kun je hun gelijkenis met het Nederlands herkennen. Zo kun je veel Duitse woorden leren zonder te leren. Je kent ze eigenlijk al!

Duitse woorden hebben drie geslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Dat kun je zien aan het lidwoord ervoor. Er zijn veel andere manieren om het geslacht van een Duits woord te ontdekken. Meer daarover lees je hier.

LidwoordGeslacht
Dermannelijk
Dievrouwelijk
Dasonzijdig

Het is belangrijk om van Franse en Duitse woorden ook het geslacht te kennen, omdat dat belangrijk is voor de congruentie.

Lees ook: Vindt hij me leuk? 25 signalen dat een jongen jou leuk vindt!

Engels

Vlag verenigd koninkrijk

Engels is voor veel Nederlanders een makkelijke taal om te leren. Dat komt doordat we in het dagelijks leven heel veel Engels tegenkomen. Engels is dus geen probleem! Ook hier geldt, probeer een verwantschap te vinden tussen Engelse en Nederlandse woorden.

Latijn

Als je gymnasium doet, leer je Latijn. Latijn is best wel moeilijk. Over het leren van Latijnse woorden heb ik een paar tips.

 • Probeer echt een connectie te vinden met het Engels of met het Nederlands. Er zijn heel woorden die van het Latijn afstammen
 • Ezelsbruggetjes zijn echt fantastisch. Je kunt zo dingen onthouden die je normaal nooit zou kunnen onthouden.

Grieks

Woordjes leren middelbare school tips frans duits grieks

Grieks is misschien wel moeilijker dan Latijn. Je kunt bij Griekse woorden minder overeenkomsten vinden met het Nederlands dan bij Latijnse woorden.

Ook moet je bij het Grieks overleven met ezelsbruggetjes. Anders is het hopeloos…

Chinees

In het Chinees heb je technisch gezien geen woorden, maar karakters. Er zijn wel termen die bestaan uit meestal 2-3 karakters die je kunt leren. Chinees is een van de moeilijkste talen ter wereld.

Chinees is in elk geval de moeilijkste “grote” taal. Ik kan Mandarijn Chinees. Het is moeilijker om te leren dan Latijn, Grieks, Frans, Duits, Engels en Nederlands bij elkaar. Geloof me.

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

Woordjes leren (10 tips) in het kort

 1. Woorden opschrijven
 2. Woorden hardop uitspreken
 3. Neem genoeg pauze!
 4. Plannen
 5. Concentratie
 6. Kauwgom
 7. Muziek luisteren
 8. Zorg altijd voor een nette bureau
 9. Gebruik ezelsbruggetjes
 10. Gebruik het woord in een zin

Geef een reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X