Ga naar de inhoud

Sneller schrijven: 16 tips om supersnel te schrijven

Sneller schrijven tips

Hoe kun je sneller schrijven? In dit artikel vind je 16 tips om tot twee keer zo snel te schrijven, zonder dat de kwaliteit van je tekst achteruitgaat. Lees hoe je sneller een blogartikel, verslag, werkstuk, motivatiebrief, column, e-mail of boek schrijft!

16 tips om sneller te schrijven

1. Zorg voor genoeg inspiratie

Sneller schrijven tips inspiratie

Het hangt natuurlijk heel erg af van wat je aan het schrijven bent. Als je een verslag of een werkstuk schrijft, hoef je niet echt inspiratie te zoeken om over te schrijven.

Als je een blogger bent of een columnist, kun je af en toe zonder ideeën komen te zitten waarover je kunt schrijven. Daarom is het heel erg handig om steeds een lijst van ideeën bij te houden. Dat kan in een schrift of digitaal.

Als je echt slim bent maak je van die onderwerpen om over te schrijven alvast een pakkende titel. Dan kun je meteen aan de slag wanneer je besluit een van die onderwerpen te gebruiken. Daarnaast is het een voordeel als je schrijft over iets waar je enthousiast over bent.

2. Maak de algemene structuur van de tekst

Je schrijft enkele kernpunten en deelonderwerpen op die je in je tekst wilt bespreken. Zet ze in een logische volgorde en maak er een lijst van. Later kun je die “hoofdstukken” toelichten en bijvullen.

Op deze manier zorg je niet alleen voor een duidelijk gestructureerde tekst, maar ook voor een duidelijke framework die je snel kunt invullen. Tip: gebruik steekwoorden.

3. Schrijf een snelle kladversie

Nadat je de structuur af hebt, ga je de tekst invullen. Het maakt niet uit als je je eerste versie vol fouten zit.  Het gaat erom dat je binnen een hele korte tijd heel veel tekst op papier hebt. Daarvan moet er toch iets waardevols tussen zitten.

Schrijf gewoon super snel, alsof je aan het praten bent met een goede vriend. Dit zou je binnen een kwartier moeten kunnen doen. Nogmaals, let niet op de taalfouten, die ga je zometeen eruit halen.

Lees ook: Doelen stellen voor jezelf in het nieuwe jaar 2022! (SMART doelen)

4. Geef jezelf een deadline

Sneller schrijven tips deadlline

Om jezelf te dwingen werkelijk snel te schrijven moet je een harde deadline stellen voor jezelf. Wat als ik je vertelde dat je 100000 euro zou krijgen als je binnen een uur een mooi artikel van 2000 woorden moest schrijven?

Dan zou je het zeker kunnen, al was je helemaal geen goede schrijver, zoals ik:) Als je echt ambitieus bent gebruik je een timer om meer tijdnood te ervaren, zodat je vanzelf spoediger schrijft.

Lees ook: 10 tips voor de toetsweek (plannen!)

5. Schrijf de titel en de inleiding als laatst

Als je geregeld schrijft weet je hoe lastig het kan zijn om een pakkende titel en inleiding te schrijven. Als je je titel en inleiding als laatst schrijft, kom je niet meteen aan het begin vast te zitten.

Als je aan het eind je titel en inleiding schrijft, sluiten ze vaak ook beter aan bij de tekst, omdat je dan de inhoud van de tekst al af hebt.

Lees ook: Spreekbeurt maken: stappenplan voor groep 6, groep 7 en groep 8!

6. Concentreren: verwijder afleidingen

Focussen, focussen, focussen. De gouden regel om productief te zijn. Doe je telefoon in een andere kamer en hou maar een tabblad tegelijk open. Als je geconcentreerd werkt ben je sneller klaar! Muziek kan je ook helpen concentreren.

Lees ook: 25 tips voor de middelbare school / brugklas

7. Zorg dat je in een “schrijf-bui” zit

Soms ben je gewoon in zo’n bui waarbij je heel erg soepel schrijft. Probeer zulke momenten vast te pakken.

Als je merkt dat je gewoon niet door je woorden komt, is het misschien tijd om een pauze te nemen. Het heeft geen zin door te blijven gaan als het toch niet lukt.

Lees ook: Ergens heel goed in worden: 12 tips

8. Probeer de Pomodoro techniek

pomodoro techniek

Deze methode voor tijdmanagement heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar het blijkt dat veel mensen er profijt van hebben. Het werkt als volgt:

  1. Bepaal wat je gaat doen
  2. Stel een wekker of timer op 25 minuten
  3. Werk 25 minuten lang aan je taak (in dit geval schrijven)
  4. Neem een korte pauze (5-10 minuten)
  5. Na 4 keer 25 minuten te hebben gewerkt neem je grotere pauze (15-20 minuten)

9. Gebruik een lekker toetsenbord

Sneller schrijven toetsenbord

Je toetsenbord heeft een grote invloed op de snelheid waarop je typt. Als je vlot wilt typen is het comfortabeler en handiger om een geschikt toetsenbord te gebruiken.

Het toetsenbord van een laptop is meestal niet heel erg goed voor de ergonomie. Overweeg daarom een gaming-keyboard of een gewone keyboard te gebruiken.

Lees ook: De juiste middelbare school kiezen: 18 tips

10. Niet stoppen als je fout maakt

Een veelgemaakte fout is om terug te gaan wanneer je een foutje maakt tijdens het schrijven. Dat resulteert in continu heen en weer gaan, in de tekst waardoor je efficiëntie tijdens het schrijven daalt.

Negeer daarom, hoe moeilijk dat ook voor je is, de fouten die je hebt gemaakt en kijk je tekst aan het einde in één keer helemaal na.

Lees ook: Het juiste lokaal vinden op de middelbare school: 5 tips

11. Probeer er doorheen te schrijven als je vast komt te zitten

We maken het allemaal een keer mee: je zit net zo lekker in je “flow” en je komt opeens vast omdat je iets net niet correct kan formuleren of uitleggen.

Probeer gewoon met rare woorden en foutieve grammatica er doorheen te lullen. Later als je terugkijkt kun je alles verbeteren. Probeer gewoon met een rare formulering alsnog je punt te maken.

Lees ook: Chagrijnig? 14 tips om een goed humeur te krijgen +75 dingen waar je blij van wordt

12. Eerst heel veel opschrijven, daarna inkorten

Als je een werkstuk moet schrijven van 2000 woorden, is het verstandig om eerst de 2500 woorden aan te tikken. De beste schrijvers zeggen dat ze vaak meer dan 50% van hun originele teksten verwijderen, omdat het onnodig is.

“Een zin zou geen onnodige woorden moeten bevatten en een paragraaf geen onnodige zinnen, net als dat een tekening geen onnodige lijnen bevat en een machine geen onnodige onderdelen

-Elements of Style

13. Doe niet te lang onderzoek online

Op de internet dwaal je snel af en voordat je het weet heb je 80 artikels gelezen over hoe je sneller kunt schrijven. Zonder dat je daadwerkelijk aan het schrijven bent geweest. Beperk dus je onderzoekstijd!

Lees ook: Vrienden maken in de brugklas: 14 tips

14. Veel schrijven

Net als schaatsen of schaken is schrijven een vaardigheid die je kunt trainen door te oefenen. Natuurlijk boek je vlotter vooruitgang als je gestructureerde feedback krijgt maar ook als je gewoon regelmatig schrijft zul je er beter in worden.

Lees ook: Schoolspullen lijst middelbare school (brugklas) 2022

15. Probeer spraakgestuurd typen

Spraakgestuurd typen icoon

Bijna iedereen kan sneller praten dan typen. Als je met je stem gaat typen kan je soms veel sneller klaar zijn. Dit is niet echt iets voor iedereen, maar het is zeker leuk om een keer uit te proberen.

Lees ook: De Shuttle Run Test / Piepjestest (10 tips om trap 13 te halen!)

16. Gebruik notaties en afkortingen

Je kunt notaties uitvinden voor jezelf om jezelf te herinneren dat je ergens nog iets moet doen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

  • VT = voeg toe
  • VP = verplaatsen
  • LINK = link toevoegen
  • Markeren = verwijderen later

En wanneer je veel haast hebt kun je afkortingen gebruiken zoals “o.a” (onder andere), of “bijv.” (bijvoorbeeld).

Sneller schrijven: 16 tips om supersnel te schrijven

  1. Zorg voor genoeg inspiratie
  2. Maak de algemene structuur van de tekst
  3. Schrijf een snelle kladversie
  4. Geef jezelf een deadline
  5. Schrijf de titel en de inleiding als laatst
  6. Concentreren: verwijder afleidingen
  7. Zorg dat je in een “schrijf-bui” zit
  8. Probeer de Pomodoro techniek
  9. Gebruik een lekker toetsenbord
  10. Niet stoppen als je fout maakt
  11. Probeer er doorheen te schrijven als je vast komt te zitten
  12. Eerst heel veel opschrijven, daarna inkorten
  13. Doe niet te lang onderzoek online
  14. Veel schrijven
  15. Probeer spraakgestuurd typen
  16. Gebruik notaties

Dat waren 16 tips om sneller te schrijven! Dit artikel heb ik binnen anderhalf uur geschreven. Niet extreem snel, maar wel prima!

Gepubliceerd op 26 januari 2021

Er zijn 2 reacties op dit artikel

Geef een reactie!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, leuk dat je er bent! Tipsvoorschool.nl maakt gebruik van cookies

X